Forum » Loža » Inflacija v Sloveniji 2024 in kupna moč prebivalstva, cene na drobno
Inflacija v Sloveniji 2024 in kupna moč prebivalstva, cene na drobno

Glugy ::
Cokolada je malo poseben primer, ker poraba po svetu noro narasca. Ponudba pa ne sledi.
https://tradingeconomics.com/commodity/...
Zato ni primeren izdelek za merjenje inflacije.
Mah vsak izgovor je dobr za lupjenje raje. Z bolj odgovorno ekonomsko politiko znotraj podjetij bi bili bolj pripravljeni na razne šoke ampak to pomeni na kratek rok manj dobička, na dolgi pa večjo stabilnost za vse vpletene.

kow ::
Kako tocno bi "odgovorna ekonomska politika" na hitro pridelala vec kakakovca? Si ga ti kaj pridelal? Je kriv Macron? Bi morala Francija crne v Afriki prijeti bolj "na trdo"? Hvala za razlago!
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kow ()

WizzardOfOZ ::
WizzardOfOZ je izjavil:
V italiji so tudi makaroni pol cenejši kot pri nas, pa večina ostalih stvari tudi. Le zakaj? Ker imajo manjšo kupno moč?
V Beneciji zivi skoraj 5 milijonov prebivalcev. Gostota prebivalcev je 270/km2. Trg je vecji, veliko je lokalne industrije. Uvoz iz tujine je poceni (blizina pristanisc in dobra infrastruktura).
Benečija?
Ne, Furlanija. Ampak ta ima samo 1.2 miljona prebivalcev, torej bi morale biti cene višje.

Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!

CiClon ::
Eni mate čudne ideje o tem, kaj določa višino cene.
Vsak, ki nekaj prodaja, prodaja to stvar po najvišji možni ceni, ki jo je drugi pripravljen plačat. Ker mu je cilj maksimizirat dobiček. Ane? Če jaz prodajam na avto.net neko kripo, jo bom prodal po največji možni ceni, torej po najvišji ceni, ki jo bo nekdo ponudil. Sam da tam rabim samo enega, ki bo to kupil.
Torej je vprašanje bolj to, zakaj je slovenski kupec za nekaj - recimo makarone - pripravljen plačat več kot italijanski. Ker če je pripravljen plačat več, je logično, da bo prodajalec prodajal po višji ceni.
In isto velja za Italijo - ta prodajalec bi tam z veseljem prodajal po višji ceni, če bi potrošniki to bili pripravljeni plačat, saj če ne je bedak.
Vsak, ki nekaj prodaja, prodaja to stvar po najvišji možni ceni, ki jo je drugi pripravljen plačat. Ker mu je cilj maksimizirat dobiček. Ane? Če jaz prodajam na avto.net neko kripo, jo bom prodal po največji možni ceni, torej po najvišji ceni, ki jo bo nekdo ponudil. Sam da tam rabim samo enega, ki bo to kupil.
Torej je vprašanje bolj to, zakaj je slovenski kupec za nekaj - recimo makarone - pripravljen plačat več kot italijanski. Ker če je pripravljen plačat več, je logično, da bo prodajalec prodajal po višji ceni.
In isto velja za Italijo - ta prodajalec bi tam z veseljem prodajal po višji ceni, če bi potrošniki to bili pripravljeni plačat, saj če ne je bedak.

LeQuack ::
Mogoče ker smo bolj naivni ali pa bolj glupi? Saj cel balkan oz. kar vzhodna Evropa ima slabo razmerje cene/plače. Tako da očitno imamo nekaj v genih, da znamo bolj izkoriščati ljudi oz. da smo bolj dovzetni za bit izkoriščeni.
Quack !
Zgodovina sprememb…
- spremenil: LeQuack ()

Naivni? Ne verjamem, prej glupi.
Če človeku poveš, da je v Italiji toliko ceneje, da se ljudje iz Splita v Italijo vozijo, pa se jim še splača, ampak tak vseeno še kar kupuje pri nas???
Če človeku poveš, da je v Italiji toliko ceneje, da se ljudje iz Splita v Italijo vozijo, pa se jim še splača, ampak tak vseeno še kar kupuje pri nas???

energetik ::
Eni mate čudne ideje o tem, kaj določa višino cene.Problem je, da se trgovci na nekem območju lahko zmenijo za min. ceno. Potrošnik je pač pri hrani zelo neelastičen, jesti moramo vsi.
Je pa res, da se vedno najde nek trgovec, ki bo prodajal po nižji ceni in če bi folk kupoval racionalno, bi tudi drugi hitro nižali. Ampak folk še vedno raje kupi Barillo v Mercatorju kot testenine v Eurospinu. Zakaj, mi je uganka.
Sicer pa, ECB prav eksplicitno podaja tapravo stopnjo inflacije...
vires in numeris
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: energetik ()

CiClon ::
Dvomim, da se naši trgovci kaj preveč dogovarjajo, sploh odkar so nemški diskontarji prišli.
Če bi se, bi verjetno cene bile še višje, glede na to, da Mercator tolče izgubo.
Če bi se, bi verjetno cene bile še višje, glede na to, da Mercator tolče izgubo.

bm1973 ::
Vsak trgovec spremlja cene pri konkurenci in potem na podlagi tega nastavi svoje cene...
Če ne bi tega delali, bi morali lastniki takoj odpustiti direktorja
.
Če ne bi tega delali, bi morali lastniki takoj odpustiti direktorja

Nekateri ne razumete, da cena ni edini faktor. Ce nisi totalen revez, bos optimiziral tudi po casu, ki ga porabis za nakupe. Koliko moras biti reven, da se bos iz Splita fural v Italijo po nakupe?

Nekateri ne razumete, da cena ni edini faktor. Ce nisi totalen revez, bos optimiziral tudi po casu, ki ga porabis za nakupe. Koliko moras biti reven, da se bos iz Splita fural v Italijo po nakupe?
Združiš prijetno s koristnim. Greš na izlet, na poti nazaj pa še nabaviš vse kar rabiš. Sej imajo trgovine vsak dan odprte do 21h (tudi ob nedeljah).

fikus_ ::
To dela znanka, ki se je sposobna nekaj 10 km peljati v trgovino, da malo prišpara, da pa vožnjo upraviči, pa gre še kaj pogledati. Na koncu če bi seštela vse stroške (tudi nekaj pogledat, kar sicer ne bi), bi ugotovila, da se ne izplača finančno, samo občutek ima boljši.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

Jaz se tudi zapeljem par 10km naokoli, če se mi splača.
Recimo žar sem šel iskat 160km daleč od doma. Ampak sem dobil žar in ogromno dodatkov (različne plate za peko (pri nas sta 2 notri, jaz sem vzel še 2 polni zraven), posodo za dimljenje, posodo za peko pice, še par drugih posod, čistila, cev za priklop na navadno jeklenko, les za dimljenje,....) za malo manj kot je cena samo žara pri nas.
Recimo žar sem šel iskat 160km daleč od doma. Ampak sem dobil žar in ogromno dodatkov (različne plate za peko (pri nas sta 2 notri, jaz sem vzel še 2 polni zraven), posodo za dimljenje, posodo za peko pice, še par drugih posod, čistila, cev za priklop na navadno jeklenko, les za dimljenje,....) za malo manj kot je cena samo žara pri nas.

WizzardOfOZ je izjavil:
Združiš prijetno s koristnim. Greš na izlet, na poti nazaj pa še nabaviš vse kar rabiš. Sej imajo trgovine vsak dan odprte do 21h (tudi ob nedeljah).
Razmisljas kot (nizji) srednji sloj. Depra.
Ne me narobe razumeti, tudi jaz pocnem take optimizacije. Si pa ne delam utvar, da si to zelim.
Zgodovina sprememb…

zodiak ::
Aja? Kako pa razmišlja višji sloj? Bi bil pripravljen z nami deliti to dragoceno informacijo?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: zodiak ()

Je samoumevno. Menda ja nisi bogat, ce ti sparov letak doloca kje bos v nekem trenutku.
Zgodovina sprememb…

Utk ::
Jaz če hočem poceni obleko, grem v kik, ne pa 150 km daleč v Bosno ali Italijo. Tudi če bi tam dobil za isti denar neko "znamko", mi za to dol visi.
V hofer pa hodim predvsem zato, ker sem in-out s polnim vozičkom lahko v 10 minutah. Naredim si seznam stvari, v vrstnem redu kot so police v trgovini, in to skoraj samo leti not. Dobesedno sem sposoben zapravit 80 ali pa 100 evrov v 10 minutah, pa ne da bi kupil zdaj 3 kose nečesa po 20 evrov. V mercatorju 10 minut samo na blagajni čakaš, da se trgovka primaje iz nekod. Tudi če bi bilo tretjino cenejše v mercatorju, kar itak seveda ni, ne bi tam hodil.
V hofer pa hodim predvsem zato, ker sem in-out s polnim vozičkom lahko v 10 minutah. Naredim si seznam stvari, v vrstnem redu kot so police v trgovini, in to skoraj samo leti not. Dobesedno sem sposoben zapravit 80 ali pa 100 evrov v 10 minutah, pa ne da bi kupil zdaj 3 kose nečesa po 20 evrov. V mercatorju 10 minut samo na blagajni čakaš, da se trgovka primaje iz nekod. Tudi če bi bilo tretjino cenejše v mercatorju, kar itak seveda ni, ne bi tam hodil.

Točno to, v lokalni Hofer hodim po robo tudi/predvsem zato, ker je vedno plac za parkirat skoraj pred vhodom, placi široki, da normalno kot človek lahko izstopiš, hkrati vem na pamet, kje je roba po policah. Na blagajni nobenega teženja z nekimi appi in kodami. Ali bom pri polnem vozičku robe zapravil 20EUR več ali manj kot drugje, mi dol visi. Moj čas je bolj pomemben.
Niti pod razno pa ne bom hodil "na izlet" v Italijo, da bom tam hkrati nabavil robo. Na izlet grem v hosto ali v hribe, ne pa v neke IT štacune. Za tujino laufa ebay in amazon, z dostavo na dom.
Niti pod razno pa ne bom hodil "na izlet" v Italijo, da bom tam hkrati nabavil robo. Na izlet grem v hosto ali v hribe, ne pa v neke IT štacune. Za tujino laufa ebay in amazon, z dostavo na dom.
vires in numeris
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: energetik ()

link_up ::
cas? Ce bi vama slo za cas bi doma poklikala...pa raje zavijeta v hofer, ki je drek od dreka od dreka.
In and Out

MrStein ::
OK, kaj pa potem ni drek?
Spar? Tuš?
Spar? Tuš?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

WizzardOfOZ je izjavil:
Razmisljas kot (nizji) srednji sloj. Depra.
Ne me narobe razumeti, tudi jaz pocnem take optimizacije. Si pa ne delam utvar, da si to zelim.
Si očitno bolj zapečkarski tip človeka in se ti ne da hoditi naokoli. Razumljivo. Jih poznam veliko, ki jim je težko narest 15km vožnje, kaj šele da bi šel 150km v eno smer.
Mi smo pa skoraj vsak vikend nekje naokoli po bližnjih državah in si ogledujemo mesta, nacionalne parke, znamenitosti,.... Edina omejitev je šola otroka, ker mora biti čez teden v Sloveniji fizično prisoten v šoli. Če bi še to bilo lahko remote, bi bili verjetno po cele tedne v tujini.
In če na poti nazaj še hrano nakupi, ker je tam cenejša, si pač zmagal. Raje razliko v ceni vložim v dobro kosilo v gostilni, kot pa našim "zlatarjem", ki nas nategujejo z visokimi cenami (pa ko bi vsaj recimo kmetje kaj več dobili na osnovi tega).
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: WizzardOfOZ ()

cas? Ce bi vama slo za cas bi doma poklikala...pa raje zavijeta v hofer, ki je drek od dreka od dreka.Za poklikat/spremenit artikle ter potem počakat dostavo bi porabil več časa, kot če se na poti s šihta ustavim v Hoferju za 15 min.
Dreka od dreka ne bom komentiral, ker očitno nimaš pojma.
vires in numeris

ja ja, saj vem .... kaj ces lepsega kot stalazo s kruhom, 3 metre stran pa stemarce...izkusnja, ki je vredna tri cente manj na izdelek. :) Saj vam ne branim, ampak ni zvaka za seljaka :)
In and Out

ja ja, saj vem .... kaj ces lepsega kot stalazo s kruhom, 3 metre stran pa stemarce...izkusnja, ki je vredna tri cente manj na izdelek. :) Saj vam ne branim, ampak ni zvaka za seljaka :)Ti očitno za nakup špecerije rabiš "izkušnjo". No, jaz je ne, vse kar rabim je, da dobim želene izdelke čim hitreje in brez gužve in čakanja na razne applikacij in kupončke, po možnosti pa še kakih plačil položnic na blagajni.
vires in numeris

starfotr ::
Ravno diskonti so v zadnjih letih svoje poslovne prostore konkretno spremenili. Odstranili so palete, namestili več polic. Dodali kruh in druge pekovske izdelke. Ponujajo tudi kao nek premium, pa bio in ne vem kaj še vse. Tega ni bilo včasih. In očitno je, da ti ta izkušnja paše. To so ugotovili tudi diskontni trgovci in so začeli spreminjat skladišča v trgovino. Seveda so tudi cene korigirali. Nekje so namestili tudi drogerijo in bencinski servis. Je pa izkušnja tudi na klasičnem bencinskem servisu podobna, saj dobiš skoraj vse, kot v trgovinah. Tudi na pošti je tako.

Dokler niso imeli "vsega", nisem niti jaz hodil v hofer in lidl. Ker če sem tam dobil 8 stvari od 10ih, da sem še zmeraj moral po 2 v spar, nekak ni bilo smisla. Potem so pa začeli prodajat praktično vse kar rabiš sproti in sem začel hodit, po moje je takih še veliko. Če rabiš res nekaj specialnega, moraš še zmeraj v spar, ampak to je redko in vse redkeje.

feryz ::
Jaz če hočem poceni obleko, grem v kik, ne pa 150 km daleč v Bosno ali Italijo. Tudi če bi tam dobil za isti denar neko "znamko", mi za to dol visi.No vidiš, v naši vasi je pa ravno kontra.
V Mercatorju zmečeš v vagon, se odmajaš do samopostrežne blagajne, premečeš robo in greš. Brez da kakšne tečne frise na blagajni gledaš. Če ni ravno mesečni nakup, samo krog naredim, minutko mi vzame.
V Hoferju pa je vedno 5 kupcev pri blagajni, pri več kot desetih, mogoče odprejo še eno. Mogoče.
Dokler jih ni 5, se blagajničarka skriva med policami in se dela, da dela. Potem pa uleti za blagajno, grdo zija kot pes in začne premetavati robo na traku kot smeti.
Tudi če rabim samo en sladoled, mi ponavadi vzame 15 minut.
Btw, lani niso imeli koristnega sladoleda od sredine avgusta dalje, do konca leta. Niti tiste vsestransko uporabne vanilje ni bilo 2 meseca v škrinjah. Ker je nekdo navlekel tja en kamion sorbetov, ki jih niso mogli prodati, drugega pa tudi niso dali na police. Mislim da imamo mi, v našem kraju, daleč najbolj ušiv Hofer v vesolju i šire.
Tako da se Hoferja izognem zeloooo na daleč, pa čeprav dam v Mercatorju dvakrat več.
Čeprav ne, za primerljivo ponavadi še manj.

zodiak ::
Dobro, da imam jaz dva hofera na voljo. Sem pa opazil, da je razlika v založenosti med njima . V enem dobiš kar v drugem nimajo oz. Je zmanjkalo. A ve kdo zakaj??

bm1973 ::
Stvar poslovodje.
Če je dober, pač naroča, če je bolj len, pač ne...
Dostikrat marsikateri Hofer/Lidl nima produktov, ki so za tisti dan aktualni iz kataloga.
Pa tudi matična firma dostikrat naroči premalo artiklov iz kataloga in jih določene trgovine ne dobijo.
Če je dober, pač naroča, če je bolj len, pač ne...
Dostikrat marsikateri Hofer/Lidl nima produktov, ki so za tisti dan aktualni iz kataloga.
Pa tudi matična firma dostikrat naroči premalo artiklov iz kataloga in jih določene trgovine ne dobijo.

ginekk ::
Hofer je d best. Brez nekih appk in teženja s popusti, ugodne cene so že privzeto. Blagajne so 100% hitreje od avtomatskih - pri katerih jasno tudi čakaš na vrsto, potem moraš pa še delo blagajničarke prevzet, po možnosti se pa še blagajna zatakne. Ma dovolj, da imaš 6pack piva in moraš počakat nekoga za avtorizacijo na avtomatski blagajni.

Magic1 ::
Hofer se je kar fajn podražil v zadnjih letih. Samo to me še ne zmoti tako, bolj mi gre na živce, da je najbližji katastrofalno založen. Se hvalijo s svežim sadjem in zelenjavo in popoldne pol robe sploh ni več. Če pa je kater artikel, ki ga kupuješ v akciji pa sploh lahko pozabiš nanj. Jaz ga imam za poflikat, za generalno nabavo pa ni primeren, oziroma moraš bit fajn fleksibilen.
Magic
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Magic1 ()

Benny123 ::
Mah Mercator je poden od stacune, razen mercatorjeve znamke je dalec najdražja trgovina, z izjemno počasnimi prodajalci. Avtomatske blagajne so edina svetla tocka.

Odkar skoraj ni več mulcev doma, me cene niti malo ne zanimajo več.
Ker v štacuni pustim sramotno malo denarja. V bistvu moram zelo dobro razmisliti, kdaj sem bil nazadnje v njej.
Ker v štacuni pustim sramotno malo denarja. V bistvu moram zelo dobro razmisliti, kdaj sem bil nazadnje v njej.

V Mercatorju zmečeš v vagon, se odmajaš do samopostrežne blagajne, premečeš robo in greš. Brez da kakšne tečne frise na blagajni gledaš. Če ni ravno mesečni nakup, samo krog naredim, minutko mi vzame.
In kako tam kupiš paket mleka? Poleg ostalega kar je v vozičku. Vsakič ko sem imel malo več, se je zataknilo. Če imaš na tehtnici že 5-10 kil, in dodaš gor nekaj lahkega, ti ne bo zaznalo.
Če greš pa samo po par stvari, potem je pa fino ja.

za mleko so zgruntali in, ce skeniras karton ga lahko komot odlozis v vozicek.
In and Out

Saj napiše, da je teža presežena. V tem primeru par najtežjih stvari zmečeš v vagonček in skeniraš dalje.
Dejansko je problem le alkohol ali kaj podobnega. Kar itak ne kupujem v trgovini.
Če si dal to v voziček, zaviješ na klasiko. Boš prej fraj.
Dejansko je problem le alkohol ali kaj podobnega. Kar itak ne kupujem v trgovini.
Če si dal to v voziček, zaviješ na klasiko. Boš prej fraj.

za mleko so zgruntali in, ce skeniras karton ga lahko komot odlozis v vozicek.
Kaj pa če jih imaš 8 namesto 12?:) M sken je v redu, tisto bi uporabljal, samo ni v veliko trgovinah. In v ciganskih okoliših niti nikoli ne bo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()

govoriva o celem kartonu, spremljaj ... ne na pol polnem kartonu. :)
moj jih ima sicer 10
moj jih ima sicer 10
In and Out

Govorimo o realnih situacijah ko se kaj zakomplicira in nazadnje izgubiš več časa kot profitiraš.
Ja, tvoj mora bit nekaj posebnega, vsi drugi na svetu imajo 12, tvoj mora imet pa 10 :)
Ja, tvoj mora bit nekaj posebnega, vsi drugi na svetu imajo 12, tvoj mora imet pa 10 :)
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Inflacija 2021/2022 (strani: 1 2 3 4 … 217 218 219 220 )Oddelek: Problemi človeštva | 1170042 (7274) | Mr.B |
» | Besede, kot je recesija, so se umaknile z dnevnega reda (strani: 1 2 3 4 … 20 21 22 23 )Oddelek: Loža | 125142 (1408) | Mr.B |
» | Bravo Hrvatska! Kolektivna neposlušnost in bojkot trgovin zaradi dviga cen! (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )Oddelek: Loža | 20297 (2895) | starfotr |
» | Podražitve (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Loža | 35242 (24515) | WizzardOfOZ |
⊘ | Realna vrednost plače (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 24121 (20323) | Mavrik |