» »

Ventili DIN UNI kompatibilnost

Ventili DIN UNI kompatibilnost

Krele ::

Če je mogoče med vami kakšen strojnik...

Navoj ventila za jeklenko so mi rekli da naj bi bil W 21.8x1/14. 21mm je premer navoja, 8x1/14 pa ne vem kaj pomeni, specifikacija česa je to?

DIN 477-1 no.6 == W 21.8x1/14
UNI 4406 == W 21.7x1/14 (oz. po novo UNI 11144:2005 no.2)

Sta ta dva kompatibilna? Ker omenjeni UNI konektor se je dal "našravbat" na ventil jeklenke, ki naj bi bil DIN477-1 no.6. Ne vem ali potem mogoče ventil jeklenke ni DIN (rečeno mi je bilo, da je). Bo to puščalo?

Barbarpapa2 ::

Pozdrav.

Sem samo na hitro pogledal, te zadeve niso moje področje, ampak bom kljub temu pametoval :P. DIN 477-1 se pri navojih skicuje na ISO 228-1 ("colski" navoji), UNI pa je italijanski standard, ki se baje razlikuje...

Načeloma so vijačni cevni spoji zasnovani tako, da sami navoji v spoju ne tesnijo, v ta namen morajo površine spoja imeti namenske površine, ki tesnijo, ali pa se nanje namesti tesnilo, ki opravlja funkcijo tesnenja.

O kakšnem plinu je govora in kakšnih pritiskih?

Lp

Jože

Krele ::

Kisik, max 300 barov, bolj 200. Išče se regulator tlaka s pravim konektorjem za naše jeklenke.

Možno da sem narobe razumel zapis in je premer navoj potem DIN 21,8mm in UNI 21,7mm , 1/14 pa je karkoli že... Vse skup mi je precej ezoterično, sprašujem okoli, pa nihče ne ve natančno.

21,7mm "matico" se da našravbat na 21,8mm "šravb" ...?! (se vidi da nimam pojma o teh stvareh, žal)

Barbarpapa2 ::

Pozdrav

0,1mm se mi zdi, da je celo znotraj toleranc navoja po ISO 228-1 (DIN 477-1):

https://cdn.standards.iteh.ai/samples/3...

(na koncu je pregledna tabela z dimenzijami navojev in njihovimi tolerancami)

Če lahko matico brez težav zaviješ do konca to poemni, da se koraka navojev ujemata. In če lahko zadevo normalno pritegneš, potem lahko privzameš, da sta navoja dovolj kompatibilna. Tesnost pa preskusiš npr. z milnico... Si upam to predlagati, ker gre za kisik in ne za kak potencialno eksploziven plin...

Lp

Jože

fikus_ ::

Tukaj poglej
https://www.gewinde-normen.de/gasflasch...

Lahko da je razlika v kotu profila navoja, colski in podobni imajo ponavadi 55°, metrični in nekateri colski 60°. Kar bi lahko razložilo pri enakem srednjem premeru navoja razliko v zunanji meri.

Še to
http://gascon.com.au/content/products/p...
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: fikus_ ()

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Sodišče EU: DIN, SIST in drugi evropski standardi morajo biti brezplačni

Oddelek: Novice / Tožbe
477472 (1023) nejc_nejc
»

Kakšen navoj je to?

Oddelek: Loža