» »

Računalnik se prižge samo po izklopu kabla ...

Računalnik se prižge samo po izklopu kabla ...

ebolaparty ::

Dobri ljudje, nagazil sem na računalniško mino in potrebujem pomoč. Sestavil sem računalnik, prvič v življenju sam, eno leto je odlično deloval, zdaj pa pohrkuje. In srčno upam, da si nisem z neznanjem kaj sam zajebal.

Problem: računalnik se v nekaterih okoliščinah noče prižgati. Denimo, zvečer ga ugasnem, zjutraj se ne odziva.

Začasna "rešitev": Če za nekaj časa, kakšno uro recimo, iztaknem glavni električni kabel in potem nazaj priklopim, se računalnik lahko zažene. In normalno, lepo deluje.

Dejstvo, da je za delovanje potreben daljši odklop iz elektrike, me bega. WTF? Se morajo kakšne notranje baterije, denimo na matični, izprazniti? Je kak električni problem na disku, na ramu? Kje je logika? Napajalnik ni cenen. Kolikor mi je jasno, bi morale bit vse povezave, vključno z gumbi za vklop na sprednji strani, pravilno povezane. Je morda problem v električnem podaljšku? Zakaj se je problem pojavil po celem letu?

V glavnem, sam ne znam streti tega oreha, ne najdem logike, zato lepo prosim za pomoč skupnosti.

Dodatni podatki (če je še kak potreben, dodam)
Ohišje: ASUS TUF GAMING GT501
PSU: be quiet! STRAIGHT POWER11 CM 1000W (BN285)
RAM: CORSAIR Force Series Gen.4 PCIe MP600 2TB NVMe M.2 SSD

Han ::

Nekje je verjetno slab stik. Odpri kišto, spihaj prah s kompresorjem in pri tem blokiraj ventilatorje, iztakni RAM in ga zadegaj nazaj, menjaj podaljšek, priklopi PC na drugo vtičnico (in fazo), po možnosti brez podaljška.

Riff ::

mogoče je kriv napajalnik, če je možno pobaj z drugim

floyd1 ::

Pri meni je ena stara kišta imela podobne simptome. Začelo se je s tem, da je bilo nekaj časa potrebnih več poskusov vklopa, potem pa je pomagalo le še izklapljanje iz 230V.
Bil je slab napajalnik, po menjavi je delalo kot šus. Zanimivo pa je, da sem imel comp med čakanjem na nov napajalnik nekaj dni prižgan non-stop in je delal kot šus, samo ugasniti ga nisem smel...

ngc2392 ::

sicer nelogičen manever ampak vseeno...spucaj rame z radirko in jih vtakni nazaj
United We Stand, Divided We Fall

6151 ::

Razstavi računalnik (procesor in hladilnik za procesor pusti na matični, ostalo - kabli, RAM, grafična... ven) in ga ponovno sestavi, dvakrat preveri da imaš vsak kabel vredu not.
7900X3D | 32GB | 6800 | 4 TB

Kebo ::

Mogoče samo knof za prižig nagaja, naslednjič ko se ne prižge ga probaj prižgat s šraufencigerjem, tako da narediš mostiček med tistimi 2 pini na matični, ki sta za prižig pa boš videl če se prižge.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Kebo ()

BorutK-73 ::

Po opisanem je verjetno problem v napajalniku.

kixs ::

Kaj pa, ce ga izklopis preko preklopnega stikala, ki ga imajo navadno napajalniki zadaj?

zajtam123 ::

Kot so že nekateri predhodniki napisali je najverjetnejša napaka v napajalniku.
Lahko je pa težava tudi v mami plati.

Poizkusi z drugim napajalnikom.

Pa ne pozabi uveljavljati garancije.

floyd1 ::

Kebo je izjavil:

Mogoče samo knof za prižig nagaja, naslednjič ko se ne prižge ga probaj prižgat s šraufencigerjem, tako da narediš mostiček med tistimi 2 pini na matični, ki sta za prižig pa boš videl če se prižge.

Vsaj pri meni ni bilo to. Pri samem stikalu se ob odklopu iz 230V in ponovnem vklopu ne spremeni nič.
Po mojem je napajalnik, seveda pa zgoraj opisani test nič ne stane. Razen, če si malo neroden 8-).

Trupl0 ::

kondenzatorji šli na napajalniku.
If you are going through Hell, keep going !

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

prižiganje računalnika

Oddelek: Strojna oprema
161255 (848) XLapse
»

Pokvarjena matična ali procesor?

Oddelek: Strojna oprema
292062 (1478) jabba
»