Slo-Tech - Pred pol stoletja so bili računalniki ogromni, zasedali so cele sobe in koncept osebnega računalnika se je zdel znanstvena fantastika. Da zamisel ni nemogoča, temveč je celo komercialno smiselna, je pokazal MITS s svojim računalnikov Altair 8800. Čeprav ni imel vgrajenega monitorja ali video izhoda, je postal uspešnica. Januarja 1975 se je pojavil na naslovnici več računalniških revij, s ceno 439 dolarjev pa je prepričal domače uporabnike. A imel je problem: zanj ni obstajal noben višjenivojski programski jezik, upravljati ga je bilo moč le s stikali na sprednji strani ali s kodo v zbirniku.
Direktor podjetja MITS Ed Roberts je vedel, da mora to pomanjkljivost rešiti, preden ga prehiti konkurenca. Bill Gates in Paul Allen s Harvarda sta ponudila rešitev, ki je sploh nista imela. Na sestanku z Robertsom sta ponudila interpreter za programski jezik BASIC, ki teče na Altairju 8800. Robertsa je zamisel pritegnila, a Gates in Allen v resnici nista imela česa pokazati. BASIC je obstajal od leta 1964, a interpreterja za Altair 8800 ni bilo. Lotila sta se programiranja, pri čemer jima je pomagal še Monte Davidoff. Gates je pisal kodo za interpreter, Allen je pisal emulator Altairja 8800 za PDP-10, do katerega sta imela dostop na Harvardu (Altairja sploh nista posedovala), Davidoff je pisal matematične knjižnice.
Po dveh mesecih trdega dela je nastal program, ki ga je bil Roberts pripravljen odkupiti. Allen in Gates sta zato pred natanko petdesetimi leti, 4. aprila 1975, ustanovila Micro-Soft, ki je kasneje postal Microsoft. Do danes je zrasel v velikana, ki je bolj relevanten kot kdajkoli, vmes pa je preživel tudi težke čase protimonopolnih postopkov na prelomu tisočletja. Gates se je odločil na svoj način pokloniti petdesetletnici podjetja, ki ga je ustanovil, saj je javno objavil kodo BASIC-a za Altair 8800. To je bil prvi izdelek, ki ga je Microsoft prodajal in je omogočil nastanek podjetja. Da pa je Microsoft postal velikan, se je moralo zgoditi še nekaj drugih prelomnih dogodkov, med katerimi je bil odločilen trženje operacijskega sistema MS DOS za IBM. Microsoft ga med pogajanjem z IBM-om ni imel, nato pa je od Seattle Computer Products odkupil 86-DOS. Vse to se ne bi zgodilo, če ne bi pred tem pogajanja med IBM-om in Digital Researchem Garyja Kildalla padla v vodo. A IBM je ostal brez sistema, priložnost pa je izkoristil Microsoft. Ostalo je zgodovina.
Novice » Operacijski sistemi » Pred 50 leti je nastal Microsoft

mtosev ::
Čestitke Microsoftu.

Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

bm1973 ::
No ja, za uspeh MS pri IBM je bila najbrž najbolj zaslužna njegova mama
...

Zgodovina sprememb…
- spremenilo: bm1973 ()

tony1 ::
Tako kot se v ameriki propagira, da so reveži smeti družbe, ker jemljejo socialno od države, se pri bogatih, ki od iste države jemljejo (mnogo, mnogo višje) subvencije pač spregleda, da gre za dvojno merilo.
Prav tako se morate reveži sprijazniti, da bodo bogati, vplivni in nakonektani za posel in osebne koristi uporabili vse možne vzvode, ki jih pač običen revež nima. In William Gates III. ni bil noben revež. Jype je nekoč napisal, da je za 18. r.d. od babice dobil miljon dolarjev (gotovo z upoštevanjem inflacije).
Vez mu pa tudi nikakor ni manjkalo, mati mu je zrihtala sestanek z IBMom, foter mu je pa napisal genialno pogodbo, s katero je lahko razvijal DOS za IBM (ki ga je tržil pod imenom PC DOS), MS pa je lahko prodajal "isti" MS DOS za svoj račun, le za pol cene...
Prav tako se morate reveži sprijazniti, da bodo bogati, vplivni in nakonektani za posel in osebne koristi uporabili vse možne vzvode, ki jih pač običen revež nima. In William Gates III. ni bil noben revež. Jype je nekoč napisal, da je za 18. r.d. od babice dobil miljon dolarjev (gotovo z upoštevanjem inflacije).
Vez mu pa tudi nikakor ni manjkalo, mati mu je zrihtala sestanek z IBMom, foter mu je pa napisal genialno pogodbo, s katero je lahko razvijal DOS za IBM (ki ga je tržil pod imenom PC DOS), MS pa je lahko prodajal "isti" MS DOS za svoj račun, le za pol cene...

halozan ::
Koda je v PDFju :-) Stran ima pa zanimiv dizajn
Gre za skeniran print iz takratnih tiskalnikov s t.i. neskončnim podajalcem papirja. Se vidi še št. joba, ki je bil poslan v tiskanje. To je za tiste, ki niste nikoli delali z IBM Mainframe ali Dgitial VAX sistemi nekaj nepoznanega.
Je pa zanimivo, kako dobro je komentirana koda. Tega še sedaj ne vidiš, ko gledaš razne izdelje v Javi in podobnih programskih jezikih.
Se spomnim na faksu, kako nas je profesor ganjal za komentarje in ga ni zanimalo, ali je koda delujoča, ampak kako je komentirana.

kixs ::
Ce znas pravilno komentirat kodo, ki si jo napisal, potem si verjetno tudi kodo pravilno napisal.

socialec ::
Kar je zajeb danes, ni bil zajeb pred letom dni, to je dinamična stvar. Meni je žal, da nismo svojih otrok bolj zajebali, ko so bili mladi, ker so zdaj ekstremno zahtevni, da Soče ni dovolj za vse.

mtosev ::
Jaz se še spomnim mojega prvega Windowsa. Leta 1997 ko sem dobil prvi komp je bil gor Windows 3.11.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,

HotBurek ::
Ali lahko kdo pošera link na PDF? Hvala.
root@debian:/# iptraf-ng
fatal: This program requires a screen size of at least 80 columns by 24 lines
Please resize your window

Ring0Ruin ::
Jaz se še spomnim mojega prvega Windowsa. Leta 1997 ko sem dobil prvi komp je bil gor Windows 3.11.
Jaz sem pa na prvem se prav veselo ms-dos mlatil. Potem so leta prevladovali Windowsi, do Windows 7. Potem so postali pa tako sranje, da je bilo cisto vseeno, ce si Linux nalozim. In pri tem sem ostal, zdaj spet vecinoma v tekstualnem nacinu :)
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Ring0Ruin ()

socialec ::
Kaj se dogaja s sporočili? Kar izginila so! Tudi tisto, da, če se nekdo prijavi z enim računom, da ni mehanizma v znanem vesolju, da se ne more tudi z drugim.

DamijanD ::

Jaz sem pa na prvem se prav veselo ms-dos mlatil. Potem so leta prevladovali Windowsi, do Windows 7. Potem so postali pa tako sranje, da je bilo cisto vseeno, ce si Linux nalozim. In pri tem sem ostal, zdaj spet vecinoma v tekstualnem nacinu :)
Saj tudi Windows počasi gred na tekstovni način. Nov Windows Server lahko štartaš brez GUI. Microsot vedno bolj forsira PowerShell, že sedaj je kar nekaj funckij, ki se lahko administirajo samo s PowerShell-om.
To je tudi logično, če hočeš v današnjem svetu avtomatizacije in kontejnerjev cel cikel spravti čez Git ali podobno.

kamiKaZaA ::
Meni osebno najboljši film kdajkoli posnet na tematiko microsoft vs. apple, kjer marsikaj pokažejo in razložijo na eni strani kreativnost in na drugi strani kraje idej:
Pirates of Silicon Valley (1999)
https://www.imdb.com/title/tt0168122/
Zelo priporočan ogled. IMDb ocena: 7,2
Pirates of Silicon Valley (1999)
https://www.imdb.com/title/tt0168122/
Zelo priporočan ogled. IMDb ocena: 7,2

HotBurek ::
Prej nisem našel linka. Stran je toliko zabloutana, da imam cpu na 100%, itak se ne da skrolat na normalen nači (da bi bil web page kot se gre) in sem v prvo spregledal.
Skratka, link: https://images.gatesnotes.com/12514eb8-...
Skratka, link: https://images.gatesnotes.com/12514eb8-...
root@debian:/# iptraf-ng

Glugy ::
"Microsoft ga med pogajanjem z IBM-om ni imel, "
"Bill Gates in Paul Allen s Harvarda sta ponudila rešitev, ki je sploh nista imela"
Zveni znano...fake it until you make it. Tipično ameriško. Ni čudno da tok lažnih obljub Musk ven pljuva.
"Bill Gates in Paul Allen s Harvarda sta ponudila rešitev, ki je sploh nista imela"
Zveni znano...fake it until you make it. Tipično ameriško. Ni čudno da tok lažnih obljub Musk ven pljuva.

Zimonem ::

opeter ::
Že takrat je bil M$ nateg, danes je še večji.![]()
Morda. Nekdo je v prešnjič v eni temo napisal, da je celo življenje ena sama igra, vprašanje je, če ti si luzer ali pa zmagovalec. Tudi pri igrah se praviloma najbolje odreže tisti, ki neopazno goljufa. Sploh, če se gre za denar/zaslužek.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Eh pred Windows nt smo laufali linux in bsdje. Potem ni bilo več kakega pomena saj so uvedli spodoben večprocesen sistem. In za odprtokodne sisteme so primanjkljaj aplikacij odvrnili uporabnike. Danes vse skupaj lahko laufaš vzporedno na isto mašini. Povsem nepotrebno kompliciranje okrog preferenc in kaj kdo zmore ali ne.

Če si hotel Linux uporabljati v produkcijah v velikih firmah, kar pomeni support, ni bil nič cenejši od Windowsov.
In tako je tudi danes...
Tako ali tako je pa danes vseeno, saj bash, zsh, dela na Windwosih in PowrShell obstaja za Linux
.
Se da b.p. pisati skripte v znanem jeziku za oba sistema z eno kodo...
In tako je tudi danes...
Tako ali tako je pa danes vseeno, saj bash, zsh, dela na Windwosih in PowrShell obstaja za Linux

Se da b.p. pisati skripte v znanem jeziku za oba sistema z eno kodo...

Redko, res redko, so sistemi preveč različni. Ali pa zraven privlečeš toliko ostalega sranja , da ni neke fore. Tudi iskanje napak je potem težje.

Ponavadi je sranje zaradi zgodovinskih zadev, ki jih nihče noče urediti.
Recimo, to se dogaja ob nakupih podjetij, kjer samo malo network porihtajo, da je nakup integriran v mrežo, njihovo sranje pa ostaja...
Ravno sedaj delam v eni firmi, kjer je N kupljenih firm, z istim softverrom in čisto drugačno konfiguracijo.
Itak se nikomur ne da nič narediti in ker ima to čez indijska firma, tudi ne znajo in nočejo videti problema...
Recimo, to se dogaja ob nakupih podjetij, kjer samo malo network porihtajo, da je nakup integriran v mrežo, njihovo sranje pa ostaja...
Ravno sedaj delam v eni firmi, kjer je N kupljenih firm, z istim softverrom in čisto drugačno konfiguracijo.
Itak se nikomur ne da nič narediti in ker ima to čez indijska firma, tudi ne znajo in nočejo videti problema...
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Obletnica 40. rojstnega dne Macintosha v Računalniškem muzeju: Macintosh, hvala za miOddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod | 8032 (3589) | MrStein |
» | Redmondski velikan 40 let pozneje doživlja drugo pomlad (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Ostale najave | 26039 (21154) | Rias Gremory |
» | Microsoft star 35 letOddelek: Novice / Ostala programska oprema | 9453 (7627) | nekikr |
» | Umrl izumitelj osebnega računalnikaOddelek: Novice / --Nerazporejeno-- | 6536 (5439) | opeter |