Forum » Kaj kupiti » Grafična kartica
Grafična kartica

easyrider3 ::
Pri določenih igrah je kar razlika in to nekaj govoriti kje je kdo v rangu s kom je tak tak.
Recimo poglejmo kako se obnese RTX 4070 Ti Super pri igri Call of Duty Black ops 6 ko je slabša kakor RX 9070 a kartica stane okrog 1.000 Eur tako,da RX 9070 nikakor ni v rangu RTX 4070 saj je boljša v določenih igrah od vseh modelov RTX 4070 kateri stanejo tudi 1.000 Eur.
Gledat stare Nvidia 4070 in 4080 je spet vse dražje kakor stare RX 7800 ali 7900 in seveda spet so slabše.
https://imgur.com/a/shysFHZ
Recimo poglejmo kako se obnese RTX 4070 Ti Super pri igri Call of Duty Black ops 6 ko je slabša kakor RX 9070 a kartica stane okrog 1.000 Eur tako,da RX 9070 nikakor ni v rangu RTX 4070 saj je boljša v določenih igrah od vseh modelov RTX 4070 kateri stanejo tudi 1.000 Eur.
Gledat stare Nvidia 4070 in 4080 je spet vse dražje kakor stare RX 7800 ali 7900 in seveda spet so slabše.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: easyrider3 ()

Jarno ::
AMD se je že odzval na trenutno situacijo:
https://wccftech.com/amd-says-radeon-rx...
Verjetno bodo dostavljali kartice in ohranjali produkcijo. Čisto možno je, da se bo začetni nakupovalni val polegel in bodo neke razumne cene.
Če je AMD kdaj imel priložnost, da malce popravi tržni delež, je to v sedanji situaciji.
nVidia ima drugačne priložnosti, namreč da ohranjajo bajne prihodke in dobičke.
Win-win za kompaniji, kupci bodo tudi prišli na svoj račun, v kriptomaniji je bila situacija slabša.
https://wccftech.com/amd-says-radeon-rx...
Verjetno bodo dostavljali kartice in ohranjali produkcijo. Čisto možno je, da se bo začetni nakupovalni val polegel in bodo neke razumne cene.
Če je AMD kdaj imel priložnost, da malce popravi tržni delež, je to v sedanji situaciji.
nVidia ima drugačne priložnosti, namreč da ohranjajo bajne prihodke in dobičke.
Win-win za kompaniji, kupci bodo tudi prišli na svoj račun, v kriptomaniji je bila situacija slabša.
Chuck Norris je med števili 0.999... in 1 uspel vriniti konstanto imenovano CN.
#65W!
#65W!

Magic1 ::
easyrider3 je izjavil:
Pri določenih igrah je kar razlika in to nekaj govoriti kje je kdo v rangu s kom je tak tak.
Koliko pa staneta 9070 in xt trenutno v EU? Tudi 800EUR-1000EUR? Ko bo, če bo kdaj MSRP, bo 5070 načeloma isto stala, kot 9070. Nvidia samo izda 5070 super s 16gb za 600$ in ne bo nihče več povohal 9070. Samo Nvidio načeloma boli. Vendar lahko delničarji rečejo, da jim ni vseeno za tako burlesko.
Na koncu je vse odvisno od cene, po kateri je kakšna grafična dobavliva. Trenutno je vse joke.
Magic
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Magic1 ()

tikitoki ::
AMD je bistveno bolj pripravljen spustiti ceno, tak, da bo RX 9070 brez dvoma ostal zanimiv. Pravzaprav so bolj ali manj vse recenzije, RTX 5070 is DOA, buy the new king of midrange Rx 9070. nVidija pa Super verzij ne bo plasirala najmanj eno leto.

RX9070 bo king of midrange, ko bo pod 600€. Pa še to je preveč za večino. Za folk je midrange 400€-600€. Seveda nas prepričujejo, da je novi midrange 700-1000€.
Magic

RX 5700XT je imela začetni MSRP 399$ in 10.3 milijard tranzistorjev. Npr. Vega 56 isto 399$ in 12.5 milijard tranzistorjev.
RX 7700XT 449$ in 28.1 milijard tranzistorjev + chiplet dizajn.
RX 9070 ima 53.9 milijard tranzistorjev in monoliten dizajn.
Inflacija in povečani proizvodni stroški, kaj drugega ni za pričakovat.
Svoje upe lahko položimo predvsem v to, da razvijalci iger ne pretiravajo z Unreal Engine neoptimiziranimi tech demoti.
Potem bo že kakšna RTX 4070 in RX 7800XT dovolj za soliden 1440p in par let.
Glede cen še to, bili sta dve kriptomaniji, COVID, inflacija ter trenutna AI-manija. Vse to je dodatno prispevalo svoj delež k cenam, AMD-ja tukaj ni za na razpelo.
RX 7700XT 449$ in 28.1 milijard tranzistorjev + chiplet dizajn.
RX 9070 ima 53.9 milijard tranzistorjev in monoliten dizajn.
Inflacija in povečani proizvodni stroški, kaj drugega ni za pričakovat.
Svoje upe lahko položimo predvsem v to, da razvijalci iger ne pretiravajo z Unreal Engine neoptimiziranimi tech demoti.
Potem bo že kakšna RTX 4070 in RX 7800XT dovolj za soliden 1440p in par let.
Glede cen še to, bili sta dve kriptomaniji, COVID, inflacija ter trenutna AI-manija. Vse to je dodatno prispevalo svoj delež k cenam, AMD-ja tukaj ni za na razpelo.
#65W!
#65W!

mahone ::
Cene so ble ze prej katastrofa sploh za high end. Rtx 2080 so se prodajale po 800+€ medtem ko so bili Ti modeli 1200€+ in to leta 2018

mtosev ::
Jaz sem za 2080 Super leta 2020 dal 830€.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Buggy ::
ja 2080TI je bila kartica, ki je nakazala v kateri price range cilja GPU mid-high range in ta trend stoji ze od takrat. Jurja za mid je zal nova normala.

Han ::
@Jarno: če bi AMD GPU res imeli toliko milijard tranzistorjev v obstoječi tehnologiji, bi bili OGROMNI, pokurili bi tudi neprimerno več energije in seveda gladko povozili nVidio.

Zgodovina sprememb…
- spremenil: Han ()

DamijanD ::
Han - ja koliko pa jih imajo potem? Jaz mislim, da jih ima toliko: 53 900 000 000 (v specs je 53.9B)

So razlogi za to. Npr. podvojene fp32 in fp16 računske enote na shader processor (glede na RDNA 2), dodane AI enote in podvojene RT enote.
Tudi CU-ji so se malce odebelili v smislu klasičnega rastra.
Če bi bil izkoristek TSCM 4nm oz. 5nm slab, potem bi verjetno hiteli s tilingom oz. čipleti, tako pa pri RDNA 4 ostajajo pri monolitnem dizajnu.
Če bi bil izkoristek TSCM 4nm oz. 5nm slab, potem bi verjetno hiteli s tilingom oz. čipleti, tako pa pri RDNA 4 ostajajo pri monolitnem dizajnu.
#65W!
#65W!

ja 2080TI je bila kartica, ki je nakazala v kateri price range cilja GPU mid-high range in ta trend stoji ze od takrat. Jurja za mid je zal nova normala.
Zgolj, Ker ngreedija trenutno fura na AI mAniji, in lahko probavajo Kako dalec je Monzo nategnito gamerje.
So SE vrnili na monolitni dizajn.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: tikitoki ()

Han ::
Se posipam s pepelom - pozna ura, faktor 1000 - število tranzistorjev je nekaj deset milijard.

FlyingBee ::
So razlogi za to. Npr. podvojene fp32 in fp16 računske enote na shader processor (glede na RDNA 2), dodane AI enote in podvojene RT enote.
9070xt je power hog.
P200 MMX, 32mb ram, 2gb HDD, s3 virge 2mb, 14" CRT 640x480
New Sphincter Kvartet:
Roko Spestner, Namaž Zlevčar, Daje Heading, Maraje Spetan
New Sphincter Kvartet:

Netrunner ::
Kakšne igre na full HD resoluciji je sposobna poganjati AMD-jeva gradična kartica ranga 200-250€ ?
Doing nothing is very hard to do... you never know when you're finished.

DarwiN ::
Kakšne igre na full HD resoluciji je sposobna poganjati AMD-jeva gradična kartica ranga 200-250€ ?
Vse igre.. Pri tistih najzahtevnejših bo seveda treba znižat detajle na ~medium.
Pa kje kupit? Za ~250€ dobiš 6650/7600 v Nemčiji... Pri nas XFX Speedster SWFT 210 AMD Radeon RX 6650 XT za 266€.
You don't see faith healers working in hospitals
for the same reason you don't see psychics winning the lottery!

Vse igre.. Pri tistih najzahtevnejših bo seveda treba znižat detajle na ~medium.
Hvala...
Delam si homemade "steam" konzolo. Nevem ali bom kloniral restore image od steam deck-a ali uporabim raje "Bazzite" ali kaj podobnega.

easyrider3 ::
Kake bolane cene teh novejših kartic od Nvidia in od AMD pa tudi lanske od Nvidia katera je boljša ima ceno preveliko saj lanske AMD RX 7900 GRE dobiš za lepo ceno.

9070xt je power hog.
Glede NATO, da 9070 zgazi rtx 5070 v vaseh pogledih, vkljucno z ucinkovitostjo, je respite ocitna. Undervolt in omejitev porabe. Se vedno najboljsi performance za denar, brez prevelike porabe.
Za 1080p? Vse. Ce je treba znizas ultra quality settings, ki vecinoma tko ne prinese nobene dodaten vrednosti, ki bi bila vredna omembe.
Zgodovina sprememb…

Hvala...
Delam si homemade "steam" konzolo. Nevem ali bom kloniral restore image od steam deck-a ali uporabim raje "Bazzite" ali kaj podobnega.
Ce SE ti ne mudi, Bi haz pocakal, da SE cene umirijo. Majhna moznosti, da bo slo.na slabse, Sam tezko.

@tikitoki => Mudi se ne ... vendar vedno je nekaj, kar je potrebno čakati :)

Ni vedno ravno izsla nova generacija, in je rang GPUjev, ki te morebiti zanimajo ravno pred zacetkom prodaje. Pa tudi AI manija, ki krivi trg ni vsak dan. Sam bi pocakal mesec, ali dva, da se zadeve umirijo.

Zdaj bo itak pomlad in poletje. Za računalnik bo čas v jeseni. Do takrat se bo že verjetno zjasnilo.
Magic
Zgodovina sprememb…

FlyingBee ::
Ne bo, ker je letos AI manija, to bo ob verjetno crypto ATH letos prava norišnica. Če bi vi vodili Nvidijo, bi porabljali kapacitete za gaming ali za AI s 80% maržo? Če bi bili vodje trgovine, bi prodajali za msrp in bi po 2 dneh ostali brez zaloge oziroma bi vam dobavitelji nabili cene in bi prodajali v minus?
Vprašanja ne rabijo odgovorov!
Vprašanja ne rabijo odgovorov!
P200 MMX, 32mb ram, 2gb HDD, s3 virge 2mb, 14" CRT 640x480
New Sphincter Kvartet:
New Sphincter Kvartet:
Zgodovina sprememb…
- spremenil: FlyingBee ()

nVidija sama je izjavila, da kapacitete rezin niso problem. Leteca cebela ocitno ve vec od njih.
Zgodovina sprememb…

Situacija je takšna, kot je. Brezveze kriviti zgolj nVidio in AMD za visoke cene.
V hipotetičnem primeru, da AiB oz. posrednik oz. trgovec zviša cene, potem od tega naročnik pri proizvajalcu čipa nima kaj dosti.
Tehnologija je napredovala, vsi bi imeli New&Shining po MSRP cenah. Bo potrebno kupovati, kar je na zalogi, torej tudi RX 7800XT...
Te ima še Funtech po ugodnih cenah. RTX 40x0 so se kar podražile...razen morda RTX 4060.
V hipotetičnem primeru, da AiB oz. posrednik oz. trgovec zviša cene, potem od tega naročnik pri proizvajalcu čipa nima kaj dosti.
Tehnologija je napredovala, vsi bi imeli New&Shining po MSRP cenah. Bo potrebno kupovati, kar je na zalogi, torej tudi RX 7800XT...
Te ima še Funtech po ugodnih cenah. RTX 40x0 so se kar podražile...razen morda RTX 4060.
#65W!
#65W!
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Jarno ()

scipascapa ::
za 7800xt lahko meni rečete.
RX-78TQICKF9 Radeon RX 7800 XT, XFX
XFX SPEEDSTER QICK319 AMD Radeon RX 7800 XT CORE Gaming 16GB GDDR6 grafična kartica, PCIe 4.0, 1xHDMI 2.1, 3xDisplayPort 2.1
540€
RX-78TQICKF9 Radeon RX 7800 XT, XFX
XFX SPEEDSTER QICK319 AMD Radeon RX 7800 XT CORE Gaming 16GB GDDR6 grafična kartica, PCIe 4.0, 1xHDMI 2.1, 3xDisplayPort 2.1
540€

Navalite, ker bodo grafične kmalu 5kEUR! Par mesecev nazaj pa nihče ni hotel 4070ti super po 800EUR pa 4080 super za 1100EUR. Zdaj se pa tepejo za 9070xt po 900EUR, ali 5080 za 1500EUR, kot da je konec sveta...
Magic
Zgodovina sprememb…

Frend je eno 5080 nabavil za 1500€.

Navalite, ker bodo grafične kmalu 5kEUR! Par mesecev nazaj pa nihče ni hotel 4070ti super po 800EUR pa 4080 super za 1100EUR. Zdaj se pa tepejo za 9070xt po 900EUR, ali 5080 za 1500EUR, kot da je konec sveta...
Debilkoti, ki kupujejo po teh cenah so problem. Ni razloga za trenutno napihnjene cene, z izjemo top modelov, ki jih nekateri rabijo za AI in kaj drugega, kjer cena ni taksna ovira.

yayo ::
Sorry, čisti brain fart. Ne vem zakaj sem se sploh oglasil, ko ničemur ne prispevam. Tako kot nekatera sporočila nad mojim.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: yayo ()

MihaK3 ::
Ker v splošni temi nihče ne trza, bom poskusil še tu:
Sem precej out of the loop, tako da bi vprašal kako je trenutno z naročanjem iz avstrijske Alze? Je sploh kakorkoli možno (t.i. paketni posredniki) ali ne? Na njihovi strani se tujine ne da izbrati, naprej pa ne vem kako. Hvala
Sem precej out of the loop, tako da bi vprašal kako je trenutno z naročanjem iz avstrijske Alze? Je sploh kakorkoli možno (t.i. paketni posredniki) ali ne? Na njihovi strani se tujine ne da izbrati, naprej pa ne vem kako. Hvala

Saj to, kateri so avstrijski posredniki? Zapeljat gor se nima smisla, ker imajo prevzem le na Dunaju, nimam pa nobenega kontakta nekje ob meji, da bi naročil na njihov naslov. No, morda teoretično v Spittalu, ampak bolj ne kot ja.

Sorry, čisti brain fart. Ne vem zakaj sem se sploh oglasil, ko ničemur ne prispevam. Tako kot nekatera sporočila nad mojim.
Se strinjam, ne smeti z brain farti. Nekaterim nam je dolgocas gledati panicarjenje glede cen. Ze vrsto let imamo skalperje, in pogosto pomankljivo zalogo novih produktov. Ce ne bi bilo neucakanih in panicarjev, ki bi konkretno preplacevali produkte, skalperji ne bi imeli komu prodati. Pa tudi trgovcem ne bi dajali pametnih idej o dodatnem zasluzku na racun takih patronov. Damn, se staro zalogo folk kupuje k bi bile sveze zemljice. Kak FOMO.

DarwiN ::
Miha, sej pa pošiljajo v Nemčijo oziroma imaš Alza.de.. Pa uporabiš mailboxDE.
You don't see faith healers working in hospitals

Grafične so postale drag šport. Žal

Se strinjam, ne smeti z brain farti. Nekaterim nam je dolgocas gledati panicarjenje glede cen. Ze vrsto let imamo skalperje, in pogosto pomankljivo zalogo novih produktov. Ce ne bi bilo neucakanih in panicarjev, ki bi konkretno preplacevali produkte, skalperji ne bi imeli komu prodati. Pa tudi trgovcem ne bi dajali pametnih idej o dodatnem zasluzku na racun takih patronov. Damn, se staro zalogo folk kupuje k bi bile sveze zemljice. Kak FOMO.

Hmmm, okej, torej iz alza.de na mailbox.de in potem k nam? Koliko približno to dandanes pridoda k ceni za neko normalno velikost in težo pošiljke?

GrimReaper3 ::
Ja, jaz upoštevam +20€, ker včasih je tudi DE-DE ene 5€, čeprav bi moralo biti pri tako visokih cenah zastonj.

ok, ampak se zavedaš, da si kot pravičnik, ki se je povzpel na kišto od pomidorjev in poln moralnega ogorčenja s prstom kaže na tisoče zemljanov?
Poglej SE hipokrit

Ojoj.
Glej, tako stojijo stvari v moji glavi: Ali vem, da pri grafičnih letos ni napredka? Vem. Ali vem, da se korporacije poigravajo z našimi denarnicami? Vem. Osebno sem se "zaplezal" in šel v posodabljanje hardverja v napačnem trenutku pa sedaj dobesedno to plačujem. Popolnoma se strinjam, če uporabniki tukaj opozarjajo in svetujejo, da ni trenutek za kupovanje gpujev, ker je to najbolj logično. Kar ne razumem je gnevno izlivanje žolča in pasivno agresivno sovraštvo do vseh, ki se obnašajo drugače. Tole je tehnični forum, ena od tem o grafičnih karticah. Ljudje bi lahko pisali o svojih izkušnjah in problemih, spraševali za nasvete. Ampak komu se ljubi, ko stalno dežura patrola gnevnih nezadovoljnežev, ki se bodo poscali na vsako sporočilo, da markirajo teren in pokažejo kdo je "alfa" tukaj. In bodo srečni, ko bo vse tiho in jih ne bo nič motilo v njihovem prepričanju. Iz moje perspektive to zgleda precej nevrotično. Tisto sporočilo katerega sem zbrisal pa je vsebovalo izraz "tipični slovenci rojeni s štopelcem v riti". Upoam, da bo komu humorno.