» »

Popravilo trdega diska

Popravilo trdega diska

matejShi ::

Živjo! Imam starejši Seagate 8TB disk, ki pa je med delovanjem žal začel "klikati". Od takrat je še vedno viden na računalniku, vendar pri branju oz. pisanju začne klikati in ne deluje več. Zanima me, če je popravilo mogoče ali je boljše kupiti novega? Je katero podjetje/posameznik v območju LJ, ki bi to znal popraviti (npr. elektro motor oz. igla ki se zatika) :P
  • spremenil: matejShi ()

Baja ::

tega se ne popravlja, razen v primeru da rabiš podatke z njega. če ne rabiš, kupi novega, starega pa v reciklažo.

Malajlo ::

Najbrž bi ga rad prebral? Iz firbca, ali imaš nekje naslov kripto denarnice?
Jaz imam en 9.2 GB SCSI disk že skoraj 20 let na lagerju. En kup fotk prvega otroka... Je polletna luknja parih fotk. Pa se še nisem spravil resno v restavriranje. Potreben hardver (z enakii rezervami) mi pa tudi zaseda prostor na policah v kevdru, poleg krame, ki je itak ne rabim več 8-)
Flikni v skrinjo, pa poskusi prebrati. In bodi hiter pa ne brskaj po starih mapah. Dlje ko bo šarilo okoli, slabše bo.

mirko960 ::

Poskusi najprej z odstranitvijo elektronike in čiščenjem kontaktov. Za čiščenje uporabi trdo radirko v svinčniku.

Če ne uspe pa eno od metod, ki jih prikažejo na tubi.
https://www.youtube.com/results?search_...

Disk načeloma proti pomembnim podatkom nima nobene vrednosti.

Po prvi in drugi metodi sem uspešno rešil že kar nekaj podatkov. Seveda ne filmov iz neta ampak slike in kakšen dokument, razne seminarske in diplomske...
LP

tikitoki ::

matejShi je izjavil:

Živjo! Imam starejši Seagate 8TB disk, ki pa je med delovanjem žal začel "klikati". Od takrat je še vedno viden na računalniku, vendar pri branju oz. pisanju začne klikati in ne deluje več. Zanima me, če je popravilo mogoče ali je boljše kupiti novega? Je katero podjetje/posameznik v območju LJ, ki bi to znal popraviti (npr. elektro motor oz. igla ki se zatika) :P

Popravilo oz. resevanje podatkov je zelo drago in smiselno zgolj, ce bi bili izgubljeni pomembni podatki.

Disk vrzi proc in kupi novega.

@c3p0 Sem ga iz zanimanja odprl, zdaj pa piska :)) V čem pa je težava, da se tega ne popravlja? Niso to samo diski notri, na katere igla piše oz. bere magnetno stanje? Torej če je v okvari igla (motor), bi ga lahko samo zamenjal, pa bi moralo spet delovati? Na yt sem gledal posnetke, kjer imajo "čiste" sobe - so ti diski tako občutljivi na prah, da lahko že zaradi tega ne deluje? Razumem za CD/DVD, kjer je fizična udrtina, kako pa prah uniči magnetno stanje na diskih, ki so znotraj? Lahko napišeš kaj več, zakaj oz. kako se to lahko reši?

PS. podatki na disku mi niso pomembni, samo zanima me kakšne možnosti obstajajo za obnovitev

Robert_S ::

Nes ga na servis , sej je samo 600€ .

DamijanD ::

matejShi - eni diski so celo pod pristiskom - napolnjeni s plinom (He, če se ne motim). Tako da če ga odpreš (ne glede na sobo), je konec z njim.
Drugače je razdalja med glavo in ploščo tako majhna, da če se disk ne bi vrtel bi se glava dotikala plošče, tako pa lebdi na zračni blazini. Vglavnem to je res fina fina mehanika.

bm1973 ::

DamijanD je izjavil:

Drugače je razdalja med glavo in ploščo tako majhna, da če se disk ne bi vrtel bi se glava dotikala plošče, tako pa lebdi na zračni blazini. Vglavnem to je res fina fina mehanika.

Diski imajo še iz časa MFM diskov auto park.

Včasih je bil celo programček zato...

Potem je bilo to avtomatsko...

mihagr ::

"Razumem za CD/DVD, kjer je fizična udrtina, kako pa prah uniči magnetno stanje na diskih...."
Ne razumeš prav. Na cd-jih so luknje oz. Izbokline v notranjosti, pokrite so z varovalno plastjo, laserski žarek pa se fokusira v globinsko plast kjer je zapis iz jamic in grbin. Pri trdih diskih, pa je stvar točno taka kot pri kasetofonih, samo nekaj stokrat manjša. Človeški las ima debelino ~cca.100mikronov, prostor med magnetno ploščo in pisalno/čitalno glavo pa je 20-30mikronov. Torej vsaka smet in celo maščoba, ki ostane od dotika človeškega prsta na plošči lahko povroči katastrofo. Ja in glava je v velikosti 0,5mm x 0,5mm in je pravokotne oblike z magnetno režo v sredini -ni nobene igle.
Lp

DamijanD ::

mb1973 - ja vem za auto park, ampak ne vem kaj ima to veze z mojim odgovorom.

tony1 ::

"Na yt sem gledal posnetke, kjer imajo "čiste" sobe - so ti diski tako občutljivi na prah, da lahko že zaradi tega ne deluje?"

Že nekje kmalu po letu 2000 je gostota zapisa na ploščah diska postala tako gosta, da se jo uniči, če se je ne odpre v komori. Tako da ni šans, že dobrih 20 let, da bi doma v dnevni sobi kaj naredil. (Obenem se to niti finančno ne izplača.)

darkolord ::

matejShi je izjavil:

@c3p0 Sem ga iz zanimanja odprl, zdaj pa piska :)) V čem pa je težava, da se tega ne popravlja? Niso to samo diski notri, na katere igla piše oz. bere magnetno stanje? Torej če je v okvari igla (motor), bi ga lahko samo zamenjal, pa bi moralo spet delovati? Na yt sem gledal posnetke, kjer imajo "čiste" sobe - so ti diski tako občutljivi na prah, da lahko že zaradi tega ne deluje? Razumem za CD/DVD, kjer je fizična udrtina, kako pa prah uniči magnetno stanje na diskih, ki so znotraj? Lahko napišeš kaj več, zakaj oz. kako se to lahko reši?
Na eni plošči je cca 1 TB podatkov, to je 500 gb na stran. Površina plošče je recimo 60 cm2, torej 8 GB na kvadratni centimeter, oz. 80 MB na kvadratni milimeter. Na površini debeline lasu je približno milijon bajtov podatkov.

Magnetna glava lebdi nad ploščo v višini, ki je 10x-30x manjša od velikosti lasu.

Če tja vmes pride košček prahu, bo problem ...

Opkow ::

Predstavljaj si, da letalo Airbus 350 leti meter nad travnikom in moraš med letom preštet vse travnate bilke, ki so pred nosom letala - gostota podatkov na disku. In avto na travniku predstavlja resno nevarnost poškodbe podvozja, avtobus pa katastrofo - nečistoče na površju diska.

c3p0 ::

Ta slikica razloži skalo:

@c3p0 Hvala, mi je zdaj bolj jasno :) Kaj pa če prahu ni (npr. v čisti sobi), potem glava še vedno lahko prebere (magnetno?) stanje pod sabo .. se pravi sama stanja na plošči (zaporedje 0 in 1) še kar ostajajo, samo med glavo in ploščo ne sme biti ostalih delcev in tudi razdalja mora biti na mikron ohranjena - razumem prav? Vem, ekstrem teorije .. samo za razumevanje..

pegasus ::

Zadnji diski, ki se jih je dalo "popravljati" doma, so bili tisti iz 60ih in 70ih let, velikosti hladilnika, ki so shranili 5-10MB podatkov. Random pick:

Na moderne diske pa kar pozabi - če si ga odprl, je fertik in lahko sam še magnete ven pobereš, so še največ vredni.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: pegasus ()

Greghorian ::

Poskusi shraniti na drugi disk prvo kar ti je najbolj pomembno, potem pa ostalo kar se še da. In to je to, z kladivom ga še razbij in vrži v smeti.

Nikonja ::

pegasus je izjavil:

Zadnji diski, ki se jih je dalo "popravljati" doma, so bili tisti iz 60ih in 70ih let, velikosti hladilnika, ki so shranili 5-10MB podatkov. Random pick:

Na moderne diske pa kar pozabi - če si ga odprl, je fertik in lahko sam še magnete ven pobereš, so še največ vredni.

Ni res, se jih da začasno osposobit ampak je kar drago!

c3p0 ::

matejShi je izjavil:

@c3p0 Hvala, mi je zdaj bolj jasno :) Kaj pa če prahu ni (npr. v čisti sobi), potem glava še vedno lahko prebere (magnetno?) stanje pod sabo .. se pravi sama stanja na plošči (zaporedje 0 in 1) še kar ostajajo, samo med glavo in ploščo ne sme biti ostalih delcev in tudi razdalja mora biti na mikron ohranjena - razumem prav? Vem, ekstrem teorije .. samo za razumevanje..

Brez clean rooma ne gre. Kakšen je mehanizem, da je med glavo in ploščo vedno pravilna razdalja, pa bo kak znalec povedal.

bm1973 ::

Ker se disk vrti, se ustvarja zračni tok, na katerem aerodinamična glava lebdi... Ker so pogoji predvidljivi, se da točno izračunati obliko, da je glava odmaknjena za pravo oddaljenost od plošče.

Sicer je to bil članek 10 ali več let nazaj, sam tako so to takrat reševali z diski večje gostote, ko je mehanika že bila premalo natančna...

MrStein ::

Baja je izjavil:

če ne rabiš, kupi novega, starega pa v reciklažo.

Če je v garanciji, se zahteva novega.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Baja ::

MrStein je izjavil:

Baja je izjavil:

če ne rabiš, kupi novega, starega pa v reciklažo.

Če je v garanciji, se zahteva novega.

Imam starejši Seagate 8TB disk

predvidevam da ni v garanciji.

link_up ::

ja, tole je res design fail...mar bi dali mocnejsi magnet pa bi lahko na pol metra bralo..ampak, ker se spara povsod mora biti na 30 mikronih ... da ga ze prstni odtis vrze ven ... in prste ima skoraj vsak clovek. Verjetno so diski namenjeni za druga bitja...
In and Out

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Backblaze: Po petih letih SSD-ji zanesljivejši od diskov

Oddelek: Novice / Diski
224831 (2628) borisk
»

Računalnik se ne zažene po nenavadnem hrupu (zvočni posnetek)

Oddelek: Pomoč in nasveti
372355 (1607) jukoz
»

PC na podstrešju? (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
527059 (5283) MadMax
»

Vakuumiranje! (strani: 1 2 )

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
503809 (3340) Vesoljc
»

drobovje trdega diska