» »

Prenos digitalnega potrdila (SIGEN-CA)

Prenos digitalnega potrdila (SIGEN-CA)

Kurzweil ::

Imam od kolegice prenosnik, pri katerem na prav noben način ni mogoče pridet v Windowse in sicer Windows 11. Rabil pa bi presneti digitalno potrdilo (SIGEN-CA) iz brskalnika ampak tako, da bootam iz USB live distribucije Linux Mint, ki ga že imam ready na USBju.

Torej povsem simple je, da izvoziš digitalno potrdilo iz brskalnika, če v slednjem greš pod nastavitve, kje pa najdem oz. kako pa do omenjenega potrdila, če bootam iz USBa live distribucijo Linuxa oz. je tako vseeno, kateregakoli drugega operacijskega sistema?

Kje najdem omenjeno potrdilo?

c23po ::

Mogoče tako?
Računalniki nimajo spominov.

bastadu ::

Skopiraj si celoten profil spletnega brskalnika in ga prestavi na drug delujoč računalnik, skupaj z vsem ostalim bo notri tudi delujoče digitalno potrdilo ...

kow ::

Kurzweil je izjavil:

Imam od kolegice prenosnik, pri katerem na prav noben način ni mogoče pridet v Windowse in sicer Windows 11. Rabil pa bi presneti digitalno potrdilo (SIGEN-CA) iz brskalnika ampak tako, da bootam iz USB live distribucije Linux Mint, ki ga že imam ready na USBju.

Torej povsem simple je, da izvoziš digitalno potrdilo iz brskalnika, če v slednjem greš pod nastavitve, kje pa najdem oz. kako pa do omenjenega potrdila, če bootam iz USBa live distribucijo Linuxa oz. je tako vseeno, kateregakoli drugega operacijskega sistema?

Verjetno je v windows registry. Najlazje, da vprasas LLM, ki ti bo natanko razlozil kaj storiti. Aja, pa domnevam, da ne uporablja firefox ampak brskljalnik, ki certifikate shrani v Windows Certificate Store.

bastadu je izjavil:

Skopiraj si celoten profil spletnega brskalnika in ga prestavi na drug delujoč računalnik, skupaj z vsem ostalim bo notri tudi delujoče digitalno potrdilo ...

Uporabljas firefox :)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kow ()

@c23po, iz tega menija sem probal prav vse... v nobenem modu ne pridem v sistem.

@bastadu, misliš v mapi %APPDATA%/Google/Chrome ... datoteko profile.pb ? Velja tudi za Chrome ali samo za Firefox?

@kow, moram sploh pogledat v katerem brskalniku... ali je Chrome ali pa Firefox, druge ni... ne pridem v sistem, da bi lahko kaj preveč telovadil...

Ja, vprasaj jo :) Kako je izgledala ikonica za brskalnik.

mihagr ::

Če windowsi delujejo pravilno in je problem vstop -prijava, potem imaš na voljo "Lazesoft Recovery Suite 4.8" na tej strani: "https://www.lazesoft.com/".
Ta navodila delujejo če ima kolegica na računalniku narejen lokalni račun!
Če ima MS račun za prijavo, potem ji ne znam pomagati!

Na drugem računalniku prenesi, namesti naredi USB ključ in boot-aj kolegičin računalnik s tem USB ključem. Spremeni geslo in vstopi v računalnik, potem izvozi certifikat -kolegica bo verjetno morala poznati geslo za certifikat. Seveda če je bil certifikat ob prvem prenosu označen kot "exportable" torej, da ga je mogoče izvoziti, če ne pomaga samo še jailbreak na strani: "https://github.com/iSECPartners/jailbre..., točnih navodil ne vem.

Če pa računalnik oziroma windowsi ne delujejo pravilno, potem pa je najbolje vzeti disk ven, ga priključiti preko zunanje naprave na drug računalnik in poizkusiti rešiti kar se da!
lp

mihagr ::

Če pa je problem, da prijava ne deluje pravilno in obstaja lokalni administratorski račun in poznate geslo se prijavite, potem pa se lahko uporabi še program "Account Profile fixer" s strani: "https://www.carifred.com/apf/". z njim lahko popravite pokvarjen lokalni račun!
lp

@kow, ne bi šel v podrobnosti... ne ve...
@mihagr, hvala za navodila, itak nima več gesla...

Prenosnik je OK, dejansko compatible z Windows 11, nek sosed pa ji je dal gor Windows 8 in en kup navlake. Tako da clean install, bo pa kolegica pač zaprosila z novo potrdilo.

Hvala vam vseeno!

bm1973 ::

Win8, kje ga je našel ?!?!?!

Sicer pa, 1x sem imel računalnik, ki je imel gor 3 antiviruse plus 2 firewalla,

Vsak je nekaj svojega nametal gor.

bm1973 je izjavil:

Win8, kje ga je našel ?!?!?!

Sicer pa, 1x sem imel računalnik, ki je imel gor 3 antiviruse plus 2 firewalla,

Vsak je nekaj svojega nametal gor.

Saj da ne boš mislil... Windows defender active, zraven pa še 2 antivirusna... pa ne vem kako je nekomu to uspelo, ker ponavadi ti antivirusni vprašajo, če bi disablal... pa je bil poleg še Malwarebytes in CCleaner. So pa bile gor tudi 3 različne verzije progamov za urejanje pdfjev, pa noben delujoč... kje je našel neupdejtan Windows 8 ne vem, vem pa, da ima omenjen prenosnik zraven licenčne windowse 10... bi bilo zanimivo spoznat človeka, ki je to vse inštaliral in se izdajal za nekoga, ki mu je jasno. Saj pravim, format, clean install, ker je res škoda besed, kako izgleda zadeva...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Kurzweil ()

Hotel impresionirati žensko, ni ji pa naredil backupa certifikata, in ga shranil na njen gmail drive...

tomlin ::

Kurzweil je izjavil:

Če poleg vsega še uporabljaš mint live, ti res priporočam vprašaj za navodila LLM in mu sledi od koraka do koraka, uporabiti boš moral tudi terminal, mislim, da ne bi smelo biti problem sigenco potegniti ven.
Svoboda in enakost ni isto kot svoboda.
M. Friedman

bastadu ::

Kurzweil je izjavil:

@c23po, iz tega menija sem probal prav vse... v nobenem modu ne pridem v sistem.

@bastadu, misliš v mapi %APPDATA%/Google/Chrome ... datoteko profile.pb ? Velja tudi za Chrome ali samo za Firefox?

@kow, moram sploh pogledat v katerem brskalniku... ali je Chrome ali pa Firefox, druge ni... ne pridem v sistem, da bi lahko kaj preveč telovadil...

Chrome: C:\Users\<username>\AppData\Local\Google\Chrome\User Data
Firefox: C:\Users\<username>\Mozilla\Firefox\Profiles\

telexdell ::

Če res rabiš SIGEN-CA pol pač greš na upravno enoto in daš vlogo, da ti izdajo nov certifikat. Če pa rabiš zgolj digitalno podpisovati dokumente pol pa to gre preko SMS-pass.

PS če certifikat ni nameščen talo, da se da izvoziti pol niti prijava v win tega ne omogoča, kaj šele neki obvodi.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

misek ::

Mimogrede: Da ti izdajo novi certifikat, moraš starega najprej preklicati.

misek je izjavil:

Bi pricakoval, da je to samoumevno ljudem, ki sprejemajo obrazce za nove certifikate.

kow je izjavil:

misek je izjavil:

Bi pricakoval, da je to samoumevno ljudem, ki sprejemajo obrazce za nove certifikate.
Njim je to jasno. Ampak ni pa ljudem, ki zaprošajo za novega.

Sem vzel iz prenosnika disk... dal na drug comp, presnel še par stvari in izvozil tudi SIGEN-CO... case solved... računalnik pa že formatiran, fresh install in tudi uvozil sem že omenjeno SIGEN-CO...

Hvala vsem!

Daj potem vsaj opisi natancno kaj si izvedel, ce si ze odprl specificno temo. For posterity...

telexdell ::

misek je izjavil:

A ti sploh veš, kako deluje digitalni certifikat?

PS da ti namignem- nič ni treba preklicati. Pa saj ga tudi ne moreš preklicati. Dokler velja, velja.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

Groot ::

Najboljši nasvet za tvojo kolegico je da namesto certifikata vzame smsPASS. Digitalni certifikati so popolnoma nepraktični v današnjem svetu, razen če ga potrebuješ striktno službeno na službenem računalniku.

A SMSPass je pa praktičen?

Ne me hecat...

telexdell je izjavil:

misek je izjavil:

A ti sploh veš, kako deluje digitalni certifikat?
PS da ti namignem- nič ni treba preklicati. Pa saj ga tudi ne moreš preklicati. Dokler velja, velja.
Nekaj malega že poznam. Tako delovanje certifikatov kot tudi izdajo na upravnih enotah. In tam ne moreš zaprositi za novega, dokler je star še veljaven (oz. nima do konca samo še nekaj mesecev). Torej če želiš novega, moraš starega preklicati. Zato pa potrebuješ eno kodo, ki si jo zapisal na list za izdajo certifikata na upravni enoti.

c23po ::

... ki si jo zapisal na list za izdajo certifikata na upravni enoti.
V čem je torej problem? Menda gospa ni prva v Sloveniji, ki je izgubila digitalni certifikat med njegovo veljavnostjo.
Računalniki nimajo spominov.

Poznam par ljudi, ki so hoteli zaprositi za novi certifikat, papirja pa niso imeli. In to sem hotel izpostaviti, da ne bi kdo šel s premalo informacijami po novega. Nič več in nič manj. Večina ljudi se na te stvari ne spozna.

energetik ::

Groot je izjavil:

Najboljši nasvet za tvojo kolegico je da namesto certifikata vzame smsPASS. Digitalni certifikati so popolnoma nepraktični v današnjem svetu, razen če ga potrebuješ striktno službeno na službenem računalniku.
O čem ti to? Sigenco uporabljam praktično vsak dan in je to še vedno najbolj praktična zadeva, ki obstaja. Za ZDLJ portal, ZVEM, e-davki, e-uprava, moj-elektro; praktično vse gre s samo 1 klikom. Kaj bi bilo lahko še bolj praktično?
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: energetik ()

Ni prakticno, ce nisi za racunalnikom. Problem (ali prednost - stvar perspektive) mobilca je, da je prevec varnostnih mehanizmov, zato je bolj kompliciran kot certifikat.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kow ()

kow je izjavil:

Ni prakticno, ce nisi za racunalnikom. Problem (ali prednost - stvar perspektive) mobilca je, da je prevec varnostnih mehanizmov, zato je bolj kompliciran kot certifikat.

Točno tako. Kaj mi koristi SIGENCA če pa želim v službi ali pa kjerkoli na poti preveriti nekaj na eDavkih ali pa morda pogledati napotnico v Zvem? Lahko se samo obrišem pod nosom ali pa kličem partnerko domov, da ona gleda na računalniku. smsPASS na drugi strani lahko koristiš kjerkoli in kadarkoli, samo telefon potrebuješ. Sem tudi že sredi Azije iskal stvari po Zvem in podobno.

Preveč varnostnih mehanizmov? Če je nekomu pretežko prepisati kodo iz sms sporočila v za to namenjeno polje, potem bolje da se niti ne pritakne certifikata. Ker me res zanima kako bo takšna oseba uspešno in pravilno prevzela certifikat, kjer imaš zgolj en poskus s kodo, nato pa se lahko samo vrneš na upravno enoto in prosiš za novo izdajo.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Groot ()

Ce imas na sluzbenem kompu lasten certifikat (kot domnevam energetik), je primerjalno uporaba telefona prava muka.

energetik ::

kow je izjavil:

Ce imas na sluzbenem kompu lasten certifikat (kot domnevam energetik), je primerjalno uporaba telefona prava muka.
Točno tako. Sigenco imam na službenem, kot osebnem PC. In ja, resne stvari grem delat za osebnega desktopa, že zaradi ergonomije. Odprem Firefox, vpišem master pass in lahko uporabljam Sigenco brez kakršnihkoli nadaljnjih potrjevanj. Milina.

Če pa sem kjer koli drugje in imam samo telefon, grem v vse državne zadeve komot preko SI-pass. V SI-pass pa lahko prideš tudi z Rekono, za tisto pa imam shranjen keypass v Bitwardenu, ki pa je vedno na voljo.

Groot je izjavil:

kow je izjavil:

Točno tako. Kaj mi koristi SIGENCA če pa želim v službi ali pa kjerkoli na poti preveriti nekaj na eDavkih ali pa morda pogledati napotnico v Zvem? Lahko se samo obrišem pod nosom ali pa kličem partnerko domov, da ona gleda na računalniku. smsPASS na drugi strani lahko koristiš kjerkoli in kadarkoli, samo telefon potrebuješ. Sem tudi že sredi Azije iskal stvari po Zvem in podobno.

Preveč varnostnih mehanizmov? Če je nekomu pretežko prepisati kodo iz sms sporočila v za to namenjeno polje, potem bolje da se niti ne pritakne certifikata. Ker me res zanima kako bo takšna oseba uspešno in pravilno prevzela certifikat, kjer imaš zgolj en poskus s kodo, nato pa se lahko samo vrneš na upravno enoto in prosiš za novo izdajo.
Česa ne razumeš? Ne gre za to, da ne bi znal, ampak da s certifikatom do želenega cilja prideš s precej manj muke in nepotrebnih klikov. Tako kot se je dalo včasih priti tudi v spletne banke, kjer so zdaj povsod zafrknili z Rekono.
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: energetik ()

Samael ::

Groot je izjavil:

Kaj mi koristi SIGENCA če pa želim v službi ali pa kjerkoli na poti preveriti nekaj na eDavkih ali pa morda pogledati napotnico v Zvem? Lahko se samo obrišem pod nosom ali pa kličem partnerko domov, da ona gleda na računalniku. smsPASS na drugi strani lahko koristiš kjerkoli in kadarkoli, samo telefon potrebuješ. Sem tudi že sredi Azije iskal stvari po Zvem in podobno.

Saj eno ne izključuje drugega.
V končni fazi sem tudi do smsPASS-a (za katerega sicer zaenkrat še ni bilo potrebe) prišel s pomočjo sigence, brez da bi moral obiskati upravno enoto. Kako komu pač odgovarja. Recimo, moja uporaba je klik preko brskalnika s certifikatom doma in klik preko brskalnika s pomočjo druge sigence na kartici v službi. Preko obojega pridem v zVEM, osebni MFERAC, itd. :)
Samael != Samuel

Ampak izhodiščni primer Kurzweila je prijateljica, ki ne zna niti povedati kateri brskalnik uporablja, ne pa računalniško nadpovprečno pismen uporabnik, kot sta energetik in Samael. Zakaj je treba po klasično Slo-Techovsko takoj v najbolj skrajne primere?

Velika večina (da ne rečem kar 98%) uporabnikov SI-TRUST možnosti nima še dodatnega službenega certifikata ali pa karkoli podobnega. Ima eno možnost (certifikat, smsPASS itd.), na podlagi česar pogleda v Zvem ali karkoli podobnega. No in točno za takšne primerke je bil podan moj izhodiščni komentar, za katerim še vedno trdim stojim ker sem pri lastnih sorodnikih dobro videl kako je s tem - najbolj praktična rešitev je smsPASS. S slednjim se da tudi na daljavo pomagati (ti oseba pač pove kodo po telefonu), medtem ko si s SIGENCO ne moreš kaj veliko pomagati, če oseba ni tako vešča vsega skupaj.

Samael ::

Ampak veš, da imam jaz podoben občutek glede skrajnih primerov v zvezi s tvojim pisanjem, zato sem pa rekel: "moja uporaba je klik preko brskalnika s certifikatom doma in klik preko brskalnika s pomočjo druge sigence na kartici v službi". Koliko ljudi pa med vandranjem po svetu dejansko potrebuje smsPASS? Ko sem na dopustu, mi na kraj pameti ne pride, da bi se ukvarjal s tem.
Ker kje pa je moj ali energetikov primer skrajen - ko pa je ravno obratno? Saj sem si uredil smsPASS tudi, le še uporabnosti zanj nisem našel, ko pa mi je tu pa tam lažje narediti klik v brskalniku. Pa niti v službi mi ne bi bilo treba, le pač, ker je že pred nosom kartica...

S tem seveda ne negiram, da tebi pa morda prav pride tudi, ko si v tujini. Ali pri frizerju. Ampak, če je tako, gre ravno tu za tisti slo-techovski skrajni primer, v katerem, predvidevam, večina (da ne rečem kar 99,9%) ljudi ne bo našla uporabnosti.
Recimo, če svojima staršema nastavim sigenco v brskalnik, je to to. Njuna občasna uporaba, ko že tako nista nekaj računalniško vešča, kaj šele da bi se s tem preko telefona zajebavala, ko nista doma, ne bo nikoli šla preko tega, pa če imata sigenco ali smsPASS. Je pa uporaba sigence enostavnejša, njima prijaznejša.
Samael != Samuel

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Samael ()

socialec ::

Utrujate s tem sms passom, namesto, da bi si vsaj to prebrali, meni se zdi, da sem ga nazadnje uporabil za mobilno mojelektro.si... OTP po sms je itak ne-varen ampak vseeno.

Karen ::

Dandanes je mogoče še najbolj smiselno da naroči tanovo osebno, certifikat je že gor, čez kak teden pride še po pošti za aktivacijo, rukneš app eosebna al kaj je na telefon pa aktiviraš, potem pa se z nfc na telefonu logiraš preko sipass-a. Pa ni nič shranjeno na računalniku, dostopaš lahko iz kateregakoli računalnika na svetu, nič ni treba nameščat, skratka ima vrsto prednosti (pa še visok nivo varnosti je namestno srednji kot je namečšen cert na kompu - itak praktično nihče ne markira da je exportable ko ga kreira pa se pol še s tem da ga izvoziš zafrkavaš - katsuni sicer reši ta problem, ampak zakaj je tega treba človeku).

darkolord ::

Groot je izjavil:

Točno tako. Kaj mi koristi SIGENCA če pa želim v službi ali pa kjerkoli na poti preveriti nekaj na eDavkih ali pa morda pogledati napotnico v Zvem?
Na mobilnem telefonu tako eDavki kot ZVEM delata brez certifikata in brez smspass.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: darkolord ()

amacar ::

Pa saj certifikat si lahko tudi v telefon uvozis, jaz si ga vedno, ko zamenjam telefon.

c3p0 ::

Tudi, če ti uspe priti do profila... Marsikdo ob uvozu ne obkljuka "omogoči izvoz" in ob želji prehoda na nov računalnik, sledijo velike težave.

Obstaja util, ki bi to naj overridal, a mi nazadnje ni deloval. K sreči je oseba še imela pildek z geslom in DL-dan cert in se je uvozil na novem.

Vsaka računalniška komponenta zahteva nekaj osnovnega znanja in ne obstaja idiot-proof.

Tako, kot tudi pri ostalih ne.

Nekaj je že treba vedeti.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

SI-PASS, SIGEN-CA, smsPASS

Oddelek: Pomoč in nasveti
353575 (856) fikus_
»

Aplikacija za uporabo elektronskih osebnih izkaznic nared (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
7517188 (10986) blink

digitalno potrdilo o cepljenju COVID-19 (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5311989 (6212) primoz4p
»

Aplikacija zVEM za dostop do portala eZdravje in potrdila COVID je na voljo (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
7118940 (7934) ToniT
»

Ali vam deluje SI-PASS registracija?

Oddelek: Informacijska varnost
204480 (3173) Gogyto

Več podobnih tem