» »

Na oddaljenem planetu odkrili žveplovo spojino, ki jo na Zemlji proizvajajo le živa bitja

Na oddaljenem planetu odkrili žveplovo spojino, ki jo na Zemlji proizvajajo le živa bitja

Slo-Tech - Raziskovalci so s teleskopom James Webb na planetu K2-18b odkrili sledove dimetil sulfida (DMS) in dimetil disulfida (DMDS), kar je sila vzpodbudna novica. Na Zemlji trenutno ne poznamo abiotskega procesa, v katerem bi nastajala omenjeni spojini, torej ju izdelujejo le živa bitja. Zato se previdno pojavljajo interpretacije, da je vsaj nekoč v preteklosti na K2-18b morda obstajalo življenje. O odkritju poročajo v reviji The Astrophysical Journal Letters.

Planet K2-18b je od Zemlje oddaljeni 124 svetlobnih let, torej ni več v našem Osončju. Raziskovalci z Univerze v Cambridgeu poudarjajo, da bi lahko bil vir DMS in DMDS v ozračju planeta tudi kakšen nepoznan kemični proces. Prav tako poudarjajo, da ima sámo odkritje prisotnosti DMS in DMDS ta hip zanesljivost treh standardnih odklonov (99,7 %), kar je že zelo veliko, a še vedno daleč od zlatih petih standardnih deviacij. Nadaljnja opazovanja bodo to verjetnost še povečala.

Elemente v ozračju oddaljenih planetov prepoznajo z merjenjem svetlobe. Vse molekule absorbirajo svetlobo določenih valovnih dolžin, saj ta ravno ustreza energijam vibracij vezi v molekulah. To je pri planetih težje opazovati kot pri zvezdah, saj ne oddajajo lastne svetlobe. A četudi bi na K2-18b naposled potrdili prisotnost DMS in DMDS, bo ključno vprašanje, ali si upamo trditi, da so ga proizvedla živa bitja. Tudi pogoji na planetu ostajajo neznanka, čeprav bi bil lahko v celoti prekrit o oceanom. Seveda pa ni nujno, da je DMS nastal na tem planetu, saj bi ga tja kaj lahko prinesli kometi od kdove kod.

V nobenem primeru planeta ne moremo pogledati od bliže, ker je predaleč.

75 komentarjev

«
1
2

filip007 ::

A spet, slika je simbolična in umetniška reprezentacija.

Kje so Warp pogoni in vodne postaje za spanje posadke?
Prenosnik, konzola, TV, PC upokojen.

Ales ::

Planet K2-18b je od Zemlje oddaljeni 124 svetlobnih let, torej ni več v našem Osončju.

A bejš... a potem ni tam med Jupitrom in Saturnom, al kako??

Mimogrede, ste vedeli, da je v eni sami, samcati molekuli vode več atomov vodika kot je zvezd v našem sončnem sistemu? Fascinantno, ne! >:D

kloko ::

molekuli

KAPLJI?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kloko ()

Zimonem ::

Kolega nasedaš, rekel je osončju.

kloko ::

Zimonem je izjavil:

Kolega nasedaš, rekel je osončju.

Vidim ja, površno berem. Čeprav imam tudi prav, pravzaprav.

link_up ::

mhm, ker v molekuli sta dva. :) Lajf so nadjl! :D Lajf!
In and Out

Pithlit ::

link_up je izjavil:

mhm, ker v molekuli sta dva. :) Lajf so nadjl! :D Lajf!

Ne, ampak je rekel kaplji.
Life is as complicated as we make it...

lynxslo5 ::

To odkritje ne dokazuje ničesar. Vemo, da v vesolju fizika deluje kot na Zemlji. Za biologijo pa ne vemo. Jaz mislim, da alieni ne obstajajo.
Core i7-14700F, Kingston DDR5 32GB (2x16GB) 5600MHz,
MSI PRO B760-P, MSI Nvidia RTX 4070 12GB, NVME Samsung 990 PRO 2TB,
Antec DF700 Flux, Win 11 Pro, ASUS PA279CV ProArt

sstanislavv ::

Ales je izjavil:

Planet K2-18b je od Zemlje oddaljeni 124 svetlobnih let, torej ni več v našem Osončju.

A bejš... a potem ni tam med Jupitrom in Saturnom, al kako??

Mimogrede, ste vedeli, da je v eni sami, samcati molekuli vode več atomov vodika kot je zvezd v našem sončnem sistemu? Fascinantno, ne! >:D

:) Ja res je.In to točno za en vodik.

dronyx ::

Planetov, na katerih je življenje, je več kot je ljudi na Zemlji. Kje je tu presenečenje?

denabiker ::

lynxslo5 je izjavil:

To odkritje ne dokazuje ničesar. Vemo, da v vesolju fizika deluje kot na Zemlji. Za biologijo pa ne vemo. Jaz mislim, da alieni ne obstajajo.

fizika? Saj nimamo pojma. Kako pa v črnih luknjah? Nobenemu nič jasno. Kaj če obstajajo še druga vesolja, lahko je vse drugače,...zakaj ne bi obstajala življenja kot vidimo na našem planetu? Če je toliko možnosti, če samo pogledaš koliko je zvezd, nešteto, pa naj bi bili takšni planetarni sistemi po novih odkritjih...samo v naši galaksiji je na milijarde planetov. KOliko je pa galaksij? Spet na tisoče milijarde...To so takšne cifre...

RESNIČNO je škoda, da nimamo možnosti odkrivat druge galaksije, ker to bi pa res bila dogodivščina.

JanBrezov ::

dronyx je izjavil:

Planetov, na katerih je življenje, je več kot je ljudi na Zemlji. Kje je tu presenečenje?

Še huje: obstaja najmanjša velikost (plankova razdalja), kar pomeni, da ima nek volumen prostora omejeno število unikatnih kvantnih stanj. Če je vesolje res neskončno, bi se moralo ponavljati. Ne samo, da so planeti z življenjem, ampak so tudi planeti, identični Zemlji, na kateri so ljudje, ki zgledajo točno tako, kot mi!

mtosev ::

Zanimivo. Upam, da kdaj odkrijemo, če poleg zemlje obstaja življenje še na drugih planetih. :D
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

hamez66 ::

JanBrezov je izjavil:

dronyx je izjavil:

Še huje: obstaja najmanjša velikost (plankova razdalja), kar pomeni, da ima nek volumen prostora omejeno število unikatnih kvantnih stanj. Če je vesolje res neskončno, bi se moralo ponavljati. Ne samo, da so planeti z življenjem, ampak so tudi planeti, identični Zemlji, na kateri so ljudje, ki zgledajo točno tako, kot mi!

Ne vem, če je to res.

Recimo števio Pi ima neskončno mest za decimalno vejico, pa ne prihaja do ponavljanj..

No, the digits after the decimal point in pi (π) do not repeat in a predictable pattern. Pi is an irrational number, which means it cannot be expressed as a fraction of two integers, and its decimal representation goes on 1 infinitely without repeating.

hamez66 je izjavil:

Recimo števio Pi ima neskončno mest za decimalno vejico, pa ne prihaja do ponavljanj..

Število Pi (in pravzaprav vsako število) je metafizični konstrukt, ne fizični. Števila fizično/materialistično ne obstajajo.

hamez66 ::

JanBrezov je izjavil:

hamez66 je izjavil:

Število Pi (in pravzaprav vsako število) je metafizični konstrukt, ne fizični. Števila fizično/materialistično ne obstajajo.

Če hočeš ohranit svoj prav, potem kar. To sem napisal za tiste, ki lahko razumejo.

Blinder ::

sstanislavv je izjavil:

Ales je izjavil:

Mimogrede, ste vedeli, da je v eni sami, samcati molekuli vode veÄ atomov vodika kot je zvezd v naĹĄem sonÄnem sistemu? Fascinantno, ne! >:D

:) Ja res je.In to toÄno za en vodik.

Sem opazil trik z zvezdo v sonÄnem sistemu ampak nisem opazil tega z vodikom. Ko sem prebral sem razumel, da je rekel "atomov vodika v vesolju"
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

link_up ::

zdaj mi je jasno zakaj otroke driblajo pozornega branja navodil...
In and Out

Poldy ::

Ali je vesolje polno življenja, ali pa smo popolnoma sami. Ne vem kdo je že rekel - oboje je strašljivo.
Verjamem da življenje obstaja, ne verjamem pa v potovanja oz. poseljevanja planetov. Smo preveč prilagojeni na Zemljo.

Omejitve zaradi plankove razdalje so najbrž le teoretične. Težko verjamem, da se premikamo digitalno. Tudi glede neskončnosti veljajo neke omejitve. V pralnem stroju imaš najbrž neskončno možnosti za prepogibanje perila, pa zato ne bodo nikoli popolnoma zložena ob koncu programa pranja.

fujtajksel ::

> V nobenem primeru planeta ne moremo pogledati od bliže, ker je predaleč.

Lohk bi unih pet bejb tja poslali pogledat, z naslednjo raketo

WizzardOfOZ ::

fujtajksel je izjavil:

> V nobenem primeru planeta ne moremo pogledati od bliže, ker je predaleč.

Lohk bi unih pet bejb tja poslali pogledat, z naslednjo raketo

Tistih 5 bi se drugi dan požrlo med sabo.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!

Kako priti do druge galaksije?

Najbližja večja galaksija je Andromeda (M31) – od nas oddaljena okoli 2,5 milijona svetlobnih let.

Kako dolgo bi trajalo potovanje?

Če greš z raketo, kot je trenutno najhitrejša:

Voyager leti ~60.000 km/h → do Andromede bi potreboval: ~45 milijard let (kar je 3x starost vesolja!)

Te razdalje si sploh ne moreš predstavljat.

LeQuack ::

Po moje je bolje da niti ne probamo iti kam drugam, imamo že tukaj preveč problemov. Da bi svoje težave exportali še na druge planete je neprimerno.
Quack !

Z enako hitrostjo bi do tega planeta K2-18b potreboval:

Približno 2,1 milijona let.

Torej: z običajnim raketnim pogonom - ni opcije.

lynxslo5 ::

denabiker je izjavil:

Najbližja večja galaksija je Andromeda (M31) – od nas oddaljena okoli 2,5 milijona svetlobnih let.

Voyager leti ~60.000 km/h → do Andromede bi potreboval: ~45 milijard let (kar je 3x starost vesolja!)

Enkrat v prihodnosti bomo potovali hitreje kot svetloba.

Alcubierre drive @ Wikipedia
Core i7-14700F, Kingston DDR5 32GB (2x16GB) 5600MHz,
MSI PRO B760-P, MSI Nvidia RTX 4070 12GB, NVME Samsung 990 PRO 2TB,
Antec DF700 Flux, Win 11 Pro, ASUS PA279CV ProArt

Zgodovina sprememb…

• spremenil: lynxslo5 ()

c23po ::

denabiker je izjavil:

Izračun "do Andromede" ne drži. Čez 4 milijarde let bosta Rimska Cesta in Andromeda trčili. Do takrat bo Voyager prepotoval dobro četrtino premera Rimske Ceste, torej bo Andromeda trčila v Voyagerja.
Da, res je. Razdalj in nebesno mehaniko si težko predstavljamo.
Računalniki nimajo spominov.

Ring0Ruin ::

lynxslo5 je izjavil:

Itak, da obstajajo. Logika je preprosta, RKC laze. Stara in Nova zaveza lazeta. Dinozavri so obstajali. Ergo, obstajajo tudi alieni. :D

lynxslo5 je izjavil:

Enkrat v prihodnosti bomo potovali hitreje kot svetloba.

Alcubierre drive @ Wikipedia

Mhm, pa elektriko bomo dobivali od perpetum mobila, po enaki logiki. Perpetum mobile deluje, samo prostor ga zavira, ga je treba ukriviti, zdaj je treba samo se ugotoviti, kako ukriviti prostor s perpetum mobile pa smo tam.
Tega ne pisem jaz, sem se cepil proti Covidu in sem ze leta mrtev. Baje.

Ljudje, ki najbolj mahajo z zastavami, si je ne zasluzijo imeti.

Zgodovina sprememb…

• predlagal izbris: connel ()

gruntfürmich ::

jaz sem mnenja, da je življenje začelo nastajati več kot 10 miljard let nazaj v vesolju, in ga je zaneslo (tudi) na zemljo z asteroidi.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Machete ::

heretik
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-5080 GAMING|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

c3p0 ::

WizzardOfOZ je izjavil:

Tistih 5 bi se drugi dan požrlo med sabo.

Takoj, ko bi bile več kot 30 minut brez stika z Instagramom.

DamijanD ::

zunaj je temna gmajna in zato ne vemo za druge...

hamez66 je izjavil:

JanBrezov je izjavil:

hamez66 je izjavil:

Če hočeš ohranit svoj prav, potem kar. To sem napisal za tiste, ki lahko razumejo.

Mogoče nisem zapisal do konca. Želel sem povedati, da število Pi ni ravno merilo za to, kaj se lahko ali ne more dogajati v fizični realnosti. Rekel bi celo, da je število Pi napačna analogija. V samem številu Pi se stvari tudi ponavljajo. AI pravi, da je najdaljša najdena sekvenca tole:

307680366924568801265656

This sequence first appears at position 720,433,323,463 (about 720 billion digits in), and repeats at position 1,024,968,002,034 (about 1 trillion digits in). This discovery marks the first known instance of a 24-digit sequence repeating within the known digits of Pi.

Če pa pogledamo vesolje, pa je precej očitno, da se stvari ponavljajo. Gravitacija sortira maso v zvezde in planete, kar tvori osončja, ki jih je milijarde. Dalje tvori galaksije, ki jih je milijarde. Seveda so različnih konfiguracij, a nekatera so si zelo podobna. Trenutno je na svetu nekaj čez 8 milijard ljudi in imamo dvojnike. Vesolje se ponavlja.

fikus_ ::

Najprej je potrebno definirat, kaj je življenje, živo bitje, v kakšni obliki,....
Verjamem da v vesolju še kje obstaja "življenje" v obliki, ki je ne poznamo oz. si ne znamo zamisliti. Na planetu je za življenje osnovni gradnik ogljik C, v teoriji je možen tudi silicij Si ,ki je sosed, vendar mora biti okolje precej drugačno,...
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

Machete ::

fikus_ je izjavil:

Najprej je potrebno definirat, kaj je življenje, živo bitje, v kakšni obliki,....
Verjamem da v vesolju še kje obstaja "življenje" v obliki, ki je ne poznamo oz. si ne znamo zamisliti. Na planetu je za življenje osnovni gradnik ogljik C, v teoriji je možen tudi silicij Si ,ki je sosed, vendar mora biti okolje precej drugačno,...

Lemove knjige o tovrstnih organizmih so on top, in še vedno brezčasne.
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-5080 GAMING|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

fikus_ je izjavil:

Še več: biološko življenje lahko preide v tehnološko, npr. prenos zavesti v androida, ki nato potuje po vesolju in "živi" v okoljih, ki biološkega življenja ne podpirajo. Morda bi kdo rekel, da to ni oblika življenja, pa res ni? Gre za avtonomnega, inteligentnega agenta, ki se po vseh kriterijih obnaša kot biološko življenje. Bi znali ločiti? Definitivno sledi takega življenja ne bi bile biološke.

FlyingBee ::

Blinder je izjavil:

sstanislavv je izjavil:

Ales je izjavil:

Mimogrede, ste vedeli, da je v eni sami, samcati molekuli vode veÄ atomov vodika kot je zvezd v naĹĄem sonÄnem sistemu? Fascinantno, ne! >:D

:) Ja res je.In to toÄno za en vodik.

Sem opazil trik z zvezdo v sonÄnem sistemu ampak nisem opazil tega z vodikom. Ko sem prebral sem razumel, da je rekel "atomov vodika v vesolju"

Saj je imel prav, v 2 vodika napram 1 zvezdi.
P200 MMX, 32mb ram, 2gb HDD, s3 virge 2mb, 14" CRT 640x480
New Sphincter Kvartet:
Roko Spestner, Namaž Zlevčar, Daje Heading, Maraje Spetan

lucca brassi ::

odkrili so .....PRDCE ...;-)))
moments before detonation

globoko grlo ::

Folk ne se sekirat, ameri so te dni priznal da majo tehnologijo za ukrivljanje space/time ___ vstavi poljubno.

Tko da raket pa svetlobe ne potrebujemo vec.

Vir? Redacted yt
Gigabyte B460M DS3H | I5 - 10400F | 16GB | 6700XT | P2 m.2 500GB

gruntfürmich ::

vsaka masa ukrivi prostor/čas, tako da... nimajo tega samo američani.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

dronyx ::

Izhajati iz tega, da je materija in z njo povezane fizikalne omejitve vse, je neumnost. Mi vemo danes ravno toliko, da morda lahko razumemo, da praktično ne vemo še nič oz. vemo skoraj nič.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: dronyx ()

Hair ::

Načeloma imamo že danes vso potrebno tehnologijo za izgradnjo "interstellar ark" in pogon, ki bi nam omogočal dostop do teh zvezd v nekaj 100 do 1000 letih potovanja (Project Orion oz. podobno). Ostajajo seveda še inženirski izzivi, ki pa so odprti predvsem zaradi glavne prepreke - stroška. Ker nam je tukaj zaenkrat še čisto lepo, se ne splača izključno iz radovednosti rinit tja daleč.

Sploh pa to zdajle še ni smiselno, ker je najbolj verjetno, da bo Ark s pogonom, ki ga bomo lahko zgradili s tehnologijo prihodnosti, npr. čez 500 let, potem to pot lahko opravil mnogo hitreje in bi celo prehitel tega, ki bi bil izstreljen zdaj.
Whenever people agree with me, I feel I must be wrong.

FlyingBee ::

Ni te energije, človek.
P200 MMX, 32mb ram, 2gb HDD, s3 virge 2mb, 14" CRT 640x480
New Sphincter Kvartet:
Roko Spestner, Namaž Zlevčar, Daje Heading, Maraje Spetan

bobby ::

-Torej imamo tehnologijo, po tvoje "projekt Orion"
-strošek je glavni problem
-imamo tehnologijo ki skrajša za 100 do 100 let krajsoxpot
-ne veš, katera tehnologija to je
-ampak ta tehnologija je pa je ne rabimo ker nam je tu čist fajn
-Ark tehnologija je hipoteza, tudi so statusa tehnologije se ni prišla
-in ti že o časovnem obdobju,..

-si siguren, da prwbivas na planetu Zemlja, v osončju s planeti Merkur, Venera in Marsom,..?
Ce eksplicitno ne odgovorim osebam PNG ali PR,..I dont care about your opinion.

WizzardOfOZ ::

Američani nimajo nič. Še šolstva ne bodo več kmalu imeli. Bodo ameriški otroci iphone sestavljal namesto v šolo hodili.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!

DamijanD ::

Glede na to, da "imamo" tehnologijo:
IIS je po nekaj desetletjih že skoraj za na odpad - ali bi ista piksna/tehnologija v bolj osamljenem okolju (10kkm+ stran od Zemlje) zdržala enako časa ali kaj/več manj? Kakšne mikro šare je verjetno v orbiti več, v orbiti si nekaj časa na Soncu, nekaj ne,...

slatnik ::

Jaz ne razumem kako lahko folk tako pada na take natege? Poglejte v reference clanka, avtor Nikku Madhusudhan se sklicuje sam nase kot avtoriteto :)) Tipcek bo povlekel velike solde za svojo novo vilo.

A misliš Orion, heh. Sem gledal oddaje, ko so vodje inženirjev razlagali s koliko težavami se srečujejo..ko imajo plan iti tudi na Luno in sedaj je izziv narediti res dober toplotni ščit, ker so zelo visoke hitrosti pri vračanju. Problemi z rekupearcijo kisika, odstranjevanje CO2, termalna kontrola itd. Koliko je težav še pri pristanku na Luno, usklajevanje vseh sistemov...zaščita pred močnim sevanjem!..itd. itd. zato pa se vleče ta projekt že 15 let. To so takšne velike ekipe strokovnjakov, pa zagonili so že toliko denarja, ne vem...več milijardni projekt.

bm1973 ::

Te stvari so bile že vse rešene. Smo že bili na Luni.

Sam problem je, da so tisti inženirji danes že mrtvi >:D.

Hair ::

DamijanD je izjavil:

Glede na to, da "imamo" tehnologijo:
IIS je po nekaj desetletjih že skoraj za na odpad - ali bi ista piksna/tehnologija v bolj osamljenem okolju (10kkm+ stran od Zemlje) zdržala enako časa ali kaj/več manj? Kakšne mikro šare je verjetno v orbiti več, v orbiti si nekaj časa na Soncu, nekaj ne,...

To je naš Ford model T. Razmah tehnologije se je pa šele začel. Že ISS v2 bo bistveno bolj napreden, v kakršnikoli obliki že bo. Seveda je pri Arku še kopica drugih izzivov, kot je npr. umetna gravitacija, ki jo nujno potrebujemo za razmnoževanje, ampak tudi to že znamo naredit.

Trenutno se tem idejam namenja približno 0% globalnega GDP. V primeru, da bi nam grozil extinction event, bi pa lahko (relativno) hitro spravili skupaj floto. Da ne govorimo o tem, kaj bo čez 50-100 let.
Whenever people agree with me, I feel I must be wrong.
«
1
2

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Na oddaljenem planetu odkrili žveplovo spojino, ki jo na Zemlji proizvajajo le živa (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
753777 (23) JanBrezov
»

James Webb najdel sledi življenja na drugem planetu

Oddelek: Loža
474126 (1708) mirator
»

Nastanek življenja (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
8613128 (11480) Yosh
»

Mrtev Mars ... (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

35127959 (20544) drejc
»

Izvenzemeljsko življenje in inteligenca - Da ali Ne ? (strani: 1 2 3 )

10811339 (9527) BigWhale

Več podobnih tem