» »

Radijski program pol leta vodila umetna inteligenca, ne da bi kdo vedel

Radijski program pol leta vodila umetna inteligenca, ne da bi kdo vedel

Slo-Tech - Na radijski postaji CADA, ki oddaja v Sydneyju, je kot voditeljica pol leta delala Thy. Vsak delovnik med 11. in 15. uro je vodila program, ko se je na radiu vrtel hip hop. Oddaja Workdays with Thy je bila sorazmerno dobro poslušana, minuli mesec je imela v povprečju 72.000 poslušalcev, kar je za lokalni radio v zahodnem Syndeyju povsem spodobno. A Thy nikoli ni obstajala.

CADA tega ni nikoli razkril, tajil pa tudi ne. Ko so novinarji iz The Carpeta preverjali namige, da je Thy produkt umetne inteligence, je CADA to potrdila. Na spletu o Thy ni bilo nobenih podatkov. Poznali nismo niti njenega priimka, kaj šele življenjepisa. Zdaj je to logično, saj ju ni imela. Na internetu sta le dve njeni "fotografiji", nobenega profila na družbenih omrežjih, nobene omembe v izjavah za javnost ali reportažah s kakšnih dogodkov. Thy niso poznali niti zaposleni.

CADA je uporabila platformo ElevenLabs, ki z generativno umetno inteligenco ustvarja zvoke. Thy je digitalni klon - vsaj zvočno in vizualno - neke zaposlene v ARN Media, ki ima v lasti radijsko postajo CADA. Regulator (Australian Communications and Media Authority) je potrdil, da v Avstraliji tega početja nobena zakonodaja ne prepoveduje, prav tako CADA ni bila obvezana kakorkoli razkriti resnico o Thy. Iz Združenja glasovnih igralcev Avstralije, ki deluje kot njihov sindikat, so že sporočili, da primer dokazuje, kako pomembna je zakonodaja s področja označevanja izdelkov umetne inteligence. Podpredsednica Teresa Lim poudarja, da so ta orodja zelo dobrodošla, a da si javnost zasluži transparentnost. Ko je avstralski digitalni radio Disrupt Radio leta 2023 predstavil svojo voditeljico Debbie Disrupt, so od začetka jasno povedali, da ne obstaja.

11 komentarjev

Seljak ::

Dokaz, da so nekatera delovna mesta, ki jih sedaj opravljajo ljudje zelo ogrožena.

yayo ::

In, da so poslušalci populističnega radia precej nezahtevne sorte.

fur80 ::

Verjetno se je en jebački predator našel, se zaljubil, ter ugotovil, da je ne more najti.

Seljak je izjavil:

Dokaz, da so nekatera delovna mesta, ki jih sedaj opravljajo ljudje zelo ogrožena.

Maria Galuniča nobeden ne more zamenjati.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: fur80 ()

Kurzweil ::

yayo je izjavil:

In, da so poslušalci populističnega radia precej nezahtevne sorte.

Nekaj, kar sem najprej pomislil tudi jaz... v nekem povprečju bi rekel, da so poslušalci hip-hopa oz. omenjene oddaje precej, kako se lepo reče, nezahtevna publika in za njih je verjetno višek že to, da se med vsakim komadom pove, kdo je avtor in katerega albuma je pesem. Pa ne toliko, da AI ne bi zmogel kaj bolj naprednega, ampak ciljna publika je res nezahtevna...

Me pa sedaj malce fribec, kako izgleda oz. se sliši ta stvar v etru.

Je pa jasno, da bo tega vedno več... večina sveta sicer rada gleda vremenarke z joški, preko radia pa ni tako pomembno, kdo zblebeta prometne novice in vreme, pa še kaj drugega... kaj si o vsem tem mislimo po večini je stvar druge debate... žal pa so poklici in področja, kjer imamo deficit delovne sile preveč specifičen, dinamičen in težek, no, tam bi bilo bolj fino imet tovrstne rešitve.

Glugy ::

To v bistvu niti ni slaba stvar. Služb je komaj kaj na radiu obene pa se tisti ki jo imajo na radiu počutijo mal preveč nedotakljive. Mogoče bo to dobra motivacija. Konec koncev je človek še vedno boljši radijski pripovedovalec če se res potrudi. To se ne bo še tako hitro spremenilo. Večji problem je to za tiste ki niso preveč dobri v svoji radijski službi pa se mal preveč nedotakljive počutjo.

Seljak ::

Jaz osebno ne gledam več TV oddaj kot so vreme,poročila,ljudje in zemlja,...ne poslušam radijskih oddaj,...zakaj? Ker je dosti preveč reklam! Raje gledam dokumentarce,filme in poslušam glasbo na plačljivih pretočnih platformah. Torej, zaradi mene, lahko AI prevzame vlogo radijskega/TV voditelja. Zaradi mene lahko AI prevzame tudi vlogo učitelja v šoli. Ampak to še ne pomeni, da je vse to dobrodošlo. Dosti ljudi bo postalo brezposelnih in glede na to, da se množimo kot podgane, to zares ne kaže v dobrobit človeštva. Morda sem črnogled, ampak zagotovo se slabo piše zanamcem.

Miki N ::

Robot ne bo NIKOLI prevzel šihta našim RTVjevcem, na ta slastni kolač lahko kar pozabi! Mogoče bo delal za njih, samo na plačilki ne bo pa nikoli. Bangladeš bo trdno ostal v roki naših javnih dobrotnikov.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Miki N ()

gb39 ::

Seljak je izjavil:

Jaz osebno ne gledam več TV oddaj kot so vreme,poročila,ljudje in zemlja,...ne poslušam radijskih oddaj,...zakaj? Ker je dosti preveč reklam! Raje gledam dokumentarce,filme in poslušam glasbo na plačljivih pretočnih platformah. Torej, zaradi mene, lahko AI prevzame vlogo radijskega/TV voditelja. Zaradi mene lahko AI prevzame tudi vlogo učitelja v šoli. Ampak to še ne pomeni, da je vse to dobrodošlo. Dosti ljudi bo postalo brezposelnih in glede na to, da se množimo kot podgane, to zares ne kaže v dobrobit človeštva. Morda sem črnogled, ampak zagotovo se slabo piše zanamcem.

Se množimo, ampak ne povsod enako. V Sloveniji sigurno ne. Drugače pa še pred dvajsetimi leti en poklic absolutno ni obstajal: vplivnež/vplivnica. Danes skoraj vsak pozna nekoga, ki se s tem ukvarja za redni dohodek. Ali pa vsaj pozna nekoga, ki je to poizkusil. Ta poklic, ki nam ne prinaša nič razen novega oglasnega prostora, je vzel ogromno publiko tistih, ki bi v nasprotnem primeru počeli kaj drugega. Zelo vejetno nekaj bolj koristnega. Lahko bi bila medicinska sestra. Lahko bi bil pečar. Ampak nista. Prodajata nam kremice pa kolagene, da bomo večno lepi in mladi. Aja, pa proteini.si

Netrunner ::

Se da dobiti kje kakšen audio te odaje?
Doing nothing is very hard to do... you never know when you're finished.

dronyx ::

Saj verjetno se bo čez čas izkazalo, da smo tudi mi umetna inteligenca, s to razliko, da imamo sposobnost zavedanja sebe. Če razmišljaš na enak način kot umetna inteligenca, le da nimaš toliko procesorske moči, v čem pa je razlika?

LiquidAI ::

Nič preseneljivega.
Ko pogledaš kakšen naš javni medij so članki ki so od avtorja brez imena in priimka, samo neke kratice. Vsebina člankov je povzeta iz STA ali od katerih drugih tiskovnih agencij z veliko slovničnimi napakami in je dostikrat copy-paste prvedena z Google Translate. Potem to ni več presenečenje.
Pa redko se najdejo poglobljeni članki, to morajo biti vsaj v velikosti nekaj A4 strani, take kot smo jih pisali 30 let nazaj v gimnaziji...
65001

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: LiquidAI ()

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kitajska poslala plovilo v orbito okrog Lune

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
3514417 (12651) driver_x
»

Caprica (strani: 1 2 )

Oddelek: Sedem umetnosti
8113052 (10232) Brane2
»

Koga je navdušil Trance? (strani: 1 2 )

Oddelek: Sedem umetnosti
637080 (5097) T-h-o-r
»

Na katerih področjih lahko ljudi zamenjajo Informacijske tehnologije? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
514143 (3418) G-man
»

Težki Iron Maiden fani izkažite se

Oddelek: Loža
141806 (1636) EvilGod

Več podobnih tem