» »

Kdo kaj služi z delnicami?

Kdo kaj služi z delnicami?

Temo vidijo: vsi
««
217 / 220
»»

pingme ::

In če kdo misli, da je PE dober indikator, potem naj raje kupi VTRS (generik, spin-off PFE) :'(

kow je izjavil:

Ja, samo Teva ima tudi visji upside. V 8 letih so ze odplacali polovico svojega dolga. Mislim, da imas pri Tevi veliko vecjo moznost, da izgubis denar, pa tudi da ga podvojis.

Seveda, se strinjam, ampak valutacija odraža kakšna je verjetnost, da se zgodi eno ali drugo.

delavec44 ::

LeQuack je izjavil:

Do konca tedna bo na ATH, potem pa sky is the limit.

Kaj sedaj to? To imam, ko poslušam slo-tech strokovnjake :|

LeQuack ::

Saj bo Krka še več lastnih delnic kupila in bo šlo še bolj gor. To je tko kot Microstrategy ko bitcoine kupuje.

Krka - pridobivanje lastnih delnic, cca 20% dnevne količine zadnjih nekaj dni/tednov je samo odkup lastnih delnic.
https://seonet.ljse.si/?doc_id=91125
Quack !

Zgodovina sprememb…

• spremenil: LeQuack ()

Malidelničar ::

pingme je izjavil:

In če kdo misli, da je PE dober indikator, potem naj raje kupi VTRS (generik, spin-off PFE) :'(

Sem jih bežno spremljal. Ima kdo?
P.S. imam PFE drgač
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

Caracas ::

pingme je izjavil:

? Kako pa to misliš. Viatris dela izgubo. PE je relevanten le če firma dela dobiček.

Buggy ::

S&P 500 spet tanka...le kaj bi bil lahko vzrok :))

rini ::

Recesija je za ovinkom.

Sparkxl ::

Buggy je izjavil:

S&P 500 spet tanka...le kaj bi bil lahko vzrok :))

Ne razumem kako lahko tako pada. Quack je rekel da bo danes ath. Počasi bom posumil da je ful of shit in da tudi sbi top ne raste v nedogled

hja ne vem...med tem kokice pa mal muzke >:D

Malidelničar ::

Pharma mi drži plus. Ostalo (naftaši, materiali, IT) pa crash.
Kako pa pri vas, kakšne performerje imaste kaj?
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

Zgodovina sprememb…

rini ::

Ko je Golob prišel na oblast, so tu strašili, da se je potrebno prijeti za denarnice. A pravi slon v svetovni ekonomiji je Trump. Bolje ne bi mogel pretresti borzo in še bo padalo.

...in ce si stavil na slovenske firme si lepo v plusu...Kdo bi si vedu kaj je Golob zajebu, da imas sedaj mocnejsi portfolio, ce si sel all in na domacem terenu :D

Namjestalka je to ti recem. Golob je neki zamesal, ker je evil Kucanov nedonosencek LOL

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Buggy ()

redtech ::

Kater naftaš pa je crashal, ker ga ne najdem? :)
Materiali VALE -1%?

Od gold minerjev danes izstopa BTG -8%.

@Gareth Soloway je danes omenil, kako gre ekonomija postopoma navzdol, 1 leto nazaj je o težavah potrošnikov poročal McDonalds, Dollar (nižji razred), potem trgovine srednjega razreda, danes LULU -15% višji razred.

@George Gammon pa je imel dober video o Trumpovem napadu na cene nepremičnin.

1. Mortgage finance giants Fannie Mae and Freddie Mac have been under government conservatorship since 2008. President Trump wants to privatize them.

2. DOGE
Skupaj naj bi ukrepili sklatili cene nepremičnin za -25%.

Caracas je izjavil:

pingme je izjavil:

? Kako pa to misliš. Viatris dela izgubo. PE je relevanten le če firma dela dobiček.

VTRS zelo niha dobiček, ja tudi pod nič (glavni razlog je ogromen dolg, podobno kot Teva), forward PE je pod 5 in izplačuje 5,5% dividendo.
Podobno kot Teva - lahko gre hitro krat dva ali pa pada še naprej.

energetik ::

Malidelničar je izjavil:

Podobno, nerealizirane izgube danes malce blažita GILD in PFE, zraven pa še EU consumer staples, pa EU bonds. Sicer pa kar dober kreš danes. Po drugi strani pa - če bi res vse dajal v SPPW in ne bi bluzil z rudarji, uranom in litijem, bi bil še vedno kar dobro v plusu glede na vložek.

Jah, morali bi se držati po Buffetu in imeti več v kešu, da bi lahko pričeli z nakupi.
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: energetik ()

Kdaj misli pa Buffet kupiti nazaj?

Mogoče tudi sam ne bo doživel tega cikla, ki traja približno desetletje.

https://www.currentmarketvaluation.com/...

rini je izjavil:

A pravi slon v svetovni ekonomiji je Trump. Bolje ne bi mogel pretresti borzo in še bo padalo.

Ne vem če je ravno tako. Imeli smo situacijo, ko je balon že iskal iglo.

Trump dela isto kot v prvem mandatu....carine tu, carine tam, pa takrat market ni kaj pretirano reagiral

energetik je izjavil:

Malidelničar je izjavil:

Podobno, nerealizirane izgube danes malce blažita GILD in PFE, zraven pa še EU consumer staples, pa EU bonds. Sicer pa kar dober kreš danes. Po drugi strani pa - če bi res vse dajal v SPPW in ne bi bluzil z rudarji, uranom in litijem, bi bil še vedno kar dobro v plusu glede na vložek.

Jah, morali bi se držati po Buffetu in imeti več v kešu, da bi lahko pričeli z nakupi.

Jaz pa sem poslušal starega in nasplošno mi je lani začelo že smrdeti vse skupaj. Od sredine leta naprej nisem več vlagal nič.

Meni letos lepo dela gdx, o&g supplierji, grčija in kitajska. Vse drugo epsko dol.

Sparkxl je izjavil:

Jaz pa sem poslušal starega in nasplošno mi je lani začelo že smrdeti vse skupaj. Od sredine leta naprej nisem več vlagal nič.

Hehe, jaz sem pa takrat začel z delnicami. Super.

Ja saj delnica ni enako delnica. Če si začel s pravimi sektorji, ni s tajmingom nič narobe.
Če pa si štartal kot 99% ljudi na usa tech in njegove index derivate (s&p500, nasdaq, vwce) potem pa sožalje.

Danes bo spet krvavo. Jaz že imam izdelano strategijo za letos: vlaganje na 2 meseca po nekaj kilo not, vmes pa glavo v pesek in ne gledam

če se ponavlja 2007 ali celo kaj hujšega, boš moral glavo not držat 7 let plus...sam sem 60% v cashu (CSH2, XEON in XFFE), 5% v srebru, 10% v dividendnih delnicah (ARCC, HTGC, TRIN), 10% v obvezniških skladih (SXRC in XGLE) pri ostalem sem pa tepen. Ne grem močneje v delnice dokler se tole ne stabilizira. Nekak ne vidim pred jesenjo ali kasneje.

Sparkxl je izjavil:

Trump dela isto kot v prvem mandatu....carine tu, carine tam, pa takrat market ni kaj pretirano reagiral

Niti približno. Takrat ni igral niti približno tako izolacionistične politike. Če bo vsaj približno naredil tako kot pravi (zaenkrat je) bodo carine v USA v poprečju najvišje v zadnjih 90 letih. Pred 90 leti je bil svet povsem drugačen glede carin...

Najnovejši insider info je, da bo vsem dodatno nabil 20% carine. Da ne bo kompliciral z recipročnimi tarifami.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Caracas ()

Matejjjjj ::

LeQuack je izjavil:

Saj bo Krka še več lastnih delnic kupila in bo šlo še bolj gor. To je tko kot Microstrategy ko bitcoine kupuje.

Krka - pridobivanje lastnih delnic, cca 20% dnevne količine zadnjih nekaj dni/tednov je samo odkup lastnih delnic.
https://seonet.ljse.si/?doc_id=91125

Ne vem, zakaj bi kdo sploh vlagal v generike. Časi manjšega števila konkurentov, ki so ob padcih patentov zaslužili milijone, mislim, da Sandoz v enem in do sedaj edinem primeru, celo milijardo, so mimo. Gre samo za ekonomijo obsega, kjer pa ni in ne bo več ekstremnih dobičkov, ki jih pričakujete tukaj. Populacija na takih forumih išče loto listke, ne pa molzne krave.

Caracas je izjavil:

če se ponavlja 2007 ali celo kaj hujšega, boš moral glavo not držat 7 let

Si malo na hece? To so bila leta commodity super cikla. Kdor je imel takrat kaj v teh sektorjih je imel bolane donose. Kot rečeno...delnica ni enako delnica

Matejjjjj ::

Caracas je izjavil:

če se ponavlja 2007 ali celo kaj hujšega, boš moral glavo not držat 7 let plus...sam sem 60% v cashu (CSH2, XEON in XFFE), 5% v srebru, 10% v dividendnih delnicah (ARCC, HTGC, TRIN), 10% v obvezniških skladih (SXRC in XGLE) pri ostalem sem pa tepen. Ne grem močneje v delnice dokler se tole ne stabilizira. Nekak ne vidim pred jesenjo ali kasneje.

Sparkxl je izjavil:

Niti približno. Takrat ni igral niti približno tako izolacionistične politike. Če bo vsaj približno naredil tako kot pravi (zaenkrat je) bodo carine v USA v poprečju najvišje v zadnjih 90 letih. Pred 90 leti je bil svet povsem drugačen glede carin...

Najnovejši insider info je, da bo vsem dodatno nabil 20% carine. Da ne bo kompliciral z recipročnimi tarifami.

Pa veš, kaj je tečaje povrnilo nazaj?
Kaj je cene stanovanj v lj povrnilo iz brezna nazaj?

Free money. nič drugega. Samo in edino free money in lahkotnost loterije z 0% kreditno OM. 2013 je Lj nepremičninski trg imel perspektivo kot jo ima Snežni štadion, da še kdaj gosti tekmo svetovnega pokala. Nobenega ozadja ni tu, nobenega razvoja, ničesar ni v ozadju. Le špekulacija, da se nakup ceglov z viškom denarja splača bolj kot kaj drugega. Ta zdaj že malo manj free money zaenkrat še drži vse ostalo pokonci, predvsem pa vse storitve, katerih trg vleče narod v mesta. Če se to ustavi....

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Matejjjjj ()

Aja? In katera delnica ti je od konca 2007 do 2015 prinesla ta bolan donos?

Kateri sektor nasplošno nosi 8 let konstantno plus? Noben. Ti govoriš kot da je vse takrat padlo dol in se 7 let ni pobralo. Kar je en velik kup bikovega dreka.

Že S&P500, če si ga kupil na najvišji točki v 2007, si bil 2015 konkretno v plusu (in to prilagojeno za inflacijo). Znotraj indeksa (in izven) je pa seveda cel kup delnic, ki so bile mnogo višje in veliko, ki so bile nižje oz. so bankrotirale. YTD pri večini delnic, ki sestavljajo s&p500 indeks ni nič groznega, veliko jih je v plusu, padlo je to, kar je prej vleklo gor (mag7).

sparkxl: En velik kup bikovega dreka prodajaš ti. Povej katera delnica iz tvojega commodity sektorja je med konec 2007 in 2015 naredila po tvoje bolan donos? Ti celo pišeš kot da je takrat celoten commodity sektor delal bolan donos... Nakladač. Ja, celoten trg delnic se praktično ni pobral v tistih letih. Seveda najdeš kakšno delnico, ki je izjema. (no ti izgleda še to ne znaš). Nakladati o surovinah in izgubljati zadnjih 15 let pa znaš, to pa ja.

pigme: pa ti veš kdaj je 2007 trg začel padati in kdaj je zadel najnižjo točko? Pa ne pišeš kaj je zdaj, ampak kaj bo, če...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Caracas ()

S&P500 je vrh dosegel septembra 2007 in začal padati. Dno je bilo februarja 2009, potem se je začela rast in 2013 je bil že ATH.
Kaj bi rad povedal?

In to je indeks, veliko jih je bilo boljših in veliko slabših.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: pingme ()

da je tale tvoj stavek "Že S&P500, če si ga kupil na najvišji točki v 2007, si bil 2015 konkretno v plusu" konkretna bedarija.

Očitno tolaš, dal sem ti worst case scenarij, ti pa želiš prikazati, da je bilo še huje?

Pa pizda preberi si debato še enkrat. Fak... Kaj od tega ti ni razumljivo: da če bo podobno kot je bilo 2007 in boš začel sedaj metati v delnice, da se lahko zgodi da 7 let ne boš smel pogledati donosa? A da po 7 letih ne bo bolje? Fak ste eni res. Uletite v debato z nekim prepričanjem kaj piše in napletate mimo, pol pa druge obzožujete trolanja...

Če sedaj začneš metati noter je še dobro. Eni smo metali skoraj na ATH. Jaz sem drugače trenutno 3% v minusu sumarno.

Bo kdo prodal (in je siguren, da gre dol) ali hodl in pač ne gledamo par mesecev ali let? Recimo da ne rabiš denarja.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: delavec44 ()

dev ::

Jaz bom držal, denar bom rabil čez kakšno leto ali 2. Upam, da se do takrat pobere, če ne, bo treba pa spremenit plane :|
All we have to decide is what to do with the time that is given to us.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: dev ()

dev je izjavil:

Jaz bom držal, denar bom rabil čez kakšno leto ali 2. Upam, da se do takrat pobere, če ne, bo treba pa spremenit plane :|

Enako. Varčujem za otroke, tako da če par let, pa tudi prav. Vseeno boli, ker če bi vedel bi sedaj prodal in kupil poceni nazaj, ko pade. Kristalno kuglo rabim.

Bom pa trenutno nehal kupovati, čeprav zgleda dober moment, da kupim poceni. Ne upam, dokler se ne pokaže kam bo šlo.

Ti še osnovnih pojmov nimaš razčiščenih. Pri -4% ne moreš govorit o bolečini in poceni nakupih.

Jaz sem to igro začel s kriptom. Odlično za treniranje želodca. -20% dnevno tam ni nič nenavadnega. Pri delnicah pa imam rekord okrog -30% v 2 mesecih. Si pripravljen na take scenarije? Ker pridejo zagotovo, edino vprašanje je kdaj

dev je izjavil:

Ti pa nisi zadeve dosti naštudiral? Ne moreš v delnice vlagati tistega, kar boš nujno rabil čez 2 leti, no. Razen če si odličen trejder in boš naredil hiter trejd in pravočasno prodal.
vires in numeris

Sparkxl je izjavil:

Ti še osnovnih pojmov nimaš razčiščenih. Pri -4% ne moreš govorit o bolečini in poceni nakupih.

Jaz sem to igro začel s kriptom. Odlično za treniranje želodca. -20% dnevno tam ni nič nenavadnega. Pri delnicah pa imam rekord okrog -30% v 2 mesecih. Si pripravljen na take scenarije? Ker pridejo zagotovo, edino vprašanje je kdaj

Sumarno sem napisal. Nekaj je -20%, nekaj je pa plus.

O bolečini pišem, kaj še pride, ne za trenutno stanje. Delta je sicer 8%, 4% je izgube od nakupne vrednosti.

Iz kripta sem šel ven. Sem dal tam čez vse kar se je dalo, samo vložki so bili manjši.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: delavec44 ()

Za surovine bi rekel, da je 2007 - 2015 konsolidacija, bikov trend je bil 2000 - 2008 (nafta je največja utež za index).

dev ::

energetik je izjavil:

dev je izjavil:

Ti pa nisi zadeve dosti naštudiral? Ne moreš v delnice vlagati tistega, kar boš nujno rabil čez 2 leti, no. Razen če si odličen trejder in boš naredil hiter trejd in pravočasno prodal.

Je bil plan na daljši rok ko sem začel ampak je prišla ena priložnost vmes nenačrtovano. Nujno ni, tako da bom videl, mogoče se bo pa izšlo, če ne pa spremenim plane.
All we have to decide is what to do with the time that is given to us.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: dev ()

ripmork ::

Še en teden za izdaten DCA v sklade (zdaj predvsem v bojl volatilen SXRV, ki je ekstra izgubil), vse praktično po cenah iz začetka lanskega Junija. Do drugega Aprila bo verjetno še padalo, potem pa bodisi še večji padec (recesija?), ali pa odboj, kdo ve...

Po nekaterih analizah je ključna informacija, ki loči kratkotrajno korekcijo od recesije, situacija homebuilders delnic; glede na pretekle dogodke je hkraten padec marketa in slednjih ponavadi vodil v recesijo, padec marketa ob relativno stabilnih homebuilders delnicah se je pa ponavadi hitro pobral in vodil v nove ATH. Kolikor sem gledal situacijo slednjih delnic je slika mešana, a bolj negativna kot pozitivna.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: ripmork ()

gruntfürmich ::

vprašanje za poznavalce (sam imam te dni premalo časa da bi vrgel enačbo na papir (mi je pa zelo zanimivo sestaviti enačbo), bližnjic pa ne poznam):

ali pri mesečnih vplačilih zaslužiš več v primeru, da delnice padejo in so na koncu 10% višje kot na začetku;
ali pa zaslužiš več, če delnice linearno rastejo do končnih 10% višje kot na začetku; enako ob enakih mesečnih vplačilih?
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Če vmes padejo, jih takrat ceneje kupuješ. Po logiki imaš tako več kot če linearno raste.

ampak tudi prejšnje naložbe padajo

res pri padajočem trgu dobiš veliko več enot premoženja, ki je potem na isti vrednosti na koncu veliko več vrednih.
izgleda da je najbolje tako začeti varčevati na začetku krize :D

Spura ::

Predvsem je fora, kje so na koncu vrednosti. Ce market dostkrat pada potem tudi kasneje ponavadi ni kaj visoko. Ce pa vzames fiksno koncno vrednost, recimo da bo S&P 10000 leta 2032, potem je najboljse da je karseda dolgo nizko. Idealno bi bil celi cas na 3000 in potem pridobil 7000 tock v zadnjem tednu preden prodas.

Spura je izjavil:

Predvsem je fora, kje so na koncu vrednosti. Ce market dostkrat pada potem tudi kasneje ponavadi ni kaj visoko. Ce pa vzames fiksno koncno vrednost, recimo da bo S&P 10000 leta 2032, potem je najboljse da je karseda dolgo nizko. Idealno bi bil celi cas na 3000 in potem pridobil 7000 tock v zadnjem tednu preden prodas.
Finta je, da če to delaš za npr. penzijo, nikoli ne prodaš naenkrat vsega, ampak spet DCA-jaš, tokrat v prodajni smeri. Npr. 1x letno, ko je na kakšnem lokalnem vrhu, prodaš za 1 leto porabe in daš sredstva na varčevalca ali MM ETF. Torej ko si še delovno aktiven, mesečno DCA kupuješ, ko si penziji DCA prodajaš. Na ta način se boš zelo težko zafrknil, tudi če pridejo vmes kake 10-letne depresije.
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: energetik ()

LeQuack ::

Trump ima jutri rok za tarife, ki ga bo ali podaljšal ali pa jih ne bo uvedel, v vsakem primeru je potem to market bottom kjer smo zdaj.
Quack !
««
217 / 220
»»