» »

Prenos podatkov v tujini - izkušnje

Prenos podatkov v tujini - izkušnje

Okapi ::

Kakšne imate izkušnje s prenosom podatkov v tujini (Azija, Afrika...)? Uporabljate e-sim ali kupite predplačniško (fizično) kartico na licu mesta? Če e-sim, kateri - Airalo, Saily, kaj tretjega? Kaj je najbolj ugodno recimo v Turčiji, na Tajskem, v Indoneziji?

Lonsarg ::

Včasih sem vedno lokalne kupoval, čisto case-per-case se prej pozanimal kater operater.

Sedaj pa so worldwide e-SIM providerji postali dovolj poceni da ni razloga da šparam drobiž (ali pa celo sploh ni lokalno ceneje) pa se ubadam z lokalnimi. Raje kar lepo vnaprej že v Sloveniji aktiviram enega e-SIM providerja da ko letalo pristane že takoj imaš net.

Nazadnje sem uporabil Maya Mobile, je pa hec da dobiš QR kodo za aktivacijo eSIM preko emaila in rabiš skenirat z telefonom. Kar pomeni da rabiš dva telefona oziroma telefon + PC, da na enem ekranu prikažeš email na telefonu pa aktiviraš eSIM. Zato je dobro to že vnaprej uredit, preko QR kode lahko dodaš eSIM v telefon še pred datumom začetka aktivacije paketa in lahko že v Sloveniji probaš da deluje vsaj emergancy call (da potrdiš da se SIM poveže v omrežje).

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

nejcek74 ::

Mja, moje izkušnje so slabše, vsaj za države kjer jaz potujem, recimo Kolubija, Indija, Tunizija,... e-sim je relativno drag, odvisno kaj primerjaš, ene 10-50x dražji. V državah globalnega juga je mobilna telefonija za naše pojme smešno poceni. Po drugi strani pa je wi-fi na njihovih letališčih precej neobstoječ, tako da če rabiš nujno info na letališču, lahko tudi to razliko hitro not prineseš.
Večji problem so nepopolne (tržne) informacije ponudnikov. Ladakh, Indija, e-sim za Indijo tam ne deluje, moraš it po fizičnega v trgovino.

flyby ::

Lonsarg je izjavil:

Včasih sem vedno lokalne kupoval, čisto case-per-case se prej pozanimal kater operater.

Sedaj pa so worldwide e-SIM providerji postali dovolj poceni da ni razloga da šparam drobiž (ali pa celo sploh ni lokalno ceneje) pa se ubadam z lokalnimi. Raje kar lepo vnaprej že v Sloveniji aktiviram enega e-SIM providerja da ko letalo pristane že takoj imaš net.

Nazadnje sem uporabil Maya Mobile, je pa hec da dobiš QR kodo za aktivacijo eSIM preko emaila in rabiš skenirat z telefonom. Kar pomeni da rabiš dva telefona oziroma telefon + PC, da na enem ekranu prikažeš email na telefonu pa aktiviraš eSIM. Zato je dobro to že vnaprej uredit, preko QR kode lahko dodaš eSIM v telefon še pred datumom začetka aktivacije paketa in lahko že v Sloveniji probaš da deluje vsaj emergancy call (da potrdiš da se SIM poveže v omrežje).

sliko s qr kodo shraniš in jo nato skeniraš (z aplikacijo ali online storitvijo, npr. https://scanqr.org/), ni potrebe po dveh napravah

socialec ::

Tudi builtin android applet 'Scan QR Code' omogoča branje qr code kot slike.

Lonsarg ::

nejcek74 je izjavil:

Mja, moje izkušnje so slabše, vsaj za države kjer jaz potujem, recimo Kolubija, Indija, Tunizija,... e-sim je relativno drag, odvisno kaj primerjaš, ene 10-50x dražji.
Ampak kdaj si to nazadnje raziskoval, Maya Mobile ima recimo 21$ za 10GB, dvomim da je to vec kot kake x2 drazje od lokalnih. In ne vem zakak bi se na potovanju kjer das 1000EUR+ zafrkaval z 10EUR profita z lokalnimi SIM :)

Ok dobro vedit da se da tudi slike direkt brat za QR :)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Lonsarg ()

nejcek74 ::

Lonsarg je izjavil:

nejcek74 je izjavil:

Mja, moje izkušnje so slabše, vsaj za države kjer jaz potujem, recimo Kolubija, Indija, Tunizija,... e-sim je relativno drag, odvisno kaj primerjaš, ene 10-50x dražji.
Ampak kdaj si to nazadnje raziskoval, Maya Mobile ima recimo 21$ za 10GB, dvomim da je to vec kot kake x2 drazje od lokalnih. In ne vem zakak bi se na potovanju kjer das 1000EUR+ zafrkaval z 10EUR profita z lokalnimi SIM :)
Ok dobro vedit da se da tudi slike direkt brat za QR :)

zdaj sem pozabil točne cifre, mislim da je bil Ladakh 2GB/dan, 30 dni, ca 10$ vse skupaj. India ima ceno ca 1GB/dan = 0.15 dolarja.Ok, vidim, Maya nima omejitev po dnevih, ampak samo po količini podatkov, tko da je moja računica napačna, 6x dražje je. Zdaj toliko podatkov ni nujnih je pa fajn če nalagaš fotke v cloud :))))

mertseger ::

V afriki in aziji vedno kupujem lokalne sim za prenos podatkov, pač pgledaš kamor geš katera najbolje pokriva področje. V nekaterih afiških državah ti za nakup sim poberejo vse podatke od slikanja, potnega lista, prstnih odtisov ni da ni, še podatke mojih staršev so hoteli :))

Okapi ::

Če bo mogoče komu prišlo kdaj prav, moje trenutno izkušnje s potovanja v Indonezijo.

Odločil sem se za e-sim Airalo. Za začetek sem vzel, že doma, za Emirate, ker sem prestopal v Dubaju, na letališču bivakiral nekaj ur in nisem hotel biti odvisen od letališkega wifija. Lahko bi vzel 1 GB, 7 dni, za 4,5 evra, ampak sem bil "pameten" in vzel 3 GB za 9 evrov, ker velja 30 dni (da bo še za naza). Šele po aktivaciji kartice pa ugotovim, da je mogoče po deaktivaciji (telefon podpira samo eno aktivno e-sim) morda ne bom več mogel aktivirati.;((. OK, to bom videl čez par tednov.

Pridem v Jakarto in najprej traja nekaj časa, da uspem deaktivirati emiratsko in aktivirati indonezijsko. Sem rekel, ne bomo šparali, in vzel 20 GB, 30 dni. Nacenejša za 30 dni je 3 GB za 10 evrov, ampak to bi bilo premalo, ozirma bi bil večino časa odvisen od wifijev. 10 GB za 23,5 evra bi bila verjeteno dovolj, ampak kot rečeno, ne bomo šparali;) Čepra se je kmalu izkazalo, da bi bilo bolje, če bi.

Namreč, prvih par dni je bilo se OK. Ampak moj cilj je bila Nova Gvineja (oziroma zahodna Papua), otočje Raja Ampat. In tam e-sim od Airalo ni delal. Pokritost s signalom je že itak tam slaba, ampak kjer je siganl bil, se ni bilo mogoče povezati. Krajevi ponudnik Telkomsel očitno ne omogoča gostovaanja, ker tudi Mobitelov sim ni delal, sopotniki so imeli razne druge e-sime in tudi nikomur ni delal internet.

Očitno je torej treba uporabit prav sim od Telkomsela (ki je sicer največji indonezijski ponunik mobilnih storitev). Po prvem delu potovanja sem prišel že spet v "civilizacijo" (Sorong) in ker me čaka še en teden Raja Ampata, sem kupil Telkomselov turistični sim (fizični). 25 GB, 30 dni, za 11 evrov. Eh ja, vsaka šola nekaj stane.>:D

Nakup kartice je bil sicer preprost, ampak je trajalo kakšnih 15-20 minut da so vnesli vse podatke, skenirali potni list, namestili en Telkomselov program (ki počne bog ve kaj, poleg nadzora porabe in dokupovanja podatkov). Pa gotovino je bilo treba imeti, s kartico ni mogoče plačati (vsaj tu v Sorongu).

pershi ::

Na Tajskem sem kak mesec nazaj kupil kar lokalni sim v seven eleven. Nekih 10€ za en mesec, prenosa prek glave dovolj za uporabo na telefonu. Lani sem v Sao Tome enako kupil neko lokalno kartico za cca 30€, pa se ne spomnim vec katero, je bla pa bolj zalost, ker imajo tako zanikrno omrezje, da ti kartica ne pomaga.

marjan_h ::

Mene zanima, zakaj pri gostovanju v tujini, če se tvoj mobitel poveže na tuje omrežje v 4G ali 5G, zakaj se šteje to kot prenos podatkov? Operater mi je svetoval, da nastavim v nastavitvah največ 3G ali 2G.

fikus_ ::

3G zato, da telefon ne komunicira z domačim omrežjem in ti tako porablja podatke.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

Legon ::

marjan_h je izjavil:

Mene zanima, zakaj pri gostovanju v tujini, če se tvoj mobitel poveže na tuje omrežje v 4G ali 5G, zakaj se šteje to kot prenos podatkov? Operater mi je svetoval, da nastavim v nastavitvah največ 3G ali 2G.

Zato, ker tudi ce imas blokiran prenos podatkov na telefonu se ze v postopku vzpostavitve povezave prenesejo podatki, ki ti jih seveda zaracunajo. Pri 2G tega problema ni.

Legon je izjavil:

marjan_h je izjavil:

Zato, ker tudi ce imas blokiran prenos podatkov na telefonu se ze v postopku vzpostavitve povezave prenesejo podatki, ki ti jih seveda zaracunajo. Pri 2G tega problema ni.

ok. Hvala. Se ti podatki prenesejo samo ob vzpostavitvi, ali se prenašajo nenehno. Ker če se samo ob vzpostavitvi, lahko plačaš kakšen evro ali dva. Potem je pa ok?

Kakšni so podatki, ki so v 4G in 5G prisotni da deluje?

Legon ::

Koker jaz razumem je to ob vzpostavitvi povezave, potem telefon blokira prenos (ce je sklopljen prenos v roamingu). Problem je da taka povezava mimogrede prenese 1 MB, kar pa je v tretjih drzavah hitro 10 eur.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Legon ()

fikus_ ::

Tezava teh malih paketkov podatkov je, da imajo nekateri operaterji minimalne enote, katere zaračunajo. Tako imas npr. 10 dogodkov, ki vsi skupaj niso za eno obracunsko enoto, racunajo ti jih pa deset.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

ok. Hvala.

Sem še vprašal, kakšen tip podatkov je potrebno prenesti v 4G in 5G da je mobitel delujoč? Teh podatkov zgleda omrežje 2G in 3G ne potrebujeta.
To me samo informativno zanima, če kdo ve.

sbawe64 ::

marjan_h je izjavil:

Legon je izjavil:

marjan_h je izjavil:

ok. Hvala. Se ti podatki prenesejo samo ob vzpostavitvi, ali se prenašajo nenehno. Ker če se samo ob vzpostavitvi, lahko plačaš kakšen evro ali dva. Potem je pa ok?

Kakšni so podatki, ki so v 4G in 5G prisotni da deluje?

Vsakič ko se povežeš na drugo bazno postajo, se pretakajo podatki pri 4g.

https://lmarena.ai/ -> Direct Chat -> chatgpt-4o-latest-20250326

Diagram poteka: Registracija in delovanje telefona v 4G omrežju (brez mobilnih podatkov)
[Telefon se vklopi]
|
v
[Iskanje LTE signala in celic]
|
v
[Izbira najboljše celice (bazne postaje)]
|
v
[Pošlji zahtevo za priključitev (Attach Request)]
|
v
[Avtentikacija SIM kartice z operaterjem]
|
v
[Ustanovitev varne povezave (šifriranje, ključi)]
|
v
[Registracija v omrežje (Tracking Area Update)]
|
v
[Telefon pripravljen - v stanju "Idle" ali "Connected"]
|
v
+------------------------------+
| Telefon spremlja omrežje: |
| - meritve signala |
| - poročanje o lokaciji |
| - preklop med celicami |
| - čakanje na klice/SMS |
+------------------------------+
|
v
[Omrežje pošlje "Paging", če pride klic/SMS]
|
v
[Vzpostavi se povezava za klic (npr. VoLTE)]
|
v
[Zaključi se povezava, telefon gre nazaj v "Idle"]

## 🧩 Ključne točke:

🔹 **Attach Request** – začetna zahteva telefona, da se priključi v omrežje LTE.
🔹 **Avtentikacija** – preverjanje uporabnika (SIM kartice) preko omrežja.
🔹 **Tracking Area Update (TAU)** – postopek, s katerim telefon sporoča omrežju svojo lokacijo (v kateri regiji/celici se nahaja).
🔹 **Idle stanje** – telefon ni aktiven v prenosu podatkov, a je pripravljen na dohodne povezave.
🔹 **Paging** – omrežje pošlje sporočilo, da obvesti telefon o dohodnem klicu ali SMS-u.

Približne **velikost podatkov**, ki se prenašajo v teh postopkih

---

## 📦 Velikost podatkov pri registraciji in delovanju v 4G (brez mobilnih podatkov)

| Faza/proces | Opis | Tipična velikost |
|----------------------------------------|---------------------------------------------------------------------------|------------------|
| **Attach Request/Accept** | Zahteva za povezavo z omrežjem + odgovor operaterja | ~500–1000 bajtov |
| **Avtentikacija in varnostni ključi** | Izmenjava identitete (IMSI/TMSI), nonce, ključi | ~200–500 bajtov |
| **Tracking Area Update (TAU)** | Periodično poročanje o lokaciji | ~200–300 bajtov |
| **RRC (Radio Resource Control)** | Upravljanje radijskega vmesnika (npr. preklop celic) | ~100–500 bajtov |
| **Paging sporočilo** | Omrežje obvesti telefon o dohodnem klicu/SMS | ~50–100 bajtov |
| **Meritve in poročanje celic (Measurement Report)** | Telefon pošlje omrežju podatke o signalu sosednjih celic | ~100–300 bajtov |
| **VoLTE registracija (če je omogočena)**| Registracija na IMS strežnik (SIP sporočila) | ~1–5 KB |

---

## 📊 Skupna velikost prometa (ocena):

- **Ob zagonu telefona** (registracija + avtentikacija):
🔸 ~1–2 KB podatkov

- **Med običajnim mirovanjem** (Idle Mode):
🔸 ~100–500 bajtov na uro (odvisno od gibanja, TAU intervala, paging-a itd.)

- **Če si v gibanju** (pogosti TAU, handoverji):
🔸 Lahko več sto bajtov do nekaj KB na uro

---

## 📘 Primer iz prakse:

- V realnem omrežju so meritve pokazale, da tipičen pametni telefon porabi med **5–20 KB signalizacijskih podatkov na dan**, če **ne uporablja mobilnih podatkov** in je le prijavljen v omrežje.
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: sbawe64 ()

sbawe64 ::

Poglejmo natančno, **kaj so signalizacijski podatki v 4G (LTE) omrežju**, kako delujejo, zakaj so pomembni in s čim se prenašajo.

---

## 📡 Kaj je 4G (LTE)?

**4G LTE (Long-Term Evolution)** je **četrta generacija mobilnih omrežij**, ki temelji na **IP-protokolu**. V nasprotju s 2G/3G, ki imata ločeno signalizacijo in uporabniški kanal, je v 4G **vse paketno (All-IP)**, torej tudi klici (prek VoLTE), signalizacija in podatki se prenašajo kot paketi.

---

## 🧭 Kaj so "signalizacijski podatki" v 4G?

**Signalizacijski podatki** v 4G so vsi **kontrolni podatki**, ki omogočajo:

- vzpostavitev povezave z omrežjem,
- upravljanje povezav,
- avtentikacijo uporabnika (SIM),
- dodeljevanje IP-naslova,
- menjavo celic (handover),
- sledenje lokaciji uporabnika,
- registracijo za VoLTE,
- varnostne nastavitve (šifriranje, ključi).

> 📌 Gre torej za **vse, kar omogoča, da telefon sploh komunicira z omrežjem**, tudi **če nimaš vklopljenih mobilnih podatkov**.

---

## ⚙️ Katere protokole in ravni vključuje signalizacija v 4G?

### 🧱 **Glavne signalizacijske ravni v 4G omrežju:**

| Raven / Sloj | Protokol | Namen |
|--------------|----------|--------|
| **RAN (Radio Access Network)** | **RRC** (Radio Resource Control) | Upravljanje radijskega vmesnika, povezava z bazno postajo |
| **NAS (Non-Access Stratum)** | **EMM/ESM** (EPS Mobility & Session Management) | Mobilnost, prijava, IP-seje |
| **Core Network** | **S1AP, GTP-C, Diameter** | Signalizacija med bazno postajo in jedrom omrežja |
| **IMS (za VoLTE)** | **SIP (Session Initiation Protocol)** | Klici prek IP (VoLTE) |

---

## 📦 Primeri signalizacijskih postopkov v 4G (LTE):

| Signalizacijski postopek | Kaj se zgodi? | Protokol |
|-------------------------------|-------------------------------------------------------------------------------|----------|
| 🔐 **Avtentikacija SIM** | Preverjanje identitete uporabnika (z MME in HSS) | NAS (EMM) |
| 📡 **Attach Request/Accept** | Telefon se prijavi v omrežje | NAS |
| 📍 **Tracking Area Update** | Telefon sporoča, v kateri regiji je (tudi brez mobilnih podatkov) | NAS |
| 📞 **VoLTE registracija** | Registracija na IMS strežnik za klice | SIP |
| 🔄 **Handover** | Preklop telefona med celicami | RRC, S1AP|
| 📶 **Bearer Management** | Nastavitev logičnih kanalov za prenos podatkov (npr. za VoLTE) | ESM |
| 🔐 **Varnostna nastavitev** | Nastavitev šifriranja, varnostnih ključev | RRC, NAS |

---

## 📏 Velikost signalizacijskih podatkov v 4G:

| Dogodek | Tipična velikost podatkov |
|--------------------------------|---------------------------|
| Attach (prijava v omrežje) | ~1–2 KB |
| Avtentikacija | ~500 bajtov |
| Tracking Area Update | ~200–500 bajtov |
| Paging (obvestilo o klicu/SMS) | ~50–100 bajtov |
| VoLTE registracija (SIP) | ~1–5 KB |
| Handover | ~0.5–1 KB |

> 📌 **Na dan** lahko telefon ustvari **od 5 do 50 KB signalizacijskih podatkov**, če je aktiven in se premika.

---

## 🧠 Analogija:

Predstavljaj si prometni sistem:

- 🚗 **Avto = uporabniški podatki** (glas, video, internet)
- 🚦 **Semaforji, znaki, policija = signalizacijski podatki**, ki skrbijo, da promet teče varno in urejeno

Brez signalizacije avto ne bi vedel, kdaj peljati, telefon pa ne bi vedel, kako in kam poslati podatke.

---

## ✅ Povzetek:

**Signalizacijski podatki v 4G omrežju (LTE)** so:

🔹 **Nadzorni podatki**, ki omogočajo delovanje omrežja
🔹 **Ločeni od uporabniških podatkov** (npr. internet, VoIP vsebina)
🔹 Vključujejo protokole kot so **RRC, NAS, S1AP, SIP**
🔹 Omogočajo: **registracijo, avtentikacijo, sledenje lokaciji, VoLTE, upravljanje povezave**
🔹 Prenesejo **majhno količino podatkov (KB)**, a so **ključnega pomena**

---

📌 Če želiš, ti lahko naredim **diagram signalizacije v 4G** ali primer **Attach Request sporočila** s podatki, ki jih vsebuje.
2020 is new 1984
Corona World order

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Google Pixel (strani: 1 2 3 476 77 78 79 )

Oddelek: Mobilne tehnologije
3909856668 (727) pierch
»

Dual SIM: VoWifi preko LTE?

Oddelek: Mobilne tehnologije
353205 (702) D3m
»

Telekom ugaša 3G (strani: 1 2 )

Oddelek: Omrežja in internet
7714805 (4783) V-i-p
»

HoT, bob, Izi? (strani: 1 2 )