» »

Dilema: nova peč na olje ali toplotna črpalka

Dilema: nova peč na olje ali toplotna črpalka

««
6 / 6
»
»»

sniff ::

logist87 je izjavil:

sniff je izjavil:

logist87 je izjavil:

sniff je izjavil:

logist87 je izjavil:

Za katero Samsung ovo toplotno se točno gre?
Hvala

SAMSUNG EHS Mono HT R290 16kW 3F
AE160CXYBGK/EU

Jaz sem dobil za 12kw predračun 12100€. Toplotna, bojler sanitarne vide 300l, zalogovnik, montaža in zagon. Ta cena se mi zdi kar pretirana.

Koliko te prideta postavki bojler STV in zalogovnik?

Bojler 1100€, zalogovnik 800€.

Za 12kw (AE120CXYBGK) sem jaz dobil inf.pon. brez zalogovnika in bojlerja 6.970€

Telbanc ::

Nova peč na olje z gorilcem okol 4000, Tč kot vidim 12.000. Kdo je tle nor?

Edina varijanta je TČ uvožena direkt iz Kitajske za nek normalen keš. Do 2500 evrov.
Hvala bogu, nisem cepljen za covid-19.

joez7 ::

Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.

alekskac ::

Sej to je podobno kot z kotli na ELKO. Maš badžet aparate, potem pa tud bolj kakovostne in dražje. Je tud nekaj razlike potem v dobi delovanja, pogostosti napak in izkoristku. Ma danes se dobi TČ praktično za vsak žep.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: alekskac ()

Še posebej, če si sposoben samomontaže. Pol pa se ne sekiraš več. Sem računal, četut mi TČ (low cost) umre po treh sezonah, je še vedno ceneje, kot premium z servisi (dejansko bi mi obvezni servisi, pokrili ceno low buget). Je pa to samo v primeru, da sam zaviham rokave. Pač nekaj podobnega, pri kosilu z vrta ali iz restavracije - pač doplačaš za ambient - pogrinjek.
Maste podsvojostreho kar nekaj razpredanj na to temo.

Utk ::

Pa sej nek monoblok zmontirat pa menda res ni taka znanost, al kako?
Nisem še, ampak ko mi kaj crkne, definitivno bom.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

telexdell ::

joez7 je izjavil:

Še posebej, če si sposoben samomontaže. Pol pa se ne sekiraš več. Sem računal, četut mi TČ (low cost) umre po treh sezonah, je še vedno ceneje, kot premium z servisi (dejansko bi mi obvezni servisi, pokrili ceno low buget). Je pa to samo v primeru, da sam zaviham rokave. Pač nekaj podobnega, pri kosilu z vrta ali iz restavracije - pač doplačaš za ambient - pogrinjek.
Maste podsvojostreho kar nekaj razpredanj na to temo.

Kako imate to glede servisov? Imam TČ Nibe pa ni bil predpisan noben obvezni servis. V navodilih je opisano kaj je treba občasno preveriti in postoriti. Če tega ne znaš narediti potem si tudi poceni kitajske TČ ne boš namestil sam.
Da ti pa montažo in servis pride delati nekdo drug je pa nekako manj "drago", če ti kasira npr. 2 jurja za montažo in npr. 200 € za servis pri TČ za 10 jurjev kot pa pri TČ za 2 jurja.>:D>:D
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

DamijanD ::

Kaj pa naj bi bil dejanski redni servis TČ? (Tore je nek "marketing servis", ki je samo da lahko colajo - ampak dejansko kaj imaš tukaj za vzdrževat?)

feryz ::

Dejanski redni servis, ki naj bi bil pogoj za podaljšano garancijo (čeprav je drobnega tiska polno tudi v tem primeru), vključuje, v glavnem, odstranjevanje pajkov okrog TČ in pošiljanje računov za servis.
Drugega nimajo kaj delati.

Utk je izjavil:

Dve cevi, dva kabla, pa če je težja ti en prijatelj pomaga samo kišto postavit na podstavek. Klešče za fitinge si kupiš ali sposodiš, elektriko ti priklopi električar (kabel lahko sam potegneš). Če nimaš luknje v hišo do razvoda, plačaš še ene 80-120 eur za kronsko vrtanje (nardi res lepo lukno). In to je to. Jaz sem dve sam. Edino kar bi priporočil, ne šparat in daj na dvižni in povratni vod pred TČ dva ventila, pa kakovostne holandce direkt na TČ (da ne bo treba pritegovat ko pr norcih, da holandec zatesni). Če misliš da vgrajeni filter ne zadošča, morda en filter še namontiraš preden voda vstopi v TČ. Jaz ga nisem, pa vsako leto enkrat spucam vgrajenega.

Zgodovina sprememb…

Edino kar bi priporočil, ne šparat in daj na dvižni in povratni vod pred TČ dva ventila, pa kakovostne holandce direkt na TČ

To pa sigurno. Ne delajo tega vsi?

Klešče za fitinge si kupiš ali sposodiš, elektriko ti priklopi električar (kabel lahko sam potegneš). Če nimaš luknje v hišo do razvoda, plačaš še ene 80-120 eur za kronsko vrtanje (nardi res lepo lukno)

To smo že vse delali, to ni problem.

Utk je izjavil:

Edino kar bi priporočil, ne šparat in daj na dvižni in povratni vod pred TČ dva ventila, pa kakovostne holandce direkt na TČ

To pa sigurno. Ne delajo tega vsi?

Menda vidiš vse sorte, povedal serviser. Jaz sem vprašal dobavitelja, kaj je nujno za pazit, in sem točno tako naredil. Priporočil je še tavelk Callefijev filter, ma nisem mel takrat dovolj dnarja (ker mora bit tavelik, imam 35 mm aluplast cevi). Potem nekak nisem tega, ker je to kar velka zadeva in težko najdem plac. Oni navadni za 30-40 eur so praktično enaki temu kar je že v TČ vgrajeno (fina mrežica).

Zgodovina sprememb…

nejc_nejc ::

Utk je izjavil:

Priklopt moraš 2 cevi ter kabel za štrom. Zraven je pa še ena "žička" za komande, ki so v velikosti 12x12x0,6. Torej vijak 50x3 v steno.

Obvezno fleksi cev med TČ in bakrom. Ob uporabi aluplasta pa lepi "S". Pa obvezno dobro izolirat zunanje cevi. Sam sem uporabil dva sloja - prvič 28/40 in drugi sloj 40/70. Pri natikanju lepo pomaga če mal pošpricaš z vodo. Tle sem že videl umetnike - ki so povili samo z trakom (kot pri klimi).
No moja TČ ma kablov malo več - 5x.
Napajanje, žični termostat, sekundarna črpalka, motorni ventil(ogrevanje) , prekrmilni ventil (za bojler), termostat v Bojlerju.
Opcijsko pa še kabel signalov za SE, dodatni grelec v bojlerju, dodatni grelec v zalogovniku, dodatni termostat drugega kroga + dodatni ventil drugega kroga. Ampak vse se da.
Zaželjen je separator (čistilec) z magnetnim lovilcem ~150€. Pri ventilih pa ni treba pretiravat (dovolj, da sta na vhodu v Bafer - važna je kvaliteta).

Postavitev TČ niso le podstavek, cevi in kabli. To je le del celotnega potrebnega dela. Razlika med profijem in šušmarjem je v podrovnostih. Ni namreč vseeno, kako so napeljane cevi, kako je priključen bojler, kako tripotni ventil, kako... vsaka nepotrebna krivina, vsaka nepotrebna sprememba preseka, vsak... poveča hidravljične izgube in posledično poveča porabo elektrike. Pri namestitvi sond in tipal ni vseeno kam jih namestimo, kako jih protrdimo, kakšno (če sploh) termalno pasto oporabimo...nekaj % počasnejša odzivnost in/ali napačna meritev lahko poveča porabo elektrike in skrajša življensko dobo TČ. Potem so pa tu še zagonske procedure same TČ- kako jo je treba prvič zagnati, nastavitev parametrov, izbira režimov...
Če to tematiko poznaš lahko posameznik izvede tudi boljšo montažno od profija, saj mu čas ni pomemben. Je pa vprašanje, koliko nas je zares tako dobrih:D

Telexdell
Ali ti prodajaš in montiraš zadeve.

Če bi vsi mojstri delali tako znanost iz tega kot telexdell, potem bi zmontirali morda 2 TČ na mesec, in nazadnje kljub fini ceni en kurc zaslužli.

Ali se pogovarjamo o monoblokih ali klasični TČ?

Jaz se o monobloku. Če nameravaš sam montirat, ni razloga, da bi (vsaj za prvič) izbral split.

Zgodovina sprememb…

Utk je izjavil:

Jaz se o monobloku. Če nameravaš sam montirat, ni razloga, da bi (vsaj za prvič) izbral split.

Jaz tudi, samo tukaj o nekih "strojnicah" zraven govorijo.
Kar ni nič narobe, samo pri MB jih pa res ne rabiš in je bil prav zato narejen.

Gregor P ::

Moj kolega je kupil TČ, so mu dostavili, zmontirali in pustili samega, da naj jo ustrezno nastavi, ker so rekli, da to ni v njihovi domeni, oni tega ne delajo (in tudi ne znajo). Kolega je na srečo inženir in je to tudi naredil. Zgolj toliko, da ste previdni pri nakupu, da dobite celostno storitev; če jo rabite seveda.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Gregor P ()

Za tolk kot je na ceniku ta storitev, ti jo vsak (ki zna) pride nastavit.

Gregor P ::

Samo pravim, da se najdejo tudi firme, ki tega očitno ne znajo, a ti z veseljem prodajo TČ.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

socialec ::

Gregor P je izjavil:

Moj kolega je kupil TČ, so mu dostavili, zmontirali in pustili samega, da naj jo ustrezno nastavi, ker so rekli, da to ni v njihovi domeni

Zdaj ne vem, če govorimo o isti/enako banalni stvari, ker podani parametri niso dovolj indikativni - kaj vse je dejansko mišljeno pod "nastaviti TČ" v tvojem kontekstu - samo temperaturne režime/urnike ali še vse kaj več in kaj je tisto, več? Se spomnim, pri nas davno nazaj so bili pripravljeni nastaviti vse, seveda za plačilo, še telefonsko so pustili - če gre samo za to, načeloma ne potrebuješ telefonskih ali dodatne pomoči.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: socialec ()

Utk je izjavil:

Če bi vsi mojstri delali tako znanost iz tega kot telexdell, potem bi zmontirali morda 2 TČ na mesec, in nazadnje kljub fini ceni en kurc zaslužli.

Če npr. priključiš bojler in radiatorski krog npr. na priključek 1 in 2 tropotnega ventila ali pa ju priključiš na 2 in 1 tropotnega ventila ti vzame enako časa. Lahko pa imaš kakšno krivino manj. Če zamenjaš dva priključka med sabo na razdelilcu ti vzame pri montaži enako časa... Če daš sondo v boljerju v priključek 1 ali 2 ti vzame enako časo, lahko pa bo več ali manj tople vode...
Kot sem zapisal- po izvedenih delih vidiš ali je delal profi ali šušmar. Po ceni običajno ne moreš, saj šušmar največkrat tudi zaračuna več.

nejc_nejc je izjavil:

Telexdell
Ali ti prodajaš in montiraš zadeve.

Ne montiram in ne prodajam TČ.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: telexdell ()

Dobro človek, če greš montirat nek ventil, boš se menda pozanimal, če si že nepismen, kaj se kam priklopi.

Če daš sondo v boljerju v priključek 1 ali 2 ti vzame enako časo, lahko pa bo več ali manj tople vode...

Malo fizike in zdrave pameti res ni še nikomur škodilo.
Včasih je bil to slo-tech, zdaj bi pa za menjavo žarnice najraje iskali "strokovnjake". Ki so včeraj polagali laminat, jutri bojo pa knauf, prejšni teden so pa pasli ovce na Kosovu.

Zgodovina sprememb…

Utk je izjavil:

Dobro človek, če greš montirat nek ventil, boš se menda pozanimal, če si že nepismen, kaj se kam priklopi.

Če daš sondo v boljerju v priključek 1 ali 2 ti vzame enako časo, lahko pa bo več ali manj tople vode...

Malo fizike in zdrave pameti res ni še nikomur škodilo.
Včasih je bil to slo-tech, zdaj bi pa za menjavo žarnice najraje iskali "strokovnjake". Ki so včeraj polagali laminat, jutri bojo pa knauf, prejšni teden so pa pasli ovce na Kosovu.

Na tripotnem ventilu je vseeno kam priključiš ogrevalni krog in kam bojler. Bo pač tropotni ventil večino časa v eni skrajni legi namesto v drugi.
Fizika in zdrava pamet pa loči profija od šalabajzerja, čeprav oba delata isto- monotirata TČ.

logist87 ::

Na kakšen tok je boj priporočljivo vezati toplotno črpalko, enofazni ali trofazni?

Pr mono bloku je potrebno montirat še ventil, da lah zadevo sprazniš če ni štroma.

Trofazni.

Telbanc je izjavil:

Pr mono bloku je potrebno montirat še ventil, da lah zadevo sprazniš če ni štroma....

In to je dejanska slabost.
Sicer sem imel celo zimo neizolirane cevi zunaj in je vse funkcioniralo.

Samomonterji morajo paziti še na eno stvar. Ni enako če je talno gretje in če je radiatorsko.
Pri talnemu gretju so pretoki vode nekoliko večji (pač moč je produkt delta T x masni pretok). Zato je pri talnemu potrebno vzeti v zakup nekoliko večje premere vodov in ventilov. Na primer za talno cu28 in 1", za rad sistem pa cu25(22) in 3/4". Tudi sekundarna obtočna črpalka mora biti za nekoliko večji diferencialni tlak. Pri radiatorskemu pa večja temperatura DV lepo kompenzira eventualne manjke pretoka.
Glede neizolacije zunanjih cevi - 1m cevi (28) oddaja nekje 100W (pač odvisno od temperature), če je to v prostoru je pač ogrevalo, če je zunaj je pa kar konkretna izguba.

Magic1 ::

nejc_nejc je izjavil:

Telbanc je izjavil:

Pr mono bloku je potrebno montirat še ventil, da lah zadevo sprazniš če ni štroma....

In to je dejanska slabost.
Sicer sem imel celo zimo neizolirane cevi zunaj in je vse funkcioniralo.

?!? V delujočem stanju bo seveda vse ok. Ventil je za primere odpovedi TČ. Torej ko črpalka crkne, zunaj pa imaš konkreten minus in voda v ceveh zmrzne. Če TČ ne crkne, seveda ventila ne boš nikoli rabil.
Magic

Tudi v primeru vzdrževanja ali menjave zunanje enote je dobro da se zapre dovod ogrevalne vode do nje in kontrolirano izprazni. S tem se prepreči izpraznitev celotnega sistema ogrevanja v hiši in hkrati razlivanje vode na mestu servisnih/montažnih del. Zaradi podobnega vzroka so ventili nameščeni na obeh priklopih obtočnih črpalk, priklopih bojlerja, priklopih radiatorjev, priklopih vej zalnega... Le zakaj je to le pri zunaji enoti TČ slabo?

Da moraš zadevo praznit ce ni štroma je slabost MB, to sem misli, nisem točno definiral.8-O

nejc_nejc je izjavil:

Da moraš zadevo praznit ce ni štroma je slabost MB, to sem misli, nisem točno definiral.8-O

Zakaj bi jo moral prazniti, če zmanjka štorma? Sprazniti jo moraš le v primeru, če bi začela voda v zunanji enot zmrzovati. To pa lahko traja več ur, torej mora biti kar konkreten izpad elektrike. Glede na to, da dobiš obvestilo na telefon ali e-mail dokaj hitro imaš kar veliko časa ali da se vrneš domov ali pač aktiviraš nekoga, da izpusti vodo namesto tebe (pa seveda na hrano v hladilniku ne pozabit!). Da bi ti zunanja enota zamznila zaradu mrazu je možno le nekaj dni v zimi. In če se ti to res vse poklopi (izpad elektrike, dolgotrajna odsotnost, dovolj nizke temperature) pol bi sam razmišljal o tem kako izpolniti LOTO listke.

PS- največkrat pa je zunanja enota višje od zalogovnika ali razdelilnika v kleti. Tako je skozi njo možna tudi termosifonska cirkulacija vode. To pa lahko možnost zamznitve močno zmanjša ali povsem eliminira.

energetik ::

logist87 je izjavil:

Na kakšen tok je boj priporočljivo vezati toplotno črpalko, enofazni ali trofazni?
Odvisno, kako imaš vse drugo vezano v bajti in od moči TČ. Meni bolj pride prav 1-fazna, ker imam vse ostale večje porabnike vezane na ostali 2 fazi. Seveda odvisno tudi od moči TČ. Pri kakšnih večjih, ki za šalo potegnejo 5kW, itak moraš imeti 3F, sicer ne gre skozi. Moja pa potegne max od max 3,1kW in imam 1F.
vires in numeris

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: energetik ()

Tudi če bi pri 3 kW imel 3F ti 1 kW po fazi ne bi vplival bistveno na ostale porabnike. Čeprav je z elektrotehničnega stališča boljše, da je porabnik 3 fazen pa to največkrat pomeni dražjo TČ.
Na splošno pa bi naj veljalo, da je potrebna varovalka za nek porabnik vsaj za stopnji nižja, kot je glavna varovalka. Če torej imaš v hiši 3x20 A glavne varovalke, pol bi naj bili posamezni porabniki varovani z največ 16 A. Za 16 A in 1 fazo pa to pomeni 3,5 kW. Pri 3x25 pa 4,6 kW.

telexdell je izjavil:

nejc_nejc je izjavil:

Zakaj bi jo moral prazniti, če zmanjka štorma? Sprazniti jo moraš le v primeru, če bi začela voda v zunanji enot zmrzovati. To pa lahko traja več ur, torej mora biti kar konkreten izpad elektrike. Glede na to, da dobiš obvestilo na telefon ali e-mail dokaj hitro imaš kar veliko časa ali da se vrneš domov ali pač aktiviraš nekoga, da izpusti vodo namesto tebe (pa seveda na hrano v hladilniku ne pozabit!). Da bi ti zunanja enota zamznila zaradu mrazu je možno le nekaj dni v zimi. In če se ti to res vse poklopi (izpad elektrike, dolgotrajna odsotnost, dovolj nizke temperature) pol bi sam razmišljal o tem kako izpolniti LOTO listke.

PS- največkrat pa je zunanja enota višje od zalogovnika ali razdelilnika v kleti. Tako je skozi njo možna tudi termosifonska cirkulacija vode. To pa lahko možnost zamznitve močno zmanjša ali povsem eliminira.

Ja valda ne bos praznil ob izpadu za par ur. Pri -10 ter dnevu dveh pa tko na uc nebi bilo dobro pustit notri ...
Vecina 99.9, MB zalogivnika nima....v tem je smisel tega sistema.

Dobi se tud modul, ki ti enofazno TČ fujtra na tri faze. 500 evrov.

Kar se cene tiče je mono blok zakon.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Telbanc ()
««
6 / 6
»
»»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Centralna peč predelava drva-peleti (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
17546725 (687) joez7
»

Toplotna črpalka (strani: 1 2 3 49 10 11 12 )

58935092 (2896) logist87
»

Ogrevanje na Elektriko (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
15964464 (33913) konspirator
»

Ogrevanje, kurilno olje vs. plin (strani: 1 2 )

5621598 (19719) zrataj4201
»

Okvirna poraba v kw

3414357 (13237) energetik

Več podobnih tem