Forum » Loža » Nizki dokazni standardi redarstva
Nizki dokazni standardi redarstva

gen Maister ::
Imam resitev, samo uzakoniti je treba.
Moznost placila kazni se odstrani in namesto tega 400 eurov oddelas v sortirnici odpadkov.
Bi bilo veliko bolj pravicno, pa garantiram, da se nikomur ne bo 2x ponovilo.
Bravo! Ene dva dni dela v sortirnici odpadkov na komunali bi bilo primerno in vzgojno v tem primeru! To tudi jaz podprem!!

200€ na dan! Ni slabo! Še dronxya ne bi več tako peklo!?

Utk ::
Da je kazen za napačno sortiranje tube 1500 evrov lahko prodajaš svojemu cimru v norišnici.
Vidim, da si spet zamenjal slo-tech za gostilno. To, da si ti preneumen, da bi poznal relavantno zakonodajo, tvoje blodnje dela samo še bolj smešne.
https://www.irishtimes.com/news/world/e...
V Kanadi ne rabiš sploh narobe ločevat, amapk samo na napačen dan kanto pripraviš pa je kazen
https://www.reddit.com/r/montreal/comme...
Moreš bit precej nepismen da ločiš med kaznijo bloku za smeti po katerih so kopali cel teden in posamezniku 400 evrov za eno tubico.
Če bi našli eno tubo po enem tednu, brez skrbi da ne bi bilo kazni. Razen če o tem odloča idiot v tvojem rangu.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()

gen Maister je izjavil:
Vsi bi radi spremenili svet, nihče pa ne bi spremenil sebe! Toliko o (tvojih) revolucijah.![]()
Dober point
gen Maister je izjavil:
Ta novi krasni svet od Huxliya, kjer se ljudje sami in smeje odpravljajo v klavnico, če sem pravilno razumel!??Nisem pa knjige bral.
![]()
Dobra knjiga, ceprav nekako si nisem zapomnil nobene klavnice. Pac kastni sistem, free sex for all in droge. Mogoce bo treba se enkrat prebrati.
Ja, nisem bral, pa tudi jaz nimam nobene klavnice v spominu!! Sem samo spremljal maturante in njihovo razpravo po radiju o tej knjigi, par let nazaj, ko so jo imeli za maturo!
Šlo naj bi za dva koncepta, Orwelovskega 1984 in Koncept novega sveta!??
No, Hrovatinova oba koncepta zanika in pove, da se ji zdi, da bodo šli po tej poti, z nasmehom na obrazu prostovoljno v klavnico!

Sem našel tole zadevo!!

https://365.rtvslo.si/podkast/intelekta...
Še tole dodam, morda bolj kot zanimivost... lansko leto, ko sem bil bolj na času in sem ga moral ubijati tudi z gledanjem TV. Na NG je bila oddaja o nosterdamusu in njegovih napovedih in prerokbah. Sicer on ni pisal v letnicah in to... Je pa njegov 'najbolši' poznavalec napovedoval, da je rojstvo 3 anrikrista napovedal za letnico 2035; prvi sta bila Napoleon in Hitler; začetek tretje svetovne vojne je razlagalec napovedal za leto 2069!? Zdi se taka, zelo zanimiva časovnica. Glede na svoje izkušnje in poznavanje zadev, kako in kam peljejo, se bojim, da sploh zadevi ne morem oporekati... V končni fazi takrat mene ne bo več,če pa že bom, bom pa zagotovo že fikus!

nejc_nejc ::
Ta novi krasni svet od Huxliya, kjer se ljudje sami in smeje odpravljajo v klavnico, če sem pravilno razumel!?? ;) Nisem pa knjige bral. :(
Logan's Run 1976, tako nekako.

bambam20 ::
Očitno živimo v distopični družbi.
Živimo v družbi, kjer je minimalni standard tako visok, da se nikomur ne ljubi naredit revolucije.
Naredi revolucijo. Te bom z veseljem odvrgel v pravi zabojnik za bioloske odpadke kamor sodis.
gen Maister je izjavil:
Bravo! Ene dva dni dela v sortirnici odpadkov na komunali bi bilo primerno in vzgojno v tem primeru! To tudi jaz podprem!!
200€ na dan! Ni slabo! Še dronxya ne bi več tako peklo!?![]()
2 dni? Pol meseca si mislil.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: bambam20 ()

Twixz ::
Živimo v družbi, kjer je minimalni standard tako visok, da se nikomur ne ljubi naredit revolucije.
Naredi revolucijo. Te bom z veseljem odvrgel v pravi zabojnik za bioloske odpadke kamor sodis.
gen Maister je izjavil:
Sortirnice so bolj kot ne robotske ali pa kar še ne bo, bo kmalu :D

gen Maister je izjavil:
Sej ne rabi bit v sortirnici. Da se ga zadaj na tovornjak, da se malo razgiba. Lahko se ga za 14 dni po 8 ur plocnike pometat.

Če bi za kazen moral delat v zbirnem centru bi ziher pomagalo pri osveščanju. Potem bi videl kako gre nazadnje vse v isti kotel in v sežig.

Ring0Ruin ::
Če bi za kazen moral delat v zbirnem centru bi ziher pomagalo pri osveščanju. Potem bi videl kako gre nazadnje vse v isti kotel in v sežig.
OPa so pa dobili zato, ker se je skatlica ravno odkotalila iz tekoca traku, mar ne?
Tega ne pisem jaz, sem se cepil proti Covidu in sem ze leta mrtev. Baje.
Ljudje, ki najbolj mahajo z zastavami, si je ne zasluzijo imeti.

Mja, imaš prav.
Vsi tisti kesoni in table so tam zato da uprizarjajo nekaj kar to ni.
Ker imamo pa v Sloveniji toliko sežigalnic da lahko vse res samo zažgemo...

Dej malo premisli. Ti imaš v grobem za prebrat embalažo, karton in ostalo. V embalaži ni nobenga materiala, ki ga ne bi bilo tudi ali med kartonom ali med ostalim. Gre se samo za to, da mora embalažo prevzet nekdo drug in je to njegov problem, nikogar ne briga kako on to presortira. In presortirat mora, drugače lahko samo zažge. Kar naredijo tudi z "ostalim". Gre se samo za to kdo ta sežig plača. Če tisti iz embalaže potegnejo kaj koristnega nikogar ne briga, nihče ne bo dobil nižje položnice zarad tega, oni tisto pač morajo prevzet, ker so dali na trg.
V glavnem, v pametnih državah sortirajo po materialih, ne pa po izvoru.

starfotr ::

Kje pa so in kako izgledajo?
To je popolnoma nepomembno in tale zadeva s tubo je odšla popolnoma v napačno smer!
Priznam, da tudi jaz ne poznam sodobnih sortirnic, tudi po TV nisem videl kakšnega (domačega) primera!
Se mi zdi tale 'banalni' primer veliko bolj pomemben zaradi časov, v katerih živimo in kateri prihajajo!!

Ring0Ruin ::
Vidis, sem in tja pa das kaksno dobro idejo in nisi za samo zgago.
To je resitev, material je treba vracat tja kamor je prisel, npr. plastenke je treba placat in dobis nazaj denar, ko jo vrnes kjer si jo kupil. In potem jo trgovec vrne preprodajalcu ali proizvajalcu, ta pa mora zanjo poskrbeti.
To je resitev, pri izvoru.
Ki se lahko odloca, ali bo uporabljal za embalazo 6 vreck, ceprav bi bila ena dovolj. Ali bo uporabljal velike skatle polne zraka in razne bullshit marketing trike, ki ga bodo potem zaradi vrnjenega materiala stale vec pri odstranjevanju. Ali bi morda namesto plastenk, ki se jih ne da vec kot enkrat reciklirat raje uporabljal steklo.
Zelo vredu.
Kot na forumu, ti poves bullshit, jaz ti ga vrnem nazaj.
gen Maister je izjavil:
pomemben zaradi časov, v katerih živimo in kateri prihajajo!!![]()
No, roko na srce, ce mislis, da bomo unicenje clovestva lahko kakorkoli ustavimo, se motis. Pri masah egoisticnih idiotov, neoliberalistov in fasistov na pohodu (Trump, desne stranke v vladah,...) nima clovestvo nobenih sans. Vse kar se da narediti je, da se pripravis na podnebne posledice in nimas otrok, da se jim ni treba ravno roditi v idiokracijo (zdajle bo nekdo povedal, da je globalno segrevanje nateg in zarota!) in njene posledice.
Kaksna daca v Sibiriji se bo na penzijo prav prilegla, se Trumpa Grenlandija mika.
Tega ne pisem jaz, sem se cepil proti Covidu in sem ze leta mrtev. Baje.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Ring0Ruin ()

Ne vem zakaj sploh imamo smetarske službe. Kupiš akumulator, starega moraš vrnit v trgovino. Kupiš olje za v avto, v zbirnem centru ga ne jemljejo, moraš ga vrnit v trgovino. Pa ledice, baterije, zdravila.
Res ne vem zakaj nimajo še spari in hoferji enga kontejnerja in bomo vračali še embalažo. Samo kaj ko položnica za komunalo ne bi bila zarad tega nič nižja.
Res ne vem zakaj nimajo še spari in hoferji enga kontejnerja in bomo vračali še embalažo. Samo kaj ko položnica za komunalo ne bi bila zarad tega nič nižja.

Dej malo premisli. Ti imaš v grobem za prebrat embalažo, karton in ostalo. V embalaži ni nobenga materiala, ki ga ne bi bilo tudi ali med kartonom ali med ostalim. Gre se samo za to, da mora embalažo prevzet nekdo drug in je to njegov problem, nikogar ne briga kako on to presortira. In presortirat mora, drugače lahko samo zažge. Kar naredijo tudi z "ostalim". Gre se samo za to kdo ta sežig plača. Če tisti iz embalaže potegnejo kaj koristnega nikogar ne briga, nihče ne bo dobil nižje položnice zarad tega, oni tisto pač morajo prevzet, ker so dali na trg.
Ne rabim premišljevat ker sem zaposlen v tej branži in ti govorim iz prakse in iz izkušenj. Ne blebetam nekaj na pamet ali pa da sem kje prebral. Pač imam to srečo da sem dal čez 2 dovolj dolgi (pa čeprav zelo kratki) obdobji na dveh podjetjih ki se ukvarjata z obdelavo odpadkov da lahko o tem pišem. Prav tako z inšpekcijami, itd. Pa tudi veliko praks iz Slovenije poznam še iz ostalih podjetij. Za sežig smo mi kot celotni narod (še vedno) preveč bojazljivi. Pri nas se ne sežiga, se zasipava. Poglej si npr. Dunaj, sežigalnica Spittelau kje leži pa obratuje normalno. Pri nas se sežge največ odpadne plastike iz proizvodne industrije, če te zanima, pa še to ogromno v tujino vozijo kurit.
Kje pa so in kako izgledajo?
To je popolnoma nepomembno in tale zadeva s tubo je odšla popolnoma v napačno smer!
Priznam, da tudi jaz ne poznam sodobnih sortirnic, tudi po TV nisem videl kakšnega (domačega) primera!
Se mi zdi tale 'banalni' primer veliko bolj pomemben zaradi časov, v katerih živimo in kateri prihajajo!!
Da obema odgovorim - edino podjetje iz glave, ki ima svojo 3d predstavitev z videi in je pomoje tudi kar zanimiva za pogledat je Kocerod - evo vam LINK
Ne vem zakaj sploh imamo smetarske službe. Kupiš akumulator, starega moraš vrnit v trgovino. Kupiš olje za v avto, v zbirnem centru ga ne jemljejo, moraš ga vrnit v trgovino. Pa ledice, baterije, zdravila.
Vse kar si naštel do zdravil ti morajo, kot plačniku njihovih storitev, sprejeti v zbirnem centru. Sicer za akumulator še nekaj dobiš na Dinosu.

Pa za MKO delajo tudi sortirne analize, kjer pride iz NLZOH tehnik in stehtajo kaj vse je v zabojnikih za mešane komunalne odpadke, ki jih naključno poberejo smetarji po vnaprej določenem območju. To je treba delati po zakonu.
Sicer pa, če se plača položnica za smeti glede na količino odvoženih odpadkov in ti zmanjšaš to količino zato ker bi plastenke nosil nazaj trgovcem, kako potem ne bi bila položnica nižja?

Ni res, avtodelov, tudi olja, ne vzamejo. Ne, ker tam ne bi imeli soda ali prostora za to, ampak ker je to stvar birokracije. Celo zbiranje in prebiranje je posel in birokracija, kdo bo komu kaj plačal in za kaj. Ekologija, recikliranje in podobne bedarije nimajo nič s tem.
Ali stvar zakopljejo ali zažgejo je meni čist vseeno. Point je, da imamo en kup prebiranja, nazadnje je pa tam en kup "razno" kjer največ stvari konča. Recimo imaš kavč. Nihče ne bo ločeval blaga od lesa, vrže se tam skupaj in to je to. Če bom pa jaz vrgel eno krpico v kanto pod ostalo, bom pa 400 evrov kazni dobil...
Ali stvar zakopljejo ali zažgejo je meni čist vseeno. Point je, da imamo en kup prebiranja, nazadnje je pa tam en kup "razno" kjer največ stvari konča. Recimo imaš kavč. Nihče ne bo ločeval blaga od lesa, vrže se tam skupaj in to je to. Če bom pa jaz vrgel eno krpico v kanto pod ostalo, bom pa 400 evrov kazni dobil...

Sicer pa, če se plača položnica za smeti glede na količino odvoženih odpadkov in ti zmanjšaš to količino zato ker bi plastenke nosil nazaj trgovcem, kako potem ne bi bila položnica nižja?
Aha, tako kot so zdaj v blokih nižje položnice odkar so vsi bloki izolirani, pa tako kot plačujemo manj elektrike odkar imamo varčne žarnice, da ne govorimo kako zdaj manj plačamo na 100 km po 20 letih nižanje porabe pri avtih?

Ni res, avtodelov, tudi olja, ne vzamejo. Ne, ker tam ne bi imeli soda ali prostora za to, ampak ker je to stvar birokracije. Celo zbiranje in prebiranje je posel in birokracija, kdo bo komu kaj plačal in za kaj. Ekologija, recikliranje in podobne bedarije nimajo nič s tem.

Bi se ustavil!?? BI SE ENKRAT USTAVIL!??
Ali moraš do konca, vsem dokazati, kako trd bedak si!?? Prav BUKOV!!

Nekje ti pač vzamejo! Tudi avtoolje in avtodele! Tudi gradbene odpadke! Celo salonitna azbestne plošče!! NE PA POVSOD!
Avsoolje je SINTETIČNO! Sploh veš kaj to pomeni!?? Ne razpade in ni tako naravno razgradljivo, kot je jedilno olje! In zato so stvari regulirane, beri: zakonsko urejene z zakoni!! Zdaj, kakšni so zakoni in kakšna je politika komunalnih odpdakov, je pa drugo vprašanje.
Lahko je tebi vseeno, ali stvar zakopljejo ali sežgejo! Lahko ti je tudi vseeno, ali odpadke zmečejo v kraške jame in reke!! Meni in drugim pa NI!!
In zdaj, PROSIM PRENEHAJ NABIJATI in SVINJATI TEMO s svojimi neumestnimi mnenji in pametovanji!??
Poišči si TERAPEVTA! Ča si ga ne moreš privoščiti, pa povej. Bomo začeli zbirati zamaške!!

... Da obema odgovorim - edino podjetje iz glave, ki ima svojo 3d predstavitev z videi in je pomoje tudi kar zanimiva za pogledat je Kocerod...
Na sliki 13 si poglej kje stojijo roboti.

Ne rabim premišljevat ker sem zaposlen v tej branži in ti govorim iz prakse in iz izkušenj. Ne blebetam nekaj na pamet ali pa da sem kje prebral. Pač imam to srečo da sem dal čez 2 dovolj dolgi (pa čeprav zelo kratki) obdobji na dveh podjetjih ki se ukvarjata z obdelavo odpadkov da lahko o tem pišem. Prav tako z inšpekcijami, itd. Pa tudi veliko praks iz Slovenije poznam še iz ostalih podjetij. Za sežig smo mi kot celotni narod (še vedno) preveč bojazljivi. Pri nas se ne sežiga, se zasipava. Poglej si npr. Dunaj, sežigalnica Spittelau kje leži pa obratuje normalno. Pri nas se sežge največ odpadne plastike iz proizvodne industrije, če te zanima, pa še to ogromno v tujino vozijo kurit.
Ne veš!??

No, ti bom razložil!

Kar se pa sežiganja tiče, gre pa takole! Dunaj ima v povprečju, če se ne motim, 10 X več (močnejši) veter, kot npr Ljubljana! Zato pri njih to ni problem!!
V Lj in pri nas pa to JE PROBLEM!! Kar ne pomeni, da nimamo primernih dni za sežig odpadne embalaže! Ali pa v Anhovu!!? Tam imajo 100 dni na leto zelo dobre vetrovne pogoje! Samo ljudje nočejo!! Ker ne zaupajo politikom!! In lokalnim direktorjem in kapitalu! In to je problem.
No, da se vrnemo na temo in krenemo v pravo smer! Praviš, da so zadeve avtomatizirane!??

Ni to bistvo te zadeve! Bistvo zadeve je 'vzgojna kazen' za tole revico, katere naslov so dobili in odkrili na škatlici, v kateri naj bi se nahajala celo tubica z nevarnimi odpadki!!?

NO, tukaj pa se ZAČNE!!

Še jaz nisem tako močno podkovan v teh literalalnih krogih!!

Da me ne bo preveč odneslo iz teme v literarno kritiko se vračam na temo...
Torej, za tisto 18 letnico je povsem vseeno, kaj bi tista dva dni počela v tistem zbirnem centru!! Lahko bi pometala z metlo po dvorišču, ali pa oba dneva samo v roki metlo držala, še pometati ji nebi bilo treba. Kaj koristnega tako ne bi naredila. To je jasno vsakemu, ki ima zrnce soli v glavi!!
Gre se za to, da če te že dobijo na to in tako finto nekateri, preMNOGI nimajo tega denarja in si take zadeve zelo težko, ali pa praktično NE MOREJO PRIVOŠČITI!! NE MOREJO!!
Res pa je, da bi statistično gledano, polovica takih najstnikov (in njihovih staršev) zadevo raje plačali, tistih 400€! NE morejo pa si vsi tega privoščiti! In upam si nekako trditi, da bi vsaj četrtina teh naših najstnikov dobila izpušcaje alergije, že od samih psihičnih naporov, ko bi izvedeli, da imajo za dva dni služenja in ločevanja odpadkov v zbirnem centru komunale!?

Pa ne samo najstniki! Izpuščaje alergije bi dobili tudi njihovi starši, ko bi izvedeli, kaj je doletelo njihove sončke!!

In potem bi morali ponovno pridobiti kremo v tubici za lajšanje siptomov, ki bi jo morda pravilno odložili, morda pa ne!??

In zdodba bi se ponovila ... in vrtela ... in vrtela ...

c23po ::
Črno-beli svet: od 18-letnice do Kafke in distopije, v kateri bo 18-letnica napisala dopis, da je mlada, ni vedla, ne bo nikoli več, pa bo. (Ah ja! Tudi naučila se bo nekaj.)
Računalniki nimajo spominov.

... Da obema odgovorim - edino podjetje iz glave, ki ima svojo 3d predstavitev z videi in je pomoje tudi kar zanimiva za pogledat je Kocerod...
Na sliki 13 si poglej kje stojijo roboti.
Ker smo zašli s teme nekako in ker vidim da je Utk pač sveto prepričan v svoje, bom samo še dodal posnetek, sicer iz Facebooka, od robota. Robot je nov, so ga dodali v zadnjih letih, 3d predstavitev je pa najbrž še od časov ko so vredu zagnali zadevo.
Evo ga, FB link
400€ je res prevelika kazen. Ker naprimer deodorant v spreju je kozmetika, piksna je embalaža. Ko se porabi pa ni več embalaža ampak nevarni odpadek, ker je še zmeraj pod pritiskom.
Pa lepo nedeljo

400EUR je res prevelika kazen. Ker naprimer deodorant v spreju je kozmetika, piksna je embalaža. Ko se porabi pa ni več embalaža ampak nevarni odpadek, ker je še zmeraj pod pritiskom.
To je vse kar pravim. Z neko tubo kremice med mešanim odpadkom ni nobenmu povzročena nobena škoda, če pa je, naj bo kazen v nekem razmerju v višini te škode. Ker se med tem mešanim itak znajde marsikaj.
Tudi ta robot ne izloči vsega 100%, bomo še njega kaznovali?
Sprej pod pritiskom še razumeš, kaj pa malo ostalega šampona v plastični flaški? Če je tako nevaren, zakaj ga zlivamo v kanalizacijo. Ali pa celo hranimo v škatli z s 30 drugimi podobnimi, kaj če vse skup eksplodira...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()

400EUR je res prevelika kazen. Ker naprimer deodorant v spreju je kozmetika, piksna je embalaža. Ko se porabi pa ni več embalaža ampak nevarni odpadek, ker je še zmeraj pod pritiskom.
To je vse kar pravim. Z neko tubo kremice med mešanim odpadkom ni nobenmu povzročena nobena škoda, če pa je, naj bo kazen v nekem razmerju v višini te škode. Ker se med tem mešanim itak znajde marsikaj.
Tudi ta robot ne izloči vsega 100%, bomo še njega kaznovali?
Sprej pod pritiskom še razumeš, kaj pa malo ostalega šampona v plastični flaški? Če je tako nevaren, zakaj ga zlivamo v kanalizacijo. Ali pa celo hranimo v škatli z s 30 drugimi podobnimi, kaj če vse skup eksplodira...
Dokler si ne boš raztolmačil, da so časi ko smo vse zasipavali in vse metali v isto kanto mimo in da imamo zdaj ločevanje zaradi reciklaže oz. ponovne uporabe materialov - se ne moreva pogovarjat. Ne zato ker si butast ampak ker nočeš razumet.
Ker že to, da šampon definiraš kot nevaren pa se z njim umivaš pove dosti o tem kam hočeš s svojimi argumenti prit. Na žalost ne greš v pravo smer.
Ampak takšnih kot si ti je ogromno pri nas in zato zadeva še ni šla tako naprej, kot bi lahko šla. Počasi se leze naprej, iz plastičnih kant na štirih in dveh kolesih se počasi blokovna gradnja seli na podzemne zbiralnice, ki so okoljsko manj obremenjujoče, itd.
Ampak, kot sem rekel, to je pogovor za kakšno drugo temo. Tu je bistvo že bilo predelano. Kazen prevelika, prekršek storjen, to je to. Lahko čakamo samo še na epilog če bo/je prišlo do pritožbe.

Jaz definiram šampon kot nevaren odpadek? Ne, komunala ga. Če ne veš tega ti, ki delaš v tem, kako naj to razume folk:
Kam sodijo plastenke, v katerih ostane šampon?
Če kozmetičnega sredstva ne porabimo do konca, potem velja za nevaren odpadek. Odnesemo ga v zbirno reciklažni center. Najbolje je, da šampon in drugo kozmetično sredstvo porabimo do konca.
Če kozmetičnega sredstva ne porabimo do konca, potem velja za nevaren odpadek. Odnesemo ga v zbirno reciklažni center. Najbolje je, da šampon in drugo kozmetično sredstvo porabimo do konca.

no comment ::
Sicer OP-jeve črtice ne kupim niti za trenutek...
Ampak, v katerih lekarnah v Sloveniji na zdravila lepijo nalepke z imeni in priimki?
Ampak, v katerih lekarnah v Sloveniji na zdravila lepijo nalepke z imeni in priimki?

no comment je izjavil:
Vsa zdravila na recept dobijo nalepko s tvojim imenom gor. In kako zdravilo jemati.

tikitoki ::
no comment je izjavil:
Marsikateri.
no comment je izjavil:
Vsa zdravila na recept dobijo nalepko s tvojim imenom gor. In kako zdravilo jemati.
Ne nalepijo vedno.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: tikitoki ()

no comment ::
Marsikateri.
Jaz sem to v MB dosedaj videl samo na kremi, ki so jo zmešali v bolnišnični lekarni. Nekako logično, ker tam verjetno v glavnem mešajo za paciente, ki ne pridejo sami po lončke.
Na vseh drugih škatlicah, ki jih otroci in žena dobijo na recept, ni niti ene nalepke z imenom. So pa z navodili za jemanje.

CiClon ::
Kaj točno je smisel tega ločevanja odpadkov? Sicer so nas večino zelo dobro zdresirali in se tega držimo, eni so celo zelo fanatični glede tega in je za njih to hujši zločin kot divjanje na cesti. Pa verjetno tudi dobro dene, da si misliš, da rešuješ naravo itd. Ampak to je treba vseeno v teh firmah, ki se ukvarjajo s tem, še enkrat sortirat. In vsaj v tujini imajo cel kup strojev za to + seveda delavce. A to je treba tem firmam pomagat, da majo čim manj stroškov al kaj?
Deluje kot da bi v gostilnah začeli zahtevat, da si na koncu vsak sam pomije krožnik pa pribor, da se prišpara. Pa v Sparu naj si gre (blagajne smo itak ukinili) še vsak narezat mortadelo, da ne rabimo zaposlenih, če kaj zajebe pa hitro globa.
Deluje kot da bi v gostilnah začeli zahtevat, da si na koncu vsak sam pomije krožnik pa pribor, da se prišpara. Pa v Sparu naj si gre (blagajne smo itak ukinili) še vsak narezat mortadelo, da ne rabimo zaposlenih, če kaj zajebe pa hitro globa.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: CiClon ()

no comment je izjavil:
Lol. Nalepka je na ambalazi in ne na zdravilu.
no comment je izjavil:
V mariboru so malo posebni.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: bambam20 ()

Jaz definiram šampon kot nevaren odpadek? Ne, komunala ga. Če ne veš tega ti, ki delaš v tem, kako naj to razume folk:
Če zadevo izprazneš potem je samo embalaža in ni nevaren odpadek.
Kar je tudi racionalna odločitev, saj kupljen izdelek porabiš do konca in ne zavržeš še uporabnega izdelka.
Nevarne odpadke imamo vsi. Ni človeka (v razvitem svetu) brez nevarnih odpadkov. Zato je za to potrebno poskrbeti. Ker imaš zagotovo vsaj en odpadek na leto moraš za njega poskrbet. In je s stališča tega vseeno ali imaš 1, 2 ali pa 10 izdelkov, ki so nevaren odpadek in bi se jih rad znebil. Da se jih znebiš je pa vseeno ali to odneseš v zbirni center ali na zbiralno akcijo nevarnih odpadkov. Pač če že opraviš pot, je vseeno.
Reciklaža je bila uvedena zaradi tega, ker so se smetišča polnila prehitro pri nas.
V globalnem smislu je pa bila uvedena zato, da potrošniki nimajo slabe vesti, ko kupijo izdelke in nato njihovo embalažo zavržejo ali pa tudi sam izdelek, ko se mu izteče življenjska doba oziroma se kupec naveliča izdelka.
Normalno, da se odpadke, ki so kaj vredni proda za surovine.
Načeloma imam 3 vrste odpadkov.
Tiste, za katere je treba plačat, da se jih odloži/uniči (ne nujno s strani končnega kupca). To je azbest, nevarni odpadki - treba je plačat odvoz in sežig v sežigalnici, medtem ko kupec odda komunali zastonj.
Potem so tu nevtralni izdelki, za katere se nič ne plača niti se ne dobi nič plačano za oddajo odpadkov. To je plastika. Tu se plača samo odvoz in zbiranje komunali.
In na koncu so izdelki, za katere se dobi plačilo. To so kovine, papir in ostale surovine. Te surovine komunala proda. Kupci pa jih lahko tudi sami prodajo, če se želijo s tem ukvarjat, na primer na dinosu.

chuck ::
Mogoče kakšen AI preprompt ali je že kakšna aplikacija kjer samo pokažeš in ti pove kako pa kam?

Sej ločevanje je v redu. Kar ni v redu so pretirane kazni in kompliciranje kjer ni potrebno. Če gre folija od embalaže v embalažo, zakaj ne bi šlo tudi 5 kil folije tam? Kje je tehnološka razlika? Kaj bojo drugega s tisto folijo naredili? Ali pa stiropor, plastika, itd.

Kanban ::
Imamo kakšen primer kazni, ker je nekdo s stiroporjem do vrha napolnil svojo lastno kanto?

Mogoče kakšen AI preprompt ali je že kakšna aplikacija kjer samo pokažeš in ti pove kako pa kam?
Ponavadi ima vsak s svojim podjetjem za ravnanje z odpadki napisano kako in kam lahko kaj pelje. In kaj lahko zastonj odda in kaj mora plačat.
Ene firme pri nas imajo plačilo skoraj vsakega odpadka (tudi mešanih komunalnih odpadkov), ko pripelješ v zbirni center, ker je tako bolj pošteno do vsakega posameznika. Eni pa seštevajo odvoze in potem razdelijo med narod, ker se realno gledano ne pozna toliko (par centov pri položnici mesečno).
Če gre folija od embalaže v embalažo, zakaj ne bi šlo tudi 5 kil folije tam? Kje je tehnološka razlika? Kaj bojo drugega s tisto folijo naredili? Ali pa stiropor, plastika, itd.
Prozorna folija se prodaja naprej (naprimer - stretch folija, ki se uporablja za povijanje palet).
Stiropor (če je čist) gre v mletje in ponovno uporabo. Če je umazan gre v mešane gradbene odpadke.
Plastika, kot sem že povedal, ena se prodaja kot kurivo v tujino, ena se prodaja (PP, PE), ena gre v DROE (recimo ene firme ločujejo prozorne plastenke (recimo od navadne vode) in barvne plastenke (od sokov) kjer se spet ponovno uporabijo.
Imamo kakšen primer kazni, ker je nekdo s stiroporjem do vrha napolnil svojo lastno kanto?
Ponavadi se v takem primeru kanto pusti na lokaciji in se jo ne izprazni.
Kot sem že povedal, v primeru te teme je šlo za kolateralno škodo mladi ženski, ker se je izvajala kontrola inšpektorjev po predhodnem dogovoru z določenimi osebami (katere v tem primeru so ne vem, niti ne želim vedet) in ni šlo namensko za iskanje tube v škatli.
Včasih se zgodi, da ni nobene kazni, se je pa zgodilo da se jih je v enem bloku napisalo 26.
Če pa ni v vrečki kakršnega koli izdelka z imenom in priimkom gor, pa ne more noben nič. Velikokrat narod zmleje papirje pa potem nevede od kakšnega npr. DPD ali GLS izpraznjen paketek vrže noter v MKO pa dobi kazen...

no comment je izjavil:

Bravo! Imaš nekaj čudovitih lastnost, ki jih tukaj lahko z reflektorjem iščeš ob belem dnevu, pa jih ne boš našel!
Imam jaz nekaj črtic za prodati.... Če te zanima!? Dober nasvet izkušenega modreca vedno prav pride! Dronxy pa naj organizira in vodi zbiranje zamaškov.
Te zanima ponudba!?

Črno-beli svet: od 18-letnice do Kafke in distopije, v kateri bo 18-letnica napisala dopis, da je mlada, ni vedla, ne bo nikoli več, pa bo. (Ah ja! Tudi naučila se bo nekaj.)

Veš kako je s temi napakami!?

Začne se takole: Na napakah se učimo!
Kako pa se nadaljuje? To samo toliko, malo za rekreacijo sivih celic, če se komu sploh ljubi in če kdo sploh še goji to disciplino!?
Dejansko pa; si pravilno zapisal distopijo in jaz bi samo popravil svojo zgornjo izjavo. Distopija ni slepa ulica!! Distopija je samo obvod. Obvoz....
Pravo vprašanje seveda je: Obvoz do česa?

gen Maister je izjavil:
pomemben zaradi časov, v katerih živimo in kateri prihajajo!!![]()
No, roko na srce, ce mislis, da bomo unicenje clovestva lahko kakorkoli ustavimo, se motis. Pri masah egoisticnih idiotov, neoliberalistov in fasistov na pohodu (Trump, desne stranke v vladah,...) nima clovestvo nobenih sans. Vse kar se da narediti je, da se pripravis na podnebne posledice in nimas otrok, da se jim ni treba ravno roditi v idiokracijo (zdajle bo nekdo povedal, da je globalno segrevanje nateg in zarota!) in njene posledice.
Kaksna daca v Sibiriji se bo na penzijo prav prilegla, se Trumpa Grenlandija mika.

Tole si pa tako, po Haxlijevsko zaključil, ... in odjezdil v sončni zahod!?

Moj kolega, malce mlajši od mene, pa še vedno skoraj predstavnik stare šole, je imel navado govoriti in ponavljati, ob takih priložnostih: če je vojna, je vojna za vse!
Tudi za tiste, ki jo prezirajo, ignorirajo ali celo zanikajo...
Druga zadeva pa je uničenje človeštva. To se ponavadi nanaša na svet, kakršnega poznamo in živimo mi... Hktati pa odraščajo nove generacije, ki se rojevajo v neki novi svet in (njihovo) novo normalnost.

Ponavadi se v takem primeru kanto pusti na lokaciji in se jo ne izprazni.
No, odvisno od komunale:
Kam se odloži stiropor, ki je embalaža pri nakupu mesa in mesnih izdelkov?
Embalaža iz stiropora sodi v posode za preostanek odpadkov.
Kam z večjimi količinami stiropora?
Večje količine stiropora je možno oddati na zbirnem centru.
V eni občini boš dobil kazen, če boš v dal kos stiroporja v embalažo, v drugi če ga boš v kanto za ostalo.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Odlaganje smeti v tuj zabojnik (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 25322 (3763) | NEGAN DEAD |
» | Predrag odvoz smeti (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 32789 (8594) | starfotr |
» | Ločevanje odpadkovOddelek: Loža | 11969 (10712) | ...:TOMI:... |
» | V kateri zabojnik spada karton od pice? (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 24248 (19852) | Mare2 |
» | Smeti prej in sedaj (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 71451 (68691) | Malajlo |