Forum » Loža » Kdo kaj služi z delnicami?
Kdo kaj služi z delnicami?
Temo vidijo: vsi

LeQuack ::
Evo bottom je bil dosežen v SBITOP, dejansko sploh nismo šli pod 2000 in sedaj spet sledi nekaj tedenska rast. Danes je že 1% gor. Vi bi pa še vedno kupovali neke SXR8 in podobno?
Quack !

energetik ::
Evo bottom je bil dosežen v SBITOP, dejansko sploh nismo šli pod 2000 in sedaj spet sledi nekaj tedenska rast. Danes je že 1% gor. Vi bi pa še vedno kupovali neke SXR8 in podobno?Ne, kupujemo npr. Indijo, ki je šla v prejšnjem tednu 8% gor. Uran +10% prejšnji teden. Čakam pa še kake druge minerje, npr. RIO. današnje novice so precej vzpodbudne. Samo pri RIO si obetam kakih +50% morda še letos.
vires in numeris

Sparkxl ::
Da ne bomo samo trolali...kitajci zdaj že vsak mesec pridejo z novo slabo novico za usa tech
https://www.zerohedge.com/technology/ja...
Torej poceni kitajski čipi očitno res postajajo konkurenca ultra precenjenim ameriškim
Očitno se tudi tu vzpostavlja multipolarnost: dragi usa ai, poceni kitajski ai.
Ker na koncu vedno money talks, se zna postaviti vprašanje: zakaj točno bi plačeval za drage nvidia čipe, če dobim isto za pol cene pri kitajcih
https://www.zerohedge.com/technology/ja...
Torej poceni kitajski čipi očitno res postajajo konkurenca ultra precenjenim ameriškim
Očitno se tudi tu vzpostavlja multipolarnost: dragi usa ai, poceni kitajski ai.
Ker na koncu vedno money talks, se zna postaviti vprašanje: zakaj točno bi plačeval za drage nvidia čipe, če dobim isto za pol cene pri kitajcih

Res je, ampak kaj s tem dosežejo? Kaj to pomeni za končne uporabnike? Če imaš na voljo plačevati recimo mesečno naročnino za 50€ usa tech in 20€ za čajna tech? Katerega boš izbral? Američani tadragega, ker bo tapoceni prepovedan. Kaj pa ostalih 7 miljard ljudi?
Točno isto se dogaja zdaj z EVji. Američani obsojeni na drage tesle in forde, preostali svet pa kupuje poceni kitajce.
In ne pozabit....vse tech valuacije bazirajo na predpostavki, da bodo američani z dragim AI osvojili svet
Točno isto se dogaja zdaj z EVji. Američani obsojeni na drage tesle in forde, preostali svet pa kupuje poceni kitajce.
In ne pozabit....vse tech valuacije bazirajo na predpostavki, da bodo američani z dragim AI osvojili svet

kow ::
Izumljas toplo vodo. Kitajska je najbolj industrializirano obmocje na svetu. To je pa vse. Nekega techa niti nimajo.
Koliko stane AI niti ni pomembno. Pomembno je kdo bo naredil najboljsega oz. najbolj uporabnega. Ce bo res dober AI, bo lahko izredno drag, pa bo se vedno prispeval ogromno dodane vrednosti.
Koliko stane AI niti ni pomembno. Pomembno je kdo bo naredil najboljsega oz. najbolj uporabnega. Ce bo res dober AI, bo lahko izredno drag, pa bo se vedno prispeval ogromno dodane vrednosti.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kow ()

Ta teden bo očitno S&P dobil nazaj vse kar je izgubil v dveh mesecih. Kdo bi si mislil da je stock market preveč reagiral na Trumpa. Kar zna pomeniti da bodo Evropske delnice padle, ker se bo denar selil nazaj v Ameriške.
Quack !
Zgodovina sprememb…
- spremenil: LeQuack ()

pingme ::
Ta teden bo očitno S&P dobil nazaj vse kar je izgubil v dveh mesecih. Kdo bi si mislil da je stock market preveč reagiral na Trumpa. Kar zna pomeniti da bodo Evropske delnice padle, ker se bo denar selil nazaj v Ameriške.
Zakaj se ne zaposliš za milijonsko plačo v neki finančni firmi, ker ti je očitno vse jasno za naprej že po eni uri trgovanja.
Trg se odziva na predlagane tarife. En dan tako, drugi dan dan prestavijo, tretji dan napovejo še bolj drastične …
Danes lahko že pred koncem trgovanja pride spet neka nova informacija in se bo predznak iz plus spremenil v minus. Res pa ni dolgcajt.

link_up ::
amm, hja ... res je, da so nekateli skladi povecali sp500 pozicije, ampak veliko bolj so povecali world aggregated bonds... :)
In and Out

Zakaj se ne zaposliš za milijonsko plačo v neki finančni firmi, ker ti je očitno vse jasno za naprej že po eni uri trgovanja.
Saj je dost ena ura trgovanja. Če bi bil seloff bi bil na začetku trgovanja, in ker ga ni bilo je 99% možnost da ga tudi do konca dneva ne bo.
Quack !

musicfreak ::
S&P se je danes lepo pobral...samo se 6,2 procenta sem v minusu :) ocitno se na sreco ne bo neke hujse krize z 30,40 procenta minusa

energetik ::
musicfreak je izjavil:
S&P se je danes lepo pobral...samo se 6,2 procenta sem v minusu :) ocitno se na sreco ne bo neke hujse krize z 30,40 procenta minusaPočaki malo, zadeve ne grejo tako hitro. Tole je bil IMHO samo dead cat bounce.
Sem pa vesel, da se je končno začel pobirati uran.
vires in numeris

Jaz se tudi ne bi pretirano veselil. Glavni problem, deficit, ostaja. Kako ze? "Nothing stops this train"?
Zgodovina sprememb…

delavec44 ::
musicfreak je izjavil:
S&P se je danes lepo pobral...samo se 6,2 procenta sem v minusu :) ocitno se na sreco ne bo neke hujse krize z 30,40 procenta minusa
Kaj nisi pisal, da si prodal?
musicfreak je izjavil:
S&P se je danes lepo pobral...samo se 6,2 procenta sem v minusu :) ocitno se na sreco ne bo neke hujse krize z 30,40 procenta minusaPočaki malo, zadeve ne grejo tako hitro. Tole je bil IMHO samo dead cat bounce.
Že 2 mrtvi mački?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: delavec44 ()

Market ima samo dve brzini, ali gor ali pa dol. Prej smo šli dol, zdaj gremo gor, saj je dost simpl.
Quack !

Sbi predvidevam da pada, glede na to da si že 2 dni tiho?
Futursi so se iz močno zelene obarvali rahlo rdeče. Kaj priporočaš da naredimo?
Ampak je zanimivo...mod je izjemno trigger happy pri odstranjevanju uporabnikov iz tem, ko se z njimi osebno ne strinja. Ker ga delnice očitno ne zanimajo, tebe trolla pusti trolati v nedogled
Futursi so se iz močno zelene obarvali rahlo rdeče. Kaj priporočaš da naredimo?
Ampak je zanimivo...mod je izjemno trigger happy pri odstranjevanju uporabnikov iz tem, ko se z njimi osebno ne strinja. Ker ga delnice očitno ne zanimajo, tebe trolla pusti trolati v nedogled

musicfreak je izjavil:
Kaj nisi pisal, da si prodal?
musicfreak je izjavil:
Že 2 mrtvi mački?
Ne, rekel sem da prodam ko bo na nuli spet...z 5000 minusa kot je blo takrat vse skupaj res ne mores prodat, potem raje pocakam.

Nas genialce tukaj bi moral poslušati. Smo ti že dolgo nazaj postavili diagnozo, da ta igra ni za tebe.
Zna bit da se boš dolgo načakal da prideš na nulo

Malidelničar ::
Ima kdo?
https://live.finance.si/shell-namerava-...
Shell namerava zvišati dividendo; delnica navzgor
Delnica naftne družbe Shell je pridobila 1,9 odstotka (ob 11.06), potem ko podjetje po pisanju CNBC namerava postopno zvišati dividend0 za štiri odstotke na leto in do leta 2030 povečati prosti denarni tok na delnico za več kot 10 odstotkov.
https://live.finance.si/shell-namerava-...
Shell namerava zvišati dividendo; delnica navzgor
Delnica naftne družbe Shell je pridobila 1,9 odstotka (ob 11.06), potem ko podjetje po pisanju CNBC namerava postopno zvišati dividend0 za štiri odstotke na leto in do leta 2030 povečati prosti denarni tok na delnico za več kot 10 odstotkov.
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

Freak show iz prejšnjega tedna je lepo pokazal: iz tega ne bo nič. Če pa si prepričan v to...all in v rheinmetall...ali ne upaš?

Nas genialce tukaj bi moral poslušati. Smo ti že dolgo nazaj postavili diagnozo, da ta igra ni za tebe.
Jaz pravim da smo do konca tedna na ATH, ker pač market se obnaša kot market makerji hočejo, zdaj so razprodali kar so imeli za prodati, zdaj pa bodo spet kupovali do onemoglosti.
Quack !

redtech ::
Opažam spremembe v toku denarja nekje od novega leta naprej, ker je portfelj večinoma zelene barve.

NTR
Sedaj bo verjetno pritisk navzdol, ker bo RU preplavila trg z umetnimi gnojili.
The United States of America will help restore access to Russian exports of agricultural products and fertilizers to the world market, reducing the cost of maritime transportation, as well as expanding access to ports and payment systems for such transactions.
Sedaj bo verjetno pritisk navzdol, ker bo RU preplavila trg z umetnimi gnojili.
The United States of America will help restore access to Russian exports of agricultural products and fertilizers to the world market, reducing the cost of maritime transportation, as well as expanding access to ports and payment systems for such transactions.

Opažam spremembe v toku denarja nekje od novega leta naprej, ker je portfelj večinoma zelene barve.
In kaj imaš v portfelju?
Quack !

Nadaljevanje propadle sage o oboroževanju EU
https://www.politico.eu/article/souther...
Francija, Italija in Španija pravijo ne. To so taveliki playerji. In če ti rečejo ne, je stvar zaključena. Nemčija+poljska + baltske čivave so premalo da se kaj spremeni.
Pa resno ni kdo verjel, da disfunkcionalna EU, ki se nikoli ne strinja o ničemer, da se bo pri tako veliki temi enotno strinjala?
https://www.politico.eu/article/souther...
Francija, Italija in Španija pravijo ne. To so taveliki playerji. In če ti rečejo ne, je stvar zaključena. Nemčija+poljska + baltske čivave so premalo da se kaj spremeni.
Pa resno ni kdo verjel, da disfunkcionalna EU, ki se nikoli ne strinja o ničemer, da se bo pri tako veliki temi enotno strinjala?

Exactly! In od njih pričakovati, da se bodo masivno zadolževali in rezali socialo zaradi fiktivne nevarnosti, so zmožni samo teroristi v bruseljski partiji, ki so stik z realnostjo izgubili že dolgo nazaj.
Saj v drugih državah ni kaj bistveno drugače. Te 3 so samo najbolj zadolžene, ostali pa malo manj
Saj v drugih državah ni kaj bistveno drugače. Te 3 so samo najbolj zadolžene, ostali pa malo manj

Glavni problem je očitno ta, da je izdelava opreme in vzdrževanje vojske v EU bistveno dražje kot v RU. EU ima skoraj 3x večji BDP na prebivalca in več kot 3x prebivalstva. Če daje RU 7% BDP za vojsko, je to ekvivalent 0,7% v EU. Že dolgo časa so zaveze, da bodo EU države dale vsaj 2% (nekatere že sedaj dajejo več), nekateri pa so začeli govoriti o enormnih številkah ranga 5%. Ja, problem je zaostanek in vzpostavitev ščita, etc., ampak za obrambo rabiš precej manj kot za napad, kjer je glavni problem logistika. RU je ujela vse nepripravljene, pa jim ni uspelo niti do Kijeva priti.
Strinjam se, da bo morala EU dati več za lastno varnost, ampak te številke iz ene skrajnosti v drugo so žal nerealne.
Strinjam se, da bo morala EU dati več za lastno varnost, ampak te številke iz ene skrajnosti v drugo so žal nerealne.

Spet gre večino budgeta US firmam, % BDP mora biti enak, v EU verjetno še večji za isti učinek, ker ni ista liga.
@Sparkxl se strinjam EU politiki samo blejejo, ko ovce, realizacije zelo zelo malo.
@Sparkxl se strinjam EU politiki samo blejejo, ko ovce, realizacije zelo zelo malo.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: redtech ()

Caracas ::
EUR/USD se danes že vrača v bull mode... Trumptardsi delajo aktivno za švoh dolar. Se jim pa to lahko ornk vrne kot bumerang v kolikor bo začel dolar izgubljati kot rezervna svetovna valuta. To se verjetno že dogaja ker izgleda države že izstopajo iz dolarskih obveznic. TLT je spet začel padati.

Euro long trade over? Quack? Nekam tiho si ta teden
SBI gre vsak dan kak procent gor, kot je normalno. Ni to S&P ki gre lahko tudi dol zaradi izjav Trumpa in tarif.
"Delnica Krke dosegla nov rekord"
https://www.finance.si/delnica-krke-dos...
Quack !
Zgodovina sprememb…
- spremenil: LeQuack ()

Kiwix ::

Do konca tedna bo na ATH, potem pa sky is the limit.
SBITOP -1.99%
Je pa res, da ni še konec tedna![]()
To sem sicer mislil za S&P, ampak je potem Trump spet uletel s tarifami. SBI od začetka leta itak samo raste, že cca 25% do sedaj.
Quack !

mtosev ::
Meni je delnica nVidie up 88%.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

mtosev ::
So bile že več. Bom še pustil, da gre še gor.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,

Novo Nordisk ratuje cheap? Kdo ve zakaj?
To ne vem, ampak ljudje so vedno bolj debeli tako da bo vedno več povpraševanja po Oeempic & co.
Quack !

jest10 ::

kljukusa ::
Ker so rezultati študij novega zdravila CagriSema slabši kot so investitorji pričakovali. Pa ker naj bi ameriški zdravniki predpisovali več Zepbounda od Eli Lilly kot pa Wegovy-ja. Pa ker naj bi imeli preveč dolga. Moje osebno mnenje pa je, ker je bila vrednost delnice prej malce prenapihnjena (P/E nad 40 je bila svoje čase...), sedaj se pa normalizira.

Kdaj bo pa Krka kakšno originalno zdravilo izdala, da upravičijo svojo visoko valuacijo?
Quack !

Fizikalko ::
Zakaj se ti zdi, da ima Krka visoko valuacijo?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Fizikalko ()

Caracas ::
Krka ima Forward PE 15, NVO pa 17. Ampak Krka je generik, NVO pa originator in ta metrika je za Krko zelo visoka, za NVO pa nizka. Primerljiv generik Krki je recimo TEVA, ki ima Forward PE 6...

Malidelničar ::
S tem da Teva je imela še neke probleme se mi zdi, morda ima kakšen drug generik višji PE.
Ampak dober point.
Ampak dober point.
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

Teva ima EV skoraj 2x market cap, torej ogromni dolg. Krka ima pa velike denarne rezerve.
Če jaz odprem firmo, dam notri milijon in si milijon izposodim, je firma vredna milijon, prihodke in dobiček moram pa ustvarjati glede na dva milijona. Dokler so nizke obrestne mere to super funkcionira, ko se obrestne mere povišajo, se pa hitro zgodi, da je namesto dobička izguba. Posledično je torej pri vseh podjetjih z velikim dolgom upoštevan rizik v ceni, samo poglej ogromne razlike dobička po letih (Teva je imela velikokrat izgubo, samo forward PE je nizek, torej gre za napoved), poslovanje Krke je pa stabilno in predvidljivo. Teva tudi ne izplačuje dividend, ker bi bilo to nesmiselno - dobiček mora porabiti za odplačevanje dolga.
Podobna je tudi primerjava med originatorji in generiki - originatorji so bistveno bolj riskantni, ogromno je vlaganja v raziskave in razvoj, večina zdravil "ne uspe" in upajo, da bodo tiste uspešne naredile toliko več, da se vse pokrije.
Če jaz odprem firmo, dam notri milijon in si milijon izposodim, je firma vredna milijon, prihodke in dobiček moram pa ustvarjati glede na dva milijona. Dokler so nizke obrestne mere to super funkcionira, ko se obrestne mere povišajo, se pa hitro zgodi, da je namesto dobička izguba. Posledično je torej pri vseh podjetjih z velikim dolgom upoštevan rizik v ceni, samo poglej ogromne razlike dobička po letih (Teva je imela velikokrat izgubo, samo forward PE je nizek, torej gre za napoved), poslovanje Krke je pa stabilno in predvidljivo. Teva tudi ne izplačuje dividend, ker bi bilo to nesmiselno - dobiček mora porabiti za odplačevanje dolga.
Podobna je tudi primerjava med originatorji in generiki - originatorji so bistveno bolj riskantni, ogromno je vlaganja v raziskave in razvoj, večina zdravil "ne uspe" in upajo, da bodo tiste uspešne naredile toliko več, da se vse pokrije.

Ja, samo Teva ima tudi visji upside. V 8 letih so ze odplacali polovico svojega dolga. Mislim, da imas pri Tevi veliko vecjo moznost, da izgubis denar, pa tudi da ga podvojis.
Zgodovina sprememb…