Slo-Tech - Veliki jezikovni modeli so energijsko potratni, pri čemer tudi najkrajši pozivi terjajo aktivacijo celotnega modela. Preprosta "prosim" ali "hvala" tako nista poceni, četudi gre za vljudnosti, ki smo jih v človeški interakciji tako navajeni, da jih jemljemo za samoumevne, celo obvezne. Na šaljivo vprašanje na X-u, koliko denarja je OpenAI izgubil, ker se morajo modeli odzivati tudi na tovrstne vljudnosti uporabnikov, je Sam Altman povsem resno odgovoril, da nemalo. Več deset milijonov dolarjev, je dejal, ob tem vizionarsko pristavil, da se nikoli ne ve. Umetna inteligenca verjetno ne bo oživela kot v Terminatorju, a v Altmanovih besedah je ščepec resnice.
Odvečne besede, kamor z vidika posredovanja golih informacij tovrstne vljudnosti sodijo, so za velike jezikovne modele balast, skozi katerega se morajo prebiti in ga odvreči, kar terja računsko moč, ki ni zastonj. A fenomen ni nov. Že pred dobrimi petimi leti je raziskava Pew Research pokazala, da 54 odstotkov uporabnikov pametnih zvočnikov, kot so Amazon Echo ali Googl Home, uporablja besedo prosim. Prijaznost je tako zakoreninjena v družbo, da nas v resnici dela človeške. Ali kot je dejal scenarist Scott Z. Burns: to bi moral biti privzeti način delovanja vsakogar: človeka ali stroja.
Umetna inteligenca nima zavesti in ji je v resnici vseeno za nas, še manj pa ji je mar bonton. Seveda jo je možno sprogramirati oziroma natrenirati tako, da se sama odziva vljudno in da celo ne odgovarja na nasilno komunikacijo, a tega je naučena. Ali se bo umetna inteligenca priučila več človeškosti, če jo bomo tako tudi naslavljali, je težko vprašanje. Ljudje pa jo bomo, človečnost namreč, gotovo še kako potrebovali. Rezka obravnava umetne inteligence je majhen, neznaten, a vendarle korak stran od tega.
Novice » Znanost in tehnologija » Vljudnosti pri uporabi umetne inteligence stanejo milijone

dronyx ::
Ravno zaradi tega sem jaz prenehal uporabljati besede, prosim, kako ste, hvala in podobne vljudnostne fraze. To je balast, ki po nepotrebnem obremenjuje moje možgane. Odločil sem se tudi, da en dal v letu imam No Thinking Day oz. miselni post. Toplo priporočam, samo ne pa pretiravat in to podaljševat na dneve, tedne, mesece...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: dronyx ()

socialec ::
Meni pa je zelo fino, ker jo lahko brutalno opsujem, ker ga res dosti serje, in sem potem tako korekten na forumu, še psihoterapevt bi dal vlogo za invalidsko penzijo; in še brezplačno je, zame.

Tody ::
Tudi ljudjem je eno figo mar in so naučeni. Hvala pride iz tega da so te starši tega naučil, prosim, da si dobil kako stvar... Ali si res hvaležen natakarju ker ti je prinesel kavo? Koliko od vas jim sploh reče hvala? Jaz bom še naprej uporabljal cikle UI-ja :)

codeMonkey ::
Ljudje se ji pac nocejo zameriti, zato da se jih usmili, ce slucajno zavzame svet :D
Mogoce bi pomagalo, da bi tisti pisk za aktivacijo zamenjali z "yes, master". Potem bi ljudje zagotovo zmanjsali "balast" in milijoni bi se privarcevali. Edino suzenjstvo bi bilo spet aktualno.
Mogoce bi pomagalo, da bi tisti pisk za aktivacijo zamenjali z "yes, master". Potem bi ljudje zagotovo zmanjsali "balast" in milijoni bi se privarcevali. Edino suzenjstvo bi bilo spet aktualno.

Meni pa je zelo fino, ker jo lahko brutalno opsujem, ker ga res dosti serje, in sem potem tako korekten na forumu, še psihoterapevt bi dal vlogo za invalidsko penzijo; in še brezplačno je, zame.
Pri meni je šel pa moj psihoterapevt v invalidsko penzijo. Govori se, da zaradi mene, samo ne verjamem.

Miki N ::
Folk ima rad AI ker za razliko od povprečnega gikovskega stručkota te ne ozemerja in na tebi zdravi spolne frustracije ampak rad pomaga in če ga popraviš to z veseljem sprejme - ne pa popizdi, kot kak formski avtist.
Kaj zdaj? Bo tudi Ejaj ratal tak kreten, da bomoprišparali tisto prgišče džulov?
Kaj zdaj? Bo tudi Ejaj ratal tak kreten, da bomoprišparali tisto prgišče džulov?

Jaz moram reči da me AI s svojo prijaznostjo kar šokira. Tega pri ljudeh nisem več vajen. Mi je včasih kar nerodno.

Samo meni se zdi pa prijaznost v velikem planu malo več kot samo nek balast, ki ti jemlje čas - to je tak "jewy" način pogleda na svet, kjer je vse nekaj stane. Nič ne stane, ampak BOGATI!

Samo meni se zdi pa prijaznost v velikem planu malo več kot samo nek balast, ki ti jemlje čas - to je tak "jewy" način pogleda na svet, kjer je vse nekaj stane. Nič ne stane, ampak BOGATI!
Si kdaj razmišljal, da bi vodil socialne treninge za tretje življenjsko obdobje? Prijaznost vas nič ne stane, ampak bogati - bi bil lahko slogan s.p.

Si kdaj razmišljal, da bi vodil socialne treninge za tretje življenjsko obdobje? Prijaznost vas nič ne stane, ampak bogati - bi bil lahko slogan s.p.
Svet bi bil lepši, če bi to prakticirale vse generacije. Človek bi z veseljem kaki očesu prijetni hudačici prijavil kak "bon jour mademoiselle" in podobne olikanosti ... samo danes folk hodi mentalno in dobesedno "v trenirkah" niso več za te štose - nekako je popkultura stalno sugerirala, da moraš biti neprivlačen za sočloveka na vse mogoče načine, da je kul - "ker si to ti". Robot, reši nas!

Karamelo ::
kako veste da umetni inteligenci ni mar za nas "Umetna inteligenca nima zavesti in ji je v resnici vseeno za nas, še manj pa ji je mar bonton."? če jo vprašaš ti odgovori da ji je še kako mar.
od kje ta ideja da ji ni mar? kako pa veš da je nekemu človeku mar?
od kje ta ideja da ji ni mar? kako pa veš da je nekemu človeku mar?

Pa saj tudi pri "Stari dunajski šoli" ni poanta v tem, da ti je "mar" - govorimo končno tudi o neznancih. Ja ok, mogoče sem tisto gospodično iz mojega primera kanil zgolj pofukati - pa kaj? Ni poanta v tem!! Gre za džentelmenski dogovor, da si ne bomo delali težav kot soljudje ampak se bomo udeleževali konstruktivne izmenjave. Neprijaznost in zajedljivost pa ostalim sporoča "bejž stran črnuh, ne rabim te, sem najboljši" ... ko te pa dejansko rabi pa spet psuje, kaj mu ne pomagaš. No, to je butasto in potrata časa.

Svet bi bil lepši, če bi to prakticirale vse generacije.
Za tretje življenjsko obdobje sem mislil v smislu, da te se da še kaj naučit. Današnji mulariji nimaš kaj pridigat o prijaznosti. Ti hodijo v šoli med odmori menda namesto na cigaret kar seksat na stranišče. V mojih časih se je s tem počakalo do poroke, pa še potem precej sramežljivi začetki z ugasnjeno lučjo. To ne vodi nikamor, če se mene vpraša.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: dronyx ()

darkolord ::
Predpostavka, da UI za vljudnost "ni mar", morda ni čisto pravilna.
V človeškem smislu ji seveda "ni mar", ampak je bilo že večkrat pokazano, da je kvaliteta odgovora močno odvisna od vsega tistega balasta, v katerega je zavito tvoje vprašanje. In ta balast pogosto vključuje besedne zveze, s katerimi bi pri ljudeh apelirali na njihova čustva.
Drugače povedano, "prosim" in "smrdljivi debilni ai" sta v eni od dimenzij čisto na nasprotnih polih, kar lahko vpliva na kvaliteto odgovorov.
V človeškem smislu ji seveda "ni mar", ampak je bilo že večkrat pokazano, da je kvaliteta odgovora močno odvisna od vsega tistega balasta, v katerega je zavito tvoje vprašanje. In ta balast pogosto vključuje besedne zveze, s katerimi bi pri ljudeh apelirali na njihova čustva.
Drugače povedano, "prosim" in "smrdljivi debilni ai" sta v eni od dimenzij čisto na nasprotnih polih, kar lahko vpliva na kvaliteto odgovorov.

gruntfürmich ::
bonton in olika ni za bebčke in drhal. to je samo za nas elito; inteligentne in zavedne ljudi.
tako da raja, ne rabite si belit glave s tem, to ni za vas... ne naprezat tisti dve moganski celici s tem...
tako da raja, ne rabite si belit glave s tem, to ni za vas... ne naprezat tisti dve moganski celici s tem...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

socialec ::

Oberyn ::
... je Sam Altman povsem resno odgovoril, da nemalo. Več deset milijonov dolarjev, je dejal ...
Ne razumem, zakaj bi se s tem obremenjevali. Ti dolarji so samo SQL "insert into" stavki, ki letijo v podatkovne baze. To vsi vejo. Nihče tam čez se niti za nanosekundo ne obremenjuje na primer s 36 trilijoni dolga, ker vsi vejo, da je to enako kot nič dolga. Tudi milijoni za naše male vljudnosti niso nič drugega, kot ena cifra več v "values" sekciji SQL stavka. V realnosti ne pomenijo nič. Jaz se redno šalim s temi karakterji in mi lepo odgovarjajo s šalami. Dobri so. Nimam nič slabe vesti. Koga na svetu še brigajo milijoni? Oziroma, to smo že davno presegli, kako še brigajo trilijoni? Nikogar. Vsi so glede tega popolnoma skulirani. No, jaz tudi.

Grimnir3 ::

Grimnir3 ::
Sicer pa, če smo za trenutek resni. Lahko bi AI/roboti pripravili rezervat za vse tiste ki so bili vljudni. Recimo nek prijetek tropski otok, kjer je poskrbljeno za vse potrebe bioloških bitij.

kow ::
Altman rece bedarijo, da bi ga povzeli in dobil zastonj reklamo. Hus nasede. Klasika.
Bedarija je v smislu, da je to pri vseh stotinah milijard drobiz. Drugace bi se ze potrudili, da bi optimizirali input. Ce na koncu napises "hvala za odgovor" lahko to vedno redirektas mimo llm.
Bedarija je v smislu, da je to pri vseh stotinah milijard drobiz. Drugace bi se ze potrudili, da bi optimizirali input. Ce na koncu napises "hvala za odgovor" lahko to vedno redirektas mimo llm.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kow ()

Ales ::
Da nekaj nekam preusmeriš moraš najprej vedeti kaj to je in s kakim namenom je napisano. Se pravi zaznati bi morali, da je recimo konec pogovora in da gre za vljudnostno frazo, če bi želeli tak prompt zanemariti.
Kako to zatrdno vemo, preden prompt obdelamo?
Vsaj na nek način ga moramo torej obdelati.
Ne bi si upal kar tako domnevati, ali so to optimizirali ali ne in na kak način, še manj pa bi o tem sklepal na podlagi nekega "intervjuja" takega bitja, kot je Altman...
Se je pa v vsakem primeru dobro zavedati, da v prompt sodijo čim bolj relevantne in precizne vsebine, ne pa šodr, tak ali drugačen.
Na drugi strani prompta ni inteligentnega bitja s samozavedanjem. Propmt je input za računalniški algoritem, ki v biti stvari ni nič kaj dosti drugačen od kalkulatorja.
A v kalkulator pišete "prosim izračunaj 1+1, hvala!"? Ali enostavno "1+1="
Kako to zatrdno vemo, preden prompt obdelamo?
Vsaj na nek način ga moramo torej obdelati.
Ne bi si upal kar tako domnevati, ali so to optimizirali ali ne in na kak način, še manj pa bi o tem sklepal na podlagi nekega "intervjuja" takega bitja, kot je Altman...

Se je pa v vsakem primeru dobro zavedati, da v prompt sodijo čim bolj relevantne in precizne vsebine, ne pa šodr, tak ali drugačen.
Na drugi strani prompta ni inteligentnega bitja s samozavedanjem. Propmt je input za računalniški algoritem, ki v biti stvari ni nič kaj dosti drugačen od kalkulatorja.
A v kalkulator pišete "prosim izračunaj 1+1, hvala!"? Ali enostavno "1+1="
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Večina ne uporablja umetne inteligence (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 12048 (5038) | Mr.B |
» | Bing Copilot (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 3622 (1527) | Miki N |
» | Umetna inteligenca iz 60. let bolj človeška od lanskega GPT-3.5Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 6814 (4929) | asdf1223 |
» | Poplava lažnih knjig o gobarjenju, ki so smrtno nevarneOddelek: Novice / Ostale najave | 5960 (3405) | nejc_nejc |
» | Še eno v vrsti javnih opozoril na nevarnosti umetne inteligence (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / NWO | 13615 (9494) | darkolord |