» »

Potni stroški v javni upravi

Potni stroški v javni upravi

1
2
»

ginekk ::

enemon je izjavil:

Slišal sem za primer, ko se policist vozi s tremi drugimi na delo iz Lendave v Ljubljano. Predpostavimo, da je to cca. 200 km in potni stroški znašajo 0,21 EUR/km. Ob predpostavki 22 delovnih dni to znese skoraj 2k EUR neobdavčeno na mesec! Je moj izračun pravilen? Ker če je, potem nekateri policisti s srednješolsko izobrazbo vlečejo ven skoraj direktorske zneske in je potrebno razmišljati v tej smeri. Da greš v Tacen in se potem preseliš čimdlje od Ljubljane.

Ta tema spada v kategorijo "slovenceljska zavist". A boš šel za policaja zaradi privlačnosti teh stroškov? Dobesedno lol.

Itak si zgrešil, kajti zneske izplačil so z mejo neobdavčitve 140 EUR močno omejili.

Če ti kaj ne paše in bi rad popravil zlorabo, prijavi ljudi iz tega tvojega "slišal sem za primer".

darkolord ::

gruntfürmich je izjavil:

starfotr je izjavil:

Potni stroški so postali anomalija. Zato jih naj ukinejo in vsak naj ima možnost dobiti sredstva za letno karto javnega prevoza ali pa za nakup/servis kolesa.

zakaj so postali anomalija? zato da požrešna država ne požre še več denarja, ki ga pa tako da delodajalec neobdavčenega delavcu?

a če bi pa potne ukinili, pa bi podjetja prišparala? ktir degen se je tega spomnil? folk bi masovno zapuščal firme, če jim ne bi dali enako plačo kot so jo imeli do sedaj, kar pa pomeni veliko višje stroške za firmo ker bi bil celoten neto znesek nakazan na trr delavca obdavčen.
s tem ni nič narobe za delavca ker bi bil na istem, a močno dvomim da bi delodajalci požrli še ta dodaten strošek v naši lon-posel propadli ekonomiji...
Neumnost. V JU - kjer je tema - tak sistem preferira fikuse od daleč, namesto sposobnega kadra bližje.

Če bi prevoz bil vključen v plačo (ker v bistvu je plača, argument, da gre za "stroške", ne pije vode, ker je vse drugo tudi strošek), bi še vedno lahko bila olajšava v enaki višini, tako da bi bruto bruto ostal enak, neto bi bil pa enak sedanjemu neto+prevoz. Tako bi potem imeli realno sliko izdatkov za plače.

Namesto minimalca + 1000 prevoza, bi lahko dobili nekoga blizu za 2k neto, državo bi pa stalo enako. Kdo od njiju bo bolje delal?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: darkolord ()

Mato989 ::

Če bi prevoz bil vključen v plačo (ker v bistvu je plača, argument, da gre za "stroške", ne pije vode, ker je vse drugo tudi strošek), bi še vedno lahko bila olajšava v enaki višini, tako da bi bruto bruto ostal enak, neto bi bil pa enak sedanjemu neto+prevoz. Tako bi potem imeli realno sliko izdatkov za plače.

Ja ta argument mi je vedno tako smešen... kao prevoz na delo in malica sta STROŠEK... kaj nakup fasunge da poješ kosilo ko izmučen prideš s šihta pa ni več STROŠEK kot malica? Tisto pa je ok da obdavčimo pol?
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

CiClon ::

Od kje te pravljice, da je meja neobdavčitve potnih 140 eur?

bm1973 ::

CiClon je izjavil:

Od kje te pravljice, da je meja neobdavčitve potnih 140 eur?

https://www.racunovodja.com/clanki.asp?...

In jaz bom spet isto odgovoril - kje piše to, kar ti trdiš?

Ker nekdo od naju dveh evidentno ne zna brat.

Bi bolj rekel, da ti...

(1) Povračilo stroškov za prevoz na delo in z dela se ne všteva v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja do višine 0,21 eura za vsak polni kilometer razdalje med običajnim prebivališčem in mestom opravljanja dela za vsak dan prisotnosti na delu, če je mesto opravljanja dela vsaj en kilometer oddaljeno od delojemalčevega običajnega prebivališča.

(2) Če je znesek, izračunan po prejšnjem odstavku za posamezni mesec nižji od 140,00 eurov, se v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja pod pogoji iz prejšnjega odstavka ne všteva povračilo stroškov prevoza na delo in z dela v višini 140 eurov mesečno.

Globoko zadihaj in še enkrat preberi, kar piše. Lepo počasi.

Pa še namig iz prakse, da bo lažje, od nekoga, ki prejema več kot 140 eur potnih - v celoti so neobdavčeni.

Utk ::

Pa kaj se čudiš. Tip je funkcionalno nepismen, in kar je najhuje, vsem drugim to očita.

delavec44 ::

ginekk je izjavil:

Itak si zgrešil, kajti zneske izplačil so z mejo neobdavčitve 140 EUR močno omejili.

Nič niso omejili. Si prej ti kaj narobe razumel. So že vmes eni razložili.

Jure14 ::

bm1973 je izjavil:

Bi bolj rekel, da ti...

(1) Povračilo stroškov za prevoz na delo in z dela se ne všteva v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja do višine 0,21 eura za vsak polni kilometer razdalje med običajnim prebivališčem in mestom opravljanja dela za vsak dan prisotnosti na delu, če je mesto opravljanja dela vsaj en kilometer oddaljeno od delojemalčevega običajnega prebivališča.

(2) Če je znesek, izračunan po prejšnjem odstavku za posamezni mesec nižji od 140,00 eurov, se v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja pod pogoji iz prejšnjega odstavka ne všteva povračilo stroškov prevoza na delo in z dela v višini 140 eurov mesečno.

Hipotetični primer:
Iz Lendave se vsak dan vozim v Koper. 600km na dan (v obe smeri). Mesec ima 20 delovnih dni.

Iz točke (1) sledi, da se "...se ne všteva v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja do višine 0,21 eura za vsak polni kilometer...". Torej 0,21€*20dni*600km = 2520€ se NE všteva v davčno osnovo.

Točka (2) pa pravi: "Če je znesek, izračunan po prejšnjem odstavku za posamezni mesec nižji od 140,00..."
Znesek je 2520€, torej NI nižji od 140. In je nadaljevanje stavka nepomembno.

Kanban ::

Vedno znova me čudi, kako je Invictus sposoben priti do kakršnega koli posla.

gruntfürmich ::

delavec44 je izjavil:

gruntfürmich je izjavil:

a če bi pa potne ukinili, pa bi podjetja prišparala? ktir degen se je tega spomnil? folk bi masovno zapuščal firme, če jim ne bi dali enako plačo kot so jo imeli do sedaj

Ja, seveda. Pa naj si najdejo službo bližje domu ali dom bližje službi ali delo od doma. Oboje bo pozitivno prispevalo k bilanci podjetja, okolja, gužve na cestah in njihovega prostega časa.

Sedaj je pa fer, ko sodelavec s pufom par 100kEUR za stanovanje ne dobi nič, drug pa par 100EUR za kilometrino? Delata pa oba enako.

glej, se strinjam s tabo, ampak jaz vedno vzamem v osnovno razmišljanje, da država preveč pobere na račun dela in navadnih delavcev.
zato pa mi je čisto OK da so visoki neobdavčeni potni stroški, čeprav vem da bi imel delavec več plačanih prispevkov če bi enak neto znesek dobil brez potnih stroškov. ampak v tem primeru pa bi to v sedanjih davkih pomenilo večji strošek za delodajalce, ki pa že tako na veliko jamrajo da so previsoki davki.
tako da bi na koncu našpukal itq navaden delavec, ker bi dobil manj.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Mato989 ::

Grunt to je neumnost... dejansko je zdaj unikatna šansa, zadnjih par let... dvignili bi bruto 2 če delodajalci tako jamrajo pa naj spokajo... večina jih itak nikoli ni, pa jamrajo o minimalcih že odkar spremljam politiko... od izgube 100k delovnih mesto bla bla bla
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

urli ::

enemon je izjavil:

Dobro, to je še vedno 1300 na mesec, skoraj toliko kot plača. Sicer pa se velikokrat tudi ne vozi, ampak spi blizu službe.

Zadeva je omejena navzgor, torej mislim, da lahko dobiš največ 600 ali 700€/mesec. Vse nad to mejo ti plačajo točno 0€. Govorim za javni sektor.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: urli ()

Jure14 ::

urli je izjavil:

Zadeva je omejena navzgor, torej mislim, da lahko dobiš največ 600 ali 700€/mesec. Vse nad to mejo ti plačajo točno 0€. Govorim za javni sektor.

Ni mi poznan tak predpis. Link prosim.

zobnik ::

in to si šele sedaj odkril to delajo že 20 let, ne sam tam dost se jih vozi Tržič-LJ ali Jesenice-LJ pa tud NM-LJ, sam dren delajo. Popolne it v LJ al da greš v Medvode-KR je katastrofa....zadnjič sem ieml en pregled na Verovškov se je za 20 minut promet ustavil, za tiste 10 metrov smo se premikal...to je res noro s to gužvo.

LeQuack je izjavil:

Najbrž je bolj verjetno da so prijavljeni tam, zato da vlečejo potne stroške, živijo pa v bližini.

O ja tud to počnejo, TODA inšpektorji so na terenu, na začetku te samo opazujejo, zbirajo dokaze lahko se vleče 1 leto potem pa mora tak vse vrnit za nazaj zaard goljufije. Isto je pri sociali. in potem jokajo ko morajo vračat

Zgodovina sprememb…

• spremenil: zobnik ()

Mato989 je izjavil:

Grunt to je neumnost... dejansko je zdaj unikatna šansa, zadnjih par let... dvignili bi bruto 2 če delodajalci tako jamrajo pa naj spokajo... večina jih itak nikoli ni, pa jamrajo o minimalcih že odkar spremljam politiko... od izgube 100k delovnih mesto bla bla bla

mah kaj pa vem...
mislim da bi v tem primeru morali tudi zmanjšat davke na delo. torej vsaka stran narediti korak nazaj, da bi skenslali raznorazne banana dodatke in imeti samo plačo.

zobnik ::

Benny123 je izjavil:

Jaz vem za primer ko je policist prijavljen na ptuju na vikendu v resnici pa zivi v Ljubljani, v stanovanju, enako njegova žena. In kaj zdaj? Ja nič, drzava časti ane. Potni stroški v javni upravi gredo v nebo.

to je goljufija, drugač pa ni težko takega ulovit in kaznovat, vrjento morajo od dneva kršitev vse vrnit.

V JU pa res nikoli ni še nihče ničesar vračal.

No ja, mojemu kolegu so že 20 let nazaj plačevali kilometrino samo do 28 km v eno smer. Do službe je imel 29 km, tako da mu je bilo vseeno.

Drug kolega je isto uvedel za svoje zaposlene tam 3,4 leta nazaj. Ne bo plačeval vožnje v službo 100km...

Očitno se da omejiti. Sam kaj ko država goljufa samo sebe. Ko s kilometrino flika nizke bruto plače...

To, da greš živet v vukojebino, in si pol še nagrajen s kilometrino, čeprav prideš utrujen v službo, je bizarno.

darkolord je izjavil:

So jih našli, poslali detektive za njimi. Našli pravi naslov, kdo včasih tudi leti iz službe.

Vedo vse, sam vprašanje šefa je, ali se te loti. Ženino sestro (dela in živi v LJ) so lepo opozorili naj jim pošlje pravilen naslov, ko je bila še prijavljena v Celju...

Vse se da, če se hoče...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: bm1973 ()

bm1973 je izjavil:

To, da greš živet v vukojebino, in si pol še nagrajen s kilometrino, čeprav prideš utrujen v službo, je bizarno.

sem mislil da je važna učinkovitost v službi, ne pa utrujenost...

Kako si lahko učinkovit, če si utrujen?!?!?

Neka nova štajerska formula? Prideš v službo, je že uspeh?

enemon ::

gruntfürmich je izjavil:

bm1973 je izjavil:

Utrujen delavec je praviloma manj učinkovit. Bo šlo? Potem sem pa jaz zarukan :D

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: enemon ()

bm1973 je izjavil:

So jih našli, poslali detektive za njimi. Našli pravi naslov, kdo včasih tudi leti iz službe.

Vedo vse, sam vprašanje šefa je, ali se te loti. Ženino sestro (dela in živi v LJ) so lepo opozorili naj jim pošlje pravilen naslov, ko je bila še prijavljena v Celju...

Vse se da, če se hoče...
Našli že, ampak vračali za nazaj pa niso.

Legon ::

bm1973 je izjavil:

No ja, mojemu kolegu so že 20 let nazaj plačevali kilometrino samo do 28 km v eno smer. Do službe je imel 29 km, tako da mu je bilo vseeno.

Drug kolega je isto uvedel za svoje zaposlene tam 3,4 leta nazaj. Ne bo plačeval vožnje v službo 100km...

Očitno se da omejiti. Sam kaj ko država goljufa samo sebe. Ko s kilometrino flika nizke bruto plače...

darkolord je izjavil:

Vse se da, če se hoče...

Ko začneš s stavek z "mojim kolegom", je vsem jasno da bomo prebrali novo laž in zablodo.

darkolord je izjavil:

bm1973 je izjavil:

Vse se da, če se hoče...
Našli že, ampak vračali za nazaj pa niso.

So pa ljudje ostali brez službe. Tudi v JU.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Legon ()

enemon je izjavil:

gruntfürmich je izjavil:

bm1973 je izjavil:

Utrujen delavec je praviloma manj učinkovit. Bo šlo? Potem sem pa jaz zarukan :D

jaz pridem utrujen v službo in več naredim kot ti, ki prideš ultra spočit. bo šlo?

To samo ti misliš...

Ker te nihče ne nadzoruje...

enemon ::

gruntfürmich je izjavil:

enemon je izjavil:

gruntfürmich je izjavil:

bm1973 je izjavil:

jaz pridem utrujen v službo in več naredim kot ti, ki prideš ultra spočit. bo šlo?

OK, ti si itak ekstra nadčlovek pa vse in o vsem se veš, drugi so nule. Ego do neba, pa nič zato. Za povprečnega človeka pa so skozi leta opazovanj dognali, da utrujen dela manj učinkovito in da se povečuje možnost napak. Ni vse na svetu samo "me me me".

Pithlit ::

bm1973 je izjavil:

darkolord je izjavil:

Vse se da, če se hoče...

Dej ti raj nick zamenjaj. Ker si si s tem že toliko sramote naredil da ni za nikamor.

Ja, moj sodelavec in sodelavka tudi gresta na dopust kadar jima šefi ukažejo. Kolk je to legalno je pa menda jasno.
Life is as complicated as we make it...

Benny123 ::

zobnik je izjavil:

Benny123 je izjavil:

Jaz vem za primer ko je policist prijavljen na ptuju na vikendu v resnici pa zivi v Ljubljani, v stanovanju, enako njegova žena. In kaj zdaj? Ja nič, drzava časti ane. Potni stroški v javni upravi gredo v nebo.

to je goljufija, drugač pa ni težko takega ulovit in kaznovat, vrjento morajo od dneva kršitev vse vrnit.

Ne sam da je goljufija, vsi sodelavci to tudi vedo pa se ne zgodi nič.

enemon je izjavil:

gruntfürmich je izjavil:

enemon je izjavil:

gruntfürmich je izjavil:

bm1973 je izjavil:

OK, ti si itak ekstra nadčlovek pa vse in o vsem se veš, drugi so nule. Ego do neba, pa nič zato. Za povprečnega človeka pa so skozi leta opazovanj dognali, da utrujen dela manj učinkovito in da se povečuje možnost napak. Ni vse na svetu samo "me me me".

ne dojameš da nismo vsi enaki. nismo vsi enako pametni. nismo vsi enako motorično sposobni.
eni ki smo v vsem tem nadpovprečni, smo pač bolj učinkoviti od tistih ki so v vsem tem podpovprečni, pa utrujenost gor ali dol.
zdaj pa probaj to doumeti v svojem enakem svetu, kjer so baje vsi čisto enako sposobni, le da so eni bolj utrujeni, eni pa manj...
1
2
»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Enotna vozovnica za javni promet in stroški prevoza na delo?! (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
18518916 (9375) MadMicka
»

Vlada znižuje povračilo stroskov prevoza na delo (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Problemi človeštva
26557465 (25687) Wrop
»

prevoz na delo - zaplet (strani: 1 2 3 4 )

15629309 (14805) Mavrik
»

Regres, prevoz, malica - smisel? (strani: 1 2 3 4 )

15835647 (30731) Invictus
»

rekordne cene bencina...vsak v svojem avtu (strani: 1 2 )

5711697 (10201) Pithlit

Več podobnih tem