» »

100 letna lipa

100 letna lipa

nekoman ::

Zdravo.
Doma imamo drevo lipo staro čez 100 let. Daje nam res krasno senco poleti. Na njej visijo tudi razna igrala za otroke.
Želim, da bi lipa obstajala še naprej.
Pred cca 8 leti smo jo obžagali, lepo se je obnovila.
Sem pa včeraj pri odstranitvi suhih vej opazil zgoraj na vrhu luknjo, iz katere sem odstranil 40L zemlje in ostalih komponent.
Verjetno je nastal iz listja ipd. humus.
Bi pa rad to luknjo zaprl, saj se bojim, da se bi našli sršeni ali kaj podobnega.
Bi se obneslo, če luknjo zaprem s purpenom?
Lp

flyko ::

Purpen bosta "pojedla" dež in sonce. Veliko krat sem videl, da se naredi en pokrov iz pločevine, ter se ga pritrdi na takšno odprtino - neke vrste streha. Pločevino lahko oblikuješ po luknji in jo pritrdiš na drevo, verjetno bi moralo zadostovati...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: flyko ()

Vice ::

Prej pa še kupi smolo v spreju, ki je za obrezovanje ipd. da zaščitiš pred gnitjem.

nekoman ::

Delno je zgoraj notri že olesenela.
S pločevino bi težko zaprl, saj je luknja na vznoter, ni tako da bi dal kapo gor.
Purpen bi mogli zdržat ene 2 leti, me sam skrbi, da se meni pol v purpenu naselili sršeni....

floyd1 ::

Na purpen raje pozabi, kot so ti napisali že zgoraj. Sonce in dež ga bosta hitro spreminjala v prah, vlaga bo vseeno prodirala noter, sušilo pa se ne bo. Mogoče bi bilo kak mesec ali dva celo malo boljše, kasneje pa veliko slabše kot zdaj.

jest10 ::

Ko enkrat začne gniti, nimaš kaj dosti opcij.
Če luknja ni velika, se izdolbe do živega in zamaže z namenskimi smolami/voski. Pa narediti boš moral še luknjo za odvajanje vode.
Če to ne gre, se moraš sprijazniti s tem, da bo drevo počasi propadalo in postalo votlo

fikus_ ::

Luknjo pokrij s pločevino, pritrdi jo z žeblji ali vijaki,da se ne bo nabirala padavinska voda in gnilo listje,... več ne moreš storiti.
Lipa je listavec, kateri za zaščito ne tvori smole, tako da, ko ste odrezali debelo vejo, je nastala rana in trohnenje, ki ga ne morete ustaviti. Bolje bi bilo, če bi odrezano mesto zaščitili s cepilno smolo ali kakšnim katranskim premazom in to ponavljali vsako leto.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

cypena ::

Luknjo za purpenaj potem pa na vrhu purpen lepo zamaži s cepilno smolo pa ga UV ne bo
požrla
če seješ veter, boš po vsej verjetnosti požel vihar...
pa lep dan želim :)

m0LN4r ::

A se ni nekoc te luknje enostavo "zabetoniralo" ? Dostkrat na zagi, ko se zaga kak hudo star hrast ipd. se zazaga v eno tako zafilano luknjo.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Aplikacija za obrezovanje dreves

Oddelek: Loža
271503 (285) fikus_
»

Lomljenje starih sadnih dreves

412227 (1166) fikus_
»

Ose v napušču pri strehi - kako se jih znebiti? (strani: 1 2 )

522701 (1343) HrščPščvnk
»

Ose (strani: 1 2 3 4 5 6 )

25239737 (8999) BorutO
»

Luknje v pragovih, avto naredi tehnični? (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
609612 (5377) BCSman

Več podobnih tem