Forum » Loža » Dva časomera
Dva časomera

dronyx ::
Nova ideja iz Onyxove tovarne sanj.
Moj predlog je, da se uvede dva načina merjenja časa.
En bi bil obstoječ, recimo astronomski, kjer bi ostal samo GMT, brez časovnih pasov in premikanja ure. En čas povsod po svetu. Ta bi se uporabljal za delovanje elektronski naprav, vozne rede in podobno. Tako se ne bi več dogajalo, da letalo pristane po lokalnem času prej, preden je vzletelo, ker je vmes preletelo par časovnih pasov.
Drug čas bi bil dinamični, ki bi se prilagajal na dnevno nočne cikle in sicer tako, da bi bil sončni vzhod vedno ob 06:00 in sončni zahod ob 21:00. To seveda pomeni, da sekunda, minuta in ura ne bi bili vedno enako dolgi. S takim načinom merjenja časa se ni bi dogajalo, kot se sedaj, da se pozimi tema začne ob 17:00 in ko prideš domov nimaš več nič od dneva. Bi pa tako merjenje časa zahtevalo tudi prilagoditev, saj recimo za prehodit neko fiksno razdaljo vedno porabiš enako časa, pri takšnem merjenju pa bi bil porabljen čas za to razdaljo različen od dneva v letu. Ampak to mislim da bi se ljudje lahko prilagodili. Težje bi bilo z delodajalci, saj bi se pritoževali, da ljudje niso več na delovnem mestu točno starih osem ur.
Kar se tiče ur pa ne vidim nikakršnega problema, saj bi elektronske ure zlahka pravilno prikazovale oba časa.
Moj predlog je, da se uvede dva načina merjenja časa.
En bi bil obstoječ, recimo astronomski, kjer bi ostal samo GMT, brez časovnih pasov in premikanja ure. En čas povsod po svetu. Ta bi se uporabljal za delovanje elektronski naprav, vozne rede in podobno. Tako se ne bi več dogajalo, da letalo pristane po lokalnem času prej, preden je vzletelo, ker je vmes preletelo par časovnih pasov.
Drug čas bi bil dinamični, ki bi se prilagajal na dnevno nočne cikle in sicer tako, da bi bil sončni vzhod vedno ob 06:00 in sončni zahod ob 21:00. To seveda pomeni, da sekunda, minuta in ura ne bi bili vedno enako dolgi. S takim načinom merjenja časa se ni bi dogajalo, kot se sedaj, da se pozimi tema začne ob 17:00 in ko prideš domov nimaš več nič od dneva. Bi pa tako merjenje časa zahtevalo tudi prilagoditev, saj recimo za prehodit neko fiksno razdaljo vedno porabiš enako časa, pri takšnem merjenju pa bi bil porabljen čas za to razdaljo različen od dneva v letu. Ampak to mislim da bi se ljudje lahko prilagodili. Težje bi bilo z delodajalci, saj bi se pritoževali, da ljudje niso več na delovnem mestu točno starih osem ur.
Kar se tiče ur pa ne vidim nikakršnega problema, saj bi elektronske ure zlahka pravilno prikazovale oba časa.
- spremenil: dronyx ()

pegasus ::
Preden nadaljuješ sanje, si kaj preberi o zgodovini merjenja časa.
UTC se v letalstvu že uporablja in sicer po celem svetu. Tu odkrivaš toplo vodo.
Že stari egipčani so imeli 12h/dan in 12h/noč skozi celo leto - spreminjali so dolžino ure. Očitno je bilo to zanje dovolj dobro.
UTC se v letalstvu že uporablja in sicer po celem svetu. Tu odkrivaš toplo vodo.
Že stari egipčani so imeli 12h/dan in 12h/noč skozi celo leto - spreminjali so dolžino ure. Očitno je bilo to zanje dovolj dobro.

GregiB ::
Ktera glupost... pa povej... kter čas bi potem pisal na letalski karti? Lokalni ali globalni... Ti jaz povem? Globalni, da se zadosti tvoji tovarni sanj in lokalni za ves ostali folk...
https://www.dugout-online.com/ fajna slow pace football mgt igrica

Ktera glupost... pa povej... kter čas bi potem pisal na letalski karti? Lokalni ali globalni... Ti jaz povem? Globalni, da se zadosti tvoji tovarni sanj in lokalni za ves ostali folk...
Za vozne rede potrebuješ globalni GMT čas, to je jasno, saj sicer, če ne bi vsak dna spreminjali voznih redov, bi morala letala in vlaki potovati z različnimi hitrostmi, odvisno od dneva v letu. Pri nas pozimi počasneje, poleti hitreje.
To nisem vedel. Očitno so mi sunili idejo.

Zgodovina sprememb…

GregiB ::
Za vozne rede potrebuješ globalni GMT čas, to je jasno, saj sicer, če ne bi vsak dna spreminjali voznih redov, bi morala letala in vlaki potovati z različnimi hitrostmi, odvisno od dneva v letu. Pri nas pozimi počasneje, poleti hitreje.
What?!? What are u smoking???
https://www.dugout-online.com/ fajna slow pace football mgt igrica

What?!? What are u smoking???
Kaj tu spet ni jasno? Splošna teorija relativnosti - verzija za telebane. To razumejo otroci v vrtcu.

Ales ::
Ne rabiš splošne teorije relativnosti za to. Po tvojem predlogu bi enostavno bil merske enote časa (sekunda, minuta...) različno dolge glede na trenutno dolžino dneva.
Posledično je seveda dejstvo, da bi vlak za isto pot enkrat rabil 44 minut enkrat pa recimo 47 (ker je posamezna minuta dejansko krajša, kot pa je bila prej). Kar je dodaten problem pri voznih redih, če bi ti bili predstavljeni v lokalnem času.
Še dodaten problem je to, da bi bile enote časa različno dolge tudi med oddaljenimi postajami.
Posledično je seveda dejstvo, da bi vlak za isto pot enkrat rabil 44 minut enkrat pa recimo 47 (ker je posamezna minuta dejansko krajša, kot pa je bila prej). Kar je dodaten problem pri voznih redih, če bi ti bili predstavljeni v lokalnem času.
Še dodaten problem je to, da bi bile enote časa različno dolge tudi med oddaljenimi postajami.

Vozni red je sicer lahko prikazan v lokalnem času, se pa ta seveda z dnevi spreminja. Za operativno uporabo pa bi imel še vedno astronomski čas GMT. Torej tisti, ki pelje vlak uporablja astronomski čas, jaz kot potnik, pa bi lahko na spletu želel prikaz voznega reda po lokalnem času. Seveda bi pa potreboval elektronsko uro, ki je sposobna prikazovat oba časa in pravilno po celem svetu, pač glede na lokacijo, kjer se nahajaš.
Zgodovina sprememb…

Arey ::

no comment ::

Vice ::
no comment je izjavil:
Pa bi prišli na enako idejo, če bi živeli v Skandinaviji?
Zakaj imaš zavese na oknu, če v hladilniku nimaš jogurta?

Utk ::
Za Egipčane je morda imelo smisel če so imeli sončne ure. So se pač ravnali po njej in rešeno. Iz dneva v dan ni strašne razlike.
Kaj bomo pa ostali...nekdo ti reče, pridi čez pol ure, in ti veš kolk je to tudi brez ure. Not any more...
Kaj bomo pa ostali...nekdo ti reče, pridi čez pol ure, in ti veš kolk je to tudi brez ure. Not any more...

Za Egipčane je morda imelo smisel če so imeli sončne ure. So se pač ravnali po njej in rešeno. Iz dneva v dan ni strašne razlike.
Veš kateri je dan in na podlagi tega koliko je sedanjih "pol ure". Če znaš izračunat dvojne integrale sem prepričan da s tem ne boš imela težav. Poleg tega pa malo razmisli...če ti jaz sedaj rečem, da pridi čez pol ure, ali boš brez ure res prišel natančno čez pol ure? Naredi test recimo na stotih ljudeh kakšen občutek imajo za čas brez da gledajo na uro in da vidimo...Tu rge za občutke in te se da prilagoditi novi realnosti merjena časa.

Zgodovina sprememb…

smetko ::
@dronyx: Poleg dvojnih integralov rabiš še kotne funkcije.
Ker sem bolj butaste sorte mi prosim povej: Kolega me sredi junija (pa naj bo 15 junij) pošlje SMS. Sem v Nordkapp-u, pokličem te točno čez 29 minut. Kdaj me bo poklical po GMT, UTC ali TAI času?
Ker sem bolj butaste sorte mi prosim povej: Kolega me sredi junija (pa naj bo 15 junij) pošlje SMS. Sem v Nordkapp-u, pokličem te točno čez 29 minut. Kdaj me bo poklical po GMT, UTC ali TAI času?
No comment
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: smetko ()

@dronyx: Poleg dvojnih integralov rabiš še kotne funkcije.
Dobro, to je mišljen očitno primer, ko moraš uporabiti GMT časomer, saj ima v Nordkappu drugačen lokalni čas kot ti v Sloveniji. kaj bi pa ti po tvoje uporabil, če komuniciral z nekom, ki je na Marsu. kakšen čas? Seveda govorim hipotetično čez 2000 let, ko bo tam kolonija z ljudmi in Musku uspe spraviti ljudi tja gor. čeprav kakršne zadnje čase počne, sem zelo skeptičen.
Zgodovina sprememb…

Arey ::
Ljudje že zdaj, ko minuta povsod pomeni minuta, ne znajo komunicirat če so v različnih časovnih pasovih brez "your time, not my time" zadreg. Tvoja glupa ideja ne samo da to še bolj zakomplicira, ampak dobesedno uniči vsakršno merjenje časa ki nima dostopa do lokacije in kile kode ki izračuna kdaj bo sonce všlo iz zašlo na tej lokaciji.
Res ne morem verjet da še vedno zagovarjaš to.

Ljudje že zdaj, ko minuta povsod pomeni minuta, ne znajo komunicirat če so v različnih časovnih pasovih brez "your time, not my time" zadreg. Tvoja glupa ideja ne samo da to še bolj zakomplicira, ampak dobesedno uniči vsakršno merjenje časa ki nima dostopa do lokacije in kile kode ki izračuna kdaj bo sonce všlo iz zašlo na tej lokaciji.
Pa saj ti za take primere ostane GMT čas, ki je enak po celem svetu. Tudi danes, če komuniciraš z nekom, ki se nahaja recimo v Tokiju ne veš, koliko je ura pri njih in on ne ve koliko je ura pri nas. To morata oba preračunavat. Bistvo ideje je v tem, da enega izmed obeh časomerov prilagodiš ritmu narave, torej sončnemu vzhodu in zahodu. Res pa je seveda, da kje v Skandinaviji to ni tako učinkovito, saj je tam poleti svetlo še ob 2 ponoči, če se prav spomnim. Pozimi imaš pa večino dneva temo. Ampak vsaj zame tu bi bil tak časomer boljši, kot to sedaj.

@dronyx: Žal si spregledal več stvari:
1. Nordkapp in Slovenija sta v istem časovnem pasu.
2. Dolžina tvoje minute je odvisna geografske širine
3. Na podani dan ni ne sončnega vzhoda ne zahoda v Nordcapp-u.
4. Že sedaj imamo za enotno merjenje časa vsaj tri sisteme GMT, UTC in TAI (če izpustimo UNIX time in podobne).
Če dodamo še tvoj način, se vrnemo v čase pred začetkom uvajanja železnice, ko so na kopnem imeli probleme z različnimi merjenji časa.
4. Že sedaj imamo za enotno merjenje časa vsaj tri sisteme GMT, UTC in TAI (če izpustimo UNIX time in podobne).
Če dodamo še tvoj način, se vrnemo v čase pred začetkom uvajanja železnice, ko so na kopnem imeli probleme z različnimi merjenji časa.
No comment

@dronyx: Žal si spregledal več stvari:
Ok, ampak kaj pa so sedanji časovni pasovi?
Sončni zahod Ljubljano za danes piše 19:32 in za Berlin 19:43. To je 11 minut razlike. Jaz seveda nisem mislil, da bi imel v vsaki točki na zemlji drug lokalni čas. Da je to uporabno, moraš za neko področje določit enak lokalni čas. Saj tudi pri časovnih področjih ure premikaš, ko prideš v neko drugo področje. Zame je vseeno, če sonce danes zaide uradno po lokalnem času ob 21:00, dejanski sončni zahod pa je po lokalnem času ob 21:08. Če me razumeš, kaj želim povedat.
Zgodovina sprememb…

@dronyx:Če me razumeš, kaj želim povedat.
Na žalost te ne razumem, kaj želiš povedati.
Predvsem pa ne razumem, kaj imajo časovni pasovi opraviti z geografsko širino
Ti pa podajam primer, kako se je neki drugi Slovenec lotil izračuna dolžine dneva.
Moje razmišljanje:
Trenutno je enota za čas (sekunda posledično minuta in ura) najbolj natančno definirana enota.
Ti sedaj želiš ves ta trud uničiti, z nekim neživljenjskim merjenjem časa.
Na žalost te ne razumem, kaj želiš povedati.
Predvsem pa ne razumem, kaj imajo časovni pasovi opraviti z geografsko širino
Ti pa podajam primer, kako se je neki drugi Slovenec lotil izračuna dolžine dneva.
Moje razmišljanje:
Trenutno je enota za čas (sekunda posledično minuta in ura) najbolj natančno definirana enota.
Ti sedaj želiš ves ta trud uničiti, z nekim neživljenjskim merjenjem časa.
No comment

Moje ideja je samo v tem, da imaš ob sedanjem načinu življenja, ko 8 ur ali še več prebiješ vsak delovni dan v službi čez celo leto še nekaj od dneva. Je pač dejstvo, ko pade noč ni isto, kot če imaš dan. Poletje, ko je sončni zahod ob 21:15 je zame čisto nekaj drugega kot pozimi, ko zaide ob 16:45.

Baja ::
no, samo če bi mel različno dolge sekunde (ure) bi ti po tvojem ostalo vedno enako svetlobe po šihtu. res hočeš poleti delati 10-11 ur na dan?
če pa se boš v nordcapp preseljo pa boš delal poleti 24h, pozimi 0h ?!?
če pa se boš v nordcapp preseljo pa boš delal poleti 24h, pozimi 0h ?!?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Baja ()

ZveeZ ::
Drug čas bi bil dinamični, ki bi se prilagajal na dnevno nočne cikle in sicer tako, da bi bil sončni vzhod vedno ob 06:00 in sončni zahod ob 21:00. To seveda pomeni, da sekunda, minuta in ura ne bi bili vedno enako dolgi.
Pozdravljam tak sistem.
Zimskih 6 mesecev na leto bi delal "16h" na dan, poletnih 6 pa bi bil fraj:)

Drug čas bi bil dinamični, ki bi se prilagajal na dnevno nočne cikle in sicer tako, da bi bil sončni vzhod vedno ob 06:00 in sončni zahod ob 21:00. To seveda pomeni, da sekunda, minuta in ura ne bi bili vedno enako dolgi.
Pozdravljam tak sistem.
Zimskih 6 mesecev na leto bi delal "16h" na dan, poletnih 6 pa bi bil fraj:)
LOL, plus home office, pa si zmago :D

no, samo če bi mel različno dolge sekunde (ure) bi ti po tvojem ostalo vedno enako svetlobe po šihtu. res hočeš poleti delati 10-11 ur na dan?
To ti razmišljaš s starimi urami, kot jih imamo sedaj. Takrat bi delal lahko če hočeš še vedno po 8 ur vsak dan. Čas je občutek. Tu gre samo za občutek, če me razumeš. Nekateri tudi sedaj po tem starem času delajo 12 ur na dan. Pa še v izmenah. Delavnik bi bil sicer po moje dolg 4 stare ure. To se mi zdi za večino dovolj, kar je več, delajo škodo. Za nekatere bi bilo pa bolje, da sploh ne bi hodili v službe, ker cel delovnik samo delajo škodo.
Zgodovina sprememb…

samo po tvoje bi blo poleti 8 ur v bistvu 12 ur.
za tole rešit pa ne rabimo novega merjenja časa, rabiš pa 2x vec ljudi, da pokriješ stvari ki laufajo 24/7.
En bi bil obstoječ, recimo astronomski
za tole rešit pa ne rabimo novega merjenja časa, rabiš pa 2x vec ljudi, da pokriješ stvari ki laufajo 24/7.
Delavnik bi bil sicer po moje dolg 4 stare ure. To se mi zdi za večino dovolj
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Baja ()

samo po tvoje bi blo poleti 8 ur v bistvu 12 ur.
En bi bil obstoječ, recimo astronomski
Če bi bil delovnik dolg stare 4 ure, kar je ob vsem tehnološkem napredku povsem dovolj, če se mene vpraša, potem bi delal po novem poleti recimo okrog max 6 starih ur, pozimi pa okrog 2 ure. Ampak to se jasno z dnevi dinamično prilagaja. In pazite lepoto moje ideje...Vsak bi imel potem dovolj časa, da bi si v prostem času zidal hišo, če bi se mu dalo. Genialno? Kakor za koga. Musk bi rekel, da mora človeški suženj delati 18 (starih) ur na dan v plenicah za odrasle.
Zgodovina sprememb…

Pazite foro...če bi v prostem času zidali si hišo, bi bila ta na koncu vredna več, kot ste zaslužili z delom v službi v celem življenju! Zdaj razumete, zakaj me ljudje ne marajo? :))
Mogoče bi potem imele tudi ženske čas za več otročičkov, da ne bi bilo potrebno Fajonovi uvažati toliko Filipincev in Pakistancev.
Mogoče bi potem imele tudi ženske čas za več otročičkov, da ne bi bilo potrebno Fajonovi uvažati toliko Filipincev in Pakistancev.

Pazite foro...če bi v prostem času zidali si hišo, bi bila ta na koncu vredna več, kot ste zaslužili z delom v službi v celem življenju! Zdaj razumete, zakaj me ljudje ne marajo? :))
Hmm če si tako slabo plačan, da ti neka gradnja bajte v lastni režiji več prinese pismo potem si res revež.

Hmm če si tako slabo plačan, da ti neka gradnja bajte v lastni režiji več prinese pismo potem si res revež.
Včasih moraš kaj tako napisat, da izpade zadeva bolj dramatično, če me razumeš. Se mi pa zdi, da veliko ljudi pri nas ne zasluži na uro več, kot majstri iz Balkanskega delovskega bazena, ki mu zidajo hišo. Pa majstri imajo lahko samo končano osnovno šolo, velika večina pri nas ima pa končano vsaj dopisno univerzo. Ampak ti sigurno tudi ne bodo šli sami gradit hišo.

Zgodovina sprememb…

Včasih moraš kaj tako napisat, da izpade zadeva bolj dramatično, če me razumeš. Se mi pa zdi, da veliko ljudi pri nas ne zasluži na uro več, kot majstri iz Balkanskega delovskega bazena, ki mu zidajo hišo. Pa majstri imajo lahko samo končano osnovno šolo, velika večina pri nas ima pa končano vsaj dopisno univerzo. Ampak ti sigurno tudi ne bodo šli sami gradit hišo.![]()
Žal še nisem videl nobenega balkanskega majstra, ki bi iz gradbišča se vsedel v novo merđo in se odpeljal domov na zofo.
Sem pa videl kar dosti prešvicanih majstrov, ki so se stiskali v na pol podrtem golfu in razmišljali a se jim splača it ležat v plesnivo sobo med 60 ostalih kameradov.
In potem ti misliš, da si dramatičen. Prej hecen

Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Evo pa se je spet spremenila ura.. (strani: 1 2 3 4 … 13 14 15 16 )Oddelek: Loža | 72263 (869) | socialec |
» | Američanom se obeta stalni poletni čas (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 31851 (21630) | DostMam |
» | Samoa in Tokelau preskočila 30. december (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija | 16304 (8090) | manishasingh |
» | Problemi zaradi premika kazalcev? (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Loža | 49802 (36565) | nsa_ag3nt |