Forum » Omrežja in internet » Nastavitev stikala TP-LINK TL-SL2218 v povezavi z Ubee EVW32C modemom
Nastavitev stikala TP-LINK TL-SL2218 v povezavi z Ubee EVW32C modemom

vrozman ::
Zdravo! Smo večstanovanjska hiša s Telemach naročnino na internet. Telemach je namestil Ubee modem, model EVW32C-0N-010. Za razdelitev prometa po stanovanjih pa smo si nabavili stikalo TP-LINK, model TP-SL2218, ki ima 16 100 Mbps portov ter 2 1000 Mbps porta. Stikalo je z modemom povezano preko 1000 Mbps porta. Preko 100 Mbps portov pa imamo napeljane LAN kable do 6 stanovanj. Vsi porti imajo Speed and Duplex nastavljeno na Auto, Flow Control pa Disable. Če izmerim hitrost povezave preko LAN kabla z uporabo speedtest.net strani na mojem iMac računalniku (27-inch, mid 2010), imam download le 8 Mbps, upload pa 69 Mbps. Če pa LAN kabel iz mojega iMac računalnika vtaknem neposredno v modem, pa dobim download 490 Mbps, upload pa 112 Mbps. Čudi me, zakaj je download hitrost preko stikala tako močno zmanjša in prosim za nasvet, kako se jo lahko poveča. Je možno, da je za vzrok za manjši dowload IP konflikt med kakšnim od usmerjevalnikov v stanovanjih, povezanih s stikalom?
Zanimivo je tudi to, da če se z mojim iMac računalnikom z LAN kablom povežem preko AirPort Extreme 802.11n (4th Generation) usmerjevalnika, neposredno na modem, je download 94 Mbps, upload pa 71 Mbps. Če pa se ob taki konfiguraciji povežem z internetom preko AirPort Extreme WiFi omrežja na mojem MacBook Pro računalniku (13-inch, 2017), pa dobim download 127 Mbps, upload pa 67 Mbps. Torej, kako je možno, da je WiFi hitrost večja, kot pa preko kabla, ker običajno je WiFi hitrost malce počasnejši od kabla?
Zanimivo je tudi to, da če se z mojim iMac računalnikom z LAN kablom povežem preko AirPort Extreme 802.11n (4th Generation) usmerjevalnika, neposredno na modem, je download 94 Mbps, upload pa 71 Mbps. Če pa se ob taki konfiguraciji povežem z internetom preko AirPort Extreme WiFi omrežja na mojem MacBook Pro računalniku (13-inch, 2017), pa dobim download 127 Mbps, upload pa 67 Mbps. Torej, kako je možno, da je WiFi hitrost večja, kot pa preko kabla, ker običajno je WiFi hitrost malce počasnejši od kabla?
- spremenil: vrozman ()

hojnikb ::
če ne znas nastavljat managed switcha, kupi 8 portn butast switch, iz njega povezi v router od vsakega stanovanja and job done...
Na vsakem routerju pa potem nastavis NAT, da bodo med sabo ločeni in po potrebi se kaksn QoS, če hočes omejevat hitrost. Zlo simpl, nerabis nobega pametnga switcha na visjem nivoju.
Na vsakem routerju pa potem nastavis NAT, da bodo med sabo ločeni in po potrebi se kaksn QoS, če hočes omejevat hitrost. Zlo simpl, nerabis nobega pametnga switcha na visjem nivoju.
#brezpodpisa
Zgodovina sprememb…
- spremenil: hojnikb ()

Kam bi se bilo najbolj obrniti po potrebno znanje, da bom zmožen nastaviti obtoječ managed switch za naše potrebe?
Zgodovina sprememb…

Vuli ::
google , youtube. Tale zgleda bolj simple kot Cisco Catalyst
https://static.tp-link.com/TL-SL2218(UN...
https://www.tp-link.com/us/support/down...
https://static.tp-link.com/TL-SL2218(UN...
https://www.tp-link.com/us/support/down...
|Gb x570 Pro|R9 5900x|64GB DDR4 RAM G.Skill V@ 3600 cl16|6800XT Merc319 Black|

Uporabniška navodila za stikalo sem seveda prebral, ne vem pa kaj točno naj bi nastavil, da bo zadeva delovala v skladu s pričakovanji. Sem že eksperimentiral z nastavitvami hitrosti portov, pa ni bilo nobenega povečanja pretoka podatkov, zato ne vem več kaj narediti.
Zgodovina sprememb…

hojnikb ::
Ja, vrni ta switch in kupu butastega, in boš resen vseh tezav...
Otherwise si pač najami network sistemca, da ti nastavi vseskup... Ampak zna bit drazje kot če bi zamenjal switch...
Otherwise si pač najami network sistemca, da ti nastavi vseskup... Ampak zna bit drazje kot če bi zamenjal switch...
#brezpodpisa
Zgodovina sprememb…
- spremenil: hojnikb ()

Han ::
Danes kupit 100 Mbps stikalo je brca v temo, sploh TP-SL2218. Menjaj za navaden 1000 Mbps switch. TL-SG1016 stane 70 eur, TL-SG1016D dobrih 60.

Senitel ::
Uporabniška navodila za stikalo sem seveda prebral, ne vem pa kaj točno naj bi nastavil, da bo zadeva delovala v skladu s pričakovanji.
Kakšna pa so pričakovanja?
Torej, kako je možno, da je WiFi hitrost večja, kot pa preko kabla, ker običajno je WiFi hitrost malce počasnejši od kabla?
Kako je večja? Saj si napisal, da: "Če pa LAN kabel iz mojega iMac računalnika vtaknem neposredno v modem, pa dobim download 490 Mbps, upload pa 112 Mbps."
Človek, 100Mbps switch imaš vmes in pa pol giga bita na sekundo stream iz druge strani... Brez kakršnega koli traffic shapinga. Ko ti to prileti na 100Mbps port bodo po networku nazaj letel samo retransmit paketki, ker bodo bufferji na switchu polni in bo začel dropat stuff.
Poženi en speed test, ki teče par minut in ne par sekund, pa se bo stabliziral na 100Mbps.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | LAN kaže 1Gbps prenaša z 100Mbps (strani: 1 2 )Oddelek: Omrežja in internet | 3105 (1687) | Invictus |
» | LAN razdelilecOddelek: Omrežja in internet | 12568 (10840) | Vuli |
» | WiFi po celi hiši?Oddelek: Pomoč in nasveti | 3988 (3418) | SeMiNeSanja |
» | Routar + switch + 5 računalnikovOddelek: Omrežja in internet | 2041 (1655) | Nesta |
» | ROUTER 1000 mbps z DD-WRTOddelek: Omrežja in internet | 1743 (1532) | Kami |