Forum » Loža » Dilema: nova peč na olje ali toplotna črpalka
Dilema: nova peč na olje ali toplotna črpalka

bm1973 ::
Mimogrede, nihče ne bo povedal, da vgradnja kotla na kurilno olje ni več dovoljena?
53. člen
(omejevanje uporabe posameznih energentov za ogrevanje)
Projektiranje in vgradnja kotla na kurilno olje, mazut in premog, razen kjer je uporaba kurilnega olja, mazuta in premoga del industrijskega ali proizvodnega procesa, nista dovoljena.
53. člen ZSROVE
Tudi če imaš novogradnjo, lahko narediš dimnik in pripraviš inštalacije/prostor za vse potrebno...
Danes obstajajo firme, ki ti za čas pridobitve uporabnega dovoljenja prinesejo TČ, ki jo potem odmontiraš in se ogrevaš na željen energent...
BTW. v "podporo zelenemu prehodu" so iz zakonodaje vrgli ven člen, ki je zahteval vgradnjo dimnika za alternativni energent, največkrat drva, v primeru naravnih katastrof/vojne...
Tako, da danes večina niti nima možnost kaj drugega kot TČ, ker so novogradnje brez dimnikov...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: bm1973 ()

energetik ::
To je ta, ja.OK, zdaj vemo o čem je štos da izmeriš tako visoke temperature na steni. Ampak akumulacije še vedno nimaš. Modularc zadaj je še bolj mrzel, kot bi sicer bil.
Takole je pri tebi potem izračun:
Kateri SW uporabljaš?
Ubakus je precej uporaben.
To si bo jasno sam izračunal, kaj naj mu celo finančno konstrukcijo naredim?Imaš precej dobro izolirano bajto, zato bi sam šel v nabavo TČ in po potrebi menjavo radiatorjev - ....
.... To te bo ob primerni TČ in ustreznih nastavitvah prišlo nekje 600EUR letno, torej prihranek bo konkreten. Seveda potem tudi SV greješ na novo ogrevalno TČ.
Vsi takole flegma o prihranku.. koliko let po nabavi TČ in menjavi radiatorjev bo pa šele na nuli?
Nekako se vsak, ki priporoča TČ obnaša, kot da stane toliko, kot en kalorifer.
vires in numeris
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: energetik ()

Furbo ::
Kako potem veš, da bo prihranek 'konkreten'?
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC

Magic1 ::
Ko enkrat dodaš izolacijo, so stari radiatorji čist dovolj kljub zmanjšani temperaturi vode.
Magic

Jah taki so cajti.Drva so najceneje le, če jih pripravljaš sam iz svojega gozda, pa če svojega dela ne šteješ zraven. Če jih kupuješ, so tam-tam glede na TČ, pa še to če jih skuriš v uplinjaku. Če jih v stari peči z izkoristkom 50%, je TČ že cenejša, da ne omenjam smradu...
Najceneje so drva, sam je delo pa vse ostalo večje.
Sam sem v isti situaciji. Bajta stara 40 let, fasade gor 5 cm, peč pa pet let stara brez zalogovnika. Okna so pa 2 leti stara. Kaj naj naredim za ogrevanje? Menjam fasado? Menjam peč? Našparanih mam pa 2 jurja.
vires in numeris
Zgodovina sprememb…

Če ti TČ dela 24x7, da se ne greš nekih kvazi optimizacij, z radiatorji čisto lepo ogreješ sobo...
Malo manipuliraš s temperaturo dvižnega voda, nastaviš in pozabiš.
Malo manipuliraš s temperaturo dvižnega voda, nastaviš in pozabiš.

Tisti ki ste govorili o peči na olje za rezervo. Kako to gre s staranjem nafte? Da ne na koncu prižgeš po x letih peč v sili razmer in seveda ne dela, ker je nafta zanič.
Magic

Kako potem veš, da bo prihranek 'konkreten'?1k€ letno se ti ne zdi konkretno? Neka Micka Zubadan bi za njegovo bajto prišla ~10k€ z montažo in bojlerjem, na nuli je v 10 letih - s trenutnim stanjem. Ker pa mora itak menjat peč z novo, bo na nuli še par let prej.
vires in numeris

fikus_ ::
Tisti ki ste govorili o peči na olje za rezervo. Kako to gre s staranjem nafte? Da ne na koncu prižgeš po x letih peč v sili razmer in seveda ne dela, ker je nafta zanič.
Kurilno olje naj ne bi vsebovalo "biodizla" tako kot dizel namenjen za v vozila, kateri (mislim da) vsebuje do 7% biodizla, to je goriva iz rastlinskih odpadnih olj. Zato naj bi kurilno olje bilo uporabno več let.
Biodizel se po kakšnem letu pokvari, začne smrdeti, se zgosti, spremeni barvo,... če je kje na toplem.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: fikus_ ()

hruske ::
Tako, da danes večina niti nima možnost kaj drugega kot TČ, ker so novogradnje brez dimnikov...
Zakon ne zahteva, prepoveduje pa tudi ne. Še vedno lahko vgradiš dimnik, da imaš kamin za pomožno ogrevanje, če do česa pride.
Da dela novogradnjo brez tega je predvsem odločitev investitorja.
Kalkulator nove omrežnine 2024 - https://omreznina.karlas.si/Kalkulator

hruske ::
Mimogrede, nihče ne bo povedal, da vgradnja kotla na kurilno olje ni več dovoljena?
53. člen
(omejevanje uporabe posameznih energentov za ogrevanje)
Projektiranje in vgradnja kotla na kurilno olje, mazut in premog, razen kjer je uporaba kurilnega olja, mazuta in premoga del industrijskega ali proizvodnega procesa, nista dovoljena.
53. člen ZSROVE
To velja za novogradnje, če pa že imaš je OK oz. zamenjava dotrajane tudi.
Jaz sicer ne najdem podlage za to tvojo trditev, je pa verjetno, da ti lažje pogledajo skoz prste, če si samo zamenjal in ne vgrajeval na novo. Če sploh kdo to kdaj ugotovi.
Aja, velja še omenit, da ni prepovedana prodaja kotlov na olje, ampak projektiranje in vgradnja. Prekrška ne naredi prodajalec, ampak investitor.
Kalkulator nove omrežnine 2024 - https://omreznina.karlas.si/Kalkulator
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: hruske ()

telexdell ::
Ko imaš 1x uporabno dovoljenje, lahko narediš karkoli na bajti...
Marsikdo tako misli, ko pa pride v stik z realnostjo je pa jok in stok. Kot povsod drugje tudi pri hiši velja, da dokler ni tožnika ni sodnika. Če boš naknadno v novogradnjo vgradil oljni kotel (sicer ne vem kdo pri zdravi pameti bi to naredil, a vsi pač niso pri zdravi pameti) boš to moral prijaviti nekemu dimnikarskemu podjetju. Če tega ne boš naredil si v prekršku. Prekršek te sicer ne bo stal nič, dokler se ne boš zameril kakšnemu sosedu in bo ta naredil kakšno prijavo ali se bo slučajno vozil mimo domnikar in videl vijoč dim iz tvojega dimnika, nima te pa na delovnem nalogu ali...
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

Sej največji joke so pa kazni pri nas. A se tega sploh kdo boji? Daleč najhuje kar se danes lahko zgodi je, da prileti inšpektor med izvajanjem črne nadgradnje in ti odredi zaustavitev del. Takrat je res problem, ker se ne sme končat, račun za storitev pa že je.
Glede pritožb sosedov je pa bilo že dost tem, kjer so jamrali, kako se ne da nič dosežt, ko je že enkrat narejeno.
Glede pritožb sosedov je pa bilo že dost tem, kjer so jamrali, kako se ne da nič dosežt, ko je že enkrat narejeno.
Magic
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Magic1 ()

Imaš EU direktivo, kjer se črne gradnje ne sme porušiti, če je to tvoja edina nepremičnina. Bilo 1x objavljeno tukaj na forumu...
Torej, če imaš zemljo in priključke, lahko B.P. narediš bajto... Seveda v skladu z lokalnim OPPN in projektom...
Na koncu seveda plačaš legalizacijo, ki pa je lahko celo cenejša in hitrejša od pridobivanja gradbenega dovoljenja. Pa tudi če je dražje, imaš bajto leto, dve prej narejeno kot sicer...
Ne jebeš se z nekim debilom na občini, ki te zajebava zaradi odtenka fasade...
Torej, če imaš zemljo in priključke, lahko B.P. narediš bajto... Seveda v skladu z lokalnim OPPN in projektom...
Na koncu seveda plačaš legalizacijo, ki pa je lahko celo cenejša in hitrejša od pridobivanja gradbenega dovoljenja. Pa tudi če je dražje, imaš bajto leto, dve prej narejeno kot sicer...
Ne jebeš se z nekim debilom na občini, ki te zajebava zaradi odtenka fasade...

feryz ::
Ko imaš 1x uporabno dovoljenje, lahko narediš karkoli na bajti...Te bom malo popravil, v bajti.
Na bajti se od daleč vidi in ni tako preprosto. Dokumentacijo imajo spravljeno pri njih in ni težko dobiti papirje, da te pridejo pozdraviti.
Res je, da ti skoraj nič ne morejo, razen kazni nabijati. Ampak tudi to ni tako fajn, kot se sliši.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: feryz ()

Matejjjjj ::
Mi smo podrli med prenovo 2 dimnika. Kdo bo dimnike, visoke 10+m sploh prenavljal, tako statično kot drugače... en dimnik ima 10 ton... Če ga rabiš, dodaš novega inox
ogrevam 200m2, brez 100m2 mansarde še trenutno, na 12kW zrak-zrak TČ Panasonic, hiša nova okna, na jug vsa v steklu, brez fasade trenutno, izolirana nova streha, trenutno še 45 let stari radiatorji. Poraba elektrike med 100 in 200 eur na mesec letos jeseni, pozimi, pa smo sredi prenove, 2meseca bili brez oken v mansardi. Če je kaj bolj ugodno od tega, ne verjamem. Sosedje upokojenci, invalidi pa vsi drva cepajo pa vozijo sredi zime, mi pa na gumb. Tako hišo ogrevati za maj kot 1000 eur na leto, če je kaj enostavnejšega, ne verjamem... drvaši, dizlaši naj se jebejo, na jetra mi gredo s svoji izpusti, komaj čakam da gredo.. en najhujši kurjač je ravnokar šel..
ogrevam 200m2, brez 100m2 mansarde še trenutno, na 12kW zrak-zrak TČ Panasonic, hiša nova okna, na jug vsa v steklu, brez fasade trenutno, izolirana nova streha, trenutno še 45 let stari radiatorji. Poraba elektrike med 100 in 200 eur na mesec letos jeseni, pozimi, pa smo sredi prenove, 2meseca bili brez oken v mansardi. Če je kaj bolj ugodno od tega, ne verjamem. Sosedje upokojenci, invalidi pa vsi drva cepajo pa vozijo sredi zime, mi pa na gumb. Tako hišo ogrevati za maj kot 1000 eur na leto, če je kaj enostavnejšega, ne verjamem... drvaši, dizlaši naj se jebejo, na jetra mi gredo s svoji izpusti, komaj čakam da gredo.. en najhujši kurjač je ravnokar šel..
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Matejjjjj ()

Matejjjjj ::
Ko imaš 1x uporabno dovoljenje, lahko narediš karkoli na bajti...
Marsikdo tako misli, ko pa pride v stik z realnostjo je pa jok in stok. Kot povsod drugje tudi pri hiši velja, da dokler ni tožnika ni sodnika. Če boš naknadno v novogradnjo vgradil oljni kotel (sicer ne vem kdo pri zdravi pameti bi to naredil, a vsi pač niso pri zdravi pameti) boš to moral prijaviti nekemu dimnikarskemu podjetju. Če tega ne boš naredil si v prekršku. Prekršek te sicer ne bo stal nič, dokler se ne boš zameril kakšnemu sosedu in bo ta naredil kakšno prijavo ali se bo slučajno vozil mimo domnikar in videl vijoč dim iz tvojega dimnika, nima te pa na delovnem nalogu ali...
novogradnje, prenove, to je zdaj investicija po 1000/3000 eur in več po kvadratu, da bom take dragocene kvadrate namenjal smrdečemu dizlu in strojnici ter dimniku, moraš biti malo nor. še kamini so totalna neumnost.

tony1 ::
"še kamini so totalna neumnost."
Prepperji (in prepperji v omari) te bojo še na križ pribili, samo čakaj.
Sosed je v novogradnjo (TČ) tako dal tudi lep, ročno zidan kamin. Zakuril ga je samo enkrat, ker je bilo za crknit vroče... Na kavču v dnevni ni bilo za zdržat, še južino so za mizo komaj pojedli... Naslednjič ga bo kuril samo še, ko bo 3. svetovna, sicer je čisto neuporaben. Preprosto je običen kamin, ki so jih majstri še vedno navajeni zidati, premočan za normalno uporabo, kaj šele za "dogrevanje" in "šparanje" v novi bajti.
Prepperji (in prepperji v omari) te bojo še na križ pribili, samo čakaj.
Sosed je v novogradnjo (TČ) tako dal tudi lep, ročno zidan kamin. Zakuril ga je samo enkrat, ker je bilo za crknit vroče... Na kavču v dnevni ni bilo za zdržat, še južino so za mizo komaj pojedli... Naslednjič ga bo kuril samo še, ko bo 3. svetovna, sicer je čisto neuporaben. Preprosto je običen kamin, ki so jih majstri še vedno navajeni zidati, premočan za normalno uporabo, kaj šele za "dogrevanje" in "šparanje" v novi bajti.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: tony1 ()

Zato ker so dali toplozračnega. Tega res nimaš kaj rabiti.
Mi toplovodnega gonimo kar precej. Zaradi vzdušja, ne zaradi česarkoli drugega.
Ker so tako drva, kot tudi štrom zastonj.

Zato ker so dali toplozračnega. Tega res nimaš kaj rabiti.Kakšnega vzdušja? Že če grem kuhat kosilo, mi gre v kuhinji/jedlilnici/dnevni temp. preko 23° sredi zime in grem na stežaj odpirat okna, ker švicam v kratkih rokavih. Da bi tam še zakuril? Za katerega boga bi šel to počet?
Če pa imamo slučajno filmski večer, fliknem že popoldne termostat 2K višje, oziroma še to ni treba, ker že mi sami + TV segreje preko 23°.
vires in numeris
Zgodovina sprememb…

starfotr ::
Vzdušje pomeni to, da imaš v objektu mraz. Nato pa zakuriš in je precej prevroče. Ampak vzdušje pa je, ko se zjutraj spomniš kako toplo je bilo včeraj zvečer.
To je bilo leta 1970 morda super. Danes pa ni več.
To je bilo leta 1970 morda super. Danes pa ni več.

alekskac ::
bbbbbb2024 je izjavil:
TČ je sigurno boljša opcija, vendar mi to imamo zato, ker smo še ubodli celice na net metering. Drugače se mi sedaj zdi kar škandalozno, koliko kasirajo za to omrežnino.
Brez panike. Od 1.10. do 28.2. me je EE stala 1300 eur, za neizolirano kamnito hišo 130m2, v hribih, ogrevana na aluminijaste radijatorje. To je vse, ogrevanje z 12kW TČ, 2 zmrzovalnika, 2 hladilnika, bojler, zabavna tehnika, pomivalc, pralni stroj, pečica in vsa voda za bajto na hidropak. Brez sončne elektrarne, to je strošek komplet elektrike. Marc bo verjetno še ene 200 eur račun, potem pa že ni več nobenega mraza. To je za komplet EE za celo hišo kot v LJ samo daljinsko ogrevanje.

alekskac ::
Drva so najceneje le, če jih pripravljaš sam iz svojega gozda, pa če svojega dela ne šteješ zraven. Če jih kupuješ, so tam-tam glede na TČ, pa še to če jih skuriš v uplinjaku. Če jih v stari peči z izkoristkom 50%, je TČ že cenejša, da ne omenjam smradu...
Sem enakega mnenja. Imam še doma uplinjevalni kotel, pokurim večinoma samo če se kaj podre od neurij ali zarad snega na cesto, in potem to pospravim. Lastniki gozda ob cesti mi podarijo, če sam pospravim. Pospravim pa itak, po navadi se peljem prej in večkrat kot ostali. To se nabere ene 0,5 prm na leto, včasih še to ne. Za kupit po 90 eur na prm bukove metrce klane, se mi pa sploh ne splača. Lani sem sicer urajmal ene krajnke za šenk, samo je to verjetno enkratna prilika.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: alekskac ()

Kam ti gre, praviš?Zato ker so dali toplozračnega. Tega res nimaš kaj rabiti.Kakšnega vzdušja? Že če grem kuhat kosilo, mi gre v kuhinji/jedlilnici/dnevni temp. preko 23° sredi zime in grem na stežaj odpirat okna, ker švicam v kratkih rokavih. Da bi tam še zakuril? Za katerega boga bi šel to počet?
Če pa imamo slučajno filmski večer, fliknem že popoldne termostat 2K višje, oziroma še to ni treba, ker že mi sami + TV segreje preko 23°.
Naše te ven vržejo iz bajte, če je 23 stopinj. 25 mora biti pozimi v hiši.
Ti pa niti 23 nimaš, če te prav zastopim.
Kamin je vzdušje, neprecenljivo.
A poznaš kakšen film, kjer se pozimi dva onegavita na kavču, zraven pa toplotno kažejo?
Skoraj v vsakem takem filmu kamin gori.
Toplovodni ne pregreva prostora. Stopinjo ali dve že dvigne, več pa ne.

U3PM ::
Kamin je vzdušje, neprecenljivo.
A poznaš kakšen film, kjer se pozimi dva onegavita na kavču, zraven pa toplotno kažejo?
Skoraj v vsakem takem filmu kamin gori.
V moji bajti je bil kamin neki cajta, pa sem ven fliknil, ker ni prišel do izraza, babe samo mene gledajo, ne kamina, pol pa brezveze. Pravi desc mora met kamin v hlačah, ne da vsako bedarijo iz filmov kup za babo navlažit

Mi nismo zmrznjenci, 22° nam je optimum. Itak če kaj fizično delaš (kar delam večino časa doma), še pri 22° švicam.
Celo poletje hladim na 23°, jasno da ne bom pozimi grel na več kot to
Celo poletje hladim na 23°, jasno da ne bom pozimi grel na več kot to

vires in numeris

MadMax ::
... Skoraj vsi gorilci majo preveliko šobo glede na objekt. Idealno je, da gorilec obratuje vsaj 10h dnevno.
Ponavadi je v gorilcu 0.55 šoba - 25-32kW (3l/h - odvisno od tlaka črpalke). Z 0.4 šobo se doseže moč 14-18kw (1.4l/h). Obvezno je tudi nastavit pretok zraka - O na 10-12% - CO2 ~5% in CO pod 0.2. Delno se da na uč, pol naprej pa z merilcem. Če je vse prav nastavljeno, pade temperatura dimnih plinov z 180°C na nekje 120 do 130°C. Če pa maste že kondenzacijski kotel, so tu dodatni izkoristki (tudi v rangu 30%) in dimni plini ~65°C. Če ma kotel lamda sondo - se ponastavlja sam.
Zaželjeno je peč kontrolirati vsako sezono.
"Malce" nakladaš.
Skoraj vsi objekti imajo premočno peč je veliko bolj pravilna oblika stavka.
Gorilec pa mora biti nastavljen na cca moč peči.
Pa včeraj si krivoveril s priporoččenim tlakom 8bar. Japajade. Sploh na 0.4 šobi...
...
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: MadMax ()

joez7 ::
... Skoraj vsi gorilci majo preveliko šobo glede na objekt. Idealno je, da gorilec obratuje vsaj 10h dnevno.
Ponavadi je v gorilcu 0.55 šoba - 25-32kW (3l/h - odvisno od tlaka črpalke). Z 0.4 šobo se doseže moč 14-18kw (1.4l/h). Obvezno je tudi nastavit pretok zraka - O na 10-12% - CO2 ~5% in CO pod 0.2. Delno se da na uč, pol naprej pa z merilcem. Če je vse prav nastavljeno, pade temperatura dimnih plinov z 180°C na nekje 120 do 130°C. Če pa maste že kondenzacijski kotel, so tu dodatni izkoristki (tudi v rangu 30%) in dimni plini ~65°C. Če ma kotel lamda sondo - se ponastavlja sam.
Zaželjeno je peč kontrolirati vsako sezono.
"Malce" nakladaš.
Skoraj vsi objekti imajo premočno peč je veliko bolj pravilna oblika stavka.
Gorilec pa mora biti nastavljen na cca moč peči.
Pa včeraj si krivoveril s priporoččenim tlakom 8bar. Japajade. Sploh na 0.4 šobi...
...
Kljub premočni peči lahko nastaviš gorilec na manj - ni nobene potrebe španat gorilec na nazivno moč peči. Tlak črpalke na gorilcu se lahko nastavlja od 6 do 12 (14) bar. Pod 8 ni priporočljivo - začne pluvat. Razen, če maš predgretje na gorilcu.
Upam, da si kak gorilec že servisiral - pol bi vedel kaj .... Pa odvisno od kurišča mora biti ustrezna šoba - ene so za dolga kurišča, druge pa za kratka kurišča (HT šobe). Tud gorilci majo različne vratove, kratke in dolge.
Kak pa si gdo razlaga in naredi, je pa njegov problem. Je pa je razlika, če skuriš 300l olja manj.
Pa še maj nihanj sistema maš z manjšo šobo.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.

Sem delal nekoč eksperimente s šobami, tlaki, dodatnimi tuljavami, pripiranjem dimnika...ni, da ni- le da bi prihranil kak liter olja. Pol so pa imel zakajeno kurilnico, če je bil dimnik preveč priprt ali kondenz v kurišči peči (kjer se je v peč vračal povratek), če je bila šoba premajhna ali večkratne izpade gorilca, če sem pretiraval z dodatnimi tuljavami... Pa sem takrat delal v podjetju kjer smo dnevno skurili 20...30 t olja in smo imeli zaposlene strokovnjake za gorilce, pa cel kup inštrumentov pa... V teoriji že, v teoriji...

Točno tako, v teoriji že.
V praksi sicer res nekoliko znižaš Tdima, ampak ga pa toliko dlje spuščaš skozi dimnik.
Sicer delaj kakor želiš, ampak ne širi krive vere. Si sigurno spremenil še kaj, ne samo moč gorilca, če si res kaj omembe vrednega prišparal. Tudi zime so različne, ni vse samo v Tzun.
Btw, sem sam par zim delal z 0.30 šobami različnih kotov pršenja in sezonski porabi 2klit, vsega skup prek pol šolskega zvezka podatkov, verjemi da se ne obnese. No, ti ne boš verjel...
V praksi sicer res nekoliko znižaš Tdima, ampak ga pa toliko dlje spuščaš skozi dimnik.
Sicer delaj kakor želiš, ampak ne širi krive vere. Si sigurno spremenil še kaj, ne samo moč gorilca, če si res kaj omembe vrednega prišparal. Tudi zime so različne, ni vse samo v Tzun.
Btw, sem sam par zim delal z 0.30 šobami različnih kotov pršenja in sezonski porabi 2klit, vsega skup prek pol šolskega zvezka podatkov, verjemi da se ne obnese. No, ti ne boš verjel...

DamijanD ::
Ne vem kako je v praksi ampak laično bi upal, da bo peč, ki ima vgrajen gorilec, imela optimalno šobo za to peč.

Mi nismo zmrznjenci, 22° nam je optimum. Itak če kaj fizično delaš (kar delam večino časa doma), še pri 22° švicam.Saj veš, da samo sebe tolažiš, ker si škrt?
Celo poletje hladim na 23°, jasno da ne bom pozimi grel na več kot to![]()
Pozimi vsem paše toplo, poleti vsem hladno.
Edino škrtonje govorijo, da si pulover ali bundo natakni, če te zebe pred tv-jem. Ali da pozimi švicajo pri 20 stopinjah v kratki majici.
A poleti se skriješ v klet, ko zunaj preseže 25 in čakaš, da napad mine?

Utk ::
Mi imamo med 22,5 in 23, jaz sem sigurno brez štumfov in v kratkih rokavih, včasih še to ne, pa pustimo to. Če je samo pol stopinje več, bi najraje iz kože skočil. Niso pa vsi enaki.
Ti pa itak vidimo da ne bi priznal tudi če bi švical kot prašič pri 25, ker bognedaj, da ne bi ustregel svojim princeskam, še manj pa da bi priznal, da 25 stopinj res nima nobenga smisla.
Ti pa itak vidimo da ne bi priznal tudi če bi švical kot prašič pri 25, ker bognedaj, da ne bi ustregel svojim princeskam, še manj pa da bi priznal, da 25 stopinj res nima nobenga smisla.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()

Ne vem kako je v praksi ampak laično bi upal, da bo peč, ki ima vgrajen gorilec, imela optimalno šobo za to peč.
Ja za max moč.
Pol maš pa na peči razpon - n.p. 14-32kW.(maš vse v navodilih od peči in gorilca - pa zakaj bi brali :).)
Za 32kW gre šoba 0.55 ~3l/h(10bar),
Za 14kW pa gre šoba 0.4 ~1.6l/h(10bar) in 1.3l/h(8bar)
Šob pod 0.4 vsaj na starih gorilcih nisem videl (niti v katalogu).
Pri oljnih pečeh se nikoli ne uporablja dušenje na dimniku!
Same nastavitve so na gorilcu - tlak na šobi in pretok zraka (preostali kisisk!!).

Spet ena kar tako počez?!
Imaš kombiniran kotel na biomaso in tuljavo dimnika fi200mm pol pa zamenjaš vrata na peči in iz biomase preideš na ogrevanje z oljem. Po tvojem pustim odprto fi200, če ne smem prepirati ali pač priprem loputo na npr. fi120, kar je dovolj za količino dimnih plinov, katero proizvaja gorilnik?
PS ali še bolje- vgradim bimetalno loputo katera mi povsem zapre dimnik, ko gorilec miruje.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: telexdell ()

Ti pa itak vidimo da ne bi priznal tudi če bi švical kot prašič pri 25, ker bognedaj, da ne bi ustregel svojim princeskam, še manj pa da bi priznal, da 25 stopinj res nima nobenga smisla.Za tiste, ki se veliko zunaj gibljemo, ga ima.
Saj tudi meni paše mraz, ko mi paše. Recimo do 0 stopinj grem na hrib v kratki majici, 45 minut hoje.
Ampak ko pridem domov, mi pa drugo paše.
Sicer pa to ni poanta. Poanta je, da tričetrt folka vgradi napačen kamin ali ga napačno vgradi in potem trdi, da je zadeva neuporabna.
Čeprav je še kako uporabna.

sbawe64 ::
Jah taki so cajti.Drva so najceneje le, če jih pripravljaš sam iz svojega gozda, pa če svojega dela ne šteješ zraven. Če jih kupuješ, so tam-tam glede na TČ, pa še to če jih skuriš v uplinjaku. Če jih v stari peči z izkoristkom 50%, je TČ že cenejša, da ne omenjam smradu...
Sam sem v isti situaciji. Bajta stara 40 let, fasade gor 5 cm, peč pa pet let stara brez zalogovnika. Okna so pa 2 leti stara. Kaj naj naredim za ogrevanje? Menjam fasado? Menjam peč? Našparanih mam pa 2 jurja.
Stara peč brez dovolj velikega zalogovmika nima nikoli 50% izkoristka, prej nekje 30%.
Razen če cca 3-4x na dan zakuriš na novo, vsake N ur (kar nihče ne počne).
Pri suhih drvah ni smradu, edino pm delci so.
Če zakuriš od zgoraj, je tudi dima minimalno, če od spodaj ga je dosti več.
Smrad je od plastike, lepljene iverke, gum in podobnega kurila.
Zato ker so dali toplozračnega. Tega res nimaš kaj rabiti.
Kako poganjaš črpalke, ko/če nepričakovano zmanjka elektrike in ni nikogar doma ?
2020 is new 1984
Corona World order
Corona World order
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: sbawe64 ()

Spet ena kar tako počez?!
Imaš kombiniran kotel na biomaso in tuljavo dimnika fi200mm pol pa zamenjaš vrata na peči in iz biomase preideš na ogrevanje z oljem. Po tvojem pustim odprto fi200, če ne smem prepirati ali pač priprem loputo na npr. fi120, kar je dovolj za količino dimnih plinov, katero proizvaja gorilnik?
PS ali še bolje- vgradim bimetalno loputo katera mi povsem zapre dimnik, ko gorilec miruje.
Če maš vse prav nareto NE. Pretok zrak omejuje loputa v gorilcu (ko je gorilec ugasnjen JE ZAPRTA - NI PRETOKA ZRAKA) Z to luputo nastavljaš izgorevanje in preostali kisik v dimnih plinih!.
Če delaš dušenje na dimniku maš možnost CO (veš kaj počneš?).

Stara peč je crknila, predvidevam? Neke predelave oljnih peči na pelete se dobijo dokaj poceni, samo kako se obnesejo ne vem, seveda je tudi dodatno delo, cena energenta pa nekje dobra polovica od kurilca.
Samo pelete ne.
Toliko dela kot zahteva to sranje, ni vredno.
Sosed namontiral, po 2 letih vrgel ven. Preveč dela s čiščenjem in nalaganjem. Če komu to ustreza, kar. Vseeno potem bolje kurilno olje...
Kakšen kwb/eta peletnik dela ok.
Drugi so tisti italijanski in podobno sranje.
2020 is new 1984
Corona World order
Corona World order

Kalibri ::
Če ni nikogar doma, tudi gori ne, ker se drva ne nalagajo sama.
Če pa zmanjka elektrike, potem bi pa znalo kakšen varnostni ventil odpirati ali pa pošiljati hladno vodo skozi vgrajeno spirali v peci za take namene. Seveda ne takoj. Elektronika tudi v zadnjem zdihljajih zapre loputo za zrak.
Če pa zmanjka elektrike, potem bi pa znalo kakšen varnostni ventil odpirati ali pa pošiljati hladno vodo skozi vgrajeno spirali v peci za take namene. Seveda ne takoj. Elektronika tudi v zadnjem zdihljajih zapre loputo za zrak.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Kalibri ()

Stara peč je crknila, predvidevam? Neke predelave oljnih peči na pelete se dobijo dokaj poceni, samo kako se obnesejo ne vem, seveda je tudi dodatno delo, cena energenta pa nekje dobra polovica od kurilca.
Samo pelete ne.
Toliko dela kot zahteva to sranje, ni vredno.
Sosed namontiral, po 2 letih vrgel ven. Preveč dela s čiščenjem in nalaganjem. Če komu to ustreza, kar. Vseeno potem bolje kurilno olje...
Kakšen kwb/eta peletnik dela ok.
Drugi so tisti italijanski in podobno sranje.
Točno tako namenski KWB - prave moči je zakon - mel priliko mal pošnofirit. Sam cena je temu primerna (če sem ga prav razumel, je dal čez 10k€ za prenovo kotlovnice (12kW).

Imaš precej dobro izolirano bajto, zato bi sam šel v nabavo TČ in po potrebi menjavo radiatorjev - ....
.... To te bo ob primerni TČ in ustreznih nastavitvah prišlo nekje 600EUR letno, torej prihranek bo konkreten. Seveda potem tudi SV greješ na novo ogrevalno TČ.
Vsi takole flegma o prihranku.. koliko let po nabavi TČ in menjavi radiatorjev bo pa šele na nuli?
Nekako se vsak, ki priporoča TČ obnaša, kot da stane toliko, kot en kalorifer.
Jah taki so cajti.
Ukradena drva so najcenejša, suha po možnosti.
Za kupljene je že energetik povedal.
Za lastna: poleg bližnjega gozda, vse opreme in pridnih rok ter časa moraš imeti tudi prostor s streho, kjer se 2 leti sušijo, če gre za hrast, raje 3.
In tako ponavljaš vsak leto.
Pri drvah večina sedaj pozablja, koliko stane uplinjak z lambdo, ustrezno velikih zalogovnikom in ustrezno regulacijo.
Bo cena kar od 10k naprej.
2020 is new 1984
Corona World order
Corona World order
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: sbawe64 ()

Če maš vse prav nareto NE. Pretok zrak omejuje loputa v gorilcu (ko je gorilec ugasnjen JE ZAPRTA - NI PRETOKA ZRAKA) Z to luputo nastavljaš izgorevanje in preostali kisik v dimnih plinih!.
CO je posledica nepopolnega izgorevanja in ne slabega vleka dimnika. Slab vlek dimnika lahko povzroči, da v primeru slabega izgorevanja v gorilniku ne gre CO skozi dimnik v ozračje ampak lahko skozi netesnosti na vratih kotla/namestitve gorilnik gre v kurilnico.
Da lahko dimni plini svojo toplotno energijo oddajo preko kurišča v vodo za ogrevanja potrebujejo nek čas. Daljši kot je čas zadrževanja več energije lahko oddajo. Kako dolgo bodo dimni plini v kurišču ti določa vlek dimnika. Če je dimnik prilagojen kotlu potem res ne rabiš dušenja dimnih plinov, če pa je dimnik večnamenski/neoptimalen (kar običajno je) pol pač moraš z loputo spraviti vlek v meje katere so optimalne tako za gorilnik kot za kotel.
PS daj ob izklopljenem gorilniku in zaprti loputi za zrak merilnik pretoka v dimnik. Ali vsaj termometer, če nimaš merilnika pretoka. Pol boš pa videl kako v praksi deluje teoretično tesnjenje.

Sva na isti strani. :)
Ravno z manjšo šobo (ki jo dopušča gorilec, kotel in objekt) dosežeš dalji čas oddajanja toplote. Z manjšo šobo je je tudi manjši masni pretok plinov (ob pravilno nastavljenemu gorilcu - preostali kisik (~10%-12%), tudi manj NoX je (pa to se pač ne meri), pa še tišji je gorilec.
Nekaj seveda uhaja mimo tesnenja peči. Je pa to manj problematično ob daljšem obratovanju gorilca.
Idealno je - da ko gorilec vklopi - da deluje vsaj 2 do 4h, do prvega izklopa. Če dela v cilih po 10min in pavza ura ali več - je vse skupaj premočno.
Tole v gorilec sem se moral zagristi pri žlahti (pa mi ni ratalo v prvo) - nikakor jim majster ni mogel poštimat regulacije - al so bli radiatorji prevroči ali pa premrzli. Z šobo z 12€ in nastavitvijo so se ti problemi odpravili. (Je pa res, da sedaj hiša ni topla v 1h).
Ravno z manjšo šobo (ki jo dopušča gorilec, kotel in objekt) dosežeš dalji čas oddajanja toplote. Z manjšo šobo je je tudi manjši masni pretok plinov (ob pravilno nastavljenemu gorilcu - preostali kisik (~10%-12%), tudi manj NoX je (pa to se pač ne meri), pa še tišji je gorilec.
Nekaj seveda uhaja mimo tesnenja peči. Je pa to manj problematično ob daljšem obratovanju gorilca.
Idealno je - da ko gorilec vklopi - da deluje vsaj 2 do 4h, do prvega izklopa. Če dela v cilih po 10min in pavza ura ali več - je vse skupaj premočno.
Tole v gorilec sem se moral zagristi pri žlahti (pa mi ni ratalo v prvo) - nikakor jim majster ni mogel poštimat regulacije - al so bli radiatorji prevroči ali pa premrzli. Z šobo z 12€ in nastavitvijo so se ti problemi odpravili. (Je pa res, da sedaj hiša ni topla v 1h).

Saj pri oljnem gorilci naletimo na identični problem kot pri TČ. S šobo namreč določamo moč gorilnika. Gorilnik ti pa mora dati dovolj toplote tako ko je zunaj +10°C in ko je zunaj -15°C. Ker je šoba fiksna lahko pri višjih zunanjih temperaturah prihaja do pogostih vklopov (taktiranje) in pri nizkih do podhladitve prostorov (dodatni grelci). Kot pri TČ ne moreš ne vem kako manjšati moč TČ ( če se nočeš 24/7 ogrevati ob pomoči grelcev) tako tudi pri olju ne moreš pretiravati z nižanjem dimenzij šobe.
Pa pri kotlu na olje imaš še drug dejavnik, kateri govori proti nižanju dimenzij šobe-kondenz. Če se v peči odvzame preveč toplote (ali zaradi časa zadrževanja ali zaradi velikosti šobe) potem se veča verjetnost, da bo že nekje v dimniku padla temperturta dimnih plinov pod mejo kondenzacije. In ker je v olju precej žvepla pride do tvorjenja žveplene kisline. Če dimnik ni narejen/obložen iz nerjavne pločevine...
Pa pri kotlu na olje imaš še drug dejavnik, kateri govori proti nižanju dimenzij šobe-kondenz. Če se v peči odvzame preveč toplote (ali zaradi časa zadrževanja ali zaradi velikosti šobe) potem se veča verjetnost, da bo že nekje v dimniku padla temperturta dimnih plinov pod mejo kondenzacije. In ker je v olju precej žvepla pride do tvorjenja žveplene kisline. Če dimnik ni narejen/obložen iz nerjavne pločevine...

Kako poganjaš črpalke, ko/če nepričakovano zmanjka elektrike in ni nikogar doma ?Si ne razbijamo glave tako daleč vnaprej. Je življenje lepše.
Sicer, če ni nikogar doma, tudi v kaminu ne gori. Toplotna laufa.
Pa še termostatski ventil z vodo je tam nekje.
Lahko bi dodal še ups, ampak ne bi nič bolj mirno spal.
Bi bilo že preveč tega smetja.

...Če maš vse prav nareto NE. Pretok zrak omejuje loputa v gorilcu (ko je gorilec ugasnjen JE ZAPRTA - NI PRETOKA ZRAKA) Z to luputo nastavljaš izgorevanje in preostali kisik v dimnih plinih!.
Ob vseh silnih izkušnjah še nisi videl gorilca na olje brez te lopute?

Govorim o teh tamalih za home user. V rango 15-45kw. Tega še nisem videl brez lopute. Kar pa je večjega ni zame. Je pa že pa kak par let, odkar ne znam nič več!
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Centralna peč predelava drva-peleti (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 46690 (652) | joez7 |
» | Toplotna črpalka (strani: 1 2 3 4 … 9 10 11 12 )Oddelek: Loža | 34982 (2786) | logist87 |
» | Ogrevanje na Elektriko (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Znanost in tehnologija | 64445 (33894) | konspirator |
» | Ogrevanje, kurilno olje vs. plin (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 21590 (19711) | zrataj4201 |
» | Okvirna poraba v kwOddelek: Loža | 14354 (13234) | energetik |