Forum » Loža » Nov način obračunavanja omrežnine
Nov način obračunavanja omrežnine

hruske ::
No ja, še vedno gospodinjstva ne bodo plačevala OVE prispevka, kar pomeni, da še vedno ne bomo v enaki situaciji kot pred invazijo.
Kalkulator nove omrežnine 2024 - https://omreznina.karlas.si/Kalkulator

delavec44 ::
Kaj ta OVE se da pa ukiniti ali ga tudi država subvencionira in posledično mi vsi iz proračuna?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: delavec44 ()

Utk ::
Končno odgovor na poslansko vprašanje za kaj se je porabila omrežnina zbrana zadnjih 20 let. In kot sem reku, pojma nimajo za kaj in koliko se je porabilo, zato niti ne morejo vedet kolk je zares rabijo.
Uvodoma pojasnjujemo, da Agencija za energijo (v nadaljnjem besedilu: agencija), skladno z
določbami Zakona o oskrbi z električno energijo (Uradni list RS, št. 172/21, v nadaljevanju
ZOEE) regulira monopolno dejavnost distribucije in prenosa električne energije. Regulacijo
izvaja tako, da elektrooperaterju določa regulativni okvir, torej njegove upravičene stroške in
vire za pokrivanje upravičenih stroškov. Z določanjem upravičenih stroškov se zagotavlja, da
odjemalci z omrežnino pokrivajo samo tiste stroške, ki so nujno potrebni za opravljanje
dejavnosti.
Agencija izvaja regulacijo na podlagi metodologije reguliranja, ki jo opredeli v splošnem aktu
(Akt o metodologiji za določitev regulativnega okvira za elektrooperaterje, v nadaljnjem
besedilu: splošni akt). V njem med drugim predpiše kriterije in način določanja regulativnega
okvira, torej upravičenih stroškov virov za pokrivanje njegovih upravičenih stroškov. Med vire
za pokrivanje upravičenih stroškov sodi omrežnina, ki jo kot javno dajatev za uporabo
elektroenergetskega sistema plačujejo uporabniki sistema.
Glede na določbe ZOEE v postopkih za določitev načina določitve potrebnih sredstev za
razvoj in delovanje električnih omrežij in v postopkih za določitev celotnega sistema
omrežnine ministrstvo nima nobene predpisane vloge. Posledično ministrstvo ne razpolaga s
podrobnimi podatki o porabi sredstev zbranih z omrežnino.
https://imss.dz-rs.si/IMiS/ImisAdmin.ns...
In za ta ne-odgovor so potrebovali 6 tednov.
Uvodoma pojasnjujemo, da Agencija za energijo (v nadaljnjem besedilu: agencija), skladno z
določbami Zakona o oskrbi z električno energijo (Uradni list RS, št. 172/21, v nadaljevanju
ZOEE) regulira monopolno dejavnost distribucije in prenosa električne energije. Regulacijo
izvaja tako, da elektrooperaterju določa regulativni okvir, torej njegove upravičene stroške in
vire za pokrivanje upravičenih stroškov. Z določanjem upravičenih stroškov se zagotavlja, da
odjemalci z omrežnino pokrivajo samo tiste stroške, ki so nujno potrebni za opravljanje
dejavnosti.
Agencija izvaja regulacijo na podlagi metodologije reguliranja, ki jo opredeli v splošnem aktu
(Akt o metodologiji za določitev regulativnega okvira za elektrooperaterje, v nadaljnjem
besedilu: splošni akt). V njem med drugim predpiše kriterije in način določanja regulativnega
okvira, torej upravičenih stroškov virov za pokrivanje njegovih upravičenih stroškov. Med vire
za pokrivanje upravičenih stroškov sodi omrežnina, ki jo kot javno dajatev za uporabo
elektroenergetskega sistema plačujejo uporabniki sistema.
Glede na določbe ZOEE v postopkih za določitev načina določitve potrebnih sredstev za
razvoj in delovanje električnih omrežij in v postopkih za določitev celotnega sistema
omrežnine ministrstvo nima nobene predpisane vloge. Posledično ministrstvo ne razpolaga s
podrobnimi podatki o porabi sredstev zbranih z omrežnino.
https://imss.dz-rs.si/IMiS/ImisAdmin.ns...
In za ta ne-odgovor so potrebovali 6 tednov.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()

miko22 ::

telexdell ::
Kaj pa ogrevanje sanitarne vode? Imaš pa teh špic veliko in so enake tudi preko dneva. Si 100% prepričan, da je TČ izklopljena?
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

TČ mi ponoči ne dela. Vodo imam nastavljeno časovnik, ogrevanje pa tudi ne dela, ker imam ponoči nižjo temperaturo nastavljeno. Zjutraj ob 6 uri se zažene.
Imam v petek 23:50 nastavljeno da mi segreva na 70 stopinj vodo zaradi legionele, pa takrat nikoli ni poskoka.
Hladilnik ni kriv, ker bi te podnevi tudi imel. Zamrzovalnik tudi ne laufa ponoči, drugo pa nimam. zato mi je čudno.
pa špice čez 5kW, so samo ponoči. vsako preverjam, pa so na 2:45, 3:15, 3:00, ....
Imam v petek 23:50 nastavljeno da mi segreva na 70 stopinj vodo zaradi legionele, pa takrat nikoli ni poskoka.
Hladilnik ni kriv, ker bi te podnevi tudi imel. Zamrzovalnik tudi ne laufa ponoči, drugo pa nimam. zato mi je čudno.
pa špice čez 5kW, so samo ponoči. vsako preverjam, pa so na 2:45, 3:15, 3:00, ....
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: miko22 ()

Magic1 ::
Ali SE nima ločenega števca porabe? Tam lahko vidiš kaj se dogaja po posameznih fazah in lažje oceniš, kaj bi lahko bilo.
Drugače pa so 3kW špice težko od česa drugega, kot TČ. Zelo malo stvari v bajti pokuri toliko. Meni na pamet pride le indukcija in pečica (pa ne vsaka). 5 Kw pa je itak samo indukcija in TČ.
Drugače pa so 3kW špice težko od česa drugega, kot TČ. Zelo malo stvari v bajti pokuri toliko. Meni na pamet pride le indukcija in pečica (pa ne vsaka). 5 Kw pa je itak samo indukcija in TČ.
Magic
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Magic1 ()

joez7 ::
Preglej nastavitve v TČ. Nekatere majo nastavljeno zaščito pred zmrzovanjem z el. grelcem - četudi je izklopljena! Čeprav je ta ponavadi v rangu par 100W.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.

DamijanD ::
Za eno noč izklopi varovalke za TČ, da res izločiš TČ, potem pa po istem postopku naprej...

feryz ::
In za ta ne-odgovor so potrebovali 6 tednov.Včeraj sem šel na pir z mulčkom, ki je prek študenta/dijaštva delal pri meni nekaj časa.
Zdaj dela na elektro podjetju. Dva ali tri mesece. In sicer gre nekako takole.
Štart službe je ob sedmih, nekako do pol osmih se zberejo. Potem sledi lokalna kafeđinica, čas za kavo.
Okrog osmih se odpravijo na teren, ponavadi štirje v ekipi. Dela se maksimalno do 12-ih, razen če kaj zajebejo in morajo nujno urediti. Potem kakšno uro dlje.
Sledi odhod v firmo in čakanje na tretjo uro.
V firmi imajo dva kombija in tri ekipe, tako se ena non stop skriva, ker nimajo kaj delati. Še enega jim nočejo kupiti.
Teoretično bi lahko tretja ekipa šla kam s košaro, ampak je ta prastara in je več na popravilu, kot na cesti, nove nočejo kupiti. Čeprav so v dveh letih dali več za popravilo, kot bi stala nova.
Nujno bi rabili par baterijskih strojčkov, naročili so jih kako leto nazaj, ampak ni sredstev. In so torej brez.
Če je normalen delavnik, je mulc 3 ure na telefonu med službo, če pada dež ali kaj podobnega, je 8 ur na telefonu.
Plača? Hmmm, neto osnova med 900 in 950 evri, dodatek ena, dva, tri,... 20 nadur si kar tako pripišejo, vsi, zaradi lepšega, malica, prevoz in mulcu kapne 1600 do 1700 evrov na račun. Ni slabo za en mesec delovne dobe, skoraj nič izkušenj, nič delovne dobe, ne more sam delati ampak zgolj kot pomočnik ...
Predvidevam, da gre tudi za to naša omrežnina.

Men je prišel en električar nekaj priklapljat. Je diplomiral, nato magistriral iz ekonomije. Sedaj dela kot štromar na terenu.
Reko, je da nikjer tako dobro ne zasluži kot tule - približno 8 jurjev bruto. Zato to dela.
Je pa res, da tip obvlada. Res mojster, vsi ga kličejo.
Kje se ne naučil električarstva? Tak malo spotoma, ker mu je blo dolgčas.
Reko, je da nikjer tako dobro ne zasluži kot tule - približno 8 jurjev bruto. Zato to dela.

Gambino ::
Men je prišel en električar nekaj priklapljat. Je diplomiral, nato magistriral iz ekonomije. Sedaj dela kot štromar na terenu.
Bučke!

Spc ::
Kaj se to dogaja ?
Jaz imam izpade v grafu oz. meritvah, kako lahko potem sploh to lahko izračunajo končni račun za določen mesec?
Ima še kdo tako težavo ?
Jaz imam izpade v grafu oz. meritvah, kako lahko potem sploh to lahko izračunajo končni račun za določen mesec?
Ima še kdo tako težavo ?

Verjetno skoraj vsi, ki redno čekirajo mojelektro. Jaz nisem med njimi (temi, ki bi čekirali), ampak ko sem, je dostikrat kaj manjkalo.

Očitno imajo neke sistemske težave. Na HomeAssistant kjer imam integracijo MojElektro se podobne vrzeli dogajajo že vsaj mesec dni. Največkrat se izpadi mpodatkov pojavijo nekje po 1 uri zjutraj in trajajo nekje do 8 ure zjutraj. Preko dneva pa teh izpad meritev skoraj ni. To se dogaja skorajda vsak dan. Tako se res poraja vprašanje, koliko elektrike dejansko porabim v vseh blokih da lahko poustvarijo podatko tako, da niso oni oškodovani oz. jaz ogoljufan?

c3p0 ::
Bučke!
Za hišno elektriko in tistih par vezav, res moraš bit stručko... Je pa res, da znanec električar 25 let, ne zna zvezat niti ethernet vtičnic, raje pokliče kolega, da mu to naredi.
Tako da, konkurenca ni ravno ekstremna.

Bučke!
Za hišno elektriko in tistih par vezav, res moraš bit stručko... Je pa res, da znanec električar 25 let, ne zna zvezat niti ethernet vtičnic, raje pokliče kolega, da mu to naredi.
Tako da, konkurenca ni ravno ekstremna.
Če obstaja v ekipi en, kateri zna brati načrte in ve zakaj se gre je tudi pri elktrike tako kot pri zidarjih- en zida, več jih streže. Če pogosto strežeš zidarju se tudi lahko dokaj dobro naučiš zidati osnovne gradbene elemente. Obstajajo pa seveda detajli kjer se samouk razlikuje od profija. Tako je izvajanje elektroinstalacij v stanovanjskih novogradnjah dokaj enostavna za priučitev. Mimogrede poznam tudi sam primere ko je inženir metalurgije šel delati fasade ali inžernir elektrotehnike šel za inštruktorja vožnje ali s.p. za previjanje elektromotrojev na kmečki turizem...
Glede LAN vtičnice- priklop mrežne opreme poteka po več standardih. Imeti moraš tudi posebna orodja. Ker imam možnost tudi sam pokličem kolega, kateri se s tem bavi vsakodnevno namesto da bi sam odkrival toplo vodo. Ko pa njemu kaj zaštrika pri kakšnem jakotočnem problemu pa on pokliče mene- ja obstajajo štromarji za šibki tok in štromarji za jaki tok kot obstajajo gradbinci za visoke gradnje in gradbinci za nizke gradnje.

>> Imeti moraš tudi posebna orodja. Ker imam možnost tudi sam pokličem kolega, kateri se s tem bavi vsakodnevno namesto da bi sam odkrival toplo vodo.
Orodje za ethernet montirat je sicer zelo poceni (punch down tool, aka. "krone", klešče, morda še kak multimeter). Neke profi robe pa ne rabiš, če delaš to občasno. Optika je drugo.
Orodje za ethernet montirat je sicer zelo poceni (punch down tool, aka. "krone", klešče, morda še kak multimeter). Neke profi robe pa ne rabiš, če delaš to občasno. Optika je drugo.

>> Imeti moraš tudi posebna orodja. Ker imam možnost tudi sam pokličem kolega, kateri se s tem bavi vsakodnevno namesto da bi sam odkrival toplo vodo.
Saj tudi za zidanje hiše, polaganje ploščic, sevis avta, montaži TČ, peko kruha... ne rabiš neke profi opreme. Pa kljub temu to največkrat zaupamo profijem.
PS imam potrebno orodje in če je nuja tudi odkrivam toplo vodo. Če pa nemasto tople vode s kolegom pol spijeva pivo...

Če imaš preveč časa v lajfu, in kolega tudi, potem je to opcija. Če bi jaz za vsako tako stvar nekoga klical in čakal, bi 3/4 časa samo to delal. Čakal.

Drži, čakanje, na koncu pa "profi" ni profi, profi je le cena in bi sam opravil bolje.
Zato si za vse kar delam, nabavim opremo in naredim sam, trenutno delam keramiko, letos bo še WPC terasa. Ni mi muka, hobi, nova znanja, spretnosti...
Zato si za vse kar delam, nabavim opremo in naredim sam, trenutno delam keramiko, letos bo še WPC terasa. Ni mi muka, hobi, nova znanja, spretnosti...

Kako pogosto pa montirate RJ45 konektorje ali vtičnice da potrebujete ne vem kakšno orodje in znanje? Sam sem vtičnice namontiral pred 20. leti konektorje sem pa pogosteje menjal, dokler so bili otroci majhni, saj so pogosto zlomili del konektorja in je ta pol izpadal iz vtičnice. Ko so otroci odrasli in odšli od doma je pa mogoče kakšna menjava vsakih nekaj let, ko tudi odleti tisti zatič na konektorju. Takrat pač raje pokličem kolega na pivo.

Nič ni pogosto, je pa skoz nekaj. Enkrat je lan, drugič vtičnica še tam in tam, tretjič bi si potegnil vodo nekam, da imaš bližje za šlauf priklopit, itd.
Jaz bi rabil vsaj 10 kolegov različnih poklicev. Tako pa pač raje sam, ko se gre na pivo, se gre pa na pivo.
Jaz bi rabil vsaj 10 kolegov različnih poklicev. Tako pa pač raje sam, ko se gre na pivo, se gre pa na pivo.

Mato989 ::
Nič ni pogosto, je pa skoz nekaj. Enkrat je lan, drugič vtičnica še tam in tam, tretjič bi si potegnil vodo nekam, da imaš bližje za šlauf priklopit, itd.
A to je spet tisto ko z bajto ni več dela kot s stanovanjem? Ker jaz sem ko sem kupil s kolegi renoviral, od takrat pa sem v 5 letih menjal 1 plafonjero in popravil eno vtičnico ker se je iz stene potegnila ker moja ne zna sesalca pravilno odklopit pravokotno ampak vleče pod napačnim kotom ker je lena...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

To delaš ker si s tem olajšaš življenje, ne pa kompliciraš.
Lahko bi pustil tudi tako kot je bilo narejeno v originalu in bil še zmeraj na boljšem kot v bloku.
Ko bo tvoje stanovanje imelo _vse_ feature moje bajte bomo lahko primerjali.
Potem pa jokaš, da ne moreš imet EV, ker ne boš vlekel podaljška čez balkon...ja logično da ne boš, naredil vtičnice pa tudi ne.
Lahko bi pustil tudi tako kot je bilo narejeno v originalu in bil še zmeraj na boljšem kot v bloku.
Potem pa jokaš, da ne moreš imet EV, ker ne boš vlekel podaljška čez balkon...ja logično da ne boš, naredil vtičnice pa tudi ne.
Zgodovina sprememb…

To delaš ker si s tem olajšaš življenje, ne pa kompliciraš.
Lahko bi ampak ne... ko bo tvoja bajta imela tako malo dela s pospravljanjem in tako malo kvadrature za posesat, gor pobrisat in za zalivat kot moj flet bova pa primerjala featurje... a prav?
Bistvo je kot je bilo povedano v bajti je skoz več dela in to si zdaj potrdil, ker nikoli ni optimalno za razliko od fleta ko pač je kot je in konec.

Dela je tolk kot ga hočeš. Če si len in cele dneve ležiš na kavču, ti tudi v hiši ni treba kaj dost naredit. Tistih 10 m2 okoli kavča pa posesa itak robot.

ZveeZ ::
Tega ne bom nikoli razumel:
Po kaksni logiki naj bi imel s 100m2 bajto vec dela kot s 100m2 stanovanjem?

Že po takšni da ti v bloku upravitelj zrihta vse glede menajve strehe in fasade, v bajti morš pa sam klicat pa je to samo za začetek... Da niti ne omenjam da ima 100m2 bajta praviloma več površine oken za čistit, kot 100m2 flet, vsaj v povprečju.
Nato pa lahko greva do tega da je povprečen flet veliko manjši kot 100m2 in povprečna bajta veliko večja kot 100m2... hkrati pa v bloku tudi ne rabiš urejat nič okolice, od košnje, do menajve ograje ali popravljanje čez leta itd...
Ja lahko je v bajti PODOBNO dela, ampak je potem v POVPREČJU veliko dražje.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Mato989 ()

Če nočeš vrta, 100 m2 viška in te ne motijo sosedi zgoraj, spodaj, levo in desno, bi bilo res idiotsko it živet v hišo. Ne glede na ceno oz. strošek.
Ampak zame pa stanovanje ni. Morda ko bom totalno fuč in ne bom mogel naredit več 5 korakov ali zvrtat ene luknje. Kot nekateri že pri 30ih očitno...
Ampak zame pa stanovanje ni. Morda ko bom totalno fuč in ne bom mogel naredit več 5 korakov ali zvrtat ene luknje. Kot nekateri že pri 30ih očitno...
Zgodovina sprememb…

darkolord ::
V bloku imaš sosede res bližje, ampak se vsaj točno ve, kaj je čigavo. V hiši imaš praviloma tudi sosede in probleme z njimi.

Okoli hiše nimaš zarisanih mej? V bloku še ene klime več ne smeš zmontirat po svoje. Kaj šele vtičnice na parking. Če ga sploh imaš.
Zgodovina sprememb…

Ampak on topic... tale FAKE uporaba besede SAMOOSKRBA je itak brezvezna... jaz bi to zakonsko prepovedal... SAMOOSKRBEN je samo tisti ki je off grid in mu ne zmanjka elektrike, vse ostalo je bullshit fake
Zgodovina sprememb…
- predlagal izbris: connel ()

Ampak on topic... tale FAKE uporaba besede SAMOOSKRBA je itak brezvezna... jaz bi to zakonsko prepovedal... SAMOOSKRBEN je samo tisti ki je off grid in mu ne zmanjka elektrike, vse ostalo je bullshit fake
Beseda SAMOOSKRBA je definirana v zakonu, tako da je nimaš ti kaj "prepovedat". Če ti pod to besedo razumeš nekaj drugega kot je defnirano v zakonu, tough luck zate...

ZveeZ ::
Že po takšni da ti v bloku upravitelj zrihta vse glede menajve strehe in fasade, v bajti morš pa sam klicat pa je to samo za začetek... Da niti ne omenjam da ima 100m2 bajta praviloma več površine oken za čistit, kot 100m2 flet, vsaj v povprečju.
Nato pa lahko greva do tega da je povprečen flet veliko manjši kot 100m2 in povprečna bajta veliko večja kot 100m2... hkrati pa v bloku tudi ne rabiš urejat nič okolice, od košnje, do menajve ograje ali popravljanje čez leta itd...
Ja lahko je v bajti PODOBNO dela, ampak je potem v POVPREČJU veliko dražje.
Jz zivim v bajti, gurs pravi, da imam 120m2 povrsin.
- menjava strehe, fasade.. kot to tebi zrihta upravitelj, lahko meni zrihta kaksno podjetje. Casovno bi naju stalo isto (sestanki).
- oken imam 7 + 3 stresna + balkonska vrata.
Dajmo rect, da bi za ciscenje porabil 1h vec kot ti, cca 5x na leto.
- okolice ne rabim rihtat, ker sem v mestu in nimam dvorisca;) bi pa bil vesel, ce bi ga imel in s tem tudi extra delo
- res so stroski v bajti visji ampak samo zato, ker nimas ostalih etaznih lastnikov s katerimi bi si razdelil stroske vzdrzevanja

- menjava strehe, fasade.. kot to tebi zrihta upravitelj, lahko meni zrihta kaksno podjetje. Casovno bi naju stalo isto (sestanki).
To sicer ne drži, ker mene tudi če na sestanku ni in drugi zadolžijo upravitelja da poišče ponudbe in jaz potem pridem samo podpisat da se strinjam pa je... ti moraš vseeno sam klicat, pridobivat ponudbe, se pogajat whatever...
Pač kakorkoli gledaš POVPREČNA bajta = VEČ dela kot POVPREČEN flet... pa tudi dražje je overall... to je fakt ampak eni so se hoteli o tem kregat...če okolice nimaš, ker nimaš dvorišča potem si itak v HIBRIDNI bajti... kot bajto jaz smatram kot nekaj kar ima vsaj 500-600 m2 parcele, raje 800m2+ tiste bajte v centrih mesta kot je staro mestno jedro Ptuja niso bajte ampak fake bloki, ko je zgoraj en flet pa spodaj... dvorišča je pa ravno toliko za 2 ali 3 avte in je položen kamen ali asfalt...
Zgodovina sprememb…
- predlagal izbris: connel ()

Škoda da si zadnjič preskočil temu o lajfu v bloku...ko niti v svojem stanovanju ne moreš naredit nič zarad glupih sosedov, moraš pa plačevat vso škodo, ki jo delajo drugi.

deco16 ::
Ni nujno dražje... na streho si flikneš SE, in potem se ogrevaš đabe pa še voziš, kuhaš itd ;)
Ker je ravno tema o elektriki načeloma...
Ker je ravno tema o elektriki načeloma...

Mislim- saj ti ne rabijo delati vse kolegi. Oglesali sem se zgolj zaradi čudenja, da štromar za pomoč pokliče drugega štromarja. Sam sem štromar pa sem povedal kdaj za pomoč kličem kolega štormarja, čeprav znam tudi sam in imam primerno orodje. Je nakako logično, da imam zaradi poklica več kolegov štromarjev kot pa npr. kirurgov.

Govorijo, da je slovenščina težek jezik. Govorijo, da poznavanje abecede še ne pomenifunkcionalne pismenosti... Tako beseda samooskrba ne pomeni isto kot beseda samozadostnost ali isto kot beseda neodvisnost ali beseda nič ali...Samooskrba pač pomeni, da se sam oskrbuješ z nečim. Za samooskrbo z zelenjavo ti npr. služi vrt. Za samooskrbo z jajci ti služi kokošnjak s kokošmi nesnicami, za samooskrbo z mesom ti služi reja prašičev... To pa ne pomeni, da nekaj zelenjave ali jajc ne kupiš tudi v trgovi ali mesa v mesnici. Če bi se res sam oskrboval z vso potrebno zenjavo pol bi moral besedi samooskrbi dodati kakšen pridevnik (npr. popolna, celovita...) ali pač uporabiti drugo besedo.
Pa saj vem, da je to težko razumeti. Jebi ga- enim nam je dano, drugi pač nimajo te sreče.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: telexdell ()

nekikr ::
Pač kakorkoli gledaš POVPREČNA bajta = VEČ dela kot POVPREČEN flet... pa tudi dražje je overall...
Ja, načeloma je to res, ker stvari niso ravno primerljive. To je tako kot da bi rekel, da je 15 let star Clio cenejši za vzdrževanje od novega BMWja. Mislim, ja, res je. In?

GregiB ::
Torej, zdaj, ko je 1. blok za 8 mesecev passe, sem primerjal (od elektra) dogovorjeno moč v 1. bloku s tisto, ki sem jo dejansko dosegel...
Za 2025 "smo se dogovorili", da imam za 1. blok moč na 10,8 kW, ker se mi je januarja 2024 trikrat za nekaj časa vklopilo dodatno grelo na TČ. Ker je letošnja zima bila bolj milam, se grelo ni nikoli vklopilo in sem imel najvišje izmerjene tri 15 minutne intervale pri 7,8 kW, 7,6 kW in 7,6 kW.
Kaj pa zdaj? Če bo takole šlo naprej rabim za naslednjo zimo nekoga s funkcionalno kristalno kroglo glede vremena ali pa dejansko grem na TČ cvikat kable....
Za 2025 "smo se dogovorili", da imam za 1. blok moč na 10,8 kW, ker se mi je januarja 2024 trikrat za nekaj časa vklopilo dodatno grelo na TČ. Ker je letošnja zima bila bolj milam, se grelo ni nikoli vklopilo in sem imel najvišje izmerjene tri 15 minutne intervale pri 7,8 kW, 7,6 kW in 7,6 kW.
Kaj pa zdaj? Če bo takole šlo naprej rabim za naslednjo zimo nekoga s funkcionalno kristalno kroglo glede vremena ali pa dejansko grem na TČ cvikat kable....
https://www.dugout-online.com/ fajna slow pace football mgt igrica

socialec ::
Ja, drži, tovrstna težava je sicer bila že omenjena tudi v tej temi - pomanJkljivost predvidevanja moči glede na predhodno sezono, ker pretekli rezultati ne zagotavljajo prihodnjih. Zelo škoda!!!
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: socialec ()

Torej, zdaj, ko je 1. blok za 8 mesecev passe, sem primerjal (od elektra) dogovorjeno moč v 1. bloku s tisto, ki sem jo dejansko dosegel...
A resno TČ nima SW opcije deaktivacije dodatnih grelcev? Odcvika se jih lahko vedno, vendar zna bit problem, ker lahko ima elektronika monitoring in zna naprava it v kakšen error mode, kjer ne dela. Bi bilo ekstra glupo, samo je odvisno od implementacije. Eni proizvajalci skrbijo tako, da imajo srviserji vedno delo.
Koliko pa ponavadi ponujajo garancijo na TČ?
Magic

A resno TČ nima SW opcije deaktivacije dodatnih grelcev? Odcvika se jih lahko vedno, vendar zna bit problem, ker lahko ima elektronika monitoring in zna naprava it v kakšen error mode, kjer ne dela. Bi bilo ekstra glupo, samo je odvisno od implementacije. Eni proizvajalci skrbijo tako, da imajo srviserji vedno delo.
Pri TČ se vedno govori o COP ali SCOP in o max. varovalki. Nikjer pa ni predpisano kakšno moč lahko v okviru glaven varovalke za krtek čas potegne iz omrežja. Če imaš radiatorje brez zalogovnika lahko pokanje v sistemu (če se pojavlja) preprečiš le tako, da ti med defrosti pomagajo grelci. Predvsem pri talnem (lahko pa tudi pri radiatorjih), kjer so temperature vode nizke bi brez grelcev defrost trajal dokaj dolgo...
Vzrokov za delovanje grelcev pri TČ je več. Ni pa nujno TČ glavni vzrok za visoko moč. Meni je v letošnji ogrevalni sezoni največjo špico nabilo sočasno delovanje pralnega in pomivalnega stroja ter ogrevanje pečice (preko 7,2 kW), medtem ko je med delovanjem TČ bila najvišja špica okrog 5,9 kW.

GregiB ::
A resno TČ nima SW opcije deaktivacije dodatnih grelcev?
Ima, v kontrolnem boxu... na samem panelu, do katerega pa načeloma dostopa "uradno osebje", if u know what I mean...
Sicer bom pri naslednjem servisu serviserju naložil, da zniža zunenjo temperaturo, pri kateri se vklopi grelo a vseeno. Kakorkoli obračamo, se mi zdi višek idiotizma, da sem od vremenskih razmer odvisen, ali bom preplačeval moč za npr. 50% ali pa nemara plačeval par 100€ penalov... ode enega do drugega je praktično... 5 stopinj C razlike, tak, za par ur na leto.
https://www.dugout-online.com/ fajna slow pace football mgt igrica

Pri TČ se vedno govori o COP ali SCOP in o max. varovalki. Nikjer pa ni predpisano kakšno moč lahko v okviru glaven varovalke za krtek čas potegne iz omrežja. Če imaš radiatorje brez zalogovnika lahko pokanje v sistemu (če se pojavlja) preprečiš le tako, da ti med defrosti pomagajo grelci. Predvsem pri talnem (lahko pa tudi pri radiatorjih), kjer so temperature vode nizke bi brez grelcev defrost trajal dokaj dolgo...
Vzrokov za delovanje grelcev pri TČ je več. Ni pa nujno TČ glavni vzrok za visoko moč. Meni je v letošnji ogrevalni sezoni največjo špico nabilo sočasno delovanje pralnega in pomivalnega stroja ter ogrevanje pečice (preko 7,2 kW), medtem ko je med delovanjem TČ bila najvišja špica okrog 5,9 kW.
Zdej šele štekam v čem je problem. "Pokanje" inštalacije zaradi spremembe temperature. Samo v dost "novejših" izvedbah je načeloma inštalacija iz plastike in posledično naj ne bi pokalo? Torej tam mirno izklopiš grelce.
Magic

A to je spet tisto ko z bajto ni več dela kot s stanovanjem? Ker jaz sem ko sem kupil s kolegi renoviral, od takrat pa sem v 5 letih menjal 1 plafonjero in popravil eno vtičnico ker se je iz stene potegnila ker moja ne zna sesalca pravilno odklopit pravokotno ampak vleče pod napačnim kotom ker je lena...
Bajta je ponavadi večja, ima svoje ogrevanje, streho, tako da nekaj več dela sigurno je. Ni upravljavca, ki bi prevzel te zadeve in stanovalce mimogrede še nategnil za vsaj 20%, kljub "trem ponudbam".
Sam sem sicer npr. opazil, da v kuhinji rabim več vtičnic, enostavno odštemal in jih še nekaj dodal. Damn, še vedno jih je premalo. V bloku je kaj drugače? Razen, da dobiš sosede na vrata in potem gledanje not kaj se to dogaja, ali bo blok padel.

bm1973 ::
Tekoči stroški za bajto so večinoma manjši od stanovanja.
Jasno, ko pride do investicij, je stvar dražja.
Ampak je tudi lukszus večji.
Jasno, ko pride do investicij, je stvar dražja.
Ampak je tudi lukszus večji.