» »

Synology bo omejil rabo necertificiranih diskov v seriji NAS Plus

Synology bo omejil rabo necertificiranih diskov v seriji NAS Plus

Slo-Tech - Proizvajalec sistemov za mrežne diske (NAS) Synology omejuje uporabo diskov drugih proizvajalcev. Od letos bodo v dražjih NAS serije Plus podpirali le uporabo lastnih diskov in diskov s certifikatom podjetja Synology. Sprememba bo prizadela le kupce novih naprav, medtem ko na obstoječe lastnike NAS ne bo vplivala.

Novo politiko utemeljujejo z zanesljivostjo. Dejali so, da je obsežno interno testiranje pokazalo, da preverjeni in certificirani diski utrpijo precej manj izpadov, odpovedi in drugih težav z združljivostjo. Trdijo, da uporaba nepreverjenih diskov lahko povzroči izgubo podatkov. To ni nova zamisel, saj Synology takšne omejitve trenutno postavlja za serijo XS Plus in v strežniške omare vgrajene modele (rack-mounted). Sedaj pa jih torej širijo na celotno družino Plus. Seriji J in Values ostajata brez omejitev.

Synology poudarja, da bodo vzdrževali seznam potrjenih diskov, prav tako bo možno v pregled poslati nove. Svojih diskov sicer ne proizvaja, vendar pa pod svojo znamko Synology prodaja diske proizvajalcev Toshiba in Seagate, ki so nekoliko dražji od običajnih različic, a nič kaj zanesljivejši.

36 komentarjev

BT52 ::

Anticonsumer. Kere fore mislim, halo...

mtosev ::

Za kupce zelo slaba odločitev.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Gregor P ::

Očitno se hočejo znebiti potrošnikov.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

mrTwelveTrees ::

Kaj to pomeni, da bo diske od Seagate in WD sprejel samo če bodo iz serije NAS ?

Legon ::

Nope, sprejel bo samo posvecene diske z njihovo nalepko. Ostali pa bodo verjetno delal ampak bos delezen 500 opozoril in omejenega monitoringa in se kaksna butasta omejitev. To neumnost so ze enkrat probali, pa se ocitno niso nic naucili.

Oberyn ::

Lepo, diski se pridružujejo črnilu za tiskalnike. Kakšna je razlika med 8 TB Toshiba diskom z nalepko Toshiba in 8 TB Toshiba diskom z nalepko Synology? Ah, uganili ste, razlika je 150 €.

starfotr ::

Vse gre na naročnine in na posvečene (dražje) artikle. Apple to dela že desetletja. Ali se kdo pritožuje? Nihče, še verniki obstajajo in kampirajo pred trgovinami.

c3p0 ::

HP to dela že dolga leta. Disk sicer deluje, so pa opozorila in lučke ne svetijo.

Ker tuj disk z njihovim firmware postane naenkrat precej boljši. Seveda gre le za vendor lock-in in dodatne denarce.

socialec ::

c3p0 je izjavil:

HP to dela že dolga leta

Se trudi, ja, čeprav obstajajo delujoče rešitve za to; izogibanje tej znamki ni edina, je pa verjetno ena lažjih.

Gregor P ::

Da, tudi HP-je se zdaj že lep čas izogibam (za doma). Pa ne samo zaradi njihovega ravnanja s potrošniki, ampak ker jim je dejansko tudi kakovost padla.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

tombs ::

Za profesionalno rabo raje kaj drugega, za domačo pa bo postalo predrago.

Prospekt ::

Popolnoma jasno, v OS uturijo na vsakem koraku cloud jajcanje potem pa cezpar let ugotovijo, da rabijo od nekje dobit dodaten keš za vzdrževanje oblačkov.

Eeee dejmo jih ožet po nakupu, magar 5, 10, 15 let kasneje.

njyngs ::

synology je peak-al pred ene 5 leti, zdaj gre še samo za moneygrab in odstranjevanje funkcij...
KHM https://www.youtube.com/watch?v=dQw4w9WgXcQ

Zvezdica27 ::

in kaj jealternativa synology, vključno s softwareom?

zz

Grimnir3 ::

Zvezdica27 je izjavil:

zz

Vanila Linux.
Unraid.
TrueNas

dexterboy ::

Zvezdica27 je izjavil:

in kaj jealternativa synology, vključno s softwareom? zz
Kaj je alternativa blondinki? Črnoslaska. Kaj je alternativa črnoslaski? Brunetka. Če ne ona, pa rdečka... VEDNO so alterantive, samo ljudje nekako .... ne bi ravno zapustili kavča pa daljinca v rokah :(
Mogoče se moramo vprašati drugače;
KOMU ALI KAJ PA JE SYNOLOGY ALTERNATIVA?
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.

Zgodovina sprememb…

WizzardOfOZ ::

En nuc z dvema mrežnima pa 128gb nvme ter 2x 8tb diska v usb ohišju v mirrorju pa gor naložen tiny windows 11 pro okleščen vsega balasta ali pa linux, je čisto dobra alternativa. Pa za manj denarja.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!

bm1973 ::

Greš na Aliexpress, tam cel klup NAS ohišij/mini PC, si nekaj najdeš, inštaliraš Windows ali Linux in akcija.

Odvisno kaj rabiš.

Cel kup open source softwara, če hočeš gor kaj laufat 24x7, inštalirano, docker, portableApps, virtualke.

Odvisno od potreb in hardverskih resoursov.

OutOfTheBox ::

Grimnir3 je izjavil:

Zvezdica27 je izjavil:

zz

Vanila Linux.
Unraid.
TrueNas

Pozabil si QNAP.

Ganon ::

To so svinjske poslovne prakse, zaradi katerih bi se moralo podjetje boriti za preživetje. Naj takoj crknejo.

Bodo pač propadli, ne bo nobene škode...

gokky ::

Zanimivo je, da Synology objavlja, da to počne zaradi VARNOSTI uporabnikov. Hkrati pa niti 5 let po tistem, ko so od mene dobili razloženo ranljivost (in podjetju v Sloveniji plačali za razlago), zaradi katere lahko vsak pikzigmar v 15 sekundah na prijavnem zaslonu izve, kateri vsi moduli so naloženi (če dela ročno v brskalniku, sicer manj), tega niso uspeli odpraviti.

Ranljivost sem prijavil na 6.x in tam so mi trdili, da potrebujejo velik popravek OS. Sedaj je 7.2 in še vedno trdijo, da je potreben velik popravek. Čakam na odziv njihove službe za security, kaj bo prej popravek ranljivosti ali pokvarek obravnavanja diskov. Si kdo upa ugibati?

Nadalje so v zadnjem času zmanjšali varnost z vsiljenim obravnavanjem celotne mape home, kot baze za Synology Drive (varnost domače mape uporabnikov po novem ni nastavljiva na strežniku, ampak še zgolj na klientu).

Popravek koledarjev smo tudi čakali 10 let.

Pa še bi lahko naštevali, kako počasi luknjajo svoj ekosistem s svojo nedejavnostjo ali dejavnostjo v napačni smeri. Leta 2010 so bili v K, kar se tiče varnosti, potem so se nekako izboljšali, sedaj pa se očitno vračajo k začetkom.

bm1973 je izjavil:

Greš na Aliexpress, tam cel klup NAS ohišij/mini PC, si nekaj najdeš, inštaliraš Windows ali Linux in akcija.

Odvisno kaj rabiš.

Cel kup open source softwara, če hočeš gor kaj laufat 24x7, inštalirano, docker, portableApps, virtualke.

Odvisno od potreb in hardverskih resoursov.

Ali pa narediš kotr jaz ko sem uporabil Z210 Hpja pa naredil trueNAS server. SAMO tole je advance hehe

bm1973 je izjavil:

Ma ja pljuvanje v lastno skledo. Profili ljudi, ki kupijo te sisteme so ponavadi dovolj sposobni, da vsaj sami znajo zamenjal HDD ipd. Ergo povsem "ekonomsko kratkoročno" vodena odločitev.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: BT52 ()

mihor ::

bm1973 je izjavil:

Res je, mene je minilo. Pa sem bil kupil že dva njihova sistema in ravno gledal za novim. Zdaj pa si bom namesto tega iz starega kompa naredil svoj box. Pa še cenejši bo, ker moram zgolj ohišje kupit. Pa seveda diske, ampak te bi moral že tako.

Synology je zadnja leta občutno stagniral. Njihov softver ni več najbolj spoliran, da o aplikacijah sploh ne govorimo. Pain in the a** je tudi nekonsistentna implementacija, skoraj vsak njihov app za android ima drugačen način uporabe, za znoret! Predvsem ko menjaš self-signed cert na škatli, ti vsak app drugače zateži, nekateri rabijo prav bizarne ovinke za refreshat stanje. Cene tudi niso več ravno nizke in v low-end segmentu ne nudijo nekega price-performance aduta.

Po drugi strani pa imam tudi QNAP box, ampak je softversko totalen šodr. Reboot vsega skupaj traja 100 let, sploh se 'container station' obira kot bolan na stranišče. Pri updejtu/rebootu download station iz neznanega razloga pokvari tekoče downloade. Nedavno pa mi je nek system update preprosto onemogočil USB driverje za Zigbee USB dongle. Skratka, ne, še slabše kot Synology.

Enshittification se širi kot rak.

LeQuack ::

Kdo sploh še uporablja trde diske. Zdaj je vse v oblaku.
Quack !

OutOfTheBox ::

Zato da narediš svoj oblak?

LeQuack ::

Ne rabiš, so že drugi naredili.
Quack !

LeQuack je izjavil:

Kdo sploh še uporablja trde diske. Zdaj je vse v oblaku.

Saj ti trdi diski so moj oblak. :) Ne maram tujih oblakov, imam svojega lastnega najraje.

SasoS ::

Jaz sem nabavil UGREEN NASync, lušna stvar :)

NAS ni več neka huda tehnologija, da nek povprečen ITjevec ne bi mogel narediti svojega, celo z GUI.

Seveda, če ima interes.

Synology je naredil en lep paket, pa so očitno vse softver developerje odpustili ali prestavili v Indijo. 10 let nazaj so bili super, danes je na trgu cel kup ponudnikov...

Lahko bi razvijali svoj softverski ekosistem, z open source softverom, recimo v smeri zamenjave Windows Active Directory, pa še kaj, in bi čisto lepo funkcionirali... S tem bi dobili podjetja, ampak kaj češ, če so v osnovi preprodajalci hardvera...

SasoS je izjavil:

Jaz sem nabavil UGREEN NASync, lušna stvar :)

Je za upoštevat, hvala! :)

Matko ::

Najprej poglej komentarje na amazonu ;)

Ganon ::

LeQuack je izjavil:

Kdo sploh še uporablja trde diske.

Ni bolj neumnega vprašanja. Svet se ne vrti okoli tebe.

Ganon je izjavil:

LeQuack je izjavil:

Kdo sploh še uporablja trde diske.

Ni bolj neumnega vprašanja. Svet se ne vrti okoli tebe.

Pun intended? hehe

Matko je izjavil:

Najprej poglej komentarje na amazonu ;)

:'(

SasoS ::

Kaj pa je s komentarji?

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

zunanji disk (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
9713007 (3915) Rias Gremory
»

Synology - izbira diskov

Oddelek: Strojna oprema
12988 (737) floyd1
»

Kateri NAS? (Network Attached Storage) (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Kaj kupiti
19369902 (58333) levaky
»

Družinski oblak / backup

Oddelek: Omrežja in internet
132824 (2249) matobeli

Več podobnih tem