Forum » Loža » Nadstrešek DIY
Nadstrešek DIY

ChatGPT ::
Se je že kdo lotil samogradnje nadstreška? Ideja je, da bi vzel načrt ali pa zrisal z nule, in da mizar izreže na cncju les in potem sami sestavimo. Uporabil bi lepljen les. Znam zrisati v Sketchupu. V katerem programu ali formati bi moral imeti, da lahko izrežejo les na cncju?

Vice ::

fikus_ ::
Za format boš moral vprašati izvajalca/dobavitelja lesa. Lahko pa narišeš detajle, ampak to je bolj zahtevno in dodatno delo za nekoga, ki še ni risal načrta.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

Če nisi izbirčen, imata vse dele že OBI ali BauHaus...
Jaz bi naročil, da izrežejo vse potrebno. Da se samo še sestavi.
Motorka, ne CNC. Kaj boš s CNC-jem pri nadstrešku....
Vse utore itd.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: ChatGPT ()

z3ro ::
Ti samo les nabavi pol ti pa en mojster na mestu vse zreže, naredi utore, lege, itd. Čeprav za en nadstrešek ni to neka znanost, rabiš pač nekaj orodja.

Sicer ni moj problem, samo ali si ti to slučajno preden rišeš preračunal v €.
Najcenejša ponudba za izdelavo in montažo nadstreška je 6500€. Brez montaže ne želijo, razen eno podjetje bi potem računalo 6000€. Po izračunih bi potreboval 1-1,5 m3 lesa. To me stane 600-900€ z razrezom vred, samo zrisati bi moral načrt in imeti v formatu za cnc.

Tody ::
Tebe les stane toliko, znanje kaj in kako je pa se x tok. Zapodi se na YouTubu pa poglej kako se to dela. Če misliš da mizarji kar ležijo okoli in čakajo da jim bos ti razsvetlil dan ...
Isto kot da bi rekel prasci zidarski cegu je čist pocen za bajto pa računajo k da je iz zlata...
Pa da ne boš pozabil temeljev narest ;)
Isto kot da bi rekel prasci zidarski cegu je čist pocen za bajto pa računajo k da je iz zlata...

bm1973 ::
Plus cel kup detailov kako zaščiti les pred vlago, predvsem iz zemlje
.
Jaz sem si dal narediti kovinski nadstrešek, cinkan in prašno barvan...

kje boš dobil lepljenec za 700 €?
Pri mizarju.
Kako velik nadstrešek*?
Od tega je odvisna cena in statika...
3x6m.
Plus cel kup detailov kako zaščiti les pred vlago, predvsem iz zemlje.
Bo na inox nosilcih na betonski plosci
Tebe les stane toliko, znanje kaj in kako je pa se x tok. Zapodi se na YouTubu pa poglej kako se to dela. Če misliš da mizarji kar ležijo okoli in čakajo da jim bos ti razsvetlil dan ...
Sem zidal bajto. Najel zidarja in delal zraven. Najvecji stroski so bili pred plato in po pokritju s streho. Sama gradnja je bila poceni proti ostalim fazam.
Kar se tice nacrta ga rabim prerisati s papirja in poslati mizarju da zreze in dostavi. Postavimo sami. Statiko sem ze preracunal.
Zgodovina sprememb…

3x6m? Imaš papirologijo, da lahko gradiš? Pozanimaj se na UE.

nejc_nejc ::
CNC ponavadi rabi CAD sistem. Za šlosarijo sem zadnjič delal v klasičnem ACADu.
Sicer pa naj ti mizar pove.
Sicer pa naj ti mizar pove.

z3ro ::
Ni tako da do 20m^2 ne potrebuješ dovoljenja? Sploh pa tukaj ne gre za nobeno gradnjo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: z3ro ()

scythe ::
Najcenejša ponudba za izdelavo in montažo nadstreška je 6500€. Brez montaže ne želijo, razen eno podjetje bi potem računalo 6000€. Po izračunih bi potreboval 1-1,5 m3 lesa. To me stane 600-900€ z razrezom vred, samo zrisati bi moral načrt in imeti v formatu za cnc.
Razrez ali cnc obdelava, to je velika razlika. 1 leto nazaj je bila CNC obdelava lepljenca 150-250€/m3 + 50-100€ če nimaš popolne tehnične dokumentacije(načrta).
X870 | 9800X3D | 2x32Gb | 6000Mhz/CL30 | RTX3090FTW3 | HP X27i | Phanteks NV7|

Razrez ali cnc obdelava, to je velika razlika. 1 leto nazaj je bila CNC obdelava lepljenca 150-250€/m3 + 50-100€ če nimaš popolne tehnične dokumentacije(načrta).
Vem. 600€ po kubiku, les+cnc.

Nisem to spraseval. Ce nimas odgovora na vprasanje, bedarije prisparaj zase.
Kaže, da sam nisi dovolj pameten, da (v tvojem stilu) bedarije sprašuješ tukaj!
Daj naredit na kjuč , ali pa mislis sam sestavljat, na koncu pa bo Pat&Mat varianta. Niso to lego kocke.

Kak nadstrešek pa? Imaš kak primer slike? Kaj imaš tu za cnc rabit, postaviš in je.
Za utore, da ne rezem na roke in da so natancni. Ce vzames tramove in postavis pac ne gre, razen ce delas brez naklonov ali pa pustis pac luft vmes in izgleda salabajzersko
Nisem to spraseval. Ce nimas odgovora na vprasanje, bedarije prisparaj zase.
Kaže, da sam nisi dovolj pameten, da (v tvojem stilu) bedarije sprašuješ tukaj!
Daj naredit na kjuč , ali pa mislis sam sestavljat, na koncu pa bo Pat&Mat varianta. Niso to lego kocke.
Ti pa si in zato pametujes? Ce bi pogledal same dimenzije bi videl, da gre za manj kot 20m2, sploh pa ni bil vprasanje ali rabim paprije ali ne, ampak cisto nekaj drugega.
In na koncu se lepo sestavi kot lego kocke, ce je vse vnaprej izrezano
Zgodovina sprememb…

nejc_nejc ::
Ali boš imel pravilno sušen les, ker drugače bo tudi luft vmes_ beri laserski utori z luknjami.

Sc0ut ::
Sosed je 4 stebre zabetoniral in potem dal tramove in za streho tisto pločevino z izolacijo. Razmisli o tem, ker odpadejo detajli na navpičnih in vodoravnih lesenih tramovih.
Tako pa daš samo iz vsakega stebra 1 navojno palico ven.
1231 v3, Z97 A, 16GB ram 1600mhz, 3070 RTX, HX850

Sosed je 4 stebre zabetoniral in potem dal tramove in za streho tisto pločevino z izolacijo. Razmisli o tem, ker odpadejo detajli na navpičnih in vodoravnih lesenih tramovih.
Želim lepo izvedbo, ne neke češke.
Sem dobil drugje. Če koga zanima, Program Sema. Tesar mi je še ponudil, da on preriše moj načrt, izreže in pripelje na lokacijo. Cca 1300eur vse skupaj

bm1973 ::
Ni tako da do 20m^2 ne potrebuješ dovoljenja? Sploh pa tukaj ne gre za nobeno gradnjo.
Tukaj je taka zmeda, da še sam urad ne ve kaj moraš imeti.
Bil tam na uradu, pa je ženska norela kaj spreminjajo pravila vsake 3 leta...

Zvezdica27 ::
yo.
nadstrešek 3x6m... hja. lepljenec je malce dražji, ostalo je stvar 2 dni: en dan temelji (toćkovni) in priprava, drug dan akcija. Če to nisi sposoben s kolegom sam naredit, pa plačaj 6,500 e. Statika pri teh malih nadstreških nima smisla komplicirati, pazi le na naklon. Ostalo standardno, mirno lahko vse rešiš z okovjem, brez kompliciranja z motorkami in nekim fancy zarezovanjem. Če ne znaš - 6.500 e bo kar lep nateg, ja.
Za toćkovne temeje in do 20m2 naj ne bi rabil gradbenega, ne sme pa se držati objekta. Torej 4 stebri. Zdaj... nisem inšpektor, tako je bilo še pred kratkim.
zz
nadstrešek 3x6m... hja. lepljenec je malce dražji, ostalo je stvar 2 dni: en dan temelji (toćkovni) in priprava, drug dan akcija. Če to nisi sposoben s kolegom sam naredit, pa plačaj 6,500 e. Statika pri teh malih nadstreških nima smisla komplicirati, pazi le na naklon. Ostalo standardno, mirno lahko vse rešiš z okovjem, brez kompliciranja z motorkami in nekim fancy zarezovanjem. Če ne znaš - 6.500 e bo kar lep nateg, ja.
Za toćkovne temeje in do 20m2 naj ne bi rabil gradbenega, ne sme pa se držati objekta. Torej 4 stebri. Zdaj... nisem inšpektor, tako je bilo še pred kratkim.
zz

Vice ::
Zvezdica27 je izjavil:
yo.
zz
Lahko se drži objekta samo ne sme biti vanj vpet. Skratka samostojna konstrukcija...

no, to sem mislil... zdaj glede na dolžino, morda 6 temeljev in stebrov, a tudi 4 bi šli, odvisno od tega, koliko debeline lege imaš... saj pravim, za 3x6 ne kompliciraj
zz
zz
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Zvezdica27 ()

Še enkrat bom "zakompliciral"! Kako veš, kakšni morajo biti točkovni temelji, si računal možne obremenitve na konstrukcijo, pogledal, kakšna tla/zemljino imaš, kolikšna je nosilnost, upošteval vetrovne razmere za tvoje območje, upošteval sneg, sosednji objekti, kritino, ....
To se lahko zgodi:
https://dolenjskilist.svet24.si/novice/...
To se lahko zgodi:

denabiker ::
Joj, kot da blok gradite. To smo včasih naredili takoj s kolegi, komplet vse je prišlo tam cca. slabega jurja. Zdaj pač mogoče jurja pa pol. Če hočeš kakšne lepe brune obit pač tolk več...Delo se pač ne računa, ker pač med prijatelji, punce so pa pijačo in jedačo zrihtale.

HomeEdition ::
Ole,
predlagam da najprej vložiš zahtevo za lokacijsko informacijo za izvedbo enostavnega objekta - lope in boš točno vedel kaj lahko delaš.
Sam sem si naredil nadstrešek 50m2 (nezahteven objekt), poračunal, zrisal v sketchupu, izvozil poglede v dxf, potem pa je operater na žagi to poklikal v dietrich`s program, ki ga veliko žag uporablja za CNC obdelavo lesa, meni je dejansko na dom prišla komplet konstrukcija in to se sestavlja kot legokocke, vsi utori, zareze, luknje, vse v nulo, pa sem si zamislil kar zakomplicirano konstrukcijo.
Načeloma je 20m2 malo in res nebi kompliciral s CNC, bi pa pazil pri dimenzioniranju elementov predvsem zaradi povesov, ker les je kot material specifičen, izračun za mejno stanje uporabnosti (MSU) z omejitvijo povesov ti lahko da precej večje dimenzije elementov od izračuna za mejno stanje nosilnosti (MSN). Predlagam izbiro malo večjih dimenzij konstrukcijskih elementov in čim bolj kvalitetnega lesa, pazi na zavetrovanje, izbiro veznih sredstev, itd. Sam sem delal vse z rdečim borovcem, ki ga zelo priporočam.
predlagam da najprej vložiš zahtevo za lokacijsko informacijo za izvedbo enostavnega objekta - lope in boš točno vedel kaj lahko delaš.
Sam sem si naredil nadstrešek 50m2 (nezahteven objekt), poračunal, zrisal v sketchupu, izvozil poglede v dxf, potem pa je operater na žagi to poklikal v dietrich`s program, ki ga veliko žag uporablja za CNC obdelavo lesa, meni je dejansko na dom prišla komplet konstrukcija in to se sestavlja kot legokocke, vsi utori, zareze, luknje, vse v nulo, pa sem si zamislil kar zakomplicirano konstrukcijo.
Načeloma je 20m2 malo in res nebi kompliciral s CNC, bi pa pazil pri dimenzioniranju elementov predvsem zaradi povesov, ker les je kot material specifičen, izračun za mejno stanje uporabnosti (MSU) z omejitvijo povesov ti lahko da precej večje dimenzije elementov od izračuna za mejno stanje nosilnosti (MSN). Predlagam izbiro malo večjih dimenzij konstrukcijskih elementov in čim bolj kvalitetnega lesa, pazi na zavetrovanje, izbiro veznih sredstev, itd. Sam sem delal vse z rdečim borovcem, ki ga zelo priporočam.

Če bo lepljen les, je glede na nosilnost precej bolje kot samo žagan, povesi pa ostajajo.

Še enkrat bom "zakompliciral"! Kako veš, kakšni morajo biti točkovni temelji, si računal možne obremenitve na konstrukcijo, pogledal, kakšna tla/zemljino imaš, kolikšna je nosilnost, upošteval vetrovne razmere za tvoje območje, upošteval sneg, sosednji objekti, kritino, ....
To se lahko zgodi:
Pojdi pametovat naprej. Je preračunano. Statika komplet izračun.

kriptobog ::
HomeEdition je izjavil:
Ole,
Tole je vbistvu še najbolj pameten odgovor v tej temi

Zgodovina sprememb…
- spremenilo: kriptobog ()

lp,
seveda je treba osnove izračunati, če misliš dati 5x5cm remelne za stebre, bo polomilo... 30x30cm bo pa overkill. Nikjer nisem napisal, da moraš biti neumen - dovolj bo še okoli pogledaš dimenzije starih nadstreškov in se tega držiš, ker je lepljenec močnejši. Seveda če boš uspel skriti kam kako sidranje na objekt, bo vse skupaj še močneje, uradno pa črna gradnja. Sicer pa stebre lahko tudi zabetoniraš v betonske cegle, pa lego eno šino... whatever... Sani pametni. Točkovni temelji isto - če imaš skalo, bo vsak hobok z normalnim sidrom dovolj, če je sama zemlja pa bo treba vprašati nekoga, ki se bolj spozna (to tudi jaz ne vem).
Če ti pa en za par sto e to izračuna pa si zmagal, pa še cm več in je to to.
Seveda če bo 1m snega padel, je logično, da ga dol vržeš, ne? Tisto pri adriji, da so dali neke kvazi pocinkane profile (recimo da se strinjamo, da ni ALU), so si sami krivi. Če bi dali oreng I ali kvadratne profile ne bi dol padlo, bi bilo pa težje in dražje. Šparali so in to je to, nič kar niso potem odškodninske tožbe ali zavarovanje rešilo.
over and out. kregajte se sami. To je dva dni zabave in cca jurja, jurja pa pol stroškov. Lahko pa si brez skrbi za 6500. Odločaš se sam, jaz sem sebi rešil, ti pa kakor hočeš
zz
seveda je treba osnove izračunati, če misliš dati 5x5cm remelne za stebre, bo polomilo... 30x30cm bo pa overkill. Nikjer nisem napisal, da moraš biti neumen - dovolj bo še okoli pogledaš dimenzije starih nadstreškov in se tega držiš, ker je lepljenec močnejši. Seveda če boš uspel skriti kam kako sidranje na objekt, bo vse skupaj še močneje, uradno pa črna gradnja. Sicer pa stebre lahko tudi zabetoniraš v betonske cegle, pa lego eno šino... whatever... Sani pametni. Točkovni temelji isto - če imaš skalo, bo vsak hobok z normalnim sidrom dovolj, če je sama zemlja pa bo treba vprašati nekoga, ki se bolj spozna (to tudi jaz ne vem).
Če ti pa en za par sto e to izračuna pa si zmagal, pa še cm več in je to to.
Seveda če bo 1m snega padel, je logično, da ga dol vržeš, ne? Tisto pri adriji, da so dali neke kvazi pocinkane profile (recimo da se strinjamo, da ni ALU), so si sami krivi. Če bi dali oreng I ali kvadratne profile ne bi dol padlo, bi bilo pa težje in dražje. Šparali so in to je to, nič kar niso potem odškodninske tožbe ali zavarovanje rešilo.
over and out. kregajte se sami. To je dva dni zabave in cca jurja, jurja pa pol stroškov. Lahko pa si brez skrbi za 6500. Odločaš se sam, jaz sem sebi rešil, ti pa kakor hočeš
zz
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | TerasaOddelek: Loža | 2814 (1105) | eEdbM |
» | Kovinski nadstrešek za avto (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 18892 (5694) | delavec44 |
» | Prenova hiše (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 11918 (8011) | bonanno |
» | Nadstreški in pergoleOddelek: Loža | 9654 (7622) | Sc0ut |