Forum » Loža » Izkoriščenje deževnice
Izkoriščenje deževnice

l0g1t3ch ::
Najlažje je da kupiš nastavek za dotok v rezervar. Ko je poln, gre voda naprej po alternativni poti v odtok. Ni treba nobenih gugalnic delat. Imaš tudi nastavek za na žleb. Fajn je da pa imaš tudi opcijo, da lahko ročno nastaviš, da gre mimo cisterne. Sej je zoprno, ker se moraš to sam naredit po doljšem obdobju brez dežja. Samo bi morala biti avtomatika že kar pametna +kak senzor.
Moj princip zgoraj deluje čist mehansko brez nekih senzorjev in da moraš sam kaj v naprej nastavljat. Še za vodo spustit ven bi se dalo uredit dokaj enostavno.
Ubistvu se sliši kot zanimiv projekt za 3d printer

Magic1 ::
Ti ne prebereš, na kaj sploh odgovarjaš. Moj prvi način še mehanski ni, je samo fiksni kos, dizajniran da upošteva fiziko. Dodatek s senzorji bi bil, da bi zadeva še sama preusmerila vodo mimo rezervarja na začetku dežja.
Magic

BorutO ::
Zakaj pa raje ne bi naredil studenca? Ga izkoplješ, pa noben ne bo vedel zanj, če tudi je obdavčena deževnica. Jaz imam studenec, zravnal sem ga z zemljo, samo rosfrajnati pokrov sem dal gor, da noben ne ve kaj je tam. Zraven tega pa sem pod zemljo napeljal alkatenke in pumpo, s katero zalivam rastlinjak, grede in rože.
10x bolj praktično. Uporabljam nefiltrirano vodo. Je pa res, da sem doma skoraj na najnižji točki naokoli, tako da je studenec vedno poln. Vse kar rabiš je nekoga, ki se spozna na izgradnjo studenca in ti najde primerno lokacijo nekje okoli, da si ga narediš.
10x bolj praktično. Uporabljam nefiltrirano vodo. Je pa res, da sem doma skoraj na najnižji točki naokoli, tako da je studenec vedno poln. Vse kar rabiš je nekoga, ki se spozna na izgradnjo studenca in ti najde primerno lokacijo nekje okoli, da si ga narediš.

Grimnir3 ::
Gledam malo zbiralnike deževnice, kako potem to vodo črpaš ven, rabiš neko potopno črpalo in potem še elektriko do tam?
In kako je z dotokom vode, se montira kak peščeni/ogljeni filter? Načeloma je za vrt vseeno ampak na dolgi rok se ti pa svinjarija nabira v zbiralniku pa je po moje dobr to prej spucat?
In kako je z dotokom vode, se montira kak peščeni/ogljeni filter? Načeloma je za vrt vseeno ampak na dolgi rok se ti pa svinjarija nabira v zbiralniku pa je po moje dobr to prej spucat?

Koliko sicer stane cel projekt? 5m^3 betonski zbiralnik naj bi bil 2000€, koliko pride še izkop, betoniranje podlage, napeljava, razno,... ?
Če je ravno kdo delal v kratkem to.
Če je ravno kdo delal v kratkem to.

bm1973 ::
A folk res še vedno razmišlja o tem?!?!?
Ne rečem tisti 1m3 plastičen rezervoar, da imaš za vrt.
V bajti ne bi uporabljal deževnice...
A kdo pove koliko stanejo filtri na leto in kolikokrat jih je trewba čistiti? Streha je polna drobnega prahu, plus ostalo bio sranje, ki ti potem gnije v rezervoarju, če ne filtriraš.
A kdo pove koliko stanejo filtri na leto in kolikokrat jih je trewba čistiti? Streha je polna drobnega prahu, plus ostalo bio sranje, ki ti potem gnije v rezervoarju, če ne filtriraš.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: bm1973 ()

telexdell ::
A folk res še vedno razmišlja o tem?!?!?
Postaviš 200 l sod, daš vanj pesek in puščaš deževnico skozi ta pešečeni filter pa v rezervoarju nimaš nič grobih stvari. Če potem to deževnico uporabljaš za zalivanje vrta, pranje avta, splakovanje WC in (mogoče še) pranje perila jo itak uporabljaš zgolj tam, kjer imeš že itak polno bio sranja od gnojil za vrt, dreka v školjki in posranih gat v pralnem stroju.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

feryz ::
Za pranje avta je še najbolj uporabna. Ker ga ni treba brisati.
Če uporabim vodo iz pipe in pustim, da se avto samo posuši, je še bolj umazan kot pred pranjem. Kapljica pri kapljici. Pri deževnici tega ni.
Če uporabim vodo iz pipe in pustim, da se avto samo posuši, je še bolj umazan kot pred pranjem. Kapljica pri kapljici. Pri deževnici tega ni.

Gledam malo zbiralnike deževnice, kako potem to vodo črpaš ven, rabiš neko potopno črpalo in potem še elektriko do tam?
Ogljeni filter rabiš, če boš vodo uporabljal npr. za kuhanje. Odvisno za kaj boš uporabljal deževnico pa je odvisen tip črpalke. Če jo boš le za zalivanje vrta je mogoče dovolj potopna črpalka. Če pa jo boš še za kakšno pranje avta ali za splakovanje WC kotlička ali... pol bi pa bil primernejši kak hidrofor. Vsekakor pa je dobro do položiš do cisterne vsaj dve cevi. Po eni boš pripeljal vodo do tja, kjer jo hočeš imeti, v drugo pa boš dal kable ali za črpalko ali za merilec nivoja ali...

JohnyQ_ ::
Pa pri betonskih cisterna se prepričaj najprej če ti jo sploh lahko dostavijo. Ko sem se jaz zanimal so mi rekli da je lahko cisterna oddaljena od tovornjaka maksimalno 5m če tovornak pripelje vzratno do mesta izkopa ali 2m če bočno. Ker je stvar težka in ne more kaj prida iztegnih hidravlične roke.

Sc0ut ::
Conta v NM jo kar sam zafršola in zabetonira. Naredi in širšo in bolj plitvo kot so tiste sestavljene od Goreca. Tako da ni potreben tako globok izkp. Pa ni težave z dostavo.
1231 v3, Z97 A, 16GB ram 1600mhz, 3070 RTX, HX850

fikus_ ::
Če ni povozna površina, zakoplješ plastičen zbiralnik.
Za zbiranje deževnice za gospodinjstvo je dobro, da prvo deževnico s strehe pelješ mimo zbiralnika, ker je v njen dosti prahu, ptičjih kakcev in podobne svinjarije, ko je to "oprano" s strehe, deževnico jo spustiš skozi filtre v zbiralnik.
Za zagotavljanje vode v vodovodnem omrežju pa imaš namenske črpalke (hidrofor).
Za zbiranje deževnice za gospodinjstvo je dobro, da prvo deževnico s strehe pelješ mimo zbiralnika, ker je v njen dosti prahu, ptičjih kakcev in podobne svinjarije, ko je to "oprano" s strehe, deževnico jo spustiš skozi filtre v zbiralnik.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

feryz ::
Jaz sem pred dvemi leti najprej odkopal neuporabno greznico, ki je bila nekje 1 meter pod nivojem vrta.
Potem sem kakih 14 dni ali še več lazil vanjo.
Najprej celo opral, potem zabetoniral dno, ki ga ni bilo, potem zaokrožil vogale, 2x mrežica plus hidrotes in nazadnje vse cevne povezave z žlebovi in zajemom vode.
Nato sem nabavil še hidrofor in zdaj imamo vode preko glave. Nekih 12 m3.
Je bilo pa dela poln ku...
Če me ne bi tamala ganjala, ki je eko bio fanatik, ne bi bilo nič s tem.
Potem sem kakih 14 dni ali še več lazil vanjo.
Najprej celo opral, potem zabetoniral dno, ki ga ni bilo, potem zaokrožil vogale, 2x mrežica plus hidrotes in nazadnje vse cevne povezave z žlebovi in zajemom vode.
Nato sem nabavil še hidrofor in zdaj imamo vode preko glave. Nekih 12 m3.
Je bilo pa dela poln ku...
Če me ne bi tamala ganjala, ki je eko bio fanatik, ne bi bilo nič s tem.

chort ::
Jst sem pred dvemi leti dal za 45 kubično AB štirno cca 12k€. Že 10 let deževnico uporabljam za vse, ker druge vode ni ;)

Pa pri betonskih cisterna se prepričaj najprej če ti jo sploh lahko dostavijo. Ko sem se jaz zanimal so mi rekli da je lahko cisterna oddaljena od tovornjaka maksimalno 5m če tovornak pripelje vzratno do mesta izkopa ali 2m če bočno. Ker je stvar težka in ne more kaj prida iztegnih hidravlične roke.
Potem beton odpade, pri meni bi jo moral odložiti kakih 7m stran, tko čez palec. In to z boka.
Če ni povozna površina, zakoplješ plastičen zbiralnik.
Boljša polovica viha nos nad plastiko.
No pa tudi meni se zdi bolj komplicirana za vgradnjo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Grimnir3 ()

Potem beton odpade, pri meni bi jo moral odložiti kakih 7m stran, tko čez palec. In to z boka.
Lahko ti betonsko cisterno dajo 20 m in več daleč, tudi z boka. Seveda ne dvigalu na tovornjaku, katero ti bo pripeljalo cisterno ampak avtodvigalo na ločenem tovornjaku.
Obstaja pa tudi varianta lokalni gradbinec- opaž-hruška betona- črpalka. Pa lahko narediš zbiralnik poljubne oblike in dimenzij.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | mala čistilna naprava - izkušnjeOddelek: Loža | 15005 (696) | Jazon |
» | čiščenje deževnice (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 26739 (16718) | Apple |
» | Filtriranje deževniceOddelek: Loža | 11816 (10669) | torres8 |
» | Zaračunavati bodo začeli dež!! (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 10357 (7930) | ...:TOMI:... |
» | Poraba vode v gospodinjstvu (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 15557 (13659) | Okapi |