Forum » Loža » Nov način obračunavanja omrežnine
Nov način obračunavanja omrežnine

GregiB ::
Tekoči stroški za bajto so večinoma manjši od stanovanja.
Smem vprašat, kateri stroški bi to naj bili?
https://www.dugout-online.com/ fajna slow pace football mgt igrica

Odseli se od mame, pa boš vedel.
Bom vprašal tvojo, ko krenem zjutraj domov....
Sem živel v stanovanju, zdaj v hiši. Tekoči stroški so primerljivi (razen seveda stroška ekonoma, dela katerega moram zdaj opravljat sam, kar pa tudi stane... čas)

nekikr ::
Torej, zdaj, ko je 1. blok za 8 mesecev passe, sem primerjal (od elektra) dogovorjeno moč v 1. bloku s tisto, ki sem jo dejansko dosegel...
Za 2025 "smo se dogovorili", da imam za 1. blok moč na 10,8 kW, ker se mi je januarja 2024 trikrat za nekaj časa vklopilo dodatno grelo na TČ. Ker je letošnja zima bila bolj milam, se grelo ni nikoli vklopilo in sem imel najvišje izmerjene tri 15 minutne intervale pri 7,8 kW, 7,6 kW in 7,6 kW.
Kaj pa zdaj? Če bo takole šlo naprej rabim za naslednjo zimo nekoga s funkcionalno kristalno kroglo glede vremena ali pa dejansko grem na TČ cvikat kable....
Ideja je bila, da se s tem ne boš ukvarjal, ker se niti ne moreš niti ne znaš (večina). Zato v izogib penalom plačuješ največ kar misliš da bo možno. Se pravi najbolje da 14kw (kot si do spremembe). Pa je volk še bolj sit in koza...no, malo bolj suha.

Magic1 ::
Ne moreš primerjat bajte s stanovanjem. Bajta ima 200m2+, stanovanje pod 100m2. V bajti imaš več stvari, ker imaš plac. Seveda znajo bit stroški upravitelja v kakšnih fancy blokih visoki, vendar potem primerjaš tudi bolj fancy hišo, kjer je tudi vse dosti dražje. Ni primerjave med blokom in bajto!
Vsaj za normalnega človeka. Drugače lahko vedno v hiši ogrevaš eno sobico, ne porabiš nič in ne obnavljaš pa imaš minimalne stroške.
Vsaj za normalnega človeka. Drugače lahko vedno v hiši ogrevaš eno sobico, ne porabiš nič in ne obnavljaš pa imaš minimalne stroške.
Magic
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Magic1 ()

ZveeZ ::
no ja, odvisno od posamezne situacije. ce zivis v enem od tistih blokov, kjer te upravnik nateguje na suho in te daljinsko ogrevanje stane vec kakor bi te elektricni radiatorji, so stroski stanovanja kar visoki :)

c3p0 ::
Ogrevanje v bajti je večinoma cenejše po m2. V blokih dosti nategujejo, od upravljavca, do raznih daljinskih ogrevanj, ipd.

jabe ::
Tekoči stroški za bajto so večinoma manjši od stanovanja.
Smem vprašat, kateri stroški bi to naj bili?
Ogrevanje (v stanivanju drazje)
Ogrevanje SV (tudi v stanivanju drazje, ker je bil tiki)
Uoravnik
Skupni stroski
Rezervni sklad
Govorim za sebe. Stanovanja so si razlicna bajte pa tudi. Stanovanje je bilo 80m2 v starem neposodobljenem bloku, hisa je vec kot 3x vecja, ampak PH.

Ogrevanje (v stanivanju drazje)
Ogrevanje SV (tudi v stanivanju drazje, ker je bil tiki)
Uoravnik
Skupni stroski
Rezervni sklad
Ogrevanje prostorov in SV je bilo pri meni primerljivo oz. celo dražje za hišo, saj je bilo stanovanje (prostor in SV) ogrevano iz toplarne, v hiši pa sem "podedoval" kurilca. Zdaj prešaltal na TČ, torej je strošek načeloma amortizacija TČ v kombinaciji z SE...
Kar se tiče upravnika in skupnih stroškov sicer (monetarno) drži, a moram zdaj za "skupne prostore", torej prostor okoli hiše skrbeti sam, stane me... čas.
Rezervni sklad pa pa se načeloma pobota z amortizacijo hiše same. Namreč, vsake x let je treba zamenjat.... okna, vrata, streho, spucat, prebelit fasado, urediti okolico (nova živa meja, ograja, idr) in še je tega ogromno, kar v blokih (po)krije rezervni sklad...
Bom kar vztrajal na tem, da je na m2 strošek stanovanje / hiša primerljiv...

DamijanD ::
4 milijarde do 2034 v omrežje. Ne bo šlo brez višjih omrežnin pravijo:
https://www.rtvslo.si/gospodarstvo/nacr...
https://www.rtvslo.si/gospodarstvo/nacr...

Utk ::
Ne vem na podlagi česa delajo te izračune, če ne morejo povedat koliko so zbrali omrežnine in koliko vložili v omrežje zadnjih 10 let.

feryz ::
Zakaj bi pa rabili podlago za izračune?
Izmislijo si neko številko in jo dajo v javnost. To je vsa umetnost.
Podobno kot zapriseženi sodni cenilci. Poveš koliko mora biti ocenjena nepremičnina in na koncu toliko je.
Izmislijo si neko številko in jo dajo v javnost. To je vsa umetnost.
Podobno kot zapriseženi sodni cenilci. Poveš koliko mora biti ocenjena nepremičnina in na koncu toliko je.

telexdell ::
A se ni v debati govorilo o nekje 250 milijonih/letno. Če mi je v glavi ostal točen približek in če upoštevamo še inflacijo potem to pomeni, da se bo omrežnina v 10 letih najmanj podvojila in bo znašala več, kot elektrika.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

mertseger ::
A se ni v debati govorilo o nekje 250 milijonih/letno. Če mi je v glavi ostal točen približek in če upoštevamo še inflacijo potem to pomeni, da se bo omrežnina v 10 letih najmanj podvojila in bo znašala več, kot elektrika.
400 milijonov, ta načrt je bil že 3 leta nazaj pa ker se ni toliko vlagalo (ker se niti približno temu ne pobere) so to sedaj prestavili iz 2025-2034. Čez 3 leta bo pa iz 2028-2037.