Forum » Loža » Koliko zaslužijo picerije?
Koliko zaslužijo picerije?

filip007 ::
Nimam 100 kil, ampak 80, res da sem bolj mali, ampak tako pač je.
Zraven so še kruhki iz pica testa, tako da slabo ni, cene so šle vse gor.
Prenosnik, konzola, TV, PC upokojen.

denabiker ::

Niti en izdelek iz ponudbe gostiln ni zdrav. Razen solata. Brez preliva..
Še se spomnim ene analize je imela solata skoraj 50x večje vsebnosti enih težkih kovin kot so mejne vrednosti.
Solata je kar problem, če ni iz čistega okolja. Kje pa vse ljudje gojijo solato oz. zelenjavo pa bog pomagaj,....

starfotr ::
Govoril sem o makro hranilih.
Hrana je varna. Ni pa nujno, da je varna hrana tudi zdrava.
Hrana je varna. Ni pa nujno, da je varna hrana tudi zdrava.

feryz ::
Evo, ta cajt ko vi gobezdate po forumih, sem se jaz vrgel še v gostinstvo.
Zdaj moram na hitro eno firmo odpreti in zaštartati. Da bo vsaj nekaj denarja prikapljalo.
Bomo videli po koliko so banane. Zaradi par 10k vloženih evrov ne bom bankrotiral, tudi če jih ne vidim nikoli več.
Vseeno pa bi bilo fajn, če bi jih dobil nazaj.
Zdaj moram na hitro eno firmo odpreti in zaštartati. Da bo vsaj nekaj denarja prikapljalo.
Bomo videli po koliko so banane. Zaradi par 10k vloženih evrov ne bom bankrotiral, tudi če jih ne vidim nikoli več.

2dark ::
Nimam 100 kil, ampak 80, res da sem bolj mali, ampak tako pač je.
Dober izgovor. Jaz se iz tega ne najem. Tole je tipicen primer natega.
(\___/)
(> _ <)
(>🍫 )
(> _ <)
(>🍫 )

Evo, ta cajt ko vi gobezdate po forumih, sem se jaz vrgel še v gostinstvo.
KO boš zalaufal, še moraš računat na stroške "varovanja" s strani lokalne mafije

Razen, če se postaviš njim kontra, kot se je kolega, katere ima on sedaj njih v strahu. Nekaj je bilo materialne škode, pa nekaj zlomov in mučenja, pa se je rešil tega mafijskega prispevka.

zodiak ::

KO boš zalaufal, še moraš računat na stroške "varovanja" s strani lokalne mafijeČe bom kdaj tako daleč, da se bo splačalo varovalcem priti na obisk, je to samo plus.
Razen, če se postaviš njim kontra, kot se je kolega, katere ima on sedaj njih v strahu. Nekaj je bilo materialne škode, pa nekaj zlomov in mučenja, pa se je rešil tega mafijskega prispevka.
Ampak se bojim, da bo prej gešlosen. Da ne bodo imeli po kaj priti.

Magic1 ::
Ok, vsaka čast, da se vržeš v vsak biznis in probaš. Samo zanima me kako urejaš glede predpisov in dokumentacije? Ker tega je kot solate za vsako stvar in lahko samo kazni plačuješ, če delaš mal po svoje. Jaz si ne predstavljam za vsak biznis naštudirat vsa pravila in regulacije.
Magic

A ti izmeriš vodo, preden skočiš noter? Z metrom?
Ne, fukneš se na glavo noter in če rata, rata. Drugače v tem svetu niti ne more biti. Če hočeš kam priti.
Ne, fukneš se na glavo noter in če rata, rata. Drugače v tem svetu niti ne more biti. Če hočeš kam priti.

Ti samo glej, da si dobiš nekega sposobnega kuharja, ki bo vsaj vedel kako rokovati s hrano.
Magic

Zraven bo pa skupinski nakup toplotnih.
Drug projekt, ki se ga lotevam.
V službi pa nič od mene. Tako pač je. Če ni adrenalina, ni z mano nič.
Zaspana monotonost in enolično, bolj ali manj, samodejno delo, me ubija.
Drug projekt, ki se ga lotevam.
V službi pa nič od mene. Tako pač je. Če ni adrenalina, ni z mano nič.
Zaspana monotonost in enolično, bolj ali manj, samodejno delo, me ubija.

Matejjjjj ::
A ni bila neka Lipa še večja?
ne, pub Legende je imel 2 produkta, tj pico s parimi okusi, klasika, mehiška, kmečka in pohan sir s pomfrijem. ko si jedel, so zraven trije stali poleg mize in čakali, da poješ. in noro fajn smo se imeli, ko si flirtal s študentkami v natlačenem lokalu.
Lipa je bila gostilna. Parma ima pa še danes "industrijski" trak za pečenje.
Kurba, a potem je še original? Izgleda že. Ta mašinca pa je enih pic prežgala IN napol spekla!
https://vw-revija.si/parma-prva-picerij...
Hvala, prvo pico tule smo jedli z družino najbrž v prvi polovici 90'ih
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Matejjjjj ()

Miki N ::

Kalibri ::

Miki N ::
Čaki picerija in prodajalna TČ hkrati? No to pa je novotarija. Feryz razmišlja izven okvirov!

WinXPx ::
V Rogaški je delal en mlad pizzopek za jurja plus potni stroški, je rekel da dela non stop, vozil se je pa iz Hrvaške, pa dobre pizze je delal. Rekel je, da komaj čaka da spizdi v Nemčijo, kjer že ima kolege. Pa res je šel. Tak izgubljamo ljudi... Sem bil zadnjič v enem znanem hotelu n Hrvaškem, po mojem 80% tujcev zaposlenih.
Jah, pri nas se picopeke tretira kot delovno silo za drobiž, medtem ko folk z veseljem baše vrhunske pice, ne da bi sploh pomislil, kdo jih je spekel. Potem pa vsi začudeni, zakaj bežijo ven. Picerija brez vrhunskega picopeka je kot avto brez motorja, ne bo šlo daleč. Takšne mojstre pa ne najdeš na vsakem vogalu, ker za pravo pico ni dovolj samo lopata in peč.

WinXPx ::
Res dobra pica tudi nekaj stane, povprečen potrošnik pa raje ne bi pogledal globlje v denarnico, zato so raje zadovoljni z vsakim buhtljem.

BuDi79 ::
Če verjameš v zgodbice se še izplača. (ponavadi se sicer izkaže, da v takih spoliranih pr tekstih 3/4 zgodbice manjka, ampak ok.)
vir: https://forbes.n1info.si/posel/z-zadnji...
Lastnica in idejna vodja picerije Piccola Anina Peric:
Varčevala je in vzela 40.000 evrov posojila za plačilo are za najem prostora in del opreme.
Picerijo je odprla septembra 2022. Njeno podjetje je leta 2023 imelo 636.000 evrov čistih prihodkov od prodaje in 52.000 evrov dobička. Lani so po ocenah zrasli za več kot tretjino, velik del dobička pa je namenila za naložbe.
Prvi dan je bilo 40 naročil, kar se ji je zdelo ogromno. Zdaj, po dveh letih in pol, dnevno spečejo od 100 do 300 pic.
Mesečno v kuhinji, kjer pripravlja vse od testa do drugih sestavin, oddela 180 ur.
vir: https://forbes.n1info.si/posel/z-zadnji...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: BuDi79 ()

blackbfm ::

nejc_nejc ::
Res dobra pica tudi nekaj stane, povprečen potrošnik pa raje ne bi pogledal globlje v denarnico, zato so raje zadovoljni z vsakim buhtljem.
Ja, prosim definiraj, dobra pica
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: nejc_nejc ()

Dobra pica je tista pica, ki ima dobro testo, kakovostne sestavine in je pečena v krušni peči. Torej, da dobiš nekaj, kar ne moreš kar tako narediti doma (razen, če nimaš krušne peči). In da jo je pripravil nekdo, ki ima veliko izkušenj, ne pa prvi študent z ulice.
Dobre sestavine so tiste sestavine, ki niso kot npr. nadomestek sira, šunka za 2 eur za 5 kg itd.
Sedaj se pa naj vsak sam odloči kaj in kako. O okusih se ne razpravlja. Nekomu je tudi najslabša pica dobra pica. Zato, ker je poceni. V resnici mu ni okusna, ampak je poceni/je velika/je neskončno obložena in je overall zadovoljen.
Pri pici (tako kot velikokrat v življenju) velja, da manj je več.
Dobre sestavine so tiste sestavine, ki niso kot npr. nadomestek sira, šunka za 2 eur za 5 kg itd.
Sedaj se pa naj vsak sam odloči kaj in kako. O okusih se ne razpravlja. Nekomu je tudi najslabša pica dobra pica. Zato, ker je poceni. V resnici mu ni okusna, ampak je poceni/je velika/je neskončno obložena in je overall zadovoljen.
Pri pici (tako kot velikokrat v življenju) velja, da manj je več.

bm1973 ::
Dobra pica je tista, katero ti folk kupuje vsak dan
.
In se nanjo pripelje tudi od drugod.
Zdaj, ali je res dobra, ali poceni, ali nekaj vmes, je stvar odločitve lastnika picerije.
Če si na dobri lokaciji, potem se bo folk ustavil, ko gre z izleta, ali pa ima blizu službo, da pride na malico.
Plus relativno zadovoljiva ponudba, pa je.
Pomaga, če si lastnik nepremičnine, kjer je picerija... Z najemi je škatljivo, sploh če nočeš riskirati na dolgi rok.
Kaval na Brodu je imel dolgoletno pogodbo, in je lastnik norel, ker je za najemnino dobil tako malo. Sam nič ni mogel. BTW. pice so spet tam manjše...

In se nanjo pripelje tudi od drugod.
Zdaj, ali je res dobra, ali poceni, ali nekaj vmes, je stvar odločitve lastnika picerije.
Če si na dobri lokaciji, potem se bo folk ustavil, ko gre z izleta, ali pa ima blizu službo, da pride na malico.
Plus relativno zadovoljiva ponudba, pa je.
Pomaga, če si lastnik nepremičnine, kjer je picerija... Z najemi je škatljivo, sploh če nočeš riskirati na dolgi rok.
Kaval na Brodu je imel dolgoletno pogodbo, in je lastnik norel, ker je za najemnino dobil tako malo. Sam nič ni mogel. BTW. pice so spet tam manjše...

Utk ::
Dobra pica je tista pica, ki ima dobro testo, kakovostne sestavine in je pečena v krušni peči. Torej, da dobiš nekaj, kar ne moreš kar tako narediti doma (razen, če nimaš krušne peči). In da jo je pripravil nekdo, ki ima veliko izkušenj, ne pa prvi študent z ulice.
Sedaj se pa naj vsak sam odloči kaj in kako. O okusih se ne razpravlja.
Se pravi, zate je dobra pica tista, ki je draga. Okus ni pomemben. Zanimivo. In ne razumem zakaj bi bilo to kaj manj butasto kot V resnici mu ni okusna, ampak je poceni/je velika/je neskončno obložena in je overall zadovoljen. Ker če obema okus itak ni pomemben, je drugi vsaj dobil pico poceni.

delavec44 ::
Meni je pa dobra obložena pica z debelim testom. Če je še poceni, sem pa zmagal. Zgleda nimam pojma.
Tako kot mi je včasih delavska malica boljša od večerje s 5 hodi v kakšni prefinjeni restavraciji.
Tako kot mi je včasih delavska malica boljša od večerje s 5 hodi v kakšni prefinjeni restavraciji.

socialec ::
Ne bom ničesar rekel ampak o neki določeni pizzeriji govorijo 250km daleč v dobrem kontekstu. Zdaj pa premislite! :D

Sedaj se pa naj vsak sam odloči kaj in kako. O okusih se ne razpravlja.
Se pravi, zate je dobra pica tista, ki je draga. Okus ni pomemben. Zanimivo. In ne razumem zakaj bi bilo to kaj manj butasto kot V resnici mu ni okusna, ampak je poceni/je velika/je neskončno obložena in je overall zadovoljen. Ker če obema okus itak ni pomemben, je drugi vsaj dobil pico poceni.
V Italiji dobiš lahko odlično pico za 5 do 10 eur. Ampak je treba vedet, da si prišel v meko pic in tam je to nacionalna jed praktično.
Pri nas ni tako nizkih cen.
Od kje si ti sedaj potegnil, da mora biti pica draga? Rekel sem, da nočem najcenejših možnih sestavin, ker so preverjeno slabega okusa in slabe tudi za zdravje.
https://www.zps.si/aktualne-vsebine/izj...
V veliki večini primerov je nizka cena direktna korelacija s kakovostjo.

c3p0 ::
Nazadnje v Neaplju sem dobil margarito za 3 EUR. Pa ne nekega zmazka ampak odlično pizzo. V škrniclju, da poješ po poti. Če želiš sedeti, pa še kake 2 EUR več (coperto).

mikhaair ::
V Italiji je nemogoče jesti slabo. Ali je to pizza za 3 Eur ali v ozvezdenih restavracijah.

Nikonja ::
Sej to je zanimivo, da v Neaplju pečejo pizze za tretino cene kot pri nas in še vedno zaslužijo... Pa ne verjamem da je delovna sila cenejša v Italiji (bolj kontra), sestavine mogoče malenkost cenejše, najamnine na dobri poziciji ziher ne.... pa še Neapelj ima po številkah iz 2024 cca 20% več obiskovalcev kot Ljubljana, pa spet precej cenejše pizze kot Ljubljana.
Kaj pomeni da kard dost prometa v njihovih pizerijah delajo glih domačini, sej jaz bi tudi če bi bila pizza 5 eur, sploh se nebi j... je delat doma, ampak za 14eur pa ni šanse.
Kaj pomeni da kard dost prometa v njihovih pizerijah delajo glih domačini, sej jaz bi tudi če bi bila pizza 5 eur, sploh se nebi j... je delat doma, ampak za 14eur pa ni šanse.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Nikonja ()

Utk ::
Od kje si ti sedaj potegnil, da mora biti pica draga? Rekel sem, da nočem najcenejših možnih sestavin, ker so preverjeno slabega okusa in slabe tudi za zdravje.
Potegnil sem iz tega, da malo dvomim, da znaš ti ločit kvaliteto šunke ali sira v pici glede na kaj drugega kot okus, za katerga pa praviš, da ni pomemben.

Za margarito rabiš kvalitetno moko in pelate. Pri eni pizzi ob kvaliteti ne plačaš več kot 1 EUR za sestavine, prej manj. Če računaš, da picerija nabavi moko v 20kg žaklih in npr. 10l konzerve pelatov, količine pa merjene v paletah, je cena še toliko nižja.
Je pa jeba, če nimaš dovolj prometa. V Neaplju sicer še dodatno "služijo" s scammi, meni je npr. "po nesreči" podturil precej višji račun, od neke druge mize, verjetno že plačan. Potem pa samo "scusi" in dal pravega. Marsikdo ne bi pogledal. Cigančki pač.
Je pa jeba, če nimaš dovolj prometa. V Neaplju sicer še dodatno "služijo" s scammi, meni je npr. "po nesreči" podturil precej višji račun, od neke druge mize, verjetno že plačan. Potem pa samo "scusi" in dal pravega. Marsikdo ne bi pogledal. Cigančki pač.

Bellator ::
Za margarito rabiš kvalitetno moko in pelate. Pri eni pizzi ob kvaliteti ne plačaš več kot 1 EUR za sestavine, prej manj. Če računaš, da picerija nabavi moko v 20kg žaklih in npr. 10l konzerve pelatov, količine pa merjene v paletah, je cena še toliko nižja.
Že samo kvalitetna moka stane 1.5eur na kg pri 25kg vreči. Poleg tega pa sestavine predstavljajo samo del končne cene. Drva in štrom niso poceni, delovna sila je velik strošek, potem so strošek tudi davki, amortizacija opreme in najemnina. Mislim, da je ocena na eni izmed prejšnjih strani, da gostinec zasluži 2-3 povprečne plače, če se popolnoma podredi delu, pravilna.
Pozabil si na kvaliteten sir. Lahko sicer uporabiš tudi nadomestek, bo ceneje.
https://baronale.it/prodotto/farina-cap...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Bellator ()

Zakaj operirate z nabavnimi cenami? Ker nimajo nobene veze s končno ceno izdelka.
Če bi to imelo kako vezo, ne bi bilo samo ~1 eur razlike v ceni med veliko in malo pico.
Prav tako bi morala biti linearna povezava volumen/cena med velikim in malim pivom. Pa kot vemo temu ni tako. Tudi, če gre za točeno pivo.
Vsak ima neko svojo računico. In nekdo se odloči, da bo delal vse z najcenejšimi surovinami in maksimiziral profit, drugi dela z boljšimi surovinami in ima manjši profit, tretji pa dvigne kakovost in tudo ceno, četrti poveča porcije, ker ve da so vhodne surovine poceni in ima posledično ogromno zavržene hrane ali pa ljudje nosijo domov v alu foliji. Peti zmanjša velikost porcij, ker bi rad nekaj prihranil na surovini in delovni sili. Strategije so različne, kot so tudi kupci različni in njihove zahteve in pričakovanja.
Če bi to imelo kako vezo, ne bi bilo samo ~1 eur razlike v ceni med veliko in malo pico.
Prav tako bi morala biti linearna povezava volumen/cena med velikim in malim pivom. Pa kot vemo temu ni tako. Tudi, če gre za točeno pivo.
Vsak ima neko svojo računico. In nekdo se odloči, da bo delal vse z najcenejšimi surovinami in maksimiziral profit, drugi dela z boljšimi surovinami in ima manjši profit, tretji pa dvigne kakovost in tudo ceno, četrti poveča porcije, ker ve da so vhodne surovine poceni in ima posledično ogromno zavržene hrane ali pa ljudje nosijo domov v alu foliji. Peti zmanjša velikost porcij, ker bi rad nekaj prihranil na surovini in delovni sili. Strategije so različne, kot so tudi kupci različni in njihove zahteve in pričakovanja.

Že samo kvalitetna moka stane 1.5eur na kg pri 25kg vreči. Poleg tega pa sestavine predstavljajo samo del končne cene. Drva in štrom niso poceni, delovna sila je velik strošek, potem so strošek tudi davki, amortizacija opreme in najemnina. Mislim, da je ocena na eni izmed prejšnjih strani, da gostinec zasluži 2-3 povprečne plače, če se popolnoma podredi delu, pravilna.
Pozabil si na kvaliteten sir. Lahko sicer uporabiš tudi nadomestek, bo ceneje.
Pardon, mislil sem na marinaro. Ob odličnem testu in pelatih, je meni sir večinoma odveč. Par rezinic česna in to je to.
Caputa modra pizzeria ni slaba moka, pravzaprav je odlična. Dovolj dobra za Verace. Malenkost nad 1 EUR/kg. Če vzameš paleto, bo še kak EUR ceneje na 25kg žakl.
Iz 1kg moke dobiš nekje 7 pizz pri 70% hidraciji. Pa dajmo vseeno 20c strošek moke na pizzo. Ostane 80c za pelate. Sol, kvas, origano, česen recimo 10c, pa še to je preveč.
Govoril sem o ceni pizze. Do 33% cene za sestavine, je nekje zdrava računica za restavracije, torej se ob dovolj volumna 3EUR za pizzo lahko izide. Dejansko je basic pizza dirt cheap hrana. Le pri nas ni ravno za reveže.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: c3p0 ()

Dirty cheap je margarita. Ko dodaš kakšno boljšo salamo in recimo burato gor, je takoj parkrat dražja po sestavinah. Pizza šunka je 4€/kg, kakšna boljša salama je pa 15€/kg. Seveda so sestavine še vedno poceni. Margerita je cca. 1€, malo bolje založene pa okoli 3€.
Magic
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Picerije z najboljšimi picami pri nas (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Loža | 100769 (416) | LuiIII |
» | E hrana - male porcije, predrago (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Loža | 38632 (6605) | Gagatronix |
» | DIY PIzza... (strani: 1 2 3 4 … 12 13 14 15 )Oddelek: Loža | 156107 (7036) | mailer |
⊘ | Domača pica (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Loža | 58928 (38801) | bluefish |
» | velikosti pice in cena (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 23006 (21222) | korenje3 |