» »

Apple bo proizvodnjo iPhona selil v Indijo

Slo-Tech - Po poročanju The Financial Timesa se Apple pripravlja na selitev proizvodnje iPhona iz Kitajske, kar se utegne zgoditi že prihodnje leto. A v nasprotju z željami ameriškega predsednika, ki je na uvoz iz Kitajske uvedel 145-odstotne carine, proizvodnje ne bodo selili v ZDA, temveč večidel v Indijo.

Apple je že dlje časa pripravljal strategijo za diverzifikacijo svojih nabavnih verig in proizvodnih partnerjev, ameriške carine pa so časovnico pospešile. V ZDA prodajo dobrih 60 milijonov telefonov letno, ki jih bodo že prihodnje leto sestavljali v Indiji. Tam Apple že ima proizvodne kapacitete, sedaj pa jih bo podvojil. Na Kitajskem, kjer proizvodnjo za Apple opravlja Foxconn, bodo seveda ohranili pomemben del proizvodnje, saj za prodajo izven ZDA omejitev na kitajsko blago ni. V Indiji je poleg Foxconna partner še Tata Electronics, kjer zmorejo proizvesti vse modele iPhona. Izvoz Applovih telefonov iz Indije je lani dosegel 17,5 milijarde dolarjev.

Tudi za Indijo so v ZDA uvedli vzajemne carine (ki to niso) v višini 26 odstotkov, a so jih nato zamrznili za 90 dni, enako kot za druge države razen Kitajske. Med Indijo in ZDA trenutno potekajo intenzivna pogajanja o trgovinskem sporazumu. Carine na blago iz Kitajske ostajajo, so pa jih začasno zamrznili za elektroniko, kamor sodijo tudi telefoni. Za Kitajsko so zato v veljavi predvzajemne carine v višini 20 odstotkov.

20 komentarjev

Scaramouche3 ::

Indijci, bodite kot Kitajci, delajte, potem kopirajte..

Škoda ker pri nas ne znamo priklicat take korporacije..

mtosev ::

Nič made in USA kot si je trump želel? Not surprised :))
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

lynxslo5 ::

Indija je kaotična dežela. Še vedno se krave sprehajajo po avtocesti. Nikoli ne bo kot Kitajska.
Core i7-14700F, Kingston DDR5 32GB (2x16GB) 5600MHz,
MSI PRO B760-P, MSI Nvidia RTX 4070 12GB, NVME Samsung 990 PRO 2TB,
Antec DF700 Flux, Win 11 Pro, ASUS PA279CV ProArt

Seljak ::

lynxslo5 je izjavil:

Indija je kaotična dežela. Še vedno se krave sprehajajo po avtocesti. Nikoli ne bo kot Kitajska.

Malo še počakaj....

Sokrates ::

Sem bil tam parkrat in ne vem kje bi imeli te obrate za tako proizvodnjo. Vse oziroma večina v Indiji je res na teh kravah, ki so res vsepovsod. Na nekaterih mestih je bolje nosit škornje drguje bi pa bile tudi dereze v redu.

Je pa res, da super moderna Indija ni zanimiva ostalo je pa dobra izkušnja glede tega kaj imamo in kaj smo izgubili...kar veliko tega.
Baracuda

tilz0R ::

Bil v Indiji, "malo še počakaj" mogoče pomeni še 500 let

Seljak ::

:)):)) saj ja, Indija koromandija. Jaz še nisem bil v Indiji in po resnici me sploh ne vleče tja. Sploh ko gledam posnetke o njihovi ulični hrani, kjer je polno podgan, me mine do vsega :))

drsas ::

Mi delamo stroje, tudi za v Indijo. Z indijci je težko delat, predvsem ker precej lažejo in brutalno precenjujejo svoje sposobnosti. Za montažo pri stranki imamo enega Alžirca, ki je navajen njihove hrane in higiene. Ko smo enkrat poslali enega svojih, je po treh dneh klical da ne zmore več in da hoče domov.

bm1973 ::

Dokler Trump (ali kdo drug) ne pogrunta, da ima ZDA trgovinske presežke z Indijo in uvede carine zanjo :)).

drsas je izjavil:

Mi delamo stroje, tudi za v Indijo. Z indijci je težko delat, predvsem ker precej lažejo in brutalno precenjujejo svoje sposobnosti. Za montažo pri stranki imamo enega Alžirca, ki je navajen njihove hrane in higiene. Ko smo enkrat poslali enega svojih, je po treh dneh klical da ne zmore več in da hoče domov.

To, da lažejo, lahko samo potrdim.

Sam delam z njimi, rešujem probleme pri stranki (evropski), povem, da je potrebna trajnostna rešitev, potem to prevzame offshore engioneering team. Kao...

Vedno kadar stranka vpraša kaj o problem, jaz rečem, da to rešuje offshore team (sam sem operativa) in odgovor šefice je, "tek što nije"... All documents are in draft and can't be send....

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: bm1973 ()

FastWIND ::

To se bo Apple še po glavi tolkel... Indija in Kitajska sta dva svetova... Pa nič slabe o indijcih...

Zakaj nič slabega o njih?

A resnica preveč boli?

Zimonem ::

A niso rekli da bodo dali 100 miljard v us wurst.

endelin ::

, je po treh dneh klical da ne zmore več in da hoče domov.
:D

bm1973 je izjavil:

Zakaj nič slabega o njih?

A resnica preveč boli?

Kaj bi bolelo? Mene nič ne boli pa sem boil v Indiji. Super ljudje so in živijo na način kot ga živijo na tistem področju pogojeno z njihovo kulturo, religijo, itd...

Rotty ::

To kar pišete, si zapomnite naslednjič, ko boste vzeli zdravilo. Večina učinkovin in pomožnih snovi je narejenih v Indiji. Pa gredo lepo čez precej zahtevno EU/ZDA GMP inšpekcijo. Če znajo in zmorejo to, bodo tudi sestavljali telefone.

Rotty je izjavil:

To kar pišete, si zapomnite naslednjič, ko boste vzeli zdravilo. Večina učinkovin in pomožnih snovi je narejenih v Indiji. Pa gredo lepo čez precej zahtevno EU/ZDA GMP inšpekcijo. Če znajo in zmorejo to, bodo tudi sestavljali telefone.

Verjamem, da zmorejo.

Razlika pa je kako pristopa do dela Indijec ali Kitajec... in s tem se bo podjetje soočilo.

NekdoPach ::

Čudno da niso izbrali kak Vietnam ipd... Ampak iphoni res niso nek visokotehnološki višek tak da ne vem kaj mate tak problem z Indijo

Jarno ::

Naslov novice je rahlo zavajujoč. iPhone lahko v Indiji načeloma sestavljajo. ;)
Kje in kdo proizvaja dražje komponente se ve, za procesorski del, zaslon, baterijo in ploščo, pa dvomim, da bodo selili produkcijo v Indijo.
Chuck Norris je med števili 0.999... in 1 uspel vriniti konstanto imenovano CN.
#65W!

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Jarno ()

LiquidAI ::

Ne poznam Indijskega okolja lahko govorim kot delničar Appla [AAPL].
Za postavitev strojev in pridobitev delavcev ne vidim težav saj kot razumem gre predvsem za proizvodnjo in sestavljanje delov naprav ne pa nekako visoko razvojno tehnologijo. Delavce bodo izurili da delajo hitro, zaposlili bodo pa še toliko več moneydžerjev s palico in korenčkom za micromanagement svojih podrejenih. Ako je delovna sila v Indiji poceni naj zaposlijo še več ljudi, da bo več denarja za AAPL dividende.
65001

FastWIND je izjavil:

Kaj bi bolelo? Mene nič ne boli pa sem boil v Indiji. Super ljudje so in živijo na način kot ga živijo na tistem področju pogojeno z njihovo kulturo, religijo, itd...

Seveda so super, ker so te videli kot turista z denarjem.

Ko delaš z njimi, sploh če so v vlogi šefov, so zadeve drugačne.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
201125 (94) bm1973
»

Apple hitel z uvozom telefonov v ZDA zaradi carin

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
373997 (1018) anri75
»