» »

Stanovanjski kredit

Stanovanjski kredit

««
66 / 67
»»

billy ::

Mato989 je izjavil:

Ne razumem od kdaj vsi forsirajo to zavarovanje... jaz ko sem jemal moj kredit sicer res mizerne cifre cca 40k... nisem rabil nič... razen nedoločen čas...

ker bankam ni v interesu, da če greš RIP, se jebejo s tvojo nepremičnino in raje pač uporabijo zavarovanje, da dobijo cash.

poleg tega pa je zavarovanje tudi nek dodaten income za njih, sigurno so z roko v roki z zavarovalnico.

Mato989 ::

billy je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Ne razumem od kdaj vsi forsirajo to zavarovanje... jaz ko sem jemal moj kredit sicer res mizerne cifre cca 40k... nisem rabil nič... razen nedoločen čas...

ker bankam ni v interesu, da če greš RIP, se jebejo s tvojo nepremičnino in raje pač uporabijo zavarovanje, da dobijo cash.

poleg tega pa je zavarovanje tudi nek dodaten income za njih, sigurno so z roko v roki z zavarovalnico.

Ja itak ampak zakaj potem hipoteko... pol naj združimo vse v zavarovanje pa je pa ni treba hipoteke... komplikacija na komplikacijo v naši rodni grudi...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Hipoteka je še tisti dodaten ziher, lahko tudi zavarovalnica propade recimo ;)

no pač...imaš hipoteko+poroka+zavarovanje ... a ni lepo vzeti kredit pri nas?

billy je izjavil:

Hipoteka je še tisti dodaten ziher, lahko tudi zavarovalnica propade recimo ;)

no pač...imaš hipoteko+poroka+zavarovanje ... a ni lepo vzeti kredit pri nas?

Ja itak... recimo na take debilizme bi lahko država se malo vmešala če dokapitaliziramo banke... 1 od 3 ne pa vse...

deco16 ::

Vzel kredit lani brez zavarovalnice, poroka sem mel samo zato ker je solastnik. Nič niso komplicirali. Je pa res da banka ni bila omenjena v seznamu. Zato ker pač ne govorimo o SPjih.

hunter01 ::

Hipoteko imaš zato, da bajte ne prodaš, denar zagoniš, kredit pa ostane in ne za primere smrti. Za smrt forsirajo zavarovanje, za nategni-pobegni pa hipoteko :)

hunter01 je izjavil:

Hipoteko imaš zato, da bajte ne prodaš, denar zagoniš, kredit pa ostane in ne za primere smrti. Za smrt forsirajo zavarovanje, za nategni-pobegni pa hipoteko :)

Aha in zakaj še poroka na vse to?

kow ::

Lahko imas 2 kreditojemalca.

gansta ::

Na NLB pazite še ker morate potem plačati še sam narok, ki je navadno pri notorajih v kraju nakupa na katerega pride še predstavnik nlb-ja...

Mato989 je izjavil:

hunter01 je izjavil:

Aha in zakaj še poroka na vse to?

Načeloma, če sam kreditojemalec ni pretirano dobro kapitalsko podprt...potem še porok, ker se vzame kot income od obeh.

Torej če imaš 1500 plače in rabiš 800 kerdita, bo porokova plača poleg veliko dodala...če pa imaš 5000 plače pa ravno ne rabiš.

DimmniBurek ::

gansta je izjavil:

Na NLB pazite še ker morate potem plačati še sam narok, ki je navadno pri notorajih v kraju nakupa na katerega pride še predstavnik nlb-ja...

Bi reku da je to stalna praksa pri vseh bankah.
There Is No Stronger Drug Than Reality

Lonsarg ::

Nobena banka ti ne krije notarja, edino potencialno ene banke cenitev krijejo (naprimer NLB).

WinXPx ::

V Evropi prodaš bajto za nižjo ceno kot je vrednost kredita. Še vedno moraš poplačati razliko na nek način. V Evropi banke s hipoteko praktični nič ne tvegajo, razen pri res robnih primerih.

brett ::

brett je izjavil:

Lonsarg je izjavil:

Skrajsanje dobe ti kvecjemu izboljsa obrestno mero ne pa poslabsa, pac na krasi rok so obrestne boljse. To kaj ti bodo dejansko dovolili pa je bolj vprasanje interne bancne birokracije, marsikje so tok zabirokratizirani da so cist nefleksibilni, NLB sicer mislim da je med bolj fleksibilnimi.

AMPAK skrajsanje dobe brez da hkrati zmanjsas obrestno mero je totalna bedarija in brezvezna komplikacija. Pac si sam zmanjsuj dobo preko rednega predcasnega odplacevanja recimo dvakrat letno.

Skratka v krasanje se splaca it zgolj ce ti hkrati reprogramirajo tudi na nizjo obrestno.

Divergacije spletna oglasevana obrestna mera in dejanska pa so velike, tudi 0.7%. Ene banke imajo pac slab marketing pa ne znajo z ugodnimi spletnimi ponudbami pritegnit stranke pa imajo tam slabe ponudbe.

Fora je v tem, da 2,55% fiksno (EOM) imam od izpred parih let, ki sem si jo izpogajal tik preden so se obresti začele fajn dvigat (ECB, inflacija,...). Sedaj spet padajo. Trenutno je oglaševana 3%, kar pomeni, da je seveda še maneverski prostor. Vprašanje pa, če bi sedaj prišel pod 2,55%.
Sem že sam izračunal, da četudi bi vzel po 3% in si skrajšal iz trenutnih 191 mesecev na 120, bi pri obrestih privarčeval malo več kot 2/5 obresti oz. 6,5k€.
Nisem pa spet toliko dosleden in discipliniran, da bi recimo na 6 mes. zmanjševal glavnico :)

Končno sem dobil konkretni odgovor in amor. izračune za nova tri hipotetična obdobja odplačevanja, in sicer 120, 108 in 96 mesecev. Trenutno imam 191 mesecev.
Pod črto: obrestna mera 2,55% ostane, privarčujem pa pri obrestih: po sedanji obstoječi bi dal 11,8k€ zanje, po novih pa med 5k€ in 6,3k€. Torej prišparam med 5,8k€ in 6,5k€. Kar pa je že lep znesek.

WinXPx je izjavil:

V Evropi prodaš bajto za nižjo ceno kot je vrednost kredita. Še vedno moraš poplačati razliko na nek način. V Evropi banke s hipoteko praktični nič ne tvegajo, razen pri res robnih primerih.

Ja to je ena zadevak i bi jo recimo morali uredit zakonsko, če banka dobi in zahteva hipoteko bi moral kreditojemalec če vrne bajto bit rešen vseh dolgov na katerih je vezava hipoteke... tako da bi banke končno imele nekaj resničnega rizika.

Je pa res da so v US v zameno za vecje tveganje bank obrestne mere za stanovanja precej slabse.

Tak da so plusi tega da se banka ekstra zavaruje in v zameno dobis poceni denar.

No ja, če na 30 let preplačaš posojilo za like 60, 70% glavnice to za mene ni ultra super, glede na to da za banko stoji ECB kjer dobijo poceni denar...

Ne bi rekel če bi banke posojale izključno denar ki je pri njih na TRRjih... pol ajde... Ta fractional reserve shit pa bi morala biti OM max 0,1%

Benny123 ::

Slo banke trenutno posojajo depozite,zato nizka obrestna mera. Od ECB denar je trenutno dosti drazji.

bm1973 ::

Mato989 je izjavil:

No ja, če na 30 let preplačaš posojilo za like 60, 70% glavnice to za mene ni ultra super, glede na to da za banko stoji ECB kjer dobijo poceni denar...

Lahko pa preplačaš za 100% najem,. pa na koncu še nič nimaš...

Vedno moras korelirat z inflacijo da dobis kaj relavantnega ven, brez te korelacije so to brezvezne cifre. Je pa to za prihodnost tezje ko se ne ves kaksna bo.

Samo tisti del obresti nad inflacijo "placas ekstra". Pri trenutnih obrestnih merah ti bo pri 20 letnem kreditu inflacija pojedla gotovo vsaj obresti, zelo verjetno pa se kaj glavnice, ce bodo denar spet tiskali na veliko ;)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

Sba ::

Ali je kdo najemal zeleni kredit?

Na drugi banki želim prestrukturirati obstoječ kredit. Na banki so mi za ugotavljanje upravičenosti do zelenega kredita dali za izpolnit neko dokumentacijo o energetski učinkovitosti stavbe. Ali lahko to sam izpolnim ali moram dati za izpolnit projektantom? Določene postavke sem lahko razbral iz PZIja, precej pa jih ne znam izpolnit.

V osnovi gre za stanovanjsko hišo, novogradnja (2024), z že pridobljenim uporabnim dovoljenjem.
Those that claim that they're not showing off are drowning in denial!

Pri meni so hoteli samo energetsko izkaznico, najbrz je bolj komplicirano ce jo nimas ja.

Stane sicer cirka 100EUR, tak da morda je lazje energetsko izdelat kot se pa matrat z obrazcem :)

D3m ::

Lažje je z energetsko kartico.
|HP EliteBook|R7 8840U|

Pat_MaGroin ::

https://www.finance.si/primerjava-kater...

Kje ste, lovilci na OM? Smo na sub 2,5 ali ne :).

D3m ::

Ne vidim, ker nisem naročnik.
|HP EliteBook|R7 8840U|

chucki ::

A bodo se obrestne kej padle? Moram refinancirat kredit iz 2018 ker ni bil na fiksno ;((
AMD Ryzen 5 5600/NZXT Kraken X62/Asus ROG Crosshair VI hero/DDR4 32gb/1TB SSD
Gigabyte RTX 3060 Ti /SB Z/NZXT H440 case/ Asus ROG PG248Q
Samsung Q7FN65 + ASUS TUF A17 with RTX 3070 Ti

Da ne boš več mesečno izgubil na obrestih kot prišparal z čakanjem da še pade :)

Sicer pa ne, to je počasi to, bo treba v akcijo.

Ganon ::

chucki je izjavil:

A bodo se obrestne kej padle? Moram refinancirat kredit iz 2018 ker ni bil na fiksno ;((

Takoj pojdi.

Sba ::

Jaz se javljam, da je banka zahtevala energetsko izkaznico, ker gre za obstoječi objekt. Sem pa izkaznico dobil v enem dnevu.
Those that claim that they're not showing off are drowning in denial!

Pahuljone ::

Katera banka pa je to? Koliko je strošek energetske izkaznice?

bm1973 ::

Stroške za stanovanje cirka 50 EUR.

Vsak dober nepremičninski agent bi moral imeti koga na listi >:D

tony1 ::

Ganon je izjavil:

chucki je izjavil:

Takoj pojdi.

Čru dat.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: tony1 ()

Goldee ::

A lahko kdo prilepi tekst iz tistega nedavnega članka za nas, ki nimamo za naročnino?
Sej lahko samo procente in kratice bank prilepi, da ne bo kak copyright.
tnx
And Now for Something Completely Different...

-two things I like about UK -Monty Python & Pink Floyd-

Je že nekdo na Redditu prilepil: https://www.reddit.com/r/SlovenijaFIRE/...

Sam te so cifre irelavantne ker to je sam kar je javno objavljeno na spletu, ne dejansko kar dobiš v banki (ki so precej nižje, smešno da se gredo tako tržnico ampak tako je).

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

neosonic ::

Eno morda malce smešno vprašanje.. Kako lahko pri banki dobim zeleni kredit, če je pogoj energetska izkaznica B2, to pa lahko dobim, ko je hiša končana? Denar bi seveda rabil prej :D

borutz ::

pravkar z NLB sestanka in za zeleni kredit so zaostrili pogoje glede na marec
Moja novogradnja v 4. fazi ne izpolnjuje vec kriterijev za zeleni kredit tako da dobim samo hipotekarni stanovanjski ki je 3.4 trenutno.
Na OTP so ponudili 2.7, na gorenjski banki ponudili med 2.4-2.6. izplačajo oz. nakažejo samo preko računov.

toliko v info

velikBrokoli ::

neosonic je izjavil:

Eno morda malce smešno vprašanje.. Kako lahko pri banki dobim zeleni kredit, če je pogoj energetska izkaznica B2, to pa lahko dobim, ko je hiša končana? Denar bi seveda rabil prej :D

Ni problema, posreduješ izkaz o energetskih lastnostih stavbe, kar je pa sestavni del PZIja.

masterx120 ::

borutz je izjavil:

pravkar z NLB sestanka in za zeleni kredit so zaostrili pogoje glede na marec
Moja novogradnja v 4. fazi ne izpolnjuje vec kriterijev za zeleni kredit tako da dobim samo hipotekarni stanovanjski ki je 3.4 trenutno.
Na OTP so ponudili 2.7, na gorenjski banki ponudili med 2.4-2.6. izplačajo oz. nakažejo samo preko računov.

toliko v info

Kako mislis zaostrili pogoje (energetski razred), prejsni mesec ne bila na spletu OM 2,8 zdej je 2,7, mal nizje

ena vrednost v energetskem izkazu po novem presega vrednost, ki jo banka zahteva za zeleni kredit.
ironija pa je da mi online kalkulator NLB izračuna boljšo ponudbo za stanovanjski kredit, kot mi jo je danes dala svetovalka na NLB :)
očitno bo treba menjat poslovalnico

neosonic ::

borutz je izjavil:

ena vrednost v energetskem izkazu po novem presega vrednost, ki jo banka zahteva za zeleni kredit.
ironija pa je da mi online kalkulator NLB izračuna boljšo ponudbo za stanovanjski kredit, kot mi jo je danes dala svetovalka na NLB :)

Katere vrednosti pa spremljajo? A ni dovolj, da je B2 letna potrebna toplota na enoto uporabne površine (kWh/m2a)?

borutz je izjavil:

Haha, tocno to tudi meni, prvo online izracun za 2,5%, pol ko se pa v zivo dobis, na spletu 2,8%, samo osnova je 2,9%, 2,8 dobis od prmeium paketu

malini ::

Jaz sem tudi na lovu za kredit - hipotekarni. Obdobje 20 let. NLB 2.95, OTP 2.7; DBS 2.5 Vse fiksna mera. Kot je nekdo zgoraj napisal. Se bo treba iz NLB prestavit na bolj ugodno banko.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: malini ()

malini je izjavil:

Jaz sem tudi na lovu za kredit - hipotekarni. Obdobje 20 let. NLB 2.95, OTP 2.7; DBS 2.5 Vse fiksna mera. Kot je nekdo zgoraj napisal. Se bo treba iz NLB prestavit na bolj ugodno banko.

V ljubljani ima DBS pogoje, vrednost nepremičnine:kredit 1:1.5 (torej za 150k kredita, rabi nepremcnina biti ocenjena na 225k)

očitno se situacija slabša

danes sem ženo poslal za navadni hipotekarni stanovanjski kredit v X poslovalnico NLB
dobila je 3.5 % OM čeprav na netu oglašujejo 3.2 %. So rekli da tako je sedaj
2.9 OM je samo ce vzames tudi Vita zavarovanje, kar nanese v njenem primeru dodatno 35 eur na mesec
na 15 let je to 4200 eur(10 let placevanja) kar ti EOM porine na 3.5 %. si pa v tem primeru zavarovan

masterx120 je izjavil:

malini je izjavil:

V ljubljani ima DBS pogoje, vrednost nepremičnine:kredit 1:1.5 (torej za 150k kredita, rabi nepremcnina biti ocenjena na 225k)

je pri DBS dovolj zavarovanje z hipoteko?

lithium ::

Je imel DBS še kakšne pogoje? Zavarovanje preko njih? Kakšen paketni račun (če ga imajo)?
Da vidim, kak EOM nastane iz 2,5% fix :)
Neuradni Telemach forum https://red-pill.eu/forum070

Zgodovina sprememb…

• spremenil: lithium ()

frke ::

Delim eno izkušnjo s stanovanjskim kreditom.

Zmanjkalo je cca 60k za nakup nepremičnine, zato sem najel st. kredit na 10 let (120 obrokov) s fiksno letno ob. mero 2.9%. Zavarovanje: zavarovalnica.

Kredit sem nameraval čimprej predčasno vrniti, ampak nism vedel kdaj bo končan vzporeden posel, ki bo pokril to.

Vzporedni posel je ratal po 2 mesecih. Torej sem plačal 2 obroka kredita od 120-tih in skeširal celo neplačano glavnico.
Catch banke je bil strošek 1% od predčasnega plačila glavnice. Realna obr. mera, vključno s stroški za najet in vrnjen kredit je bila tako cca 7% letno.

Zdaj vem: moral bi vzeti kredit s spremenljivo obr. mero, pri tem banka ni upravičena do tega 1% od glavnice. Banke ga imenujejo nadomestilo, v zakonu o pot. kreditih piše stroški, dejansko je pogodbena kazen.
Lession learned, vsaka šola nekaj stane.

To je dejansko odvisno od banke. OTP in NLB trenutno tudi pri fiksnih kreditih nimata tega stroska predcasnega odplacila 1% glavnice. Tak da ja ce je velika sansa da bo predcasno odplacilo v vecjem znesku (nad 10k) potem sta prva izbira zarad tega.

Skratka ja, je veliko edge casov in detajov pri kreditih.

Benny123 ::

Da vzames kredit s fiksno ceprav ves da ga bos v kratkem odplačal...lol Vcasih se clovek vprasa pa od kje modelu denar ce je pa tak bukselj :)

Fiksne so trenutno manjse kot sprejemljive, se pravi ja, se jih splaca vzet tudi ce bos odplacal ze par mesecev. Ampak pri banki brez stroskov odobritve in brez oenalov da predcasno odplacilo ;)
««
66 / 67
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vaša obrestna mera za stanovanjski kredit? (strani: 1 2 3 421 22 23 24 )

Oddelek: Loža
1167226107 (48233) celje
»

Vzeti stanovanjski kredit s fiksno ali spremenljivo obrestno mero? (strani: 1 2 3 4 5 6 )

29477507 (23855) Lonsarg
»

Stanovanjski kredit in katero obresto mero? (strani: 1 2 )

6022760 (14423) gansta
»

Nakup stanovanja howto manual (odločanje, krediti, obrestne mere, zanke, napake)

4714774 (7538) Invictus
»

Kredit za stanovanje (strani: 1 2 )

7419641 (17177) 3p

Več podobnih tem