Forum » Znanost in tehnologija » Zakaj so solarne elektrarne prava stvar
Zakaj so solarne elektrarne prava stvar
Temo vidijo: vsi

WaterBoy ::

telexdell ::
Če bi že pucal, bi pucal enkrat sred poletja. Zdaj so čisti ko jih je sneg zdrajsal.
Poleti, v tavečji vročini ni najbol dobro čstiti. Pregreti paneli in mrzla voda...
Dež te ravno ne vpraša, ali imaš panele ali ne

Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: telexdell ()

krucymucy ::
Kdaj ponavadi pridete s SE na nulo, torej da pridelava ujame porabo? Jz imam trenutno ene 700kWh minusa. Ta mesec bo poraba verjetno že manjša od pridobljenega štroma.
Julija pridem na nulo ponavadi.
Trenutno imam 3MWh minusa.
Kolega je dobil od genija ponudbo za čiščenje panelov 200€ (ali mogoče celo 220). Je kdo šel v to? Meni se ROI tega čiščenja zdi skoraj neskončno dolg...
Jaz sem imel danes rekordno marcevsko dnevno proizvodnjo v zadnjih stirih letih.
Dvomim da se splaca cistiti.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: krucymucy ()

Likalnik ::
Odvisno je tudi od hiše. Naša dobro izolirana s precej veliko na jug obrnjenimi okni se zelo segreje na mrzel a sončen dan. Recimo danes je lepo sončno a mrzlo. V hiši je pretoplo, porabe ni pa nobene, SE dela na polno.
pri nas je podobno..sicer je starejša hiša obnovljena, na J obrnjena panoramska okna na tem koncu je tudi talno gretje....drugi konec bajte kateri ni tako obsijan s soncem je pa radijatorski del.
recimo dogaja se kadar je sonce tako kot včeraj, da nam ogreje ta del hiše in posledično se moč TČ zmanjša in seveda talno gretje neha delati, ker je nastavljeno na notranjo temperaturo....praktično cel dan je talno ugasnjeno...potem pa se počasi ohlaja in ko pade ponoči temperatura v stanovanju na željeno temperaturo se vklopi talno gretje...katero pa dela z zamikom...res je, da se dalj časa ohlaja (to pri nas traja cel dan), segreva se pa prav tako cel dan i nse prav čuti mrzla tla predno se le ta ogrejejo na željeno temperaturo....če je naslednji dan spet sonce se zadeva ponovi.

J.McLane ::
Nastavi si urnik gretja ali pa prestavi termostat iz tega s soncem obsijanega prostora.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

mertseger ::

socialec ::
Kdaj ponavadi pridete s SE na nulo, torej da pridelava ujame porabo? Jz imam trenutno ene 700kWh minusa. Ta mesec bo poraba verjetno že manjša od pridobljenega štroma.
Ok, vprašanje se da razumeti ampak ker moram dlakocepiti, v letu po mojelektro.si akumulirana letna oddaja (A-) preseže porabo (A+) in so dnevna stanja verjetno dovolj natančna - nazadnje je bilo precej hitro - 5.6.2024, ker je bilo vreme naklonjeno in zato manjša poraba. To velja za obdobje BD - Before Duška, v obdubju AD - Anno Duškae - je prišlo do večjih sprememb v porabi energije pri sploščenih močnostnih konicah, proizvodnja pa še kar ne, se dela na tem, prepočasi, saj vem :(

MOPE želi s spremembo zakona o oskrbi z električno energijo spremeniti obračun omrežnine
Kaj se vse šteje med 'baterijske hranilnike, ki so neposredno priključeni na omrežje'?
Kot so utemeljevali ob sprejemanju zakona o nujnih ukrepih za omilitev posledic obračuna visoke omrežnine za gospodinjske odjemalce, je novi omrežninski sistem v zimski sezoni nesorazmerno zvišal strošek omrežnine predvsem za tiste odjemalce, ki so ob spodbudi države vlagali v zelene tehnologije, denimo sončne elektrarne in toplotne črpalke. Poleg tega bi moral biti prehod na novi sistem postopen ter z manjšo razliko v stroških med zimsko in poletno sezono, sistem je tudi prezapleten za običajnega uporabnika, so očitali obstoječemu sistemu.
Novela zakona o oskrbi z električno energijo bi po predlogu med drugim uvedla tudi možnost delne ali popolne oprostitve plačevanja omrežnine za črpalne hidroelektrarne in baterijske hranilnike, ki so neposredno priključeni na omrežje. Določilo torej ne bi veljalo za hranilnike, ki so priključeni znotraj instalacije uporabnikov. V praksi so neposredno na omrežje priključeni le večji hranilniki, v gradivu pojasnjuje ministrstvo.
Kaj se vse šteje med 'baterijske hranilnike, ki so neposredno priključeni na omrežje'?

fikus_ ::
Tisti, ki bi bili na voljo omrežju.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

Tisti, ki bi bili na voljo omrežju.
Kako to izgleda zares, na voljo omrežju? Je dovolj, da so priklopljeni na hibridni razsmernik ali ne? Ne verjamem, da mora biti posebno odjemno mesto, ker potem je odveč, da to pišejo v MSM. In kako bi se sploh polnili takšni aku-ji - menda ne bi kdo tega kar daroval omrežju? Ali?

joez7 ::
Kolikor sem razumel, maš poleg obstoječe SE (paneli in razsmernik), še hranilnik el. energije in še en razsmernik (asimetrični) priklopljen v točki merilnega mesta, ki pa gre delno pod njihovo kontrolo (se pravi lahko posegajo v delovanje hranilnika).
Sem dobil ponudbo ~5k€ neto (po vračilu subvencije) za 15kW in 15kWh, sam trenutno še cincam (ROI ~20let)
Sem dobil ponudbo ~5k€ neto (po vračilu subvencije) za 15kW in 15kWh, sam trenutno še cincam (ROI ~20let)
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: joez7 ()

Ne vem, včasih se ROI skrajša zaradi nepredvidenih okoliščin (ne velja nasploh, žal) - bi se dal dobiti vpogled v tisto ponudbo na zs, za občutek, za kaj vse dejansko gre? Zakaj bi posegali v delovanje privat kupljenega akuja - v času poceni elektrike bi ga polnili in praznili v času drage? Kaj dobi en socialec od tega?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: socialec ()

Oprostilo omrežnine. Je pa to šele predlog zakona - še ni meso postalo.

Ja, oprostitev omrežnine, saj to piše, mene zanima pomen 'neposredno priključeni na omrežje'.
Se opravičujem, ker sprašujem laično, razumem samo tisti del, ko je treba plačat, še tistega ne najbolj.
Bi naj na asimetrični razsmernik bil priklopljen aku, ki je na voljo samo operaterju?
Ta asimetrični razsmernik je za števcem in pred razsmernikom SE?
Investitor v celoti preda uporabo aku operaterju, v zameno dobi oprostitev omrežnine?
Privzemimo, da letno znese omrežnina ~300-350EUR (zakon je veljal samo za jan-feb 25).
Kako velik mora biti aku, da si deležen blagodati - ker strošek?
Je dovolj 1kWh, saj je na voljo omrežju?
Čemu bi dal večjo?
Verjetno prehitevamo ampak zagotovo iz foruma kdo kaj pozna, čeprav se lahko tudi zadnji trenutek vse v koš zmeče ali nevtralizira, precej običajno zadnje čase.
Vpliva pač na odločitve, vsi žal ne iztrebljamo denarja, da se blago izrazim.
Se opravičujem, ker sprašujem laično, razumem samo tisti del, ko je treba plačat, še tistega ne najbolj.
Bi naj na asimetrični razsmernik bil priklopljen aku, ki je na voljo samo operaterju?
Ta asimetrični razsmernik je za števcem in pred razsmernikom SE?
Investitor v celoti preda uporabo aku operaterju, v zameno dobi oprostitev omrežnine?
Privzemimo, da letno znese omrežnina ~300-350EUR (zakon je veljal samo za jan-feb 25).
Kako velik mora biti aku, da si deležen blagodati - ker strošek?
Je dovolj 1kWh, saj je na voljo omrežju?
Čemu bi dal večjo?
Verjetno prehitevamo ampak zagotovo iz foruma kdo kaj pozna, čeprav se lahko tudi zadnji trenutek vse v koš zmeče ali nevtralizira, precej običajno zadnje čase.
Vpliva pač na odločitve, vsi žal ne iztrebljamo denarja, da se blago izrazim.
Zgodovina sprememb…

6151 ::
Fer bi blo da dajo neko razmerje npr 1kW omrežnine v vseh blokih = x kWh akku.
7900X3D | 32GB | 6800 | 4 TB

Utk ::
Oprostitev bi bila za hranilnike, ki jemljejo iz omrežja in nazaj oddajajo. Cel njihov point je da jemljejo ko je višek in poceni, oddajajo pa ko se splača, in takrat itak omrežnino plača porabnik.
Zakaj bi bil oproščen omrežnine nekdo, ki si polne baterijo in potem to elektriko tudi sam porabi?
Določilo torej ne bi veljalo za hranilnike, ki so priključeni znotraj instalacije uporabnikov.
A vam ne to tu piše?
Zakaj bi bil oproščen omrežnine nekdo, ki si polne baterijo in potem to elektriko tudi sam porabi?
Določilo torej ne bi veljalo za hranilnike, ki so priključeni znotraj instalacije uporabnikov.
A vam ne to tu piše?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()

A vam ne to tu piše?
Ja ne vem, zato sprašujem...
Mogoče zato, ker si tako strašno green, da se te Robi spomni med aktom in pred volitvami?
Kaj pomeni ZNOTRAJ instalacije uporabnikov?
Kako pomeni ZUNAJ instalacije uporabnikov?
Zgodovina sprememb…

Zunaj je zunaj. Če plačaš omrežnino od "tvoje" baterije do svoje inštalacije, je zunaj. Če ne, se pravi da je za števcem, potem je težko zunaj.
Zgodovina sprememb…

Ja, sem se tega bal, sem hotel potrditev strahov. To izgleda v redu, če imaš/boš strupeno visoko omrežnino, ne za nekih socialnih 7-8kW v ČB1. Pogojev zakonskih/subvencijih pa tako še ni, ker je še v delu. Torej članek na ignore, pač MSM tipično.

telexdell ::
Ja, sem se tega bal, sem hotel potrditev strahov. To izgleda v redu, če imaš/boš strupeno visoko omrežnino, ne za nekih socialnih 7-8kW v ČB1. Pogojev zakonskih/subvencijih pa tako še ni, ker je še v delu. Torej članek na ignore, pač MSM tipično.
Tudi, ko se je sprejemala ta kraja pri belem dnevu imenovana omrežnina so se informacije ignorirale. Pa poglej, kakšna neumnost je zaradi ignore nastala. Zato je sedaj treba spremljati vsak najmanjši namig in se nanj najostreje odvzvati, če bo le teoretično nakazal minimalno možnost podobne neumnosti. Niso zastonj mnodreci djali- bolje preprečiti kot zdraviti.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

starfotr ::
Vse kar je povezano z obnovljivimi viri se stalno samo ceni. Panelom, razsmernikom tudi baterijam eksponentno pada cena. Baje.
In če še ne veš, imeli bomo free elektriko. Vsak čas.
In če še ne veš, imeli bomo free elektriko. Vsak čas.

feryz ::
Yep, Solaredge razsmenik 10 kW je bil ta teden po 425 evrov plus ddv.
Če pomisliš, da je folk še leto nazaj plačeval za tole jurja in pol!?
Ampak đabe 425 evrov, če ga nihče noče tudi po tej ceni. Smeti. Ki jih bo treba nekam deponirati. To pa stane.
Če pomisliš, da je folk še leto nazaj plačeval za tole jurja in pol!?
Ampak đabe 425 evrov, če ga nihče noče tudi po tej ceni. Smeti. Ki jih bo treba nekam deponirati. To pa stane.

Misliš da tvoja zafira je pa vredna 200 jurjev?
Ampak če je folk, ki vidi nek smisel v tem, why not.

polozweii ::
Kolk pa v splošnem pade cena kompletu sončne elektrane ki jo je na primer prodajalec založeno v skladišču našel po 3 letih?

Misliš da tvoja zafira je pa vredna 200 jurjev?Vprašaj švabe, koliko je vredna. Če dobijo pol tega, kar jaz dam, so carji.
Ko se tega zaveš, potem pogruntaš, da niti ni draga. Ampak dokler državna prašičjereja in prikoritniki dobijo več kot tisti, ki jo dejansko izdelajo, ja tako, kot pač je.

Lej saj to ni neka skrivnost.
Jaz dam 150 jurjev in več, ko isti vagon kupijo za prevlačvanje pahorčka ali pirčevke, dajo okrog 80 za avto.
Take so cifre.
Jaz dam 150 jurjev in več, ko isti vagon kupijo za prevlačvanje pahorčka ali pirčevke, dajo okrog 80 za avto.
Take so cifre.

Magic1 ::
Kje pa dobiš razsmernik za 425€???. Pišuka za tak denar se SE še kako splača. Samo sam si jo moraš zmontirat, da te ne oberejo. 600€ razsmernik, jurja 10 panelov in optimizerjev, še jurja preostal material in imaš 5kW SE. Torej 2600€, ali jurja več za 10kW. Seveda pod pogojem, da znaš vse sam narest in dobit material za takšne lepe cene.
Magic

Si me prehitel. Trenutno so tudi cene RWB in RWS razsmernikov in baterij 48V čudno nizko.

jest10 ::
Kje pa dobiš razsmernik za 425€???. Pišuka za tak denar se SE še kako splača. Samo sam si jo moraš zmontirat, da te ne oberejo. 600€ razsmernik, jurja 10 panelov in optimizerjev, še jurja preostal material in imaš 5kW SE. Torej 2600€, ali jurja več za 10kW. Seveda pod pogojem, da znaš vse sam narest in dobit material za takšne lepe cene.
Jaz sem si glih včerej dodal eno "balkonsko"
Jasno materjal nabavljen v lastni režiji, ne tisti dragi kompleti.

https://monitoring.solaredge.com/solare........ Tole misliš?

https://www.24ur.com/novice/crna-kronik...
Tole leti tudi na SE. Sam glede na to, da je blo na VN, je moralo biti kako kar veliko polje.
Bo treba videt, ali ga je na živo ali pri ozemljevanju voda. Lahko pa je tudi napaka dispečerja, zanka?
Bo zanimivo brat Progama dela, depeše in nalog. Načelno, če greš po reglcih, se ne sme zgodit.
Naj lepo okreva.
Tole leti tudi na SE. Sam glede na to, da je blo na VN, je moralo biti kako kar veliko polje.
Bo treba videt, ali ga je na živo ali pri ozemljevanju voda. Lahko pa je tudi napaka dispečerja, zanka?
Bo zanimivo brat Progama dela, depeše in nalog. Načelno, če greš po reglcih, se ne sme zgodit.
Naj lepo okreva.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: joez7 ()

Dobro, malo dvomim da se jim je nekdo na črno na daljnovod priklopol.
Ampak vsako preusmerjanje pozornosti drugam najbrž zdaj prav pride. Naj raje svoj prag pometejo.
Ampak vsako preusmerjanje pozornosti drugam najbrž zdaj prav pride. Naj raje svoj prag pometejo.

MrStein ::
Ja, tisti članek je precej zmeden.
"Slovenski voznik med vožnjo v Avstriji zaspal in zapeljal s ceste. Moramo povečati carino na banane!"
"Slovenski voznik med vožnjo v Avstriji zaspal in zapeljal s ceste. Moramo povečati carino na banane!"
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Tudi ni logike, da bi nekdo zastonj oddajal lastno elektriko na daljnovod.
Kot bi reku starfoter, to niso bili električarji, ampak šalabajzerji, a ne da?
Kot bi reku starfoter, to niso bili električarji, ampak šalabajzerji, a ne da?

darkolord ::
Saj transformator deluje v obe smeri? Če na sekundar nekdo spusti 400 V, bo na primarju 10 ali 20 kV.
V bistvu se ne bi čudil, če bi se med vzdrževanjem pojavil kak čudak "zakaj bi moral biti v temi, če imam SE"
V bistvu se ne bi čudil, če bi se med vzdrževanjem pojavil kak čudak "zakaj bi moral biti v temi, če imam SE"

Ampak tist transformator na drugi strani bi moral bit (tudi) v vsakem primeru odklopljen, ker najbrž ni bilo pol Štajerske v temi zarad tega dela, in do transformatorja zmeraj (lahko) pride elektrika iz večih virov. Redko je daljnovod neko slepo črevo, ponavadi gre lahko v obe smeri.
Zgodovina sprememb…

johnnyyy ::
https://www.24ur.com/novice/crna-kronik...
Naj lepo okreva.
Če se delavec drži vseh varnostnih protokolov se ne bi smelo nič zgoditi. Sicer bo potrebno počakati na poročila, da se vidi kaj je šlo narobe. Izgleda pa PR Elektra Maribor precej neizkušen, saj v takšnih trenutkih ni dobro pametovati, saj je velika verjetnost da se bo na koncu pokazala krivda neupoštevanja varnostnih protokolov.

fikus_ ::
Lahko pametujemo in pišemo.... Kaže da delavec ni upošteval osnovnih pravil oz. je nekaj preskočil.
Najprej se odklopi, potem se preveri, če je še napetost v tistem delu inštalacije/daljnovoda, nato se kratkostično zveže in ozemlji.
Najprej se odklopi, potem se preveri, če je še napetost v tistem delu inštalacije/daljnovoda, nato se kratkostično zveže in ozemlji.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

johnnyyy ::
Še prej se pa s ključavnico zaklene vse odklopnike.
Jaz sem pred več kot desetletjem delal za firmo, kjer smo polagali električne inštalacije. In na velikem objektu, se je delalo vse hkrati z različnimi ekipami. In nekatere ekipe sploh niso označevale varovalk, ki morajo biti odklopjene, kaj šele da bi le-to zavarovale pred ponovnim vklopom. In tako se mi je zgodilo, da sem pri testiranju prižgal varovalko in čez nekaj časa je prišel nekdo ki je rekel "ovoj trese". Pač neka ekipa je odklopila varovalko in šla delat, za njimi sem prišel jaz, ki sem testiral. Me je takrat precej stisnilo pri srcu.

Ni pa nobenega članka o tem, da so pred dvemi tedni elektro štromarji popravljali ali menjavali kabel (še sami ne vejo, kaj so sploh delali) in pri priključevanju nazaj zamešali žice. Lohatec.
Rezultat? Skurjene aparature na celi rešti hiši, prve grobe ocene med 100 in 300 jurji škode.
Jebi ga, se zgodi. Stroka, kaj čmo?
Tako da niso vedno sončnice krive. Če sploh kdaj so.
V dobi daljinskih števcev, lahko elektro celo vejo porabnikov zabriše dol in potem dela.
Ko naredijo, pa jih lahko zaporedno prižigajo nazaj. Da jim poraba ob vklopu ne butne strmo navzgor.
Ampak ja, to je znanstvena fantastika. Menda niso, tudi, zato nabavljali števcev?
Pameten števec ne naredi iz butca pametnega človeka. Prej bi rekel obratno, da naredi še bolj butastega.
Rezultat? Skurjene aparature na celi rešti hiši, prve grobe ocene med 100 in 300 jurji škode.
Jebi ga, se zgodi. Stroka, kaj čmo?
Tako da niso vedno sončnice krive. Če sploh kdaj so.
V dobi daljinskih števcev, lahko elektro celo vejo porabnikov zabriše dol in potem dela.
Ko naredijo, pa jih lahko zaporedno prižigajo nazaj. Da jim poraba ob vklopu ne butne strmo navzgor.
Ampak ja, to je znanstvena fantastika. Menda niso, tudi, zato nabavljali števcev?
Pameten števec ne naredi iz butca pametnega človeka. Prej bi rekel obratno, da naredi še bolj butastega.

Magic1 ::
Najlepša pa je, da inženirjev zelo težko dobijo in se vodstvo že nekaj časa poigrava s mislijo, da bo na terenu namesto dva inženirja, le eden. Zraven bo pa dobil "pomočnika", ki ne bo rabil imet elektro izobrazbe. Le kaj bo šlo lahko narobe...
Magic