» »

EU visoko oglobila Apple in Meto zaradi kršitev DMA

Slo-Tech - Evropska komisija je izrekla visoki globi za Apple in Meto, ker podjetji kršita akt o digitalnih trgih (DMA). Apple mora plačati 500 milijonov evrov, Meta pa 200 milijonov evrov. Prav tako morata platformi v 60 dneh odpraviti neskladnosti na svojih platformah, sicer bosta morali plačevati še dnevne penale.

Apple je dobil višjo globo, ker je tudi njegova kršitev resnejša. Zagrešili so jo v App Storu, kjer so razvijalcem zvezali roke pri obveščanju uporabnikov aplikacij o alternativah za prenos in plačilo. Apple je prepovedoval neposredne povezave ali sploh omembe kjerkoli v aplikaciji, da obstajajo načini za sklepanje naročnin ali nakup aplikacij izven App Stora, kjer Apple seveda ne bi pobral 30-odstotne provizije. Hkrati Apple prepoveduje zaračunavanje višjih cen v App Storu. Komisija meni, da so tovrstne omejitve komuniciranja nepoštene in da preprečujejo izrabo alternativ, zato je Applu naložila globo. Apple mora v prihodnosti v svojih aplikacijah dovoliti omembe alternativnih načinov distribucije.

Meta pa ga je lomila z osebnimi podatki. DMA njihovo zlivanje med platformami brez izrecnega soglasja prepoveduje. Prav tako morajo biti soglasja prostovoljna, česar se Meta ni držala. Ko so novembra 2023 uvedli shemo Privoli ali plačaj, kjer so uporabniki bodisi sprejeli deljenje lastnih osebnih podatkov ali plačali naročnino, so uporabnike v bistvu v prisilili odločitev, ki jih morda ni bila po godu. Takšno pogojevanje ni v skladu z DMA, meni Komisija. Novembra lani je Meta uvedla še tretjo možnost, o kateri se Komisija še ni izrekla, saj jo še preiskuje. Komisija je tako ugotovila kršitev med marcem 2024, ko Privoli ali plačaj začel veljati, in novembrom 2024, ko so uvedli še tretjo shemo. Ali je ta zakonita, še preiskujejo, zato je možen izrek dodatne globe.

Komisija poudarja, da sta Apple in Meta prvi podjetji, ki sta kaznovani po DMA. Podjetji sta seveda drugačnega mnenja. Meta meni, da gre za nezakonito omejevanje osebno prilagojenega oglaševanja, Apple pa je izrecno napovedal pritožbo. Tudi Meta se bo gotovo pritožila na prvostopenjsko sodišče v Luksemburgu. Komisija je sicer izrekla mili globi, saj bi ti lahko znašali do 10 odstotkov globalnega prometa podjetij.

17 komentarjev

Gregor P ::

Ko so novembra 2023 uvedli shemo Privoli ali plačaj, kjer so uporabniki bodisi sprejeli deljenje lastnih osebnih podatkov ali plačali naročnino, so uporabnike v bistvu v prisilili odločitev, ki jih morda ni bila po godu.
To je bilo zame tudi zadnjič, ko sem uporabil FB in Instagram; logično da v kaj takšnega ne moreš privoliti. Ena boljših odločitev v življenju.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Gregor P ()

Daniel ::

Glede na to, da je FB z leti postal greznica 99% nategunskih oglasov in kripto prevar bojo take odločitve v prihodnje verjetno še pogostejše. Nadzor je pa 0.

kronik ::

Kr tako naprej in bomo lahko na Rusia store naredili preklop. Ker bo ceneje seveda.

Glugy ::

"Meta meni, da gre za nezakonito omejevanje osebno prilagojenega oglaševanja,"
Ravno osebno prilagojeno oglaševanje bi mogl prepovedat, ravno to je najslabš. Metka ga spet serje.

"Komisija je sicer izrekla mili globi, saj bi ti lahko znašali do 10 odstotkov globalnega prometa podjetij. "
To je dejansko kot da bi men dal kazen enega evra. Jz bi pa rekel o moj bog to je tako nepravično in nepošteno do mene, nč najboljš da grem za en evro na sodišče.

stara mama ::

In bi tud šel, če bi odvetniki stali 40 centov, tvoj čas še 10 centov, ostalih 50 centov pa ostane tebi.
Ekologija™ in Trajnost™

twom ::

Gregor P je izjavil:

Ko so novembra 2023 uvedli shemo Privoli ali plačaj, kjer so uporabniki bodisi sprejeli deljenje lastnih osebnih podatkov ali plačali naročnino, so uporabnike v bistvu v prisilili odločitev, ki jih morda ni bila po godu.
To je bilo zame tudi zadnjič, ko sem uporabil FB in Instagram; logično da v kaj takšnega ne moreš privoliti. Ena boljših odločitev v življenju.
Na žalost so določene informacije samo še na fb.

Sicer bi pa tudi jaz to greznico že davno nazaj zbrisal.

Dober dan ::

Jaz imam FB samo zaradi marketplace. Tam prodam ves odpad, na bolhi 0..

Da, posel je druga reč; in tudi, če je res neka informacija samo izključno na FB, potem je vprašanje, ali je ta informacija res tako pomembna - sicer pa še vedno lahko klikneš kot neuporabnik nanjo in pogledaš, če je res tako "službeno" nujno. Ni potrebe po ekstremizmih, saj nismo menihi, ni vse samo črno in belo8-)

MrStein ::

Gregor P je izjavil:

Da, posel je druga reč;

Biznis je biznis
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

FireSnake ::

Gregor P je izjavil:

Čestitke!
Nisi edini.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

OutOfTheBox ::

Gregor P je izjavil:

In pred novembrom 2023, ti je bilo ok, ko so delili tvoje osebne podatke s tvojo privolitvijo (ob registraciji in nadaljno, z dodatnimi pogoji ki si jih sprejel)? Če bi privolil, se zate ne bi spremenilo popolnoma nič.

Kaj je sedaj naredilo razliko, da ti je "odprlo čep" ?

... to kar piše v novici; če si morda prebral ;)

Ker načeloma z dajanjem mojih podatkov za uporabo različnih storitev nimam težav, dokler ne prekoračijo neke razumne meje.

Zgodovina sprememb…

dronyx ::

Daniel je izjavil:

Glede na to, da je FB z leti postal greznica 99% nategunskih oglasov in kripto prevar bojo take odločitve v prihodnje verjetno še pogostejše. Nadzor je pa 0.

Jaz sem letos odprl prvi Facebook račun pod psevdonimom in so mi kmalu začeli težiti nekaj v smislu, da so mnenja, da nisem uporabil svojega pravega imena. Potem so od mene zahtevali da naredim video posnetek obraza. V bistvu še huje, kot če te na policiji slikajo kot kriminalca. Seveda mi to na misel ni prišlo. Facebook je od teh spletnih socialnih omrežji še največji xxx, pri čemer sem opazil tudi to, da je gor cel kup prevar, kar pa jih ne moti, ker verjetno plačajo. Moti pa jih, da jaz nisem prijavljen pod svojim pravim imenom.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: dronyx ()

Jarno ::

Od Appla zahtevajo, da oportunistom izroči DNA za kloniranje od kokoši, katera nese zlata jajca. Ni 100% tako, ampak vseeno.
Uporabniki z alternativnimi tržnicami, od tega pol takih sumljive vrednosti, ne bodo dosti profitirali, prav tako ne pisci SW.
Profitirali bi lahko scammerji in priskledniki parazitske narave. Mark my words.
Chuck Norris je med števili 0.999... in 1 uspel vriniti konstanto imenovano CN.
#65W!

Gregor P je izjavil:

... to kar piše v novici; če si morda prebral ;)

Ker načeloma z dajanjem mojih podatkov za uporabo različnih storitev nimam težav, dokler ne prekoračijo neke razumne meje.

Jaz novico sem prebral in mi je popolnoma jasno kaj se dogaja. Kar mi ni jasno je tvoja logika sprejemanja odločitev. Zato ker si dobil možnost izbire si popolnoma zapustil platformo. Eena izbira je ista kot si jo uporabljal od začetka in se ne bi zate spremenilo popolnoma nič.

Razloži tole.

Zgodovina sprememb…

Ne, ni bila enaka možnost, sicer ne bi izvedli te prisiljene izbire. Plačljivo tudi pod razno ni pomenilo, da so potem tvoji podatki kaj bolj na varnem oz. kaj manj zlorabljeni. Vsekakor pa je šlo pri tej enostransko vsiljeni izbiri za kršitev evropske zakonodaje. Za mene pa je to bila kaplja čez rob.

Zgodovina sprememb…

Seveda je bila enaka možnost če si izbral brezplačno opcijo. Razlika je bila sedaj samo ta da so to prej naredili takoj ko si se strinjal z njihovimi pogoji, sedaj pa so ti dali možnost izbire.

Ampak s psihološkega stališča človeka je jasno kaj se dogaja v ozadju - dobil si občutek prisile, čeprav je ta možnost zate boljša kot prej kot tista ki so jo sami zate zbrali. In ljudje pač nočemo da nas nekdo "kontrolira".

Kar se tiče kršenje evropske zakonodaje, to Facebook in drugi delajo že odkar obstajajo, pa se nikoli nisi odločil prenehat poslovat z njimi.

:)

Ti si tisti, ki je zaprl račun na slovenski banki in vse prenesel na NEO in to označil kot najboljšo odločitev, podobno kot tole s fb-jem? . Ne vem no, upam da veš kaj delaš, ker vsaj pri tej odločitvi s fejsbookom, si se mal odločal na podlagi emocij kot pa racionalno.

Zgodovina sprememb…

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Oddelek: Novice / Tožbe
17961 (26) OutOfTheBox
»

EU Applu izrekla 1,8-milijardno globo

103394 (2281) Jarno
»

Applu se v EU obeta polmilijardna kazen

103481 (1937) Mr.B
»

Kritike Applovega načina odprtja ekosistema iOS, EU bo budno spremljala dogajanje (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
9315590 (11532) nekdoo
»

Razširitev postopka Evropske komisije zoper Apple zaradi krnitve konkurence

54687 (4183) Lonsarg

Več podobnih tem