Forum » Loža » Katero kvalitetno ročno svetilko kupiti?
Katero kvalitetno ročno svetilko kupiti?
Temo vidijo: vsi

koyotee ::
Tu pa tam se najde kakšna, ki nima termoreguliranega stepdowna. Recimo, ko si ravno omenil, vsem dobro poznana Convoy L6 je že ena takšnih. Ne spomnim se, kako je z ostalimi Convoy, ampak mislim, da bi z marsikatero drugo znalo biti podobno. Podobno je tudi pri Thrunite TN12. Omejitev bo seveda baterija, ko pada napetost.
Pa potem Manker u21, ki tudi nima hitro reguliranega step-downa, na turbo sveti kakšne 3 minute, nato gre na high. Če želiš še naprej turbo moraš preklopiti.
Potem so pa tu še Haikelite, nekatere narejene eksplicitno za to, da držijo čim dlje max/turbo svetilnost. Ko primem v roko Haikelite Trekker je kot bi imel v rokah masivno železno palico. Ni mi všeč :) Če se prav spomnim v uri pa pol turbo svetilnost pade zgolj za cca 15% ali nekaj v tem smislu, se pa vmes, tu pa tam, celo dvigne. Čudo od lučke na 4 x 18650 baterije, ki ga ne bom nikoli dejansko uporabljal.
Pri vseh svetilkah z anduriilom lahko sam nastaviš pri kateri temperaturi je stepdown.
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

Samael ::
Pri vseh svetilkah z anduriilom lahko sam nastaviš pri kateri temperaturi je stepdown.
Že, že, ampak govorimo o tovarniško deklarirani turbo/max svetilnosti, pod katero prodajo lučke vs reality. Saj ti je znano.
Samael != Samuel

Okapi ::
In kaj (oziroma koliko) lahko glede tega izboljšaš, če spreminjaš nastavitve glede temperature?
Recimo da s tovarniškimi nastavitvami sveti na turbo (recimo 3000 lumnov) 10 sekund, potem v minuti pade na 700 lumnov. Kaj lahko (teoretično) narediš s spremenjenimi nastavitvami? A lahko dosežeš, da sveti na turbo, dokler se ledica ne vžge, oziroma "pregori". In koliko časa bi bilo potrebno, da se to zgodi?
Recimo da s tovarniškimi nastavitvami sveti na turbo (recimo 3000 lumnov) 10 sekund, potem v minuti pade na 700 lumnov. Kaj lahko (teoretično) narediš s spremenjenimi nastavitvami? A lahko dosežeš, da sveti na turbo, dokler se ledica ne vžge, oziroma "pregori". In koliko časa bi bilo potrebno, da se to zgodi?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()

Mojo Jojo ::
S višanjem cut off temperature lahko dosežeš da dalj časa sveti močneje in tudi ustaljeni "lumni" so lahko višji (odvisno kako je cut off programiran, pri večini je mislim da še nižji) ampak ni dobro za ledico in pa tudi driver ter baterijo, poleg tega ponavadi itak ne moreš več držat lučke z golo roko.
Z andurilom lahko nastaviš tudi "ceiling", to pomeni, da nastaviš max svetilnost lučke. Se pravi max 3000lm lučko, ki se pri 700lm ustali po eni minuti, lahko nastaviš da sveti max samo 700lm in ne bo nobenega padca, če baterije prenesejo. Baterije so tuid zelo pomembne pri max svetilnosti.
To je tko k avto. Dražji avti grejo hitreje 200km/h+...300..400. Prav dolgo najbrž ne zdržijo če bi jih na poligonu tiščal do konca, pa tudi kdaj res rabiš it več kot 130km/h. Že po zakonu ne smeš.
Se pa z mercedezom za 100kEUR pri 130km/h voziš mnogo bolje, udobneje in varneje kot z dacio logan 1.0 mašino.
Men je že to, da tile Sofin, wurkkosi in podobni kitajci oglašujejo dejanske max lumne, ki jih lučke dajo od sebe, pa makar za 10 sekund. Včasih so vsi navajali max teoretične lumne, ki jih v laboratoriju dajo od sebe emiterji za kakšno sekundo preden crknejo.
Če hočeš največ od anduril lučke (za čim višjo dolgotrajno svetilnost) je pomoje najboljš, da dvigneš tem config nekam na 55C (ni treba glih pretiravat) in potem nižaš "ceiling" config in vidiš kdaj se ustali na najvišji svetilnosti. Recimo, da bi ceiling dal na 30% max svetilnosti.
Z andurilom lahko nastaviš tudi "ceiling", to pomeni, da nastaviš max svetilnost lučke. Se pravi max 3000lm lučko, ki se pri 700lm ustali po eni minuti, lahko nastaviš da sveti max samo 700lm in ne bo nobenega padca, če baterije prenesejo. Baterije so tuid zelo pomembne pri max svetilnosti.
To je tko k avto. Dražji avti grejo hitreje 200km/h+...300..400. Prav dolgo najbrž ne zdržijo če bi jih na poligonu tiščal do konca, pa tudi kdaj res rabiš it več kot 130km/h. Že po zakonu ne smeš.
Se pa z mercedezom za 100kEUR pri 130km/h voziš mnogo bolje, udobneje in varneje kot z dacio logan 1.0 mašino.
Men je že to, da tile Sofin, wurkkosi in podobni kitajci oglašujejo dejanske max lumne, ki jih lučke dajo od sebe, pa makar za 10 sekund. Včasih so vsi navajali max teoretične lumne, ki jih v laboratoriju dajo od sebe emiterji za kakšno sekundo preden crknejo.
Če hočeš največ od anduril lučke (za čim višjo dolgotrajno svetilnost) je pomoje najboljš, da dvigneš tem config nekam na 55C (ni treba glih pretiravat) in potem nižaš "ceiling" config in vidiš kdaj se ustali na najvišji svetilnosti. Recimo, da bi ceiling dal na 30% max svetilnosti.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Mojo Jojo ()

S višanjem cut off temperature lahko dosežeš da dalj časa sveti močneje in tudi ustaljeni "lumni" so lahko višji (odvisno kako je cut off programiran, pri večini je mislim da še nižji) ampak ni dobro za ledico in pa tudi driver ter baterijo, poleg tega ponavadi itak ne moreš več držat lučke z golo roko.
To mi je jasno, zanima me, kaj to pomeni v praksi. Za koliko časa lahko dejansko podaljšaš "turbo", in ali lahko nastavitve spremeniš tako, da (hitro) skuriš ledico (ali kakšen čip)?
Zgodovina sprememb…

NE morš skurit ledice na hitro, ker si omejen z driverjem, k ne more spustit tolk toka skozi ledico, da bi jo skuril v trenutku. Pomoje ti od vročine prej driver crkne, ali pa ledica dolgoročno izgublja svoj izkoristek.
Največ kar lahko nastaviš pri andurilu, da ti lučka čim več sveti za dalj časa...približno konstatno recimo 10min+ je da povišaš temp confing na cca 55C in znžaš ceiling donfig na cca 30% max svetilnosti lučke (mogoče še manj). Tko boš najbrž prišel namesto na 700 konstantnih lumnov do 800. Turbo max pa lahko še vedno uporabljaš.
Drgač pa mislim da je Zeroair delal teste pri različnih temp configih in imaš tudi grafe v njegovih reviewjih.
Morš tudi vedet, da ti baterijo hitro stiska pri turbo max.
Največ kar lahko nastaviš pri andurilu, da ti lučka čim več sveti za dalj časa...približno konstatno recimo 10min+ je da povišaš temp confing na cca 55C in znžaš ceiling donfig na cca 30% max svetilnosti lučke (mogoče še manj). Tko boš najbrž prišel namesto na 700 konstantnih lumnov do 800. Turbo max pa lahko še vedno uporabljaš.
Drgač pa mislim da je Zeroair delal teste pri različnih temp configih in imaš tudi grafe v njegovih reviewjih.
Morš tudi vedet, da ti baterijo hitro stiska pri turbo max.
Zgodovina sprememb…

Bom pobrskal za temi grafi. Ker v osnovi me zanima, kaj res lahko izboljšaš z drugimi nastavitvami. Se pravi, koliko so privzete nastavitve oddaljene od "maksimalnih" (recimo, da te ne moti, če z njimi na dolgi rok škodiš ledici ali elektroniki).

Tukaj se je neki igral z dvema nastavitvima temperature
https://zeroair.org/2022/02/22/sofirn-s...
pri sofirn sp36 je ugotovil, da ni neke hude razlike, kar je logično saj je lučka kar masivna.
Pri manjši se bolj pozna. Vem da se je za neko lučko govorilo, da je treba obvezno spremeniti temp config če hočeš največ od nje, ampak se ne spomnim katera in kje se je to testiralo.
https://zeroair.org/2022/02/22/sofirn-s...
pri sofirn sp36 je ugotovil, da ni neke hude razlike, kar je logično saj je lučka kar masivna.
Pri manjši se bolj pozna. Vem da se je za neko lučko govorilo, da je treba obvezno spremeniti temp config če hočeš največ od nje, ampak se ne spomnim katera in kje se je to testiralo.
Zgodovina sprememb…

matobeli ::
Če se prav spomnem so imele ene lučke precej prenizko nastavljen (napaka), pol so se pa pri normalni uporabi izklapljale ljudem al neki takega.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: matobeli ()

Če se prav spomnem so imele ene lučke precej prenizko nastavljen (napaka), pol so se pa pri normalni uporabi izklapljale ljudem al neki takega.
Astrolux® EC01
Samael != Samuel

NekdoPach ::
V teoriji je prestop toplote premo-sorazmeren od razlike v temperaturi med objektoma Prenos toplote @ Wikipedia
Npr: če je zunaj 30 stopinj, lučka pa throttla pri 40 stopinj, je samo 10 stopinj razlike. Če zvišaš max temp na 50 stopinj, je 20 stopinj razlike, torej dvakrat večji toplotni tok. To bi veljalo recimo poleti ko je zunaj vroče. Kolk močneje pa bi ledica dejansko svetila pa je težko vedet. Odvisno je tudi od temperaturne prevodnosti materiala med ledico do ohišja lučke ipd.
Npr: če je zunaj 30 stopinj, lučka pa throttla pri 40 stopinj, je samo 10 stopinj razlike. Če zvišaš max temp na 50 stopinj, je 20 stopinj razlike, torej dvakrat večji toplotni tok. To bi veljalo recimo poleti ko je zunaj vroče. Kolk močneje pa bi ledica dejansko svetila pa je težko vedet. Odvisno je tudi od temperaturne prevodnosti materiala med ledico do ohišja lučke ipd.

Ja, imam eno lučko, ki je bila out of box precej porazna glede na pričakovanja. Potem sem temp config dvignil za ene 15K in je delala mnogo bolje. Pri vseh teh lučkah, ki jih mam se težko spomnim ampak pomoje pri Wurkkos TS25 ali Sofirn SC31.
ŠE bolj pomembno pa je, da kalibriraš osnovno temperaturo pri novi anduril lučki. Predvsem ta temperaturna nastavitev ti zjebe delovanje in lahko prehitro cut offa kljub višje nastavljeni cut off temperaturi, ker jo narobe prebere.
Kar nekaj mojih lučk je out of the box pri temperaturi 20C kazalo 25C ali več.

gregor ::
nove barve za Convoy T6 (14500, AA) lučko:
https://convoylight.com/collections/new...
na voljo tudi z SFT-25R, SFT-40, 519A itd
cena okrog 16 USD, Vapcell baterija 3 USD
LP
https://convoylight.com/collections/new...
na voljo tudi z SFT-25R, SFT-40, 519A itd
cena okrog 16 USD, Vapcell baterija 3 USD
LP

hunter01 ::
Gledam to T6 zgoraj in ugotavljam, da me lučke s stikalom zadaj več niti malo ne pritegnejo. Veliko raje imam stikalo spredaj, nekako bolj priročno se mi zdi. Kako drugi gledate na to? Vseeno, spredaj, zdaj?

Odvisno kako uporabljaš lučko in kakšno je stikalo, ker niso vsa enaka.
Ena večjih prednosti stikala zadaj je, da ga nikoli ne iščeš. Če hočeš v hipu posvetit, je to kritično.
Stikala zadaj imajo pogosto tudi 'polpritisk", kar tudi zna biti priročno.
Wuben X2 Pro ima recimo poseben dodatek za "taktično" zadnje stikalo, če bi ga rad imel.
Ena večjih prednosti stikala zadaj je, da ga nikoli ne iščeš. Če hočeš v hipu posvetit, je to kritično.
Stikala zadaj imajo pogosto tudi 'polpritisk", kar tudi zna biti priročno.
Wuben X2 Pro ima recimo poseben dodatek za "taktično" zadnje stikalo, če bi ga rad imel.

Idealno sta stikali dve, eno on/off, drugo za jakost.
Če je samo eno imam pri klasični obliki raje stikalo zadaj, pri L obliki pa raje spredaj.
Če je samo eno imam pri klasični obliki raje stikalo zadaj, pri L obliki pa raje spredaj.

To debato smo pa pred leti v tej temi že imeli, se mi zdi, da je bila kar konkretna izmenjava mnenj :)))
So plusi in minusi, ampak tudi jaz preferiram stransko stikalo. Definitivno! :)
Večina stranskih stikal je danes elektronskih, zato pol-pritisk tu ni potreben oz. ne bi naredil razlike. V uporabi je pri nekaterih (jaz bi si želel da pri večih) trdih mehanskih stikalih, kjer je pogosto potreben konkreten globoki "klik", pa kjer po vsakem globokem kliku za moment lučko ugasneš predno prešaltaš na naslednjo stopnjo.
So plusi in minusi, ampak tudi jaz preferiram stransko stikalo. Definitivno! :)
Večina stranskih stikal je danes elektronskih, zato pol-pritisk tu ni potreben oz. ne bi naredil razlike. V uporabi je pri nekaterih (jaz bi si želel da pri večih) trdih mehanskih stikalih, kjer je pogosto potreben konkreten globoki "klik", pa kjer po vsakem globokem kliku za moment lučko ugasneš predno prešaltaš na naslednjo stopnjo.
Samael != Samuel
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Samael ()

In če daš res dobro napolnjene baterije not lahko ob pozornem opazovanju opaziš čisto rahlo levitacijo.
Pa sploh ni joke. Ko maš enkrat tako lučko je isto kot da bi imel leathermana v roki medtem ko vsi še zmer furajo opinelčke.
Pa sploh ni joke. Ko maš enkrat tako lučko je isto kot da bi imel leathermana v roki medtem ko vsi še zmer furajo opinelčke.
Zgodovina sprememb…

Scaramouche3 ::

Zanimivo vprašanje bi bilo tudi, koliko ljudi tukaj dejansko uporablja svetilko na način, kot je značilno za taktično rabo (npr. policija, varnostniki) v višini glave, torej v specifičnem prijemu za boljšo kontrolo svetlobe. Poziranje, ker to vidimo v vsaki drugi seriji, ne šteje :P
Skoraj sem prepričan, da vsaj 95 % ljudi, ki so kdaj uporabljali svetilko, intuitivno uporablja t. i. "sword grip" (prijem kot pri meču), kjer ima stransko stikalo večji smisel, saj omogoča lažje upravljanje z eno roko. V vsakdanjih situacijah, kot so iskanje predmetov v temi ali hoja v naravi, je ta način držanja najverjetneje tudi najbolj naraven.
Skoraj sem prepričan, da vsaj 95 % ljudi, ki so kdaj uporabljali svetilko, intuitivno uporablja t. i. "sword grip" (prijem kot pri meču), kjer ima stransko stikalo večji smisel, saj omogoča lažje upravljanje z eno roko. V vsakdanjih situacijah, kot so iskanje predmetov v temi ali hoja v naravi, je ta način držanja najverjetneje tudi najbolj naraven.
Samael != Samuel
Zgodovina sprememb…

Tehnično je bistveno bolj zahtevno nardit kaj več kot pa samo on/off če daš tail switch.
Stransko stikalo je pa verjetno podedovano od starejših svetilk ki so imela drsna stikala in ker je bilo stransko stikalo na večjih svetilkah (recimo 2D) precej bolj ergonomska rešitev za oba prijema.
Odvisno sicer od rok, ampak na 18650 velikosti so men stranska stikala mal premejhna, medtem ko so zadnja stikala ergonomsko ata na mama.
Stransko stikalo je pa verjetno podedovano od starejših svetilk ki so imela drsna stikala in ker je bilo stransko stikalo na večjih svetilkah (recimo 2D) precej bolj ergonomska rešitev za oba prijema.
Odvisno sicer od rok, ampak na 18650 velikosti so men stranska stikala mal premejhna, medtem ko so zadnja stikala ergonomsko ata na mama.

Tehnično je bistveno bolj zahtevno nardit kaj več kot pa samo on/off če daš tail switch.
To ni res.
Najman kar moraš narediti je, da lučko v tem primeru vsaj preprimeš, razen če jo nosiš v taktični drži (pa jo res?), kar pa po nekem času za običajnega človeka ni najbolj ugodno.
Sicer ne vem, kako je pri tebi, ampak jaz sem, če jo vzamem iz žepa, hitrejši s stranskim stikalom. Pa nimam malih dlani. Je tudi bistveno bolj intuitivno.
Samael != Samuel
Zgodovina sprememb…

Ne kot tehnika prižiganja in držanja lučke ampak kot električni dizajn lučke.
Side switch je takoj zraven driverja in si lahko privoščiš več funkcionalnosti, ledica za indikator, usbc polnilec...
Side switch je takoj zraven driverja in si lahko privoščiš več funkcionalnosti, ledica za indikator, usbc polnilec...
Zgodovina sprememb…

Aja, to si mislil. A ne gre v tem primeru bolj za razliko med elektronskim in mehanskim stikalom ali pa sem te spet narobe razumel?
(tudi zadaj je sicer lahko elektronsko z milijon opcijami pa ob strani mehansko klik on/off, ampak to ne vidimo več tako zelo pogosto)
(tudi zadaj je sicer lahko elektronsko z milijon opcijami pa ob strani mehansko klik on/off, ampak to ne vidimo več tako zelo pogosto)
Samael != Samuel

Zadej me morš dat samo elektronskega ker zadnje stikalo je močnostno, ker maš samo eno pot za sklenitev tokokroga, ohišje-tubo. Tiste svetilke ki so imele zadaj posebne funkcije ali dvojne tipke imajo pa delno driver v zadnjem delu, ampak to je pa dražje pol za proizvodnjo.
Zgodovina sprememb…

Zadej me morš dat samo elektronskega ker zadnje stikalo je močnostno, ker maš samo eno pot za sklenitev tokokroga, ohišje-tubo.
https://budgetlightforum.com/t/electron...
(to je 12 let stara tema, danes jih je najbrž že nekoliko več :)
Thrunite Scorpion:
https://lygte-info.dk/review/Review%20T...
Pa ena Wurkkos je tudi:
https://wurkkos.com/products/【ne... (čuden link je, išči pod Wurkkos TS23)
Samael != Samuel
Zgodovina sprememb…

Scaramouche3 je izjavil:
Največja prednost stranskega stikala, je da imaš zadaj lahko magnet.
Wuben X2 Pro ima vse - stransko stikalo, zadnje stikalo in magnet![]()
A to je kao survival lučka? Tko za camping?
Po mojem trenutno ni lučke, ki bi bila bolj vsestransko uporabna, vsaj v tem velikostnem razredu. Ima skoraj vse, kar lučka lahko ima, kako se zares obnese v (malo zahtevnejši) praksi bo pa šele treba videti.
https://www.wubenlight.com/products/wub...

Aja, pa najbolj poznana Lumintop lučka v 101 izvedbi FW3A ima tudi elektronsko zadnje stikalo.
Pa Gregor bi rekel, da je prav da se omeni vsaj še Noctigon KR4 :p
Samael != Samuel

Od vseh oblik stikal (kar jih imam) je meni še najbolj všeč sistem, ki ga ima recimo Klarus XTC2R. Dve stikali, eno glavno s pol-pritiskom, in dodatno, oba zadaj. Pri Klarusu pri ugasnjeni lučki dodatno stikalo vklopi stroboskop (kar je edina smiselna rešitev, če upaš, da boš stroboskop kdaj uporabil v samoobrambi), pri vklopljeni pa z njim spreminjaš svetlost.
Pri stranskem stikalu me najbolj moti, da ga pri večini lučk "iščem", ker ni dovolj izrazito na otip, sploh če je na nasprotni strani na otip podoben pokrovček za USB. Sedaj pozimi v rokavicah je to še bolj moteče.
Pri stranskem stikalu me najbolj moti, da ga pri večini lučk "iščem", ker ni dovolj izrazito na otip, sploh če je na nasprotni strani na otip podoben pokrovček za USB. Sedaj pozimi v rokavicah je to še bolj moteče.
Zgodovina sprememb…

Od vseh oblik stikal (kar jih imam) je meni še najbolj všeč sistem, ki ga ima recimo Klarus XTC2R. Dve stikali, eno glavno s pol-pritiskom, in dodatno, oba zadaj. Pri Klarusu pri ugasnjeni lučki dodatno stikalo vklopi stroboskop (kar je edina smiselna rešitev, če upaš, da boš stroboskop kdaj uporabil v samoobrambi), pri vklopljeni pa z njim spreminjaš svetlost.
Ja, ta je pa res super.
In kar je še boljše ima ta dual-switch opcijo preklopa med Tactical in Outdoor. Recimo meni osebno je bil Tactical grozen, Outdoor pa skoraj popoln.
Ne spomnim se več točno, kaj naredi Outdoor, bi jo (Klarus XT2CR ali pa Klarus XT12S - ti dve imam s tem stikalom) moral dati iz škatle, ampak vem, da na tisti hitri tipki ni imel stroba ampak nekaj drugega, mogoče direkt max.
S preklopom med enim in drugim je rokovanje oz. sama uporabnost lučke postala čisto drugačna.
Samael != Samuel

Me prav zanima kako ma to Klaruska rešeno... dej Okapi... a bi jo mal narazen dal?Imel si svoje šanse. Nekdo, pozabil sem že kdo, iz naše debate tu jo je s Kitajske prejel pokvarjeno in prosil, če mu jo da kdo narazen in skuša popraviti :P Mu je Klarusov RMA oddelek takrat povzročil kar precej preglavic s kompliciranjem v smislu, da naj poišče bližnjega serviserja, pa bodo krili stroške popravila in podobno. Kot da se okoli nas toliko ljudi ukvarja s tem, ane :P![]()
- ---
- ne vem, kaj se dogaja s formattingom na forumu ta moment, da mi vse vrže v en velik odstavek
- ---
Samael != Samuel
Zgodovina sprememb…

MisterR ::
Scaramouche3 je izjavil:
Največja prednost stranskega stikala, je da imaš zadaj lahko magnet.
Wuben X2 Pro ima vse - stransko stikalo, zadnje stikalo in magnet![]()
A to je kao survival lučka? Tko za camping?
Po mojem trenutno ni lučke, ki bi bila bolj vsestransko uporabna, vsaj v tem velikostnem razredu. Ima skoraj vse, kar lučka lahko ima, kako se zares obnese v (malo zahtevnejši) praksi bo pa šele treba videti.
https://www.wubenlight.com/products/wub...
Kdaj bo na zalogi, če veš?

Aja, pa najbolj poznana Lumintop lučka v 101 izvedbi FW3A ima tudi elektronsko zadnje stikalo.
je kdo omenil KR4

Noctigon KR4 4xE21A
https://imgur.com/a/xMp1fwc
super lučka, čeprav sedaj najbolj uporabljam D4K, sem jo že poslikal, samo še nisem imel časa izbrati najlepše slike za imgur

naslednja v košarici pa bo verjetno ta:
https://intl-outdoor.com/emisar-da1k-21...
na voljo z lume x1 driver
LP

Skoncentriran throw tu ne naredi LED ampak LET (Laser Excited Phosphor) tehnologija. Za nas, navadne smrtnike je reč glede na ceno napram bolj vsestranskim LED lučkam zaenkrat bolj ali manj neuporabna.
Ne vem, koliko je to že v uporabi za iskalne in reševalne operacije kjer je potreben dolgi domet, vem pa da je v taktično vojaški specializrani rabi, ker ob minimalno razpršeni svetlobi deluje dobro z opremo za nočni vid.
Ozek snop zmanjšuje stransko svetlobo, oz. ne osvetli celo področje, kar preprečuje vznemirjenje divjadi.
Zaradi dolgega intenzivnega snopa se lahko uporablja za signalizacijo in navigacijo na velikih razdaljah, dežju, megli in podobno.
Idealna je lahko tudi za nočne preglede mostov, inšpekcijskih pregledih infrastrukture itd, kjer je potrebna koncentrirana svetloba na dolge razdalje.
Ne vem, koliko je to že v uporabi za iskalne in reševalne operacije kjer je potreben dolgi domet, vem pa da je v taktično vojaški specializrani rabi, ker ob minimalno razpršeni svetlobi deluje dobro z opremo za nočni vid.
Ozek snop zmanjšuje stransko svetlobo, oz. ne osvetli celo področje, kar preprečuje vznemirjenje divjadi.
Zaradi dolgega intenzivnega snopa se lahko uporablja za signalizacijo in navigacijo na velikih razdaljah, dežju, megli in podobno.
Idealna je lahko tudi za nočne preglede mostov, inšpekcijskih pregledih infrastrukture itd, kjer je potrebna koncentrirana svetloba na dolge razdalje.
Samael != Samuel

Skoncentriran throw tu ne naredi LED ampak LET (Laser Excited Phosphor) tehnologija. Za nas, navadne smrtnike je reč glede na ceno napram bolj vsestranskim LED lučkam zaenkrat bolj ali manj neuporabna.
Men deluje super če si se zgubil, praktično lahko signaliziraš letalu ali pa oddaljenemu človeku,avtu... Tko za neke pohode po naravi...

Scaramouche3 je izjavil:
Mi lahko pove kaj je fora teh lučk? Zakaj rabijo tak doseg?
Trolsko vprašanje.

Lučka nič ne rabi, potrebujejo pa čim večji doseg nekateri uporabniki, iz različnih razlogov.
Recimo:

Aja, moram pa omeniti, da je ta Acebeam W35 lučka iz videa res kulska, ker z nekaj drugimi rešitvami naredi LEP lučko celo uporabno tudi pri malce manj specializirani rabi.
Doslej smo namreč videvali večinoma LEP lučke, ki so zmogle konkreten ozek snop daleč v daljavo, ne pa tudi osvetliti kaj več bližnje okolice. So delovale bližje laserju kot svetilki. Ta se pa recimo z nekoliko manjšo mero floda opcijsko približa tudi temu.
https://www.acebeam.com/w35-lc-del-zoom...
Doslej smo namreč videvali večinoma LEP lučke, ki so zmogle konkreten ozek snop daleč v daljavo, ne pa tudi osvetliti kaj več bližnje okolice. So delovale bližje laserju kot svetilki. Ta se pa recimo z nekoliko manjšo mero floda opcijsko približa tudi temu.
Samael != Samuel

Aja, moram pa omeniti, da je ta Acebeam W35 lučka iz videa res kulska, ker z nekaj drugimi rešitvami naredi LEP lučko celo uporabno tudi pri malce manj specializirani rabi.
Mi je zelo všeč ker ima oba flow in throw, samo pol sem videl ceno in je bilo takoj konec sanjanja....

Scaramouche3 je izjavil:
Men deluje super če si se zgubil, praktično lahko signaliziraš letalu ali pa oddaljenemu človeku,avtu... Tko za neke pohode po naravi...
Za signalizacijo ne potrebuješ take lučke, ker ni pomembno, da ti osvetliš nekaj oddaljenega, ampak da drugi opazijo tvojo luč.
Banalen primern - svetloba zvezde na Zemlji ne osvetli ničesar, ampak ti jo pa na nebo razločno vidiš.
Ali, kot pravi AI: V idealnih razmerah – na temnem, jasnem nebu brez ovir – je plamen sveče mogoče videti na razdalji do 30 milj (48 kilometrov).

Banalen primern - svetloba zvezde na Zemlji ne osvetli ničesar, ampak ti jo pa na nebo razločno vidiš.
Ali, kot pravi AI: V idealnih razmerah – na temnem, jasnem nebu brez ovir – je plamen sveče mogoče videti na razdalji do 30 milj (48 kilometrov).
Ne razumeš problem človeka ki je zgubljen!
Samo letalo, helikopter in ljudje nujno ne gledajo v tvojo smer! Tako da je to prvi problem!
Drugi je da tudi če vidijo svetlobo, ne vedo ali je kdo v težavah! Tako da moraš signalizirati v njihovo smer in dajati SOS!

Jah, verjetno je v tem kontekstu njena močneša stran v bolj ekstremnih vremenskih razmerah, penetracija megle itd.
LEP v splošni uporabi je sorazmeroma mlada tehnologija. 2014 so jo začeli vgrajevati v nekatera BMW-jeva vozila, medtem ko je v ročne svetilke prišla šele v zadnjih nekaj letih, tako da je pričakovati, da bo cena v naslednjih letih še padala.
Samo vprašanje časa je, kdaj se bo podobno lučko dobilo za tretjino današnje cene.
Scaramouche3 je izjavil:
Mi je zelo všeč ker ima oba flow in throw, samo pol sem videl ceno in je bilo takoj konec sanjanja....
LEP v splošni uporabi je sorazmeroma mlada tehnologija. 2014 so jo začeli vgrajevati v nekatera BMW-jeva vozila, medtem ko je v ročne svetilke prišla šele v zadnjih nekaj letih, tako da je pričakovati, da bo cena v naslednjih letih še padala.
Samo vprašanje časa je, kdaj se bo podobno lučko dobilo za tretjino današnje cene.
Samael != Samuel

Scaramouche3 je izjavil:
Ne razumeš problem človeka ki je zgubljen!
Samo letalo, helikopter in ljudje nujno ne gledajo v tvojo smer! Tako da je to prvi problem!
Drugi je da tudi če vidijo svetlobo, ne vedo ali je kdo v težavah! Tako da moraš signalizirati v njihovo smer in dajati SOS!
Jaz čisto dobro razumem. Očitno ti ne razumeš, da NIHČE s seboj ne tovori ogromne in težke lučke, da bo lahko v sili z njo signaliziral za pomoč. Takšne lučke imajo tisti, ki te iščejo, ne ti, ki si se izgubil ali ponesrečil.
Za signaliziranje v sili je povsem dovolj vsaka običajna lučka. Veliko jih ima tudi možnost utripanja ...---...
Če te res skrbi za varnost v odmaknjenih krajih, si pa nabaviš tole.
Zgodovina sprememb…

knap ::
14500, AA lučka, nov test
če kdo išče malo lučko...
Emisar D3AA 4500K Flashlight Review
https://zeroair.org/2025/02/21/emisar-d...
na voljo z 22 različnimi ledicami...
od 35,81 USD dalje
če kdo išče malo lučko...
Emisar D3AA 4500K Flashlight Review
https://zeroair.org/2025/02/21/emisar-d...
na voljo z 22 različnimi ledicami...

od 35,81 USD dalje

bolje pozno, kot nikoli...
Emisar D4K
https://imgur.com/a/72ckwMd
--------------
še več slik pa na zgornjem linku
LP
Emisar D4K
https://imgur.com/a/72ckwMd
--------------