Forum » Znanost in tehnologija » Zakaj so električni avtomobili prava stvar
Zakaj so električni avtomobili prava stvar
Temo vidijo: vsi

Gregor P ::
Z "zelenimi pravljicami" so zaceli anti-propagando proizvajalci ICE avtomobilov. Naivnezi pa nasedajo propagandi.
Dejansko sem jaz te pravljice prebral kar v tej in ostalih podobnih temah tu na forumu.![]()
Ne, nisi. O "zelenem prehodu" so zaceli govoriti naftarji in tudi tukaj o tem govorite samo tisti, ki vas EVji motijo.
Ne, o tem, kako cenejši bodo EV-ji od MNZ/ICE avtov, sem jaz prvič prebral tu na tem forumu; "zeleni prehod" je samo za zraven.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

a_borlak ::
:) C3 edini tak, ki ima tako zelo ugodno razmerje EV proti ICE, upoštevaje subvencijo. Ker se subvencija spreminja na letni osnovi, to velja samo letos. Ampak OK, imaš prav. In jasno da izračun upošteva da se cena el energije letos ne bo spremenila.
Opel Grandland, ID3 (kao novi Golf, če daš podobno opremo/moč motorja, si tam tam), C4 ... se kar najde.
In kar se tiče cene elektrike, dvomim, da si jo upajo kaj besno podražiti, ker volitve naslednje leto. Zna pa bencin iti še kaj dol zaradi istega razloga. Skratka, avto lahko kupiš za primerljivo ceno, voziš se za cca 6€ ceneje na 100km, če polniš doma, če polniš na GNE, pa recimo 3€ ceneje. Ampak kot so že napisali, na srečo večina ne zna uporabljat tabel in si narediti primerjavo za 5 let.

Sej so že cenejši. Je pa res, da 90% ljudi ni ravno ljubiteljev matematike.
... napisano je bilo, da bo že začetna nakupna cena vozila pri prodajalcu veliko cenejša, kaj šele vsi ostali prihranki skozi leta, o katerih pišeš sedaj ti. Ampak je pa tudi res, da še nismo leta 2035.

Utk ::
Ne, napisali smo, da bo proizvodna cena nižja kot pri ICE.
In tudi da bo po letu 2025 EV cenejši (bolj smiselen za kupit) čez vse razrede. Kar je tudi že bolj ali manj res. Že so cenejši v golfovem razredu, ker če niste opazili, se zdaj pogovarjamo že o tem ali je nek box ali c3 cenejši na nek rok od ICE cliota.
In tudi da bo po letu 2025 EV cenejši (bolj smiselen za kupit) čez vse razrede. Kar je tudi že bolj ali manj res. Že so cenejši v golfovem razredu, ker če niste opazili, se zdaj pogovarjamo že o tem ali je nek box ali c3 cenejši na nek rok od ICE cliota.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Utk ()

chrush ::
Si mogoce kdo lasti Ssang Yong Torrex EVX? Mogoce kaksne izkusnje? Pa ne izkusnje od youtube nakladacev, to me ne zanima.

Neon87 ::

chrush ::
To je zgolj osebno mnenje. Obstaja folk, ki jim je vsec Nissan Juke, ali pa Kia Cube. Mene bolj zanima realen doseg, ali je kaj skripav, ali se pelje ok. Kako je s servisi, ali so potrebni ali ne in ali je kaj napak, glede na to, da je prvi avto od SsanYonga na elektriko. Ko sem bil sam zagret za Solterro sem tudi potem izvedel, da je bilo prvih 2500 unicenih zaradi napake.

BigWhale ::
Ne, nisi. O "zelenem prehodu" so zaceli govoriti naftarji in tudi tukaj o tem govorite samo tisti, ki vas EVji motijo.
Ne, o tem, kako cenejši bodo EV-ji od MNZ/ICE avtov, sem jaz prvič prebral tu na tem forumu; "zeleni prehod" je samo za zraven.
Torej, z zelenim prehodom si ti sem prisvetil, ok, to smo razcistili.
Kar se pa tice kateri EVji so cenejsi, ne vem no. S prihranki pri gorivu, je bil moj prvi EV s ceno na istem kot primerljiv ICE po treh letih. Moj drugi EV je bil na istem s primerljivim avtomobilom ze takoj ob nakupu. Ce pogledam kaksno slabso znamko bom na istem prav tako v treh letih, ce pa pogledam kaksne bolj prestizne znamke je bil pa moj EV ze v startu cenejsi od avtomobilov s podobno opremo.
In ja, 15 let star Audi A4 iz avto neta, bo vedno cenejsi od novega EVja. Ampak jaz ne kupujem starih avtomobilov.

Ne, v bistvu nismo, ker ChatGPT pravi:
Torej, z zelenim prehodom si ti sem prisvetil, ok, to smo razcistili.
Da, pojem "zeleni prehod" vključuje tudi prehod iz klasičnih vozil na električna vozila. Zeleni prehod se nanaša na celovito preobrazbo družbe in gospodarstva z namenom zmanjšanja emisij toplogrednih plinov ter prehoda na trajnostne in okolju prijazne tehnologije. V prometnem sektorju to pomeni spodbujanje uporabe električnih vozil, ki imajo manjši ogljični odtis v primerjavi z vozili z motorji na notranje zgorevanje.
V Sloveniji se ta prehod spodbuja z različnimi ukrepi, kot so subvencije za nakup električnih vozil in razvoj polnilne infrastrukture. Na primer, država je namenila sredstva za subvencije za električna vozila za osebno rabo in javni potniški promet ter za polnilno infrastrukturo, kar je del širših prizadevanj za zeleni prehod.
Kljub tem prizadevanjem pa se Slovenija sooča z izzivi pri razvoju polnilne infrastrukture in spodbujanju uporabe električnih vozil. Na primer, raziskava podjetja Here je pokazala, da je Slovenija glede razvitosti infrastrukture za električna vozila uvrščena podpovprečno, kar kaže na potrebo po nadaljnjih vlaganjih in izboljšavah na tem področju.
Poleg tega je pomembno omeniti, da je prehod na električna vozila le eden izmed vidikov zelenega prehoda. Ta vključuje tudi druge ukrepe, kot so spodbujanje javnega prevoza, kolesarjenja, uporabe obnovljivih virov energije in izboljšanje energetske učinkovitosti v različnih sektorjih.
In tako sem to tudi vse vas v tej temi razumel. Prehod na EV je "klasična tema" oz. avtomatično del zelenega prehoda.
Sedaj pa sem od tebe prvič slišal:
... O "zelenem prehodu" so zaceli govoriti naftarji in tudi tukaj o tem govorite samo tisti, ki vas EVji motijo.Tako da prosim, če lahko morda poveš oz. napišeš kaj več glede tega o "naftarjih", ki so po tvojem sprožili ta "zeleni prehod".

Nikogar ne zanima kaj ChatGPT shalucinira na besedno zvezo "zeleni prehod" in tud tukaj samo ti o tem govoris. Cemu, ne vem.
All in all, odgovoril sem ti, da so za marsikoga EVji ze sedaj cenejsi, za nekateri pa ze po nekaj letih.
All in all, odgovoril sem ti, da so za marsikoga EVji ze sedaj cenejsi, za nekateri pa ze po nekaj letih.

UkrFTW!! ::
Kakšna pa je matematika? Recimo zgoraj je izpustil omrežnino in dobil ven 6 Eur na 100 km. Če jih narediš Jurja na mesec, je to 60 Eur mesečno. Kar je premalo za pametno razliko. 2000 Jurja km, 120 Eur.

Nikogar ne zanima kaj ChatGPT shalucinira na besedno zvezo "zeleni prehod" in tud tukaj samo ti o tem govoris. Cemu, ne vem.
Tako poceni se pa ne boš rešil. Te UI klepetalniki že imajo svoje slabosti, samo kdaj pa kdaj dejansko celo znajo citirati korektne vire; in v tem primeru mi je med drugim podal tudi povezavo do:
- https://reform-support.ec.europa.eu/wha...
- https://commission.europa.eu/strategy-a...
- https://www.gov.si/zbirke/projekti-in-p...
- https://www.gov.si/zbirke/projekti-in-p...
- https://www.gov.si/drzavni-organi/minis...
- https://www.fu.gov.si/fileadmin/Interne...
- itd.
Skratka zeleni prehod je povsem uradna zadeva in pod to se razumejo tudi raznovrstne vzpodbude tako za avtomobilsko industrijo kot končne potrošnike oz. prehod na EV.
Zdaj pa lepo prosim, če nam obrazložiš, kaj si mislil s temi naftarji v tem kontekstu? Jaz sem kot napisano sedaj to prvič slišal od tebe. Edino kar mi pade na pamet v zvezi z njimi bi lahko bila “alternativna goriva” in pa podaljševanje rokov zelenega prehoda.
Kar se izdelave in prodaje cenejših EV od klasike tiče, pa sem to prvič bral na tem forumu. Ampak smo sedaj že pri tem, da ste v bistvu mislili na TCO, države oz. EK pa zgleda tako, da se bo to zgodilo s tem, ker bodo klasična vozila zaradi različnih dodatnih davkov ipd. sedaj toliko dražja kot so bila dosedaj, da bodo na ta način EV "cenejša".
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Gregor P ()

kanarin ::
Vidim da ste tu sami strokovnjaki, pa bi dal eno čisto laično vprašanje. Ali se dejansko splača nakup novega EV (govorim o nižjem cenovnem rangu) če narediš letno res malo km, recimo 5k - 10k ? Pa dve podvprašanji če je odgovor DA:
1. V koliko letih se izplača?
2. Kaj pa če doma oz na domačem parkirišču nimaš možnosti polnjenja EV ?

Tako poceni se pa ne boš rešil.
Ja se bom ja. Ti si zacel nabijati neumnosti o zelenih pravljicah, tako kot nabijajo o tem vsi naftni lobiji.
Medtem ti pa jaz s svojim avtom ne smrdim pred oknom, in na letne ravni prihranim vec kot 3500 EUR samo z gorivom, ampak ti raje ignoriras taksna dejstva in se pogovarjas s ChatGPTjem. kthxbai.
Vidim da ste tu sami strokovnjaki, pa bi dal eno čisto laično vprašanje. Ali se dejansko splača nakup novega EV (govorim o nižjem cenovnem rangu) če narediš letno res malo km, recimo 5k - 10k ? Pa dve podvprašanji če je odgovor DA:
To je odvisno od avtomobila, ki ga kupujes. Ce bos primerjal Kio za 15 jurjev in Teslo za 40, potem se bos moral vozit kar nekaj desetletij. Stevilke si je najbolje vrzt na papir in primerjat dva avtomobila med sabo. Dokler ti je izkljucno denar tisto kar steje, je to resnicno enostavna kalkulacija.
Ne splaca se.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: BigWhale ()

shmandi ::
Če hočeš prišparat, hodi peš. Avto je vedno strošek, ne glede na pogon.

Ljudje niso šli na avte, ker bi bli cenejši od konjev.
Pri avtih pa lahko najdeš takega da je neka matematika, lahko si pa postaviš se nemogoče pogoje in pač voziš dražji in inferioren avto.
Kater ice daš za primerjavo? Nakup na keš ali kredit?
2. Zakaj je nimaš?
Pri avtih pa lahko najdeš takega da je neka matematika, lahko si pa postaviš se nemogoče pogoje in pač voziš dražji in inferioren avto.
Kater ice daš za primerjavo? Nakup na keš ali kredit?
2. Zakaj je nimaš?
Zgodovina sprememb…

Torej ti si v bistvu samo komentiral, da naftni lobiji govorijo, da je zeleni prehod pravljica? V redu. Sem mislil, da ciljaš na kaj več.
Tako poceni se pa ne boš rešil.
Ja se bom ja. Ti si zacel nabijati neumnosti o zelenih pravljicah, tako kot nabijajo o tem vsi naftni lobiji.
Medtem ti pa jaz s svojim avtom ne smrdim pred oknom, in na letne ravni prihranim vec kot 3500 EUR samo z gorivom, ampak ti raje ignoriras taksna dejstva in se pogovarjas s ChatGPTjem. kthxbai.
Sicer pa si sam avtomobila ne lastim, tako da ti zaradi mene težav z zrakom sploh nimaš. Prihranim pa zagotovo več

In ti UI kleptalniki, so le (morda) priročno orodje in ti ne bo čisto nič škodovalo, če jih znaš uporabljati (ali namestiti različne modele na PC, da vidiš, kako deluje vse skupaj. Poskusi

Smo pa še vedno zelo daleč od prave UI. Niti ne vem, zakaj tem kleptalnikom sploh pravijo UI, ampak ok stvar diskusije.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Gregor P ()

hojnikb ::
v takem primeru kupiš cliota za 2 jurja
Bi si lahko tudi prišparal tak beden komentar. Govorimo o nakupu novega avta.
Jah tvoj cilj je več kot očitno šparanje. Tko da ze v startu nov avto odpade.
Če pa ze res more bit nov avto...
Najcenejši bencinar v B segmentu
https://www.avto.net/Ads/details.asp?id...
In najcenejši EV v istem segmentu
razlike je dobre 3200EUR.
Če gledamo realno porabo dače 6.3L (sprintmonitor) in eC3 16.9kWh (ev-database) prideš do operativne cene po kilometru cca 9.2c/km za dačo in za ec3 2.3c/km v nizki tarifi.
Pri 10.000km/leto je to razlike v energentu cca 690EUR. Sepravi break even perioda za tak avto, gleden na trenutne cene je cca 56 mescov oz cca 4.5 leta.
Mislim da se tudi pri tko malih kilometrih splača, če avto misliš met dalj časa. Že če hočeš met avtomatika ali kakšno dodatno opremo, se razlika še bolj zmanjša v prid EVja...
#brezpodpisa
Zgodovina sprememb…
- spremenil: hojnikb ()

Aja pa se neki; če bo avto vidu velik mestne voznje in stop&go traffica, bo poraba pri dači se večja (blizje 7-8 litrom) in eC3ja dost manjsa (reda 10-12kWh) tko da se razlika se bistveno bolj poveča oz. odplačilni čas zmanjsa.
Če mas moznost filat, je dost nobrainer. Če si v bloku, se je pa precej smotrno pozanimat o moznosti izgradnje polnilnice. Blok se ne pomeni avtomatsko, da je polnilnica no go, sploh če mas rezerivran parkplac.
Če mas moznost filat, je dost nobrainer. Če si v bloku, se je pa precej smotrno pozanimat o moznosti izgradnje polnilnice. Blok se ne pomeni avtomatsko, da je polnilnica no go, sploh če mas rezerivran parkplac.
#brezpodpisa
Zgodovina sprememb…

codeMonkey ::
Pa te 3k ti ze udobje pokrije. Ni ropotanja in menjalnika.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: codeMonkey ()

Itk, če je to avto za mesto, je 3k€ dejansko drobiz za udobje, k ga profitiras. Pa ne sam zarad menjalnika in motorja, ampak tudi zarad podvozja, k je pr ec3 bolj komfortno naravnan.
#brezpodpisa

alekskac ::
Odvisno od km, ampak verjetno si na boljšem tudi proti rabljenemu ice za 7-10 jurjev. Če ne še manj.
Manj, je že bolj švoh. Ampak če imaš 10K, je že mal za zbrat. Je kr nekaj egolfov z ne pretirano velik km. Edin mal švoh so takrat baterije not devali. To je bil sicer prvi eavto, ki sem ga vozil (v službi so nam kupil dva). Potem se toliko kretenov pritoževalo nad dosegom v našem oddelku, da so nam ga vzeli in ga dali v drug oddelek, kjer se manj vozijo (facepalm). Ja, pritoževali so se, noben pa ga ni nit mal šparal. Vsi so ga ožemali kot da so spet stari 19 let, in sedijo v nabritem Civicu (sej potegne res kar OK), seveda potem trpi doseg. Parkrat je tdu polnilica zatajila. Seveda je blo razočaranje naslednji dan, se pa ni nihče nit tolk poglobil da bi naštudiral ali se res polne ko so vtaknili vtikač kabla v avto. Knjigca z navodili je bla stalno v avtu. Dvomim da je kdo odprl.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: alekskac ()

Manj, je že bolj švoh. Ampak če imaš 10K, je že mal za zbrat.
Sej ne rabi bit električni za 10k. Lahko je tudi 17 pa je v nekem dost kratkem roku cenejši od rabljenega ice za 10.

Kje pa je teh 3.200€ razlike pri omenjenih modelih ?!? Jaz vidim, da pride električni C3 kar 12.000€ dražje (za keš) ! Torej da dobim kar dva benzinarja za ceno enega električnega. Sem kaj spregledal ?

Ne samo eno, ampak 2 stvari si spregledal.
Ampak po tolkih letih tolkih tem o avtih kar sam najdi kaj.
Ampak po tolkih letih tolkih tem o avtih kar sam najdi kaj.

Če hočeš prišparat, hodi peš. Avto je vedno strošek, ne glede na pogon.
Še en beden oz nesmiselen komentar - očitno eni ne zmorejo kaj več ko zmanjka argumentov. A ni ključna poanta debate o EV vs ICE vezana na (kao nižje) dolgoročne stroške oz TCO ? Pač večina po mojem vseeno razmišlja razmišlja racionalno in kako bi lahko kaj (dolgoročno) prišparali. Ali pa je glavna poanta v tem da so EV tako strašno lepi in seksi ?

Pač večina po mojem vseeno razmišlja razmišlja racionalno in kako bi lahko kaj (dolgoročno) prišparali.
Ta ekonomska teorija je že zdavnaj debunkana.
A ni ključna poanta debate o EV vs ICE vezana na (kao nižje) dolgoročne stroške oz TCO ?
Niti ne. EV je generalno boljši. Da mora bit cenejši in tudi bolj ekološki je predvsem poanta za voznike dizlov, ki smrdijo naokoli na polno, plačujejo 8 evrov za 100 km in režejo ven dpf filtre, ker je nov predrag. Kako zanimivo, da ravno te najbolj skrbi ekologija in strošek...
Jaz bi imel EV tudi pri istem strošku, je pa res da je pač nižji, oz. te več narejenih km nič kaj dost ne tepe.
Zgodovina sprememb…

a_borlak ::
Kje pa je teh 3.200€ razlike pri omenjenih modelih ?!? Jaz vidim, da pride električni C3 kar 12.000€ dražje (za keš) ! Torej da dobim kar dva benzinarja za ceno enega električnega. Sem kaj spregledal ?
Subvencijo?

kow ::
mehatronik12 je izjavil:
Kmalu bodo podatki tudi za marec, potem bo 3 mesece 2025 proti 3 meseci 2024.
Kaj pa boš pol pisal gledati je treba 6 mesecev :D
Bos nalimal updatean graf? Cakam.

ni ti več pomoči, pa smo ti vse jasno napisal. Pejt po nasvete na med.over.net
#brezpodpisa

Sem vse pazljivo prebral pa ni bilo prav nobene razlage, samo neke kajle in spodjebavanja. To pa na koncu več pove o vas kot o meni. Očitno je to tema egotripov in samovšečnežev. Uživajte še naprej v svoje početju.

smo ti ze 10x namignal, da so cene z subvencijo (7200EUR). In tudi cene "z financiranjem" so bullshit. Kamot dobis za tisto akcijsko, če se mal potrudis.
Tko da ja, efektivno če primerjas oba avta, bo overall razlike v ceni 3200EUR.
Tko da ja, efektivno če primerjas oba avta, bo overall razlike v ceni 3200EUR.
#brezpodpisa
Zgodovina sprememb…

Se opravičujem, res se nisem pozanimal, da obstaja subvencija 7.200 € za nova EV osebna vozila (M1 do 35.000 €). Kaj ta subvencija velja za vse EV, tudi kitajce ? Vprašanje pa kako bo s to subvencijo v bodoče. Ker gledam tako nove ko rabljene avte vidim pogosto res to nižjo (tudi 2.000€) če gre za "financiranje", ta cena mi je ponavadi OK, tista brez (za keš) pa ne ravno. A se je res možno v avto salonih pogajati za ceno novega avta (pri rabljenih mi je to seveda samoumevno) ?

Sem vse pazljivo prebral pa ni bilo prav nobene razlage, samo neke kajle in spodjebavanja. To pa na koncu več pove o vas kot o meni. Očitno je to tema egotripov in samovšečnežev. Uživajte še naprej v svoje početju.
Kaj pa naj drugega, če si pa tako zabit, da nisi opazili niti da je tudi pri daciji cena na financiranje? A mora bit to res z rdečo v naslovu napisano, da opaziš?
Da ne veš za subvencijo za električne je pa po 15 letih teme že tudi beyond stupid.

Električni avto zmore 16,000 km na mesec. Vi se pa bojite, da jih ne bi zmogli na leto...
https://www.zurnal24.si/avto/na-strom/z...
https://www.zurnal24.si/avto/na-strom/z...

OK, pri 580k menjana baterija, ampak takih kilometrov tudi ne delas s pocasnim polnjenjem doma. Ni svoh tale Hyundai.

Po forumskih govoricah bi je do takrat morali menjat že vsaj četrtič.
Pa tudi realno pri teh km niti to ni tak strašen strošek. Če je bilo to edino večje servisiranje. Kaj vse bi moral v teh km menjat pri dizlu...
Pa tudi realno pri teh km niti to ni tak strašen strošek. Če je bilo to edino večje servisiranje. Kaj vse bi moral v teh km menjat pri dizlu...

Če ...

mehatronik12 ::
Že dalj časa gledam EV avte s 6,7mimi sedeži (naša družina šteje 6 članov ...):
Trenutno na trgu:
Kia EV9
Tesla X
Volvo EX90
itd...
Vse je ekstremno drago ali pa je doseg res slab v glavnem nekako sem se odločil, da je vse od navedena slaba opcija finančno/doseg.
Sedaj je na trg prišel Tyron priključni hibrid z vso opremo , ki jo jaz imel je 48900€ oziorma 45 000€ (tako so mi ponudili včeraj).
Po Wltp naj bi imel 126km, torej po mojih izkušnjah dejasnkih nekje med 80-90km.
==> Za vsakodnevno vožnjo relacija 20km v eno smer služba je ok
==> Za družinske izlete pa tudi raje plačam za bencin kot iščem polnilnice in se ustavljam ko avto to rabi
==> Ali še obstajajo subvencije za pr. hibride?
Mnenja?
Kakšne alternative?
Trenutno na trgu:
Kia EV9
Tesla X
Volvo EX90
itd...
Vse je ekstremno drago ali pa je doseg res slab v glavnem nekako sem se odločil, da je vse od navedena slaba opcija finančno/doseg.
Sedaj je na trg prišel Tyron priključni hibrid z vso opremo , ki jo jaz imel je 48900€ oziorma 45 000€ (tako so mi ponudili včeraj).
Po Wltp naj bi imel 126km, torej po mojih izkušnjah dejasnkih nekje med 80-90km.
==> Za družinske izlete pa tudi raje plačam za bencin kot iščem polnilnice in se ustavljam ko avto to rabi
Mnenja?
Kakšne alternative?

Ti nam raje tisti graf prilepi.
Tak test je nesmiseln se za taksiste. Bolj zanimivo bo videti 20 let staro baterijo z 200k ipd.
codeMonkey je izjavil:
OK, pri 580k menjana baterija, ampak takih kilometrov tudi ne delas s pocasnim polnjenjem doma. Ni svoh tale Hyundai.
Tak test je nesmiseln se za taksiste. Bolj zanimivo bo videti 20 let staro baterijo z 200k ipd.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kow ()

Zakaj? Teste dolgozivosti so delali tudi pri ICE. Je fino vedeti kaj ti lahko odpove. Ko so se v to temo limale tesle po 500k km, so bili motorji menjani po dvakrat, trikrat. Na avto net si jih imel s pol toliko km, pa je pisalo, da je bil motor menjan. Ce vozis vsak dan prakticno max range in ne rabis menjat motorjev, baterija pa zdrzi 500k, je to super. Ce si na 200k menjal motor, pa ne ravno. In ta informacija pride prav vsem, tudi ce ne delajo 500k. Moj zadnji avto je imel 260k, kupljen nov, pa bi jih naredil se 100k, ce mi ga ne bi razbili.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: codeMonkey ()

mehatronik12 je izjavil:
Že dalj časa gledam EV avte s 6,7mimi sedeži (naša družina šteje 6 članov ...):
Trenutno na trgu:
Kia EV9
Tesla X
Volvo EX90
itd...
Mnenja?
Kakšne alternative?
k bo treba menjat hibridno baterijo, pa v jok in na drevo...
tesla y ima tudi opcijo 3rd row
#brezpodpisa

codeMonkey je izjavil:
Zakaj? Teste dolgozivosti so delali tudi pri ICE. Je fino vedeti kaj ti lahko odpove. Ko so se v to temo limale tesle po 500k km, so bili motorji menjani po dvakrat, trikrat. Na avto net si jih imel s pol toliko km, pa je pisalo, da je bil motor menjan. Ce vozis vsak dan prakticno max range in ne rabis menjat motorjev, baterija pa zdrzi 500k, je to super. Ce si na 200k menjal motor, pa ne ravno. In ta informacija pride prav vsem, tudi ce ne delajo 500k. Moj zadnji avto je imel 260k, kupljen nov, pa bi jih naredil se 100k, ce mi ga ne bi razbili.
Elektromotor ni resen strosek, tudi ce crkne. Dobro, tisti zacetni motorji (Tesla ga je razvila iz "nule") so res crkovali serijsko, ampak to je ze zdavnaj mimo. Pri BEV je najvecji strosek baterija oz. baterijski sklop. Da celice danes zlahka zdrzijo 1000 ciklov ni nobena skrivnost. Taki testi ne preverijo cel kup potencialnih problemo zaradi staranja. Krajsih vozenj, slabih cest, obrabe notranjosti, razlicnih geografij itd.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kow ()