Forum » Loža » Kdo kaj služi z delnicami?
Kdo kaj služi z delnicami?
Temo vidijo: vsi

Caracas ::
V info NLB je v Londonu danes padla za 9% zaenkrat. Tako da tudi v Ljubljani pričakujte v ponedeljek nadaljni potop.

LeQuack ::
A ni Rastoder ves denar od stanovanj vložil v Krka delnice, več deset milijonov? On že ne bo pustil da pade.
https://www.finance.si/rastoderjev-nov-...
Drugače pa mogoče se splača izi stran od delnic in kupovati stanovanja v Ljubljani. Ta se dražijo 10% na leto, brez rizika padca kot je to pri delnicah. Think about it, kje drugje boste dobili 10% brez rizika. Povprečna cena novogradnje je sicer 6500 EUR/m2, blizu cenam iz Londona in Švice.
https://www.zurnal24.si/pod-streho/nepr...
https://www.finance.si/rastoderjev-nov-...
Drugače pa mogoče se splača izi stran od delnic in kupovati stanovanja v Ljubljani. Ta se dražijo 10% na leto, brez rizika padca kot je to pri delnicah. Think about it, kje drugje boste dobili 10% brez rizika. Povprečna cena novogradnje je sicer 6500 EUR/m2, blizu cenam iz Londona in Švice.
Quack !
Zgodovina sprememb…
- spremenil: LeQuack ()

Evo ga , kvak je kvaknu, pričakujte v kratkem padec cen stanovanj v Ljubljani
Tebi se sanja ne kolk je cena stanovanj v Londonu...
Tebi se sanja ne kolk je cena stanovanj v Londonu...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Caracas ()

Evo ga , kvak je kvaknu, pričakujte v kratkem padec cen stanovanj v Ljubljani
Haha. To sicer ne bi bilo slabo za zdrav trg, ampak glede na to da imamo že 10 let rasti, ni za pričakovati kaj drugega kot nadaljnja rast.
Quack !

gen Maister ::
Če bi ti znal upoštevati in razumeti kakšen (pameten) nasvet, tudi ne bi bilo slabo!?? 
Samo ne vem, če bi trg to lahko prenesel!??
Lahko ti jih dam pa polno slabih, pa si sam izbereš kakšnega!?

Samo ne vem, če bi trg to lahko prenesel!??

Lahko ti jih dam pa polno slabih, pa si sam izbereš kakšnega!?

Zgodovina sprememb…
- spremenilo: gen Maister ()

krucymucy ::
"Zanimiva" dva tedna, sploh ta teden.
Sem se neplanirano dezinvestiral, če se tako izrazim.
Malo peče, ampak bomo preživeli. HODL :)

rini ::
Jaz sem v preteklem tednu v hlačnem žepu našel nekaj drobiža in sem v navalu navdušenja kupil 10 amzn. Izguba -20%

dronyx ::
Če pride recesija in stanje podobno, kot 2008, ko bodo ljudje masovno izgubljali službe, kreditov ne bodo mogli več vračat in imaš potop cene stanovanj za 30% v enem letu ali še prej. Takrat se bo vsem zdelo 3.000 € za stanovanje v Ljubljani predrago. To so ti, ki bi par mesecev nazaj dali zlahka 6.000 € za m2.

Ampak noben Slovenec ne bo hotel prodati stanovanje pod trenutno ceno.
Če izgubiš službo in si brez prihodkov kreditov ne moreš več vračat in ti nepremičnino banka proda. Ko je takih par tisoč...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: dronyx ()

Kakor se spomnim v zadnji krizi tudi banke niso hotele prodajati stanovanja, ampak so jih kopičila, ter hkrati iskala bailoute od države.
Quack !

Buggy ::
Ampak noben Slovenec ne bo hotel prodati stanovanje pod trenutno ceno.
Če izgubiš službo in si brez prihodkov kreditov ne moreš več vračat in ti nepremičnino banka proda. Ko je takih par tisoč...
Jaz sem v teh casih (2008) naredil nekaj kewl long term ugodnih nakupov, kaj bi bilo sedaj drugace?

kow ::
Ampak "Kadarkoli se nagibas da je trg v balonu" je timing the market a ni. Ker pravijo da ne moreš timati marketa. Recimo primer če bi Trump namesto večjih tarif uletel z manjšimi, bi mogoče bila zdaj ravno obratna situacija.
Ja, ampak trg je bil ze tako kar pregret. Tudi ni vse v maksimalnem donosu, ampak tudi zmanjsevanje volatilnosti portfelja ima dolocene prednosti. Vcasih si tudi "prisiljen" prodati zaradi zunanjih okoliscin.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kow ()

Ja samo danes je dobil ekstra zagon in je že 2,5% gor. Zna bit da je to nova zlata doba za kripto.
Quack !

Popravite me če se motim...če si na borzi vreden 500 MRD in izgubiš 300 MRD je še vedno bolje, kot če si vreden 50.000 € in izgubiš samo 20.000.

"Zanimiva" dva tedna, sploh ta teden.
Malo vas je streslo!??

https://www.24ur.com/novice/tujina/imf-...
Ponovno boste obogateli!!

Zgodovina sprememb…
- predlagal izbris: delavec44 ()

energetik ::
Nič, GILD sem prodal po 1 letu s 50% profita. Ne bom gemblal naprej. Lahko da sem se zafrknil, ampak ne bom jamral, profit je vseeno lep.
Unrlz P&L od ostalega portfelja pa raje ne gledam...
Sicer pa odprem grafe in pričakujem kripto pokol... in zagledam Bitcoin tam kjer je bil pred 1 tednom
Lepo in zame povsem pričakovano, lahko rečem končno. V tej zmešnjavi ratuje save-haven.
Unrlz P&L od ostalega portfelja pa raje ne gledam...
Sicer pa odprem grafe in pričakujem kripto pokol... in zagledam Bitcoin tam kjer je bil pred 1 tednom

Lepo in zame povsem pričakovano, lahko rečem končno. V tej zmešnjavi ratuje save-haven.
vires in numeris

Vidim da marsikdo ne razume prave težave ZDA, v kateri so se znašli. Zaradi globalizacije, želje po visokih dobičkih in USD kot rezervne valute (posledično močnega USD) se je desetletje industrija selila iz ZDA, zlasti v Azijo. Sem moral prav pomisliti, če poznam kakšen ameriški izdelek, ki ga lahko kupiš pri nas in je narejen v ZDA. Mi ne pade nič na pamet. Verjetno so tudi Ford avtomobili za naš trg narejeni kje drugje, ne v ZDA. To je en velik problem. Drug problem se je pa pojavil v trenutku, ko so ZDA začele USD uporabljati kot orožje. Številne države so seveda takoj poštudirale, da ni najbolj modro imeti USD za rezervno valuto in državne denarne rezerve, ker se ti jutri lahko zgodi, da ti zaplenijo vse USD. In kombinacija teh dveh problemov pomeni seveda paniko za ZDA. USD sicer ne bo čez noč izgubil status rezervne valute. Ta proces bo postopen, ampak za ZDA boleč, saj se bo ogromna količina USD vrnila v ZDA, prav tako pa bo mnogo težje prodajati ogromen dolg. Ali lahko tarife rešijo težave, ki so nastajale desetletja? Po moje ne. ZDA če ne bodo vlekli pravih potez se lahko enkrat zgodi, da bodo tudi sami država tretjega sveta. Ne jutri, ne čez 10 let, ampak...Po moje Trump ni rešitev, ampak del problema, ki ga imajo. Sploh bizarno pa je, da predsednik, ki očitno niti ne razume kako deluje ekonomija, soli pamet šefu FED-a kako mora voditi denarno politiko. Adijo pamet.
Zgodovina sprememb…

oracle ::
Če pride recesija in stanje podobno, kot 2008, ko bodo ljudje masovno izgubljali službe, kreditov ne bodo mogli več vračat in imaš potop cene stanovanj za 30% v enem letu ali še prej. Takrat se bo vsem zdelo 3.000 € za stanovanje v Ljubljani predrago. To so ti, ki bi par mesecev nazaj dali zlahka 6.000 € za m2.![]()
![]()
Ja, izguba služb ljudi, ki odplačujejo visoke kredite za nepremičnino so res ahilova peta sistema. A je možno priti do podatkov, koliko je takih ljudi in posledično kako visoko je to specifično tveganje?
Na splošno se mi zdi, da je v Sloveniji velik interes po nakupu nepremičnine kot dolgoročni zaščiti proti inflaciji. Še večji pa seveda od tistih, ki nujno rabijo streho nad glavo in so vpregli celo družinsko drevo, za nakup. Vsi ti so kupovali po 6000 eur/m2 in ne bodo prodajali. Ostanejo še do vratu zakreditirani. Taki bi pa v primeru odpuščanj šli delat karkoli drugega, samo da ohranijo nepremičnino. Dela je dovolj, samo v današnjih razmerah nihče noče delat za minimalca. Ampak če ti voda v grlo teče...
Kaj pa vi mislite? Kakšna je možnost za resničen kolaps cen nepremičnin v Sloveniji? Jaz recesije ne vidim kot (resne) grožnje nepremičninskemu trgu. Ravno zaradi nezaupanja v ostalih sektorjev in pričakovane visoke inflacije v nedogled, denar beži v stabilnejše sektorje (nepremičnine, zlato).
(seveda gre za kristalno kroglo in filozofiranje, upam, da ohranimo normalen nivo debate)

Nisi pa napisal kaj so prave poteze?
Če vsi ameriški milijarderji skupaj nimajo neke pametne rešitve (razen tarif), kako naj jaz vem?

V osnovi je problem že to, da globalizacija in rezervna valuta delujeta kot droga. Ko zadane, se počutiš izvrstno in bi rad da traja čim dlje (ni lepo, če ti nekdo naredi supergo za 8 EUR, ti jo prodajaš za 150EUR in pobašeš profit). V nekem trenutku se pa zaveš, da si postal džanki in te zaskrbi, kako se znebiti odvisnosti, ker če se tega sranja ne znebiš, lahko postaneš klošar, ki se pokriva na klopci v Central parku s časopisom.
Zgodovina sprememb…

Še en primer zakaj so take tarife bedarija. Recimo da neka država edina na svetu prideluje banane. So pa ljudje revni, tako da si ne morejo privoščiti ameriških superg za 150 USD ali Harley Davidsona. In Trump bi takim nabil 100% tarife. Samo ljudje tudi v ZDA radi jedo banane, tako da bodo pač plačali zanje še enkrat več. Uvoza ne bo zato nič manj. To je samo davek za američane prek inflacije. Bi pa na drugi strani Trump zmanjšal davke za najbogatejše. To je testiranje naivnosti raje. Lahko da poštudirajo nateg. V tem primeru pa sreča, da imajo močno vojsko in nacionalno gardo.

kow ::
Si v protislovju. Edini izvazajo banane, hkrati pa so revni. A niso lastniki banan? Gre za plantazo s tujim lastnikom?
Uvoza bo seveda manj. Ker za banane obstaja alternativno sadje. Noben ne bo jedel banan "za vsako ceno".
Samo ljudje tudi v ZDA radi jedo banane, tako da bodo pač plačali zanje še enkrat več. Uvoza ne bo zato nič manj.
Uvoza bo seveda manj. Ker za banane obstaja alternativno sadje. Noben ne bo jedel banan "za vsako ceno".
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kow ()

Okapi ::
Sem moral prav pomisliti, če poznam kakšen ameriški izdelek, ki ga lahko kupiš pri nas in je narejen v ZDA.
V vsakem Mercatorju imaš Jack Daniels, v malo bolje založenih še Jim Beam in Four Roses, v Maxiju se Makers Mark, Woodford Reserve pa še kateri bi se našel.
Poleg tega smo v 21. stoletju, in se je neumnost primerjati z gospodarstvi izpred stoletja. A Windows, Google, Facebook, Netflix... niso ameriški izdelki?
ZDA imajo majhno brezposelnost, in večino slabše plačanih del itak priseljenci opravljajo, ker "domači" nočejo.
Kdor misli, da bo bolje, če bodo leviske že spet šivali v ZDA, je popolnoma neprišteven.
Mimogrede, imam kar nekaj (novih) izdelkov made in USA - recimo čevlje Red Wings, usnjeno jakno Schott, spalno vrečo Western Mountaineering, busolo Cammenga in sigurno bi se še kaj našlo. Razen busole sem vse kupil v EU.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Okapi ()

Nisi pa napisal kaj so prave poteze?

Nisi napisal, za koga to sprašuješ!??

Za ameriške odvisnike od kokaina ali domače Butalske investitorje, ki doma samo jamrajo, se pritožujejo in cmerijo, koliko davka morajo plačevati, investirajo pa v ameriško drogo, ker je tam svet 'lepši'!??

Veš kaj je delal general Maister!?? Ob koncu vojne je reševal in zbiral slovenske vojake iz vseh možnih front, ki so bile v razsulu!

Prava poteza bi bila, da si z LeQuackom naslednjih 7 let, dvakrat na dan, zjutraj, ko se zbudita in zvečer, ko gresta spat, zavrtita tole:
Morda bo kaj pomagalo!??

Drugače pa, akko se spal!?

Zgodovina sprememb…
- predlagal izbris: delavec44 ()

Ma to je oni čudak ki te emojije stalno uporablja in piše povsem zmedene poste, Frost al neki...

redtech ::
Fokus na delnicah, splošne stvari bodo temo razvlekle in vključile politiko s katero pridejo trolli :)
Srebro
V zadnjem času je bilo veliko video vsebin na temo silver squeeze 2.0 ..., kdorkoli je kupil ta medijski pump so ga sedaj potolkli v dveh dneh.
Gareth Soloway je pred tem opozarjal, da nima jasne slike, sedaj ima dva pointa za buy na $30 in nižje $25.
Nafta
Za ceno nafte napoveduje $35, če bo breakout pod tem nivojem potrjen, bo potop na $35 zelo hiter.
Zakaj se US trudi spustiti obrestno mero 10Y = nafta (oslabiti RU, oživiti neprečmičniski trg, še kaj drugega, ... kdo ve)?
Jaz mislim, da bo to FBO, ker ekonomija še vedno deluje nismo v stanju lockdown-a, kot je bilo to med C19.
Srebro
V zadnjem času je bilo veliko video vsebin na temo silver squeeze 2.0 ..., kdorkoli je kupil ta medijski pump so ga sedaj potolkli v dveh dneh.
Gareth Soloway je pred tem opozarjal, da nima jasne slike, sedaj ima dva pointa za buy na $30 in nižje $25.
Nafta
Za ceno nafte napoveduje $35, če bo breakout pod tem nivojem potrjen, bo potop na $35 zelo hiter.
Zakaj se US trudi spustiti obrestno mero 10Y = nafta (oslabiti RU, oživiti neprečmičniski trg, še kaj drugega, ... kdo ve)?
Jaz mislim, da bo to FBO, ker ekonomija še vedno deluje nismo v stanju lockdown-a, kot je bilo to med C19.

Je res tako težko razumeti!??? 
Ekonomija še vedno deluje!?? NO, ekonomija je (še) vedno delovala in vedno bo, ker je to trg! In na trgu se srečujeta ponudba in povpraševanje! In to sta dve sestavini, ki ne presahneta.
Niti v največjih krizah!
Zdaj pa, če gremo po vrsti, za vlagateljske Telebane, po točkah:
1. Vse se vrti okoli ekonomije dolga!!
Tukaj mislim na usa dolg. Če pogledaš grafe v googelu, vidiš da zadeva EKSPONENTNO narašča in da tega ne morejo peljati naprej, ker se bo zadeva zgrudila pod lastno težo!! (vstavi poljubnega emota)!
Tramp hoče zmanjšati obresti, tu domuje Powel, le tako lahko naredi dolg manjši in znosnejši. Veliko dolga bo potrebno reprogramirari ravno v tem mandatu.
2. Američani bodo morali spremeniti svoj življenski stil in filozofijo! Kot je že razložil Dronks! Bolj bodo morali varčevati, malo manj trošiti! Stvari bodo postale malce dražje, zaradi carin. Padel jim bo malce standard, kupna moč! Več pa bo prihodkov iz naslova carin in multikorporacije bodo malo bolj plačevale, zmanjšal se jim bo dobiček in morda bodo celo začeli ponovno razmišljati, kaj bi se dalo narediti doma v usa!
3. Posledično se bo zaradi tega poslabšal standard po celem svetu, tudi v evropi....
4. Ali bo to vodilo v recesijo, ali samo v stagflacijo, to je majhno gospodarsko rast z nezanemarljivo inflacijo, je drugo vprašanje oz. zdaj bi bilo verjetno o tem še preuranjeno govoriti in napovedovati. Možnosti so še vse odprte.
5. Kam pa investirati!?? (vstavite poljubnega emota)
To pa je vprašanje za 1M $!
Že sam sebi grem na živce, počutim se kot papagaj, ni nič čudnega, da grem na jetra tudi vam!!
6. Ker hoče in vidi vsak tisto, kar sam ŽELI videti, jaz pa sem navaden trol (vstavite poljubnega emota), vam priporočam, da svoje investicije skrbno naložite v nujne in varne nepogrešljive dobrine, kot so kripto, zlato in podobne zadeve! (VSTAVITE VEČ POLJUBNIH EMOTOV!!)

Ekonomija še vedno deluje!?? NO, ekonomija je (še) vedno delovala in vedno bo, ker je to trg! In na trgu se srečujeta ponudba in povpraševanje! In to sta dve sestavini, ki ne presahneta.

Zdaj pa, če gremo po vrsti, za vlagateljske Telebane, po točkah:
1. Vse se vrti okoli ekonomije dolga!!
Tukaj mislim na usa dolg. Če pogledaš grafe v googelu, vidiš da zadeva EKSPONENTNO narašča in da tega ne morejo peljati naprej, ker se bo zadeva zgrudila pod lastno težo!! (vstavi poljubnega emota)!
Tramp hoče zmanjšati obresti, tu domuje Powel, le tako lahko naredi dolg manjši in znosnejši. Veliko dolga bo potrebno reprogramirari ravno v tem mandatu.
2. Američani bodo morali spremeniti svoj življenski stil in filozofijo! Kot je že razložil Dronks! Bolj bodo morali varčevati, malo manj trošiti! Stvari bodo postale malce dražje, zaradi carin. Padel jim bo malce standard, kupna moč! Več pa bo prihodkov iz naslova carin in multikorporacije bodo malo bolj plačevale, zmanjšal se jim bo dobiček in morda bodo celo začeli ponovno razmišljati, kaj bi se dalo narediti doma v usa!
3. Posledično se bo zaradi tega poslabšal standard po celem svetu, tudi v evropi....
4. Ali bo to vodilo v recesijo, ali samo v stagflacijo, to je majhno gospodarsko rast z nezanemarljivo inflacijo, je drugo vprašanje oz. zdaj bi bilo verjetno o tem še preuranjeno govoriti in napovedovati. Možnosti so še vse odprte.
5. Kam pa investirati!?? (vstavite poljubnega emota)
To pa je vprašanje za 1M $!
Že sam sebi grem na živce, počutim se kot papagaj, ni nič čudnega, da grem na jetra tudi vam!!

6. Ker hoče in vidi vsak tisto, kar sam ŽELI videti, jaz pa sem navaden trol (vstavite poljubnega emota), vam priporočam, da svoje investicije skrbno naložite v nujne in varne nepogrešljive dobrine, kot so kripto, zlato in podobne zadeve! (VSTAVITE VEČ POLJUBNIH EMOTOV!!)