Forum » Omrežja in internet » RUNE Rural optika na vašem naslovu
RUNE Rural optika na vašem naslovu

_Denny_ ::
A to meriš prek namiznega PCja povezanega s kablom ali preko wifi
Itak, da prek kabla. Isti rezultati so z Innboxom V60U v bridgu kot tudi brez njega (router z nastavljenim modemovim macom direktno na ont); deluje kot da se nekje nekaj omejuje na točno 250/30. Ravno zaradi tega 30Mbps uploada nekako sumim, da je username še vedno omejen na vdsl hitrosti.
So pa že zgleda sami ugotovili, da nekaj ni ok, ker so mi kljub podstavki "Vzpostavitev storitve - brez obiska tehnika pri stranki" v pogodbi za drug teden najavili obisk tehnika.
Asrock X670E Taichi, Ryzen 9 7950X3D + NH-D14, 96GB Corsair DDR5-6400 CL32
RTX 2070S 8GB, 2TB Kingston KC3000, 2TB ADATA SX8200 Pro, 4TB Micron 5200
Seasonic Focus Plus 850W, Corsair Air 540, Logitech Z-2300, Samsung UE65H6400

d4vid ::
Pri meni A1 dosega oglaševane hitrosti 500/100 +-20Mbit. Zaenkrat zadovoljen.
Main PC: HP Z240 | i5-7400 | 32 GB ram
Homelab: HP DL380g9 | Xeon E5-2680 | 192 GB ram

__Devil__ ::
Jaz imam od T2 optiko 500/100 in deluje odlično. Včasih je tudi večji download (57/62MB/s). Od decembra 2022. Me pa zanima, če se da posodobit njihov wifi modem z Wifi 6 routerjem, ker sedaj je Wifi 5.

Tribal ::
T2 optika paket 1000/500
Na svojem routerju omejeno 850/450
Merjeno s speedtest 876.9/490.2 ta trenutek. Načeloma če dam omejitev stran pridem do 950 downloada nekje, ampak včasih malo skače, zato sem omejil na 850...
Na svojem routerju omejeno 850/450
Merjeno s speedtest 876.9/490.2 ta trenutek. Načeloma če dam omejitev stran pridem do 950 downloada nekje, ampak včasih malo skače, zato sem omejil na 850...

Evo ga, urejeno. Zgleda je res omejevalo username na stare VDSL hitrosti, ker ni delalo do zaključenega naloga...zdaj je tako kot treba oz. celo malo boljše od naročenih 350/100.
Mogoče bo komu v pomoč:
- ONT je Innbox G23 NT GPON, ki ima kljub 2.5/1.25Gbps optičnemu transceiverju samo 1Gbps LAN port...torej brez menjave le-tega odpadejo hitrosti, večje od 1Gbps (če jih sploh ponujajo prek OŠO)
- Kabel od doze do ONT-ja je single mode LC/APC na SC/APC; če je oz. bo kdo nabavil napačnega s SC/APC na obeh straneh (kot jaz), se da dobiti SC/APC na SC/APC coupler (edina Slo zaloga 6,59€ s poštnino vred (0935L), AE ~2,50€ za 10kom) in se s tem nov daljši kabel priklopi na obstoječega kratkega.
Mogoče bo komu v pomoč:
- ONT je Innbox G23 NT GPON, ki ima kljub 2.5/1.25Gbps optičnemu transceiverju samo 1Gbps LAN port...torej brez menjave le-tega odpadejo hitrosti, večje od 1Gbps (če jih sploh ponujajo prek OŠO)
- Kabel od doze do ONT-ja je single mode LC/APC na SC/APC; če je oz. bo kdo nabavil napačnega s SC/APC na obeh straneh (kot jaz), se da dobiti SC/APC na SC/APC coupler (edina Slo zaloga 6,59€ s poštnino vred (0935L), AE ~2,50€ za 10kom) in se s tem nov daljši kabel priklopi na obstoječega kratkega.

alkoo ::
Končno so začeli graditi v naših koncih (adsl neuporaben, se mučimo z lte/5g že leta...).
Ampak sedaj za gradnjo za 3 hiše, ki smo nekoliko dlje stran od vasi (cca 15 hiš), želijo tudi plačilo za izkop (poleg priklopa 250€). Ali pa da izkop uredimo sami (cca 600-700m). Sedaj me pa zanima, ali se je to že kje zgodilo?
Iz občine smo pred časom dobili informacijo, da Rune gradi z EU sredstvi, sedaj pa Rune pravi da gre za privatno investicijo. In ker se za nas ekonomsko (spet) ne splača bi morali sofinancirati. A sem imel napačne informacije, da je Rune nastal ravno za pokrivanje takšnih primerov in da to financira EU?
In če so privat bodo potem tudi lastniki tega omrežja, verjetno tudi računajo najem omrežja (kar bomo spet plačevali mi naročniki), dodatno pa bi jim pa morali še sofinancirati gradnjo? Malo čudno vse skupaj. Vsaka informacija je dobrodošla.
Ampak sedaj za gradnjo za 3 hiše, ki smo nekoliko dlje stran od vasi (cca 15 hiš), želijo tudi plačilo za izkop (poleg priklopa 250€). Ali pa da izkop uredimo sami (cca 600-700m). Sedaj me pa zanima, ali se je to že kje zgodilo?
Iz občine smo pred časom dobili informacijo, da Rune gradi z EU sredstvi, sedaj pa Rune pravi da gre za privatno investicijo. In ker se za nas ekonomsko (spet) ne splača bi morali sofinancirati. A sem imel napačne informacije, da je Rune nastal ravno za pokrivanje takšnih primerov in da to financira EU?
In če so privat bodo potem tudi lastniki tega omrežja, verjetno tudi računajo najem omrežja (kar bomo spet plačevali mi naročniki), dodatno pa bi jim pa morali še sofinancirati gradnjo? Malo čudno vse skupaj. Vsaka informacija je dobrodošla.

d4vid ::
Mi smo cca 25 let nazaj postavili neko lokalno kabelsko, sedaj pa smo pač koaksialca potegnili ven in napeljali po njem optiko. Je pa tud ene 500+m tega...
Na vasi se vedno najde kak bager, če je lep teren, je praktično vsak bager OK. 500m skoplješ v enem tednu po službi... če seveda nimaš težav z lastniki. Alkaten cev bo pa že rune zrihtal.
Na vasi se vedno najde kak bager, če je lep teren, je praktično vsak bager OK. 500m skoplješ v enem tednu po službi... če seveda nimaš težav z lastniki. Alkaten cev bo pa že rune zrihtal.
Main PC: HP Z240 | i5-7400 | 32 GB ram

skumpl ::
Končno so začeli graditi v naših koncih (adsl neuporaben, se mučimo z lte/5g že leta...).
Prebrskaj to temo za nazaj. Če imaš možnost, da pridejo do tebe, jo izkoristi, saj se dogaja, da do tistih izven naselja ne pridejo.

Furbo ::
Ampak sedaj za gradnjo za 3 hiše, ki smo nekoliko dlje stran od vasi (cca 15 hiš), želijo tudi plačilo za izkop (poleg priklopa 250€).
Drobiž za to, da imaš potem optiko.
Kaj boš vzel namesto tega, starlink in plačal več samo za opremo?
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC

bm1973 ::
Starlink je zdaj presenetljivo poceni.
300 EUR za opremo plus naročnina, ki je v rangu naših ISP...
Plus, če vzameš RV varianto, lahko to vzameš s sabo na dopust.
300 EUR za opremo plus naročnina, ki je v rangu naših ISP...
Plus, če vzameš RV varianto, lahko to vzameš s sabo na dopust.

celje ::
koliko pa zelijo?

alkoo ::
Še čakamo da pridejo točno pregledati traso in dajo končni predračun ampak ne bo malo. V osnovi so omenjali 9€/m izkop + kabli in delo... Še iščemo opcijo glede izkopa v lastni režiji ampak vprašanje koliko ceneje bo.
Jezi me, da je občina pred časom govorila da gre pri Rune za javni projekt, ki bo pokril vse ki Telekomu nismo zanimivi in da to financira EU. Še neke vprašalnike so poslali, da smo potrdili interes za gradnjo. Na koncu pa moramo sofinancirati omrežje zasebniku. Vem, da gre tudi za mojo korist, ampak vsi ki jih poznam so dobili optiko zastonj v primerjavi z nami, kjer bo sigurno krepka 4-mestna številka. Da sploh ne omenjam, kje so začrtali traso do vasi. Že tam bojo potratili vsaj dodaten kilometer izkopa po konkretnem hribu brez hiš, namesto da bi šli po manj zahtevnem (in krajšem) terenu tam kjer gre občinska cesta. Ampak tisto pa očitno ni problem.
Jezi me, da je občina pred časom govorila da gre pri Rune za javni projekt, ki bo pokril vse ki Telekomu nismo zanimivi in da to financira EU. Še neke vprašalnike so poslali, da smo potrdili interes za gradnjo. Na koncu pa moramo sofinancirati omrežje zasebniku. Vem, da gre tudi za mojo korist, ampak vsi ki jih poznam so dobili optiko zastonj v primerjavi z nami, kjer bo sigurno krepka 4-mestna številka. Da sploh ne omenjam, kje so začrtali traso do vasi. Že tam bojo potratili vsaj dodaten kilometer izkopa po konkretnem hribu brez hiš, namesto da bi šli po manj zahtevnem (in krajšem) terenu tam kjer gre občinska cesta. Ampak tisto pa očitno ni problem.

Imaš bele in sive lise...čisto možno, da se občina ni prijavila na razpis za sofinanciranje ene od teh oz. celo obeh.
Meni so sicer pol leta nazaj brez problema skopali tam kjer sem pokazal (kakih 100m več kot bi bilo potrebno); so 4 hiše na kupu, ki so od glavne ceste oddaljene malo čez 1km. Ne samo to...pred začetkom kopanja po dvorišču so še celo poslali enega delavca, ki je ročno izkopal 2m3 zemlje, ko se niti en ni spomnil kje na meji betoniranega dela okoli hiše je bila pred leti položena alkatenka (mene pri polaganju ni bilo zraven). Vse to je bilo v sklopu pokrivanja belih lis.
Sicer pa ti priporočam plačilo ne glede na znesek, če se nimaš namena preseliti; svetloba ima praktično neomejeno hitrost, wireless zadeve pa v prihodnosti ne bodo kaj hitrejše od trenutnih 4G/5G hitrosti, če ne bodo ravno postavljali oddajnikov na 100m. Nam je župan rekel "Rune je edina možnost za optiko v tej občini, kdor je ne bo vzel, je ne bo imel nikoli". Pri tebi verjetno velja isto.
Meni so sicer pol leta nazaj brez problema skopali tam kjer sem pokazal (kakih 100m več kot bi bilo potrebno); so 4 hiše na kupu, ki so od glavne ceste oddaljene malo čez 1km. Ne samo to...pred začetkom kopanja po dvorišču so še celo poslali enega delavca, ki je ročno izkopal 2m3 zemlje, ko se niti en ni spomnil kje na meji betoniranega dela okoli hiše je bila pred leti položena alkatenka (mene pri polaganju ni bilo zraven). Vse to je bilo v sklopu pokrivanja belih lis.
Sicer pa ti priporočam plačilo ne glede na znesek, če se nimaš namena preseliti; svetloba ima praktično neomejeno hitrost, wireless zadeve pa v prihodnosti ne bodo kaj hitrejše od trenutnih 4G/5G hitrosti, če ne bodo ravno postavljali oddajnikov na 100m. Nam je župan rekel "Rune je edina možnost za optiko v tej občini, kdor je ne bo vzel, je ne bo imel nikoli". Pri tebi verjetno velja isto.

alekskac ::
Starlink residential lite naročnino maš zdaj za 35EUR/mesec ... Tamau komplet 300EUR, tavelk 350EUR. Vzameš si še pipe adapter (63EUR), in pri Zupančiču fajfo za satelitski krožnik (12EUR), voila. Če ni v radiju 20 km drugih userjev z rednim paketom, se lite proti rednemu paketu ne pozna nič. Če je kdo, ima redni paket (50EUR/mesec) prednost pred userji z lite paketom pri prenosu, kar zna upočasniti prenos. Je pa kar razlika v ceni. V primerjavi z A1LTE za 20EUR/mesec je Starlink za 35 no brainer. Sploh ker so spet ob 22.00 začeli ugašat oddajnike na A1 (šparajo strošek elektrike za regres /:s).
Zgodovina sprememb…
- spremenil: alekskac ()

Ko se bodo EU birotati en dan zdaj naprdnili proti Musku in prepovedali Starlink boš pa kaj? Vlekel optiko po štangah?
In folk bi tudi televizijo, ne samo internet.
In folk bi tudi televizijo, ne samo internet.

bm1973 ::
Kako lahko prepoveš nekaj, na kar ne moreš vplivati?
Bodo sestrelili Starlink satelite? S čim?!?!?
Bodo sestrelili Starlink satelite? S čim?!?!?

starfotr ::
Saj ni treba, da jih sestrelijo. Samo pokličejo elmota in mu rečejo, da naj ugasne na območju, kjer si aktualna oblast to zaželi. Recimo v BiH, ČG, Srbiji, Turčiji ni na voljo. Pa nima nobene veze s tem, da ne bi tehnično pokrivali.
https://www.starlink.com/map
https://www.starlink.com/map
Estimates are contingent on government approval & network expansions.

Dokler je internet od Muska več kot pol cenej kot ga ponuja v "rodni" USA, se ne bo noben v EU usajal nad Starlinkom. Tud če stari fotri letijo pa serejo naenkrat. Za TV obstaja več tehnologij, DVB-T, DVB-S, ... ne rabiš starlinkov za to.
Kjer sploh imajo to srečo, da jim Musk ponudi lite paket. Sicer imajo samo eno klaso neta, po 120$ na mesec. Lite, kjer sploh je v muriki, je po 80 na mesec.
Mene bi bolj skrbelo obratno. Se Musk sprdne in reče, za cel svet enake cene, izvolte net po 120 na mesec. Al pa mejte svoj omrežje, pa si ga plačajte.
Kjer sploh imajo to srečo, da jim Musk ponudi lite paket. Sicer imajo samo eno klaso neta, po 120$ na mesec. Lite, kjer sploh je v muriki, je po 80 na mesec.
Mene bi bolj skrbelo obratno. Se Musk sprdne in reče, za cel svet enake cene, izvolte net po 120 na mesec. Al pa mejte svoj omrežje, pa si ga plačajte.
Zgodovina sprememb…

EU ima kapacitete za sestrelitev Starlink satelitov. Da.
Voda mi šla skoz nos ven ob tej trapariji ... Starlinkov na dan več samih od sebe dol pade, kot pa jih bi imela EU možnost sestreliti. Elon se samo smeje. Med 1000 in 1500 jih letno dol "DEORBITIRA" že samo Elon sam, ker lahko.
Zgodovina sprememb…

Dokler je internet od Muska več kot pol cenej kot ga ponuja v "rodni" USA, se ne bo noben v EU usajal nad Starlinkom. Tud če stari fotri letijo pa serejo naenkrat. Za TV obstaja več tehnologij, DVB-T, DVB-S, ... ne rabiš starlinkov za to.
Bolj kot cena je pomembna neuravnovešenost lastnika, ki si lahko izmisli karkoli želi.
Kot že verjetno veš, razne prizemne in satelitske tehnologije za TV niso pri nas množično prisotne, ker imamo razvito mrežo različnih kabelskih povezav in posledično IPTV in DVB-C. Tako ima DVB-T/S/MMDS ipd. samo nekaj % uporabnikov v celi državi. V nasprotju z drugimi državami, ki nimajo tega luksuza in se množično poslužujejo prej omenjenih tehnologij. In danes gledat linearno TV brez časovnega zamika je največja neumnost. Jaz recimo sploh nisem gledal TV v živo že več let. Prav tako tudi TV z zamikom gledam morda nekaj ur na leto v zadnjih letih, tako da praktično nimam TV v uporabi.

Čaki mal, a na digitalno TV ne moreš diska priklopit? Pred 15 leti, ko nisme mel dnarja za menjavo TVja ob uvedbi DVB-T, sem imel mal večji poceni dongl iz aliexpressa za na analogno TV, ki je imel pole DVB-T sprejmenika tudi možnost snemanja na disk preko usbja. Sedaj sem si sicer kupil tak DVB TV, ampak ne gledam drugega kot filme iz neta.
Zgodovina sprememb…

nenno80 ::
V Halozah Rune dela po svoje, kjer se njim izplača. No, sposoben župan se je povezal s hčerinsko družbo Telekoma, Optic-tel. Tudi ti delajo nekako na podobno foro kot Rune, pokrili bodo sive cone in tako pridemo do optike verjetno še v tem letu. S tem, da nekako njim bolj zaupam kot Rune...

Čaki mal, a na digitalno TV ne moreš diska priklopit? Pred 15 leti, ko nisme mel dnarja za menjavo TVja ob uvedbi DVB-T, sem imel mal večji poceni dongl iz aliexpressa za na analogno TV, ki je imel pole DVB-T sprejmenika tudi možnost snemanja na disk preko usbja. Sedaj sem si sicer kupil tak DVB TV, ampak ne gledam drugega kot filme iz neta.
Kdo sploh to dela? 6 ljudi v Sloveniji.

mancini ::
V Halozah Rune dela po svoje, kjer se njim izplača. No, sposoben župan se je povezal s hčerinsko družbo Telekoma, Optic-tel. Tudi ti delajo nekako na podobno foro kot Rune, pokrili bodo sive cone in tako pridemo do optike verjetno še v tem letu. S tem, da nekako njim bolj zaupam kot Rune...
Kaj boš imel letos, misliš do maja 26 če bo šlo po planu

Andraz201 ::
Kaj boš imel letos, misliš do maja 26 če bo šlo po planu
Nam so rekli letos, če bo po planu. Maja 26 more bit končano :)

roko11111 ::
Mi lahk kir k se bolj spozna tole prevede po domače:
gre se za občino Hrastnik, naš naslov je v seznamu za rune optiko, tale rune kontejner(centrala al kaj pač je?) so postavli že skor en let nazaj, js pa sm že ene 6 al 7 mescov nazaj na telekomu podpisal da bom še naprej pri njih in da oni plačajo ta strošek za rune. evo a zdej mi že drugič tole skor isto pošlejo iz rune, k sem gor dal v citat. kaj qurca to pomen sploh da 'še ni znana tehnična rešitev' ?
Pozdravljeni, za vaše območje še ni znana tehnična rešitev. Ta zajema potek omrežja od razvodne omarice do posameznih priključkov. Dokler ta ne bo znana vam žal ne moremo napovedati kdaj bo vaš priključek lahko izgrajen. Hvala za razumevanje.
gre se za občino Hrastnik, naš naslov je v seznamu za rune optiko, tale rune kontejner(centrala al kaj pač je?) so postavli že skor en let nazaj, js pa sm že ene 6 al 7 mescov nazaj na telekomu podpisal da bom še naprej pri njih in da oni plačajo ta strošek za rune. evo a zdej mi že drugič tole skor isto pošlejo iz rune, k sem gor dal v citat. kaj qurca to pomen sploh da 'še ni znana tehnična rešitev' ?

Kdo sploh to dela? 6 ljudi v Sloveniji.
Ja čakmal, ti bi lahko, ane? Saj si rekel da hočeš gledat TV z zamikom? A pride multipleks čez luft ali po lasku stekla je televiziji, oziroma disku, vseeno.

Mi lahk kir k se bolj spozna tole prevede po domače:
Pozdravljeni, za vaše območje še ni znana tehnična rešitev. Ta zajema potek omrežja od razvodne omarice do posameznih priključkov. Dokler ta ne bo znana vam žal ne moremo napovedati kdaj bo vaš priključek lahko izgrajen. Hvala za razumevanje.
Prevod: Ni nm še čist jasn, kje kabl potegnt jebela cesta.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Pravilo 200 m od jaška z optiko (strani: 1 2 )Oddelek: Omrežja in internet | 5202 (1611) | tikitoki |
» | RUNE network in gradnja optičnega omrežjaOddelek: Omrežja in internet | 3141 (619) | _Denny_ |
» | Opticna povezava RUNE, GVOOddelek: Loža | 4627 (3091) | markasaso12 |
» | Podpis pogodbe (OPTIKA) Rune ali TelekomOddelek: Omrežja in internet | 7022 (4984) | starfotr |
» | kako se prklopit na optiko ki jo napeljuje givo ?Oddelek: Pomoč in nasveti | 5368 (2874) | w0mbat |