» »

Microsoft že 30 odstotkov kode napiše z umetno inteligenco

Microsoft že 30 odstotkov kode napiše z umetno inteligenco

Slo-Tech - Microsoft izvršni direktor Satya Nadella je v zanimivi diskusiji, ki jo je imel z Metinim šefom Markom Zuckerbergom, med drugim ocenil, da je v Microsoftu 20 do 30 odstotkov kode že napisane z umetno inteligenco. Delež se še povečuje, je dejal. Govorila sta pred množico na konferenci LlamaCon, ki je potekala v Menlo Parku v Kaliforniji.

Na enako vprašanje Zuckerberg ni mogel odgovoriti iz glave, a je potrdil, da razvijajo model umetne inteligence, ki bo gradil prihodnje verzije Llame. Že prihodnje leto bo v Meti kakšno polovico razvoja že opravljala umetna inteligenca, je dejal Zuckerberg.

Spomnimo, da je Googlov Sundar Pichai že oktobra lani ocenil, da 25 odstotkov Googlove kode piše umetna inteligenca. V to smer se premikajo tudi ostala podjetja, denimo Spotify in Shopify.

Zanimivo je, da umetna inteligenca trenutni bolje obvlada Python kot C++, vsaj v Microsoftu. Kodo, ki jo piše v Pythonu, je Nadella ocenil kot fantastično, v C++ pa zgolj kot precej dobro. V praksi se umetna inteligenca bolje znajde pri pisanju nove kode kot pri popravljanju obstoječe.

23 komentarjev

pegasus ::

Kul. Če smo se pred tem izogibali MS izdelkom iz principa, imamo sedaj za to trdne argumente :))

LeQuack ::

V Sloveniji bodo sindikati rešili poklice pred AI.
Quack !

mtosev ::

Super. Meni je vseeno kdo piše kodo in me zanima, da so izdelki kot so Windows dobri, ki je moj main os.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Zgodovina sprememb…

• spremenil: mtosev ()

skumpl ::

Zanimivo.

tony1 ::

pegasus je izjavil:

Kul. Če smo se pred tem izogibali MS izdelkom iz principa, imamo sedaj za to trdne argumente :))

Reklama za OpenBSD iz sosednje teme. :D

pegasus ::

Pa ... ubistvu bi bil to zelo zanimiv eksperiment: fine tuning za pisanje C kode uveljavljenega llm modela z openbsd kodo. Ali rezultati potem vsebujejo manj klasičnih C napak? Bi z veseljem prebral kak akademski članek na to temo ...

tony1 ::

Verjetno jih še ni, uporabljajo ga pa vseeno. Če bo sranje, bomo pa že porihtali. Enkrat. (Upam, da ne... na roke?)

DamijanD ::

Meni je zanimivo koliko kode mora spotify pravzaprav napisati - saj načeloma že leta ponuja identično storitev...

delavec44 ::

mtosev je izjavil:

Super. Meni je vseeno kdo piše kodo in me zanima, da so izdelki kot so Windows dobri, ki je moj main os.

Ko pa ne boš službe dobil, bo pa problem.

Zako ::

Sem videl že v praksi kako junior developer Copy Paste kodo iz chatgpt nafuka in pošlje stranki v produkcijo.
Do sedaj sem moral vse popravljat.

Ne verjamem da bomo zgubili sluzbe
Zako je zakon!!!

fikus_ ::

Bolj točen naslov bi moral biti "do 30% nove kode".
Je pa vprasanje, koliko nove kode sproducirajo zaposleni v MS in koliko jih dela na "peglanju" obstoječe.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

Utk ::

delavec44 je izjavil:

mtosev je izjavil:

Ko pa ne boš službe dobil, bo pa problem.

Za nekatere to ne bo problem. Maminiga sina ne more chatgpt nadomestit...or can it?

Če je teh 30% neka brezvezna koda, ki je zmeraj ista, neki generirani classi, propertiji, itd, why not, ampak potem se je tudi za vprašat ali je ta koda sploh potrebna.

mrpiagg ::

Zdej mi je pa jasno zakaj imamo vedno vecje tezave in cudne buge z raznimi MS programi in strezniki na katere nam tudi MS ne odgovarja oz. rece "pocakte kaksn dan pa vidimo, ce bo ok. ...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: mrpiagg ()

delavec44 ::

Res je veliko napak v updatih zadnje čase. Celo toliko, da sedaj najprej update dobi le majhen delež uporabnikov. Kot da nimajo za testiranje beta verzij.

Seljak ::

Vsi tukaj jokate, a sami programirate s pomočjo Ai in plačujete 20€ na mesec za licenco...

Ring0Ruin ::

pegasus je izjavil:

+1, ze prej so bili sekret, zdaj bodo pa se halucinirali.

Razen tega poznam to "raziskavo", steli so spremenjeno kodo s commiti in izkazalo se je, da je teh commitov precej vec, kot prej, zato ker je AI zajebal in je moral nekdo popravljati. Ce se mi bo dalo, bom poiskal link na raziskavo.

Skratka, tale novica zgoraj je samo reklama, da bi vec firm narocalo CoPilot in viselo na githubu. Glede na to, da bi se moral ta produkt, ob vsej svoji neskoncni uporabnosti, dobro prodajati, se clovek vprasa zakaj rabi Microsoft zanj reklamo.

Mogoce pa le ni tako dober, kot trdijo...

Cesar AI kekci ne razumejo (ker ne znajo kodirat), je, da je lazje kodo pisat, kot brati in iskati v njej napake. In AI jo samo pise..

V cakanju prvih cloveskih zrtev, zaradi AI spisane kode...
Tega ne pisem jaz, sem se cepil proti Covidu in sem ze leta mrtev. Baje.

Ljudje, ki najbolj mahajo z zastavami, si je ne zasluzijo imeti.

Zgodovina sprememb…

OutOfTheBox ::

Seljak je izjavil:

Vsi tukaj jokate, a sami programirate s pomočjo Ai in plačujete 20€ na mesec za licenco...

Drži.

Utk ::

Ne vem če sem že kdaj karkoli uporabnega direktno skopiral iz chatgpt. Uporabljam za prevajanja iz enega jezika v drugega, vprašam za način kako bi nekaj naredil in včasih me pošlje v smer na katero sam najbrž ne bi pomislil, morda celo kdaj da mi je naredil kako funkcijo max 5 vrstic. Da bi mu reku, naredi to in to, jaz pa skopiral, ne gre. Nekaj naredi, včasih res hitreje kot bi sam, ampak nazadnje moraš sam popravljat, potem pa vprašanje kolk je še hitreje. Kako popravljat za njim če nimaš pojma pa ne vem.

Glugy ::

Verjetno zares uporabno verzijo umetne inteligence skrivajo pred javnostjo. Sigurno je njihova 100x boljša za konkretno programersko delo. Konec koncev že zarad "nacionalne varnosti" in vojske. Vse kar je komercialno dostopnega je po navad leta in leta zadaj. Po navad.

Zdej čakam da bo še Linux začel z umetno inteligenco kej pisat. Pa niti ne mislim da bi bila nujno to slaba zadeva. Mogoče bi tako pospešil razvoj Linuxa in bi mogoče prej lahko Microsoft nadomestil z enim od operacijskih sistemov. Še tiste malenkosti ki se še zmer pojavljajo pa mnogokaterega uporabnika še danes odvračajo od Linuxa.

strawman ::

20-30% je povsem verjetno, če v to šteješ vso generirano boilerplate kodo, ter autocomplete AI agentov.
Vprašanje koliko pa je neke kompleksne logike.

WhiteAngel ::

Claude, ki je top model za programerje, piše tako špageti kodo, če gre za več kot 100 vrstic, da boli glava. Tudi za teste je uporabna le pogojno, ker ne dojame domene, kakšen je softver in kateri so borderline casi. Tako tako.

Ring0Ruin ::

Glugy je izjavil:

Zdej čakam da bo še Linux začel z umetno inteligenco kej pisat. Pa niti ne mislim da bi bila nujno to slaba zadeva. Mogoče bi tako pospešil razvoj Linuxa in bi mogoče prej lahko Microsoft nadomestil z enim od operacijskih sistemov. Še tiste malenkosti ki se še zmer pojavljajo pa mnogokaterega uporabnika še danes odvračajo od Linuxa.

Tudi jaz upam, da zacnejo umetno inteligenco uporabljat, Linux koncno rabi milostni strel, da se znebimo tega opinionated in nasranega operacijskega sistema, je bil vredu, za vmes, da se naucimo vseh napak, ki jih lahko sproducira milenijske in postmilenijske generacije (systemd, docker, apparmor, Gnome, ...), zdaj bo pa pocasi dovolj, cas za prehod iz nepoducene anarhije nazaj v red: FreeBSD.

Microsoft je pa ze crknil, kura brez glave, ki dirja po dvoriscu, ker telo se ne dojema, da glave ni vec. Za sabo pa vlece kup trupel, ki se niso sposobna prilagoditi.
Tega ne pisem jaz, sem se cepil proti Covidu in sem ze leta mrtev. Baje.

Ljudje, ki najbolj mahajo z zastavami, si je ne zasluzijo imeti.

Zgodovina sprememb…

darkotri ::

Sem mislil, da v Windowsih ne more biti več bugov...no sem se motil, bo AI poskbel za to.
darko

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Microsoft je vložil v OpenAI, ker se je bal Googla, niti pa še vedno vleče Gates

Oddelek: Novice / Ostale najave
316579 (3669) Markoff
»

Prva sprememba tipkovnic po 30 letih

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
296731 (3298) Phantomeye
»

Microsoft kupil Github (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
5221035 (11405) Machete
»

Google bolj omejuje svojim raziskovalcem, kaj lahko objavijo