» »

Dilema: nova peč na olje ali toplotna črpalka

Dilema: nova peč na olje ali toplotna črpalka

MadMax ::

No jaz pa imam enega ravno takega kot pišeš, malega, manj kot 30x30cm, iz peči štrli 15cm. Tihega, kratka cev, 15÷30kW, predgretje, suntec, danfoss, aeg, landis. Nastavljen na 25kW. Pravljica za home userja.
Ima vse kar imajo veliki, tudi rezultate meritev ki začudijo vsakega brzoparilnousposobljenega dimnikarja.
Razen nizkih temperatur izpuha in tiste drugje popolnoma nepogrešljive lopute. Meni je pa prav fajn da je ni.
Luknja, skozi katero vleče zrak in se nikoli ne zapre, je pa velika manj kot 2 kvadratna cm. Ja, smrtni greh koliko prepiha hladi peč, ane? Greta bi me živega odrla kot inkvizitorji coprnico. Ti najbrž tudi... Še takrat hladi peč, ko dela TČ. Ups, trojni smrtni greh, peč je zaporedno s TČ...
Ima pa ravno ta nikoli zaprta luknja meni eno fantastično pozitivno lastnost.
Aja, je pa seveda tu tudi en velik problem: brener je makaronar, pa pol cenejši je bil od prvega naslednjega uporabnega v tem rangu....
Naj se samoprijavim Greti&Co., da me linčajo?
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

telexdell ::

Sem dolgo razmišljaj, zakaj je na mestu, kjer se stikajo 4 notranje stene in je na vsako stran do zunanje stene vsaj 3,5 m razdalje, vsi prostori katere mejijo na te stene so ogrevani 24/7 bolj hladno kot pa drugje-celo ob zunanji steni. Potem pa sem enkrat hodil po kleti in opazil na pol odprta dimniška vrata na tuljavi dimnika, katerega nismo uporbljali že vsaj 30 let. Pač klet se je lepo zračila preko dimnika...
Bi naredil pametno, da takrat, ko ne uporabljaš oljnega kotla zapreš tako dimniško loputo kot loputo gorilca. Škodilo sigurno ne bo.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

Zgodovina sprememb…

Če je to bilo namenjeno meni:
"luknja" v gorilcu je velika nekako toliko kot luknja v rozeti za ključ notranjih vrat. Naj bo kot sem že napisal, 2cm^2. Ni ravno primerljivo s 100x večjo luknjo direkt v dimnik...
Poleg tega bi moral poleg izdelave namenske lopute poskrbeti še za avtomatizacijo zapiranja. Prostopadno ne gre, dopustiti možnost vklopa gorilca pri zaprti loputi pa ni ravno bistra poteza.
Sam prostor pa ima itak še zračnik, ki ga ne glede na tip kurjave uporabljam za osnovni namen, torej zračenje, in tega se nikoli ne zapira. (hint: sušenje perila)

logist87 ::

Matejjjjj je izjavil:

Mi smo podrli med prenovo 2 dimnika. Kdo bo dimnike, visoke 10+m sploh prenavljal, tako statično kot drugače... en dimnik ima 10 ton... Če ga rabiš, dodaš novega inox
ogrevam 200m2, brez 100m2 mansarde še trenutno, na 12kW zrak-zrak TČ Panasonic, hiša nova okna, na jug vsa v steklu, brez fasade trenutno, izolirana nova streha, trenutno še 45 let stari radiatorji. Poraba elektrike med 100 in 200 eur na mesec letos jeseni, pozimi, pa smo sredi prenove, 2meseca bili brez oken v mansardi. Če je kaj bolj ugodno od tega, ne verjamem. Sosedje upokojenci, invalidi pa vsi drva cepajo pa vozijo sredi zime, mi pa na gumb. Tako hišo ogrevati za maj kot 1000 eur na leto, če je kaj enostavnejšega, ne verjamem... drvaši, dizlaši naj se jebejo, na jetra mi gredo s svoji izpusti, komaj čakam da gredo.. en najhujši kurjač je ravnokar šel..

Zaenkrat ogrevate 200m2 z 12 kw črpalko. Kateri model. Nato pa boste vse skupaj 300m2. A bo potem dovolj 12kw?

alekskac je izjavil:

bbbbbb2024 je izjavil:

TČ je sigurno boljša opcija, vendar mi to imamo zato, ker smo še ubodli celice na net metering. Drugače se mi sedaj zdi kar škandalozno, koliko kasirajo za to omrežnino.

Brez panike. Od 1.10. do 28.2. me je EE stala 1300 eur, za neizolirano kamnito hišo 130m2, v hribih, ogrevana na aluminijaste radijatorje. To je vse, ogrevanje z 12kW TČ, 2 zmrzovalnika, 2 hladilnika, bojler, zabavna tehnika, pomivalc, pralni stroj, pečica in vsa voda za bajto na hidropak. Brez sončne elektrarne, to je strošek komplet elektrike. Marc bo verjetno še ene 200 eur račun, potem pa že ni več nobenega mraza. To je za komplet EE za celo hišo kot v LJ samo daljinsko ogrevanje.

S katero toplotno črpalko ogrevate?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: logist87 ()

MadMax je izjavil:

Če je to bilo namenjeno meni:
"luknja" v gorilcu je velika nekako toliko kot luknja v rozeti za ključ notranjih vrat. Naj bo kot sem že napisal, 2cm^2. Ni ravno primerljivo s 100x večjo luknjo direkt v dimnik...
Poleg tega bi moral poleg izdelave namenske lopute poskrbeti še za avtomatizacijo zapiranja. Prostopadno ne gre, dopustiti možnost vklopa gorilca pri zaprti loputi pa ni ravno bistra poteza.
Sam prostor pa ima itak še zračnik, ki ga ne glede na tip kurjave uporabljam za osnovni namen, torej zračenje, in tega se nikoli ne zapira. (hint: sušenje perila)

Pusti prostor, ta je poglavje zase. Ko sem še imel ogrevanje na kurilca smo se precej pogovarjali o bimetalnih loputah. Vstaviš jo v priključno tuljavo med pečjo in dimnikom. Ko gorilec ugasne in posledično temperatura dimnih plinov pade se zapre. Ko se gorilnik vklopi pa odpre. Ne rabi nobenega vira napajanja in avtomatike- podobno kot termostatski ventili na radiatorjih. Pa - če imaš TČ ti oljni kotel verjetno ne obratuje ravno vso kurilno sezono. Lahko pa fizično zapreš odprtine takrat, ko je gotovo, da ne bo več takega mraza, da bi kotel moral delovati. Če takrat izključiš še elektriko na oljnem kotlu, bo še tam nekaj prihranka. Ni dosti v denarju je pa več v zadovoljstvu- vsaj zame bi bilo:)

Zgodovina sprememb…

Med pečjo in zidom/dimnikom je sicer ene 30cm, ampak gre direkt-naravnost.
Ne grem odklapljat in premikat peč ter vgrajevat loputo zgolj za boljši filing...
Če že bom, bom na vstopu v gorilec naredil loputo na npr. modelarski servomotorček, s tem da bo zaprta loputa še fizično izklopila napajanje gorilcu. Nekoč... 8-) Je že dosti DIY avtomatike gor ki rabi še fine tuning (beri: poenostavitev), se mi ne ljubi še nove fronte odpirat :D
Vseeno pa hvala za predloge, vem da so dobronamerni ;)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: MadMax ()

joez7 ::

MadMax je izjavil:

No jaz pa imam enega ravno takega kot pišeš, malega, manj kot 30x30cm, iz peči štrli 15cm. Tihega, kratka cev, 15÷30kW, predgretje, suntec, danfoss, aeg, landis. Nastavljen na 25kW. Pravljica za home userja.
Ima vse kar imajo veliki, tudi rezultate meritev ki začudijo vsakega brzoparilnousposobljenega dimnikarja.
Razen nizkih temperatur izpuha in tiste drugje popolnoma nepogrešljive lopute. Meni je pa prav fajn da je ni.
Luknja, skozi katero vleče zrak in se nikoli ne zapre, je pa velika manj kot 2 kvadratna cm. Ja, smrtni greh koliko prepiha hladi peč, ane? Greta bi me živega odrla kot inkvizitorji coprnico. Ti najbrž tudi... Še takrat hladi peč, ko dela TČ. Ups, trojni smrtni greh, peč je zaporedno s TČ...
Aja, je pa seveda tu tudi en velik problem: brener je makaronar, pa pol cenejši je bil od prvega naslednjega uporabnega v tem rangu....

PA zaupaš model? Stavim, da ta luknja 2cm2 ni tisto tapravo. Kako pa nastaviš izgorevanje? Loputa je ponavadi kar lepo skrita. Tega, ki sem ga jaz modal je bil tut Italijan. Je pa že desetletje nazaj.
Sem pa mel lepo razstavljenega in potem očiščenega. Ne vprašaj kolk stare svinjarije je blo not.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.

Staviš za kaj? :)
Presek tiste luknje je nastavljiv. Ostalo bolj ali manj kot pri vseh.

https://www.manualslib.com/manual/18468...
Na temle sem doktoriral, stran 19 - izbira šobe glede na moč, stran21 nastavitev zraka glede na šobo - potem pa še kontrola z instrumentom in fina nastavitev (preostali kisik). Če pa še najdem kje presek tega gorilca ti prilepim. Kolkor se spomnim, je loputa v gorilcu ~3x12cm. Za odpiranje rabi nekje 10s, za zapiranje pa nekje min ali dve. Je pa v sprednjem delu spodaj. Če ne veš kaj gledaš, ti nekaj časa sploh ni jasno.
Pri šobi je še važno, na katero peč je gorilec montiran. Če je kurišče kratko - je obvezna HT šoba - da plamen ne tolče v zadnjo steno (kaka ferroli oljna peč).
Pri menjavi šobe, je potrebno gorilec ponovno ponastavit, combuston head stran 21, pa zrak, tlak olja. Najlepše pa dela med 9in11bar. (vsaj po spominu). Je pa včasih potrebno očistit ventilator - turbino - se na njej z leti nabere mastnega prahu. Pa lečo fotocelice.
Je pa tole znanje p gorilcih že obsolete - vsi jih mečejo ven. Lani so ponekod ugotovili, da je ceneje el. kot olje...
https://www.zmes.si/wp-content/uploads/... stran 26. tole je na enem drugem loputa.

Povsem možno je, da obstajajo gorilniki, kateri nimajo avtomatske lopute. Avtomatska loputa služi le temu, da takrat ko gorilec miruje hladen zrak ne ohlaja kurišča, na samo kvaliteto izgorevanja pa nima vpliva. Nenazadnje, v službi imamo 2,5 MW gorilnike, pa nimajo nobene lopute za zrak:D

MadMax je izjavil:

Ups, trojni smrtni greh, peč je zaporedno s TČ...
To maš narejeno kaskado, prvo greje TČ, in če ni dovolj dogreva olje. To je idealna rešitev.
Tudi sam mam kaskado, prvo TČ, potem izmenjevalec od daljinskega (za vsak slučaj- ali za teden -10°C - pač podhranjena TČ) el. grelca pa v baferju. Sem tule pobral kar nekaj idej (sam so rable čas, da so zorele), nekaj pa pod Svojo streho. Važno je, da smo na toplem.

Una tabela je za predgretje na cca 60°C, kar ne nujno velja za vse gorilnike (niso vsi grelci na isti T, eni ga pa seveda sploh nimajo).
Itak je dobro preverit z analizatorjem, čeprav je meni uspelo prekopalca nastaviti le malenkost preveč zraka.
Pod 12bar za dize 0.60 ali manjše res ni najbolje, čeprav dela...
Imava oba v mislih HT in kratko kurišče, jaz imam dobrih 30cm, 3-členski italjanski litoželeznik (z ozko nazivno močjo, le 21÷26kW), zato tudi gorilc z regulacijo zraka na primarju. Pri regulaciji na sekundarju je prostopadna loputa pogosta zaradi enostavne zasnove, saj jo ventilator odpre do nastavitvenega vijaka, ob izklopu pa gravitacija naredi svoje. Tole enostavnost je imela super rešeno Hansa, ki je v par modelih omogočala tudi (sicer grobo) nastavitev primarnega zraka. Je bila oreng pred cajtom glede na peči (=YU cajti, Feroterm&Co.)
Čiščenje prahu itak, to je pa tudi vse. Peč na kakih 5klit, pade ven kaka pest žvepla.
V 5 letih ni šlo niti 500l, vmes se je "zgodila" TČ. Vsaj na 2 meseca zaženem en cikel tudi čez poletje, da se ne zaredi sluzasta gošča v pumpi... Odkar je TČ, še niti okenčka v kurišče nisem čistil...
Je pa res vse to že obsolete, predvsem zaradi birokratov in vladajočih pod krinko zelenega prehoda... Nisem prepričan, da se ne bodo zadeve tako ali drugače vrnile v domove, vsaj tistih ki nimajo dveh levih.
Problem je pa tak hibrid uskladit (zato to ni za vsakogar-večini je bolje imet en dober/zanesljiv sistem, ki ima samo gumb za vklop :D ), logo je premajhen, v planu je vezava več njih, en za TČ, drugi elektriko (limitiranje moči tudi po fazah glede na porabo cele bajte), po potrebi tretji za oljenko... Zdaj ima prste vmes še shelly, ki pa ni ravno biser zanesljivosti za take namene... Bo, ko bo, zaenkrat sem že z obstoječim zadovoljen :)

Smo zašli, čeprav je vmes nekaj uporabnega za dileme kot jih ima OP.
Je pa vse to podprto z dolgoletnim spremljanjem porabe in lastnosti bajte.
Ob selitvi v staro bajto z radiatorji ni glih mogoče podati enoznačnega priporočila kaj in kako...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: MadMax ()

Littlaman ::

logist87 je izjavil:

Sem pred dilemo ali obstoječo peč na olje zamenjati z novejšo ali preiti na ogrevanje s toplotno črpalko.

Lokacija: Radlje ob Dravi, 370 m.n.v. Hiša je zgrajena leta 1966 in obnovljena leta 2005. Izolacija fasade striropor 10cm, izolacija strehe 20-30cm steklene volne položene na lesenih deskah. Okna 2-slojna PVC, par jih je 3 slojnih. Ogrevanje z radiatorji tipa 22 (16kom od tega dva starejša - nevem tipa, katera ste brez termostatski ventilov - verjetno ju je smiselno zamenjati). Vodo grejemo za 6 oseb (3 otroci, 3 odrasli) z 300 litersko toplotno črpalko na 50 stopinj. Tople vode ni nikoli zmanjkalo tudi ko nas je bilo 7 oseb, je pa ta toplotna stara 15 ali več let (Termotehnika) in jo je verjetno smiselno zamenjati ob menjavi energenta, ali?

Ogrevamo se na kurilo olje, peč SIMA letnik 1994. Od septembra do danes smo porabili cca. 1100l, vendar smo bili izjemno "varčni", če lahko temu tako rečeš. Lansko leto cca. 1500l, ko je bila tašča več časa doma. V sistem se spušča voda ogreta okrog 45 do 55 stopinj. Peč je bila vklopljena samo ko smo bili doma, večino časa zjutraj 2 uri, in popoldan max. 5 ur, med vikendom več. Ogrelo se je tam do 23 stopinj, vendar se je čez dan potem stanovanje ohladilo, čez noč tudi tam do 18 stopinj, smo pa peč ugašali tam okrog 20.00 ure. Na tak način grejemo 170m2 . V to kvadraturo sta všteta hodnika(pritličje in mansarda), ki ju povezuje stopnišče(vsega skupaj cca 20m2), kjer sta nameščena dva starejša radiatorja verjetno potrebna menjave. V prtličju imamo zimski vrt ( 21m2), kjer sta namontirana dva radiatorja dimenzije 130x30 vendar tam pozimi ogrevamo bolj poredko. Uporabljamo pa v tistem prostoru občasno samostojen kamin.
Klet je v velikosti 130m2, od tega je 70m2 neogrevanega in 60m2 ogrevanega prostora, kjer so na ločeni veji namontirani 3 radiatorji. Teh radiatorjev nismo uporabljali že več kot 5 let. Vendar v bodoče razmišljamo, da bi prostor občasno koristili in greli.

Jaz sem tu blizu na Zg Muti. Res da imam par let staro novogradnjo, ampak nizkotemperaturna TČ za 155m2 deluje brez omembe vrednih težav. Crknil je en senzor, ampak je vseeno delala.
Imam Vieseman TČ, zmontiral jo je Linasi iz SG.

Priporočam ti, da resnično najdeš strokovnjaka, ki ti bo znal izračunati izgube objekta.

Sedaj, ko bo dan ali dva bolj hladno, poiskusi izkoristiti in najti nekoga, da ti gre okoli hiše s toplotno kamero, ker sem iz zapisanega dobil občutek, da mora nekje obstajati konkretni toplotni most. Planiraj tudi zamenjati dvoslojna okna s troslojnimi. Remoplast imaš takorekoč za ovinkom, Gašper okna so pa visokocenovni razred. So pa samo čez polje od Radelj. 😁 Mogoče preveriš še zrakotesnost. Čeprav morda samo z mokro roko okoli oken, ker merjenje zrakotesnosti je tudi žepu kar neprijazno.

Drugače tam do 1500L na sezono je za tako hišo še sprejemljivo. Ampak ob menjavi se seveda montira TČ. Ko se bo montiralo, obvezno hranilnik toplote, ca 200-400L, ker rabi reverzibilna TČ vzeti toploto, da se zunaj na hitro odtali.
Razen, če je kakšna resna prenova v igri in se bo polagalo talno gretje.

Najbrž razmišljaš o toplotni zrak voda. Vseeno si pridobi ponudbo za TČ z vrtino, bolj konstanten COP in manj mogočih težav s špicami porabe, ker se nikoli na rabi odtalit. Pri zrak voda se bi vsaj jaz spet odločil za tako, da toplota v hišo preko plina. Tiste all-in-one, ko gre voda direktno iz zunanje enote v centralo, so po mojem okusu bolj tako tako. Obvezno pa glej 3F, drugega sploh ne jemlji.

Lp

aborko ::

Pri zrak voda se bi vsaj jaz spet odločil za tako, da toplota v hišo preko plina. Tiste all-in-one, ko gre voda direktno iz zunanje enote v centralo, so po mojem okusu bolj tako tako. Obvezno pa glej 3F, drugega sploh ne jemlji.

Bolj tako tako so tiste TC s plinsko povezavo, ki so prvic manj ucinkovite in drugic vecja moznost za zajeb pri montazi, puscanje plina. Sploh te novejsi TC so zelooo obcutljive na prevec/ premalo plina. Ze 20% premalo plina in COP strmoglavi, ce TC sploh se dela... Zato monoblok FTW!

alekskac ::

Zdaj se deva veliko monobloke. So tudi take s hidroboxom notri, da ohraniš zdaj idoče pline ki so vnetljivi, in jih ne smeš peljat v hišo. In pač v hišo v hidrobox peljejo vodo. V glavnem se sedaj v hišo plina več ne vodi veliko.

DamijanD ::

Klime so praktično vse split...

Ampak imajo manjšo količino plina v sistemu.
Monoblok se smatra kot zaprt sistem.
§§§ o pregledih, pa to...

DamijanD je izjavil:

Kaj pa bi pri klimi uporabljal za prenos toplote iz stanovanja v okolico? Morebiti vodo?
Vsak posreden medij zmanjša učinkovitost. Pri klimi se hladi zrak. Zrak je plin zato je učinkovitejša plinska povezava. Pri ogrevanju se ogreva voda. Zato je učinkovitejša vodna povezava. Vse ostalo pa je ponovno odkrivanje tople vode.

MadMax je izjavil:

Ampak imajo manjšo količino plina v sistemu.
Monoblok se smatra kot zaprt sistem.
§§§ o pregledih, pa to...

Torej to je potem dražja zadeva, kar se servisov ipd tiče?

Zakonsko obvezni pregledi na osnovi §§§ vezanih na količino toplogrednih plinov v napravi.

Littlaman je izjavil:

logist87 je izjavil:

Sem pred dilemo ali obstoječo peč na olje zamenjati z novejšo ali preiti na ogrevanje s toplotno črpalko.

Lokacija: Radlje ob Dravi, 370 m.n.v. Hiša je zgrajena leta 1966 in obnovljena leta 2005. Izolacija fasade striropor 10cm, izolacija strehe 20-30cm steklene volne položene na lesenih deskah. Okna 2-slojna PVC, par jih je 3 slojnih. Ogrevanje z radiatorji tipa 22 (16kom od tega dva starejša - nevem tipa, katera ste brez termostatski ventilov - verjetno ju je smiselno zamenjati). Vodo grejemo za 6 oseb (3 otroci, 3 odrasli) z 300 litersko toplotno črpalko na 50 stopinj. Tople vode ni nikoli zmanjkalo tudi ko nas je bilo 7 oseb, je pa ta toplotna stara 15 ali več let (Termotehnika) in jo je verjetno smiselno zamenjati ob menjavi energenta, ali?

Ogrevamo se na kurilo olje, peč SIMA letnik 1994. Od septembra do danes smo porabili cca. 1100l, vendar smo bili izjemno "varčni", če lahko temu tako rečeš. Lansko leto cca. 1500l, ko je bila tašča več časa doma. V sistem se spušča voda ogreta okrog 45 do 55 stopinj. Peč je bila vklopljena samo ko smo bili doma, večino časa zjutraj 2 uri, in popoldan max. 5 ur, med vikendom več. Ogrelo se je tam do 23 stopinj, vendar se je čez dan potem stanovanje ohladilo, čez noč tudi tam do 18 stopinj, smo pa peč ugašali tam okrog 20.00 ure. Na tak način grejemo 170m2 . V to kvadraturo sta všteta hodnika(pritličje in mansarda), ki ju povezuje stopnišče(vsega skupaj cca 20m2), kjer sta nameščena dva starejša radiatorja verjetno potrebna menjave. V prtličju imamo zimski vrt ( 21m2), kjer sta namontirana dva radiatorja dimenzije 130x30 vendar tam pozimi ogrevamo bolj poredko. Uporabljamo pa v tistem prostoru občasno samostojen kamin.
Klet je v velikosti 130m2, od tega je 70m2 neogrevanega in 60m2 ogrevanega prostora, kjer so na ločeni veji namontirani 3 radiatorji. Teh radiatorjev nismo uporabljali že več kot 5 let. Vendar v bodoče razmišljamo, da bi prostor občasno koristili in greli.

Jaz sem tu blizu na Zg Muti. Res da imam par let staro novogradnjo, ampak nizkotemperaturna TČ za 155m2 deluje brez omembe vrednih težav. Crknil je en senzor, ampak je vseeno delala.
Imam Vieseman TČ, zmontiral jo je Linasi iz SG.

Priporočam ti, da resnično najdeš strokovnjaka, ki ti bo znal izračunati izgube objekta.

Sedaj, ko bo dan ali dva bolj hladno, poiskusi izkoristiti in najti nekoga, da ti gre okoli hiše s toplotno kamero, ker sem iz zapisanega dobil občutek, da mora nekje obstajati konkretni toplotni most. Planiraj tudi zamenjati dvoslojna okna s troslojnimi. Remoplast imaš takorekoč za ovinkom, Gašper okna so pa visokocenovni razred. So pa samo čez polje od Radelj. 😁 Mogoče preveriš še zrakotesnost. Čeprav morda samo z mokro roko okoli oken, ker merjenje zrakotesnosti je tudi žepu kar neprijazno.

Drugače tam do 1500L na sezono je za tako hišo še sprejemljivo. Ampak ob menjavi se seveda montira TČ. Ko se bo montiralo, obvezno hranilnik toplote, ca 200-400L, ker rabi reverzibilna TČ vzeti toploto, da se zunaj na hitro odtali.
Razen, če je kakšna resna prenova v igri in se bo polagalo talno gretje.

Najbrž razmišljaš o toplotni zrak voda. Vseeno si pridobi ponudbo za TČ z vrtino, bolj konstanten COP in manj mogočih težav s špicami porabe, ker se nikoli na rabi odtalit. Pri zrak voda se bi vsaj jaz spet odločil za tako, da toplota v hišo preko plina. Tiste all-in-one, ko gre voda direktno iz zunanje enote v centralo, so po mojem okusu bolj tako tako. Obvezno pa glej 3F, drugega sploh ne jemlji.

Lp

Ne poznam koga s toplotno kamero tukaj v okolici, bi pa to bilo dobrodošlo ja. O menjavi oken zaenkrat ne razmišljam,prav tako ne o toplotni črpalki z vrtino. Tudi talno nebo prišlo v poštev. TČ zrak-voda pa absolutno, vendar se mi sanja ne katero enoto izbrati in kako močno.

Pol pa pejt malo čez palec.
Če je poraba energenta pod 1000l olja, bo verjetno zadost 6-8kW. Sam glej, da da to moč pri -7°C.
Če je poraba olja 2000-3000l, vzam 12kW.
Če je poraba olja nad 3000l, vzam 12-14kW + olje za mrzle dni - pa razmišljaj in šparaj za energetsko sanacijo.
Iz izkušenj v žlahti, sem vzel TČ zrak voda - monoblok.
Ta prvi je pred 15leti ob novogradnji naredil zemeljski kolektor in TČ. Pred ~3leti pa kolektor odrezal in vgradil novo TČ zrak voda +SE (5kW) (Kolektor se mu je feb. podhladil).
Drugi je pred 5 leti pri novogradnji vgradil dve vrtini po 60m (ni šlo globje). Pa zdaj jamra, da se mu tudi februarja ali marca podhladi. Trenutno rešuje tako, da prvo eno podhladi, potem drugo. Razmišlja o sončnih kolektorjih - s katerimi bi grel vrtine + sanitarno vodo.

logist87: če prav razumem, ogrevaš kampanjsko in takrat rabiš tja do 55, včasih tudi več?
V tem primeru bi se zelo splačalo narediti test ogrevanja 24/7 po vremenski krivulji, kar bi znalo znižat zahteve za 10 stopinj. V slednjem primeru si dober kandidat za TČ Z-V. Rezultat je tudi uporaben za določitev moči TČ. Vzame pa tak test eno sezono, škoda da se nisi pred 4÷5 meseci začel to spraševat. Vsekakor ni še prepozno, SIME (in en SIMA?) ne crkne zlepa.
Če pa rabiš prek 50 in nimaš nekega pomožnega vira (kamin, ali pa če ob vgradnji TČ obdržiš olje) pa raje pozabi TČ.
Poraba 1500l/sezono za opisan objekt sploh ni visoka, oz. tudi absolutno nič posebnega če ste vsaj 3 duše v hiši.
(če se ti vseeno zdi previsoka potem pa sploh kakršnakoli hiša ni zate, saj očitno še nisi preračunal stroškov lastništva... rabiš malo stanovanje z lastnim virom ogrevanja)

Če pa te denar žuli, pa seveda lahko na silo nekaj nabaviš in potem še bolj jamraš...

Za kamero (termo) preveri če ma občina svetovalno službo O učinkoviti rabi energije, pa tud gasilci jo majo, pa kak Jager, policija, varnostna služba, pa reševalci. Mal boš moral povprašat, se znajti...
Hilti jih na v prodajnem programu, sam kaj ko so 2k€ :(.
Obstajo dongli (termo kamera) za na telefon, kak so dobri pa ne vem. :(

Zgodovina sprememb…

• spremenil: joez7 ()

TESKAn ::

Termokamere so ratale kar poceni - recimo tale. Po izkušnjah se mi zdi dovolj natančna, da vidiš a kje kak kos fasade 'ekstra' pušča je več kot dovolj.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

sbawe64 ::

Če pa rabiš prek 50 in nimaš nekega pomožnega vira (kamin, ali pa če ob vgradnji TČ obdržiš olje) pa raje pozabi TČ.

Če potrebuje 50°C dvižnega voda pri 24/7 delovanju, ko je zunaj 5°C, potem pozabi na tč, razen če vzameš dvokompresorsko, Daikin HT, Hitachi yutaki s80.
2020 is new 1984
Corona World order

Nobena hiša ne rabi 50°C dvižnega pri plus 5°C zunaj ... razen če maš mini-mini radijatorčke. Jaz vozim v kamniti neizolirani hiši 50°C dvižnega voda pri minus 5°C, pri alu radijatorjih, ki so načeloma dost neugodni proti dvo in trirednim plehnatim.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: alekskac ()

Midea in Ferroli in Imergas si delijo ista HW in SW.
Mi je po dveh letih ratalo spravit Termostat na telefon (po navodilih od Midea)
SmartHome. Sedaj lahko prestavljam iz krivulje na ročno temp. DV in nazaj.
Vse ostalo, pa je varno zaklenjeno na fizičnem Termostatu (in v servisnemu meniju).
Pri HW so črpalke identične (vsaj monobloki), iste nastavitve na jamperjih in priključki.
Je pa v vsakem navodilu kaka pomanjkljivost - buggec.

DamijanD je izjavil:

Drug plin imajo, ki ni vnetljiv? In veliko manj plina? R290 ne moreš peljat v hišo. Ta je sedaj zelo pogost pri TČ.

Zgodovina sprememb…

Split so zaradi cene. R290, pa če sem pravilno si prevedel, do nekje 300g tudi lahko v hiši - pogoj je volumen prostora.

Tle so se mal razpisali glede R290 https://www.linkedin.com/pulse/when-whe...

MadMax je izjavil:

logist87: če prav razumem, ogrevaš kampanjsko in takrat rabiš tja do 55, včasih tudi več?
V tem primeru bi se zelo splačalo narediti test ogrevanja 24/7 po vremenski krivulji, kar bi znalo znižat zahteve za 10 stopinj. V slednjem primeru si dober kandidat za TČ Z-V. Rezultat je tudi uporaben za določitev moči TČ. Vzame pa tak test eno sezono, škoda da se nisi pred 4÷5 meseci začel to spraševat. Vsekakor ni še prepozno, SIME (in en SIMA?) ne crkne zlepa.
Poraba 1500l/sezono za opisan objekt sploh ni visoka, oz. tudi absolutno nič posebnega če ste vsaj 3 duše v hiši.
(če se ti vseeno zdi previsoka potem pa sploh kakršnakoli hiša ni zate, saj očitno še nisi preračunal stroškov lastništva... rabiš malo stanovanje z lastnim virom ogrevanja)

Če pa te denar žuli, pa seveda lahko na silo nekaj nabaviš in potem še bolj jamraš...

Tako je kot sem zapisal ogrevam kampanjsko. Pomoje komot spravim, do 40, če se ogreva 24/7. Bom te dni malo protestiral, nekaj olja še je viška. 🤣 Sicer pa nevem kakšna je praksa pri ogrevanju z kurilnim olje, da peči laufajo 24/7? Poraba 1500l se mi pa ne zdi niti približno previsoka, glede na to da nas ni zeblo. Nebi pa rad nabavljal nekaj na silo, zato pa želim slišati več mnenj, da dobim še kakšno idejo na kaj vse velja biti pozoren. Bomo videli, mogoče bomo se pa še eno leto ogrevali s kurilcem. Zanima me pa kaj bo nam ZPS pripravil, s skupinskim nakupom toplotnih črpalk.

Pri meni je bil (v času izključno kurilca) prehod iz kampanjskega na 24/7 "vreden" manj kot 10% povišanja porabe.
Zaradi odsotnosti akumulacije in ne prav debelega puloverja (montažna hiša iz '80-ih) pa je bil "dobitek" (komfort) neprecenljiv. Sem zato še za stopinjo dvignil notranje temperature ;)
Dela pa avtomatika, po vremenski krivulji. Še danes nimam niti enega sobnega korektorja, je pa par radiatorjev s termostatskimi glavami, da omeji najtoplejše prostore.

Če ti uspe zadet z izbiro TČ, boš stroškovno s TČ spravil porabo na cca 1/3, morda še nižje (odvisno od zahtevane Tvtoka).
Bi znalo bit 12kW več kot dovolj.
Jaz z mojo 9kW trčim v problem temperature, ne moči (z močjo ne grem preko 2/3). Z večjimi radiatorji bi sicer tudi to rešil, ampak bajta je skoraj vedno neverending story, če ni nova na ključ (dobesedno) in z nezahtevnimi prebivalci (ki vedno najdejo nekaj za izboljšat/spremenit)...

Sedaj sem imel že par ogledov in se priporočena moč giba od 9 do 14kw. Pomoje bo 12 kar ok, izbira.

MadMax, nevem ali sem spregledal. S katero toplotno se vi ogrevate in koliko m2?

Gregor P ::

Načeloma, če je izolacija kolikor toliko ok - itak pa so kot kaže zaradi globalnega segrevanja zime vedno milejše (kar sicer ne pomeni, da pa kakšna zima vmes morda ne bo malo hujša) -, potem verjetno prehod na TČ sploh ni vprašanje. Le če nimaš zares izolacije, vsaj kakor berem, bi lahko potem imel znatno višje račune za elektriko; potem je pa spet vprašanje, ali strošek kurilnega olja pokriješ not, ali ne (je dražje, je cenejše ogrevanje, porabiš več ali manj elektrike za ogrevanje).

Torej, če porabiš za cca. 120 m2 1.500 litrov olja za zimsko sezono (okoli 6 mesecev), ta pa stane trenutno okoli 1.800 evrov (1,145 evra za liter; plus prevoz še kakšnih 100 evrov), pomeni to 300,- evrov mesečno samo za ogrevanje. In če si imel prej račun za elektriko 50, potem pa 250 evrov (v času ogrevanja), si torej prihranil 100 evrov mesečno - ok tu se potem nadalje še lahko upošteva, kdaj se ti bo investicija v TČ povrnila, ali ogrevaš tudi sicer še vodo (in zato nimaš več električnih bojlerjev) ipd.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Tle majo akcijo https://www.emundia.si/lg-ogrevalna-top...
Sam je U43 model (stara serija, vsaj 2 leti). Bolje je poiskat U44 model, mogoč, pa je bug v oglasu, vsekakor za preverit.

DamijanD ::

A emundija je še živa? A ni bilo rečeno, da večinoma ne dobavljajo več robe in da so na poti v stečaj?

Hm... hvala, za previdnost, plačilo ob izdobavi ali na obroke.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: joez7 ()

nejc_nejc ::

Gregor P je izjavil:

Načeloma, če je izolacija kolikor toliko ok - itak pa so kot kaže zaradi globalnega segrevanja zime vedno milejše (kar sicer ne pomeni, da pa kakšna zima vmes morda ne bo malo hujša) -, potem verjetno prehod na TČ sploh ni vprašanje. Le če nimaš zares izolacije, vsaj kakor berem, bi lahko potem imel znatno višje račune za elektriko; potem je pa spet vprašanje, ali strošek kurilnega olja pokriješ not, ali ne (je dražje, je cenejše ogrevanje, porabiš več ali manj elektrike za ogrevanje).

Torej, če porabiš za cca. 120 m2 1.500 litrov olja za zimsko sezono (okoli 6 mesecev), ta pa stane trenutno okoli 1.800 evrov (1,145 evra za liter; plus prevoz še kakšnih 100 evrov), pomeni to 300,- evrov mesečno samo za ogrevanje. In če si imel prej račun za elektriko 50, potem pa 250 evrov (v času ogrevanja), si torej prihranil 100 evrov mesečno - ok tu se potem nadalje še lahko upošteva, kdaj se ti bo investicija v TČ povrnila, ali ogrevaš tudi sicer še vodo (in zato nimaš več električnih bojlerjev) ipd.

Izguba skozi ovoj stavbe je vedno ena in to moraš nadomestiti z nekim ogrevanjem. V tem pogledu sploh ni pomembno kakšna je izolacija itd.
Evo mal za "augenmaso" za razmerja med načini ogrevanja.
Kar se nakupa načina ogrevanja tiče je itak različno od primera do primera in je brezveze pisat, popusti, poznanstva.....

Primer: izračun porabe energije in stroški ogrevanja za 150 m2 ogrevalne površine, hiša energijski razred E
KURILNO OLJE
Predpostavka porabljene količine kurilnega olja letno: 1800 l,
Izračun stroškov za kurilno olje: 1800 l kurilnega olja skupaj s prevozom stane 2.196,00 EUR,
Ostali stroški: 100 EUR stroški za servis, pregled in čiščenje dimnika,
Upoštevana kurilna vrednost kurilnega olja: 10 kWh/liter,
Upoštevan izkoristek starejše kurilne naprave: 85 %.
Letni stroški za ogrevanje: 2.296 EUR
TOPLOTNE ČRPALKE ZRAK – VODA (COP 3 – izkoristek naprave 300 %)
Pri bruto ceni el. energije 0,20 EUR/kWh (cena električne energije, prispevki in DDV) je predvideni letni izračun stroškov ogrevanja pri izbiri tega ogrevalnega sistema 1.020 EUR.
PEČ NA PELETE
Pri ceni pelet 0,31/kg, oz. 310 EUR/tona, z upoštevanimi 100 EUR letnih stroškov pregleda in čiščenja dimnika ter letnem servisu, je predvideni letni izračun stroškov ogrevanja 1.280 EUR.
PEČ NA DRVA
Pri ceni polen 95 eur/m3, z upoštevanimi 100 EUR letnih stroškov pregleda in čiščenja dimnika ter letnem servisu, je predvideni letni izračun stroškov ogrevanja 810 EUR.
PLINSKA PEČ – ZEMELJSKI PLIN
Pri ceni plina 0,09 EUR/kWh je predvideni letni izračun stroškov ogrevanja znese 1.377
s prehodom na stavbo vsaj
evo za preračun nek povpreček:

z malo računske telovadbe si lahko kar dosti točno ustvariš sliko.

Menjava načina ogrevanja:
Za primer menjave tipa energenta so pa zgornji podatki ter vsaj neka baza obstoječe porabe zadosti.
Novogradnja:
Za razumeti je, da ti eno samo drevo pred bajto, "ki ga je nasadila tašča", čisto spremeni računski model ter predviden strošek, ki je bil izračunan pred gradnjo, nekje v pisarni beri, vsa matematika, ki jo prodajajo je ocena.

https://www.varcevanje-energije.si/info...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: nejc_nejc ()

Drva so nekaj optimistična. Kurilna vrednost naravno sušene bukve je 1800-1900 kWh/prm, izkoristek vrhunskih uplinjevalnih polenskih kotlov je malo čez 90%, če pa ni vrhunski je okrog 85%. Če kotel ni uplinjevalni je lahko poljubno niže. Za 1800 l ELKO iz kotla s 85% izkoristka nadomestit boš porabil nekje med 9 in 10 prm polen na uplinjaku, in 11/+ prm na litoželeznem viadrusu (ali podobnem).

feryz ::

10 na uplinjaku pomeni 15 na viadrusu. Optimistično.

nejc_nejc ::

Sploh ne gre za pipetkanje, ki je itak brezpredmetno, temveč za osnovno primerjavo. Zadeva niti od daleč ni binarna.

Če imaš peč na biomaso v njej izgoreva poleg kupljenega tudi zastonjsko gorivo. Povsem ustrezno lahko zažgeš tako debelejše veje od spomladanskega odreza dreves, ostanke lesene embalaže, stare fižolovke... Če imaš peč na tekoča ali plinasta goriva si pa bolj ali manj odvisen le od nakupa.

PS predpostavka, da ne kuriš lepljenega/barvanega lesa, plastike... kot ne odpadnega olja, bioplina...

bm1973 ::

No ja, ne kupim izjave, da so drva več kot 2x cenejša od kurilnega olja. In da se jih tako malo porabi...

In če bajta pokuri 1800l kurilca, ne boš prišel skozi z 9m3 drvmi. Ni opcije... Čeprav so suha in bukova drva... Ko smo še doma kurili na drva, je šlo toliko drv plus premog, par ton na zimo...

nejc_nejc je izjavil:

Sploh ne gre za pipetkanje, ki je itak brezpredmetno, temveč za osnovno primerjavo. Zadeva niti od daleč ni binarna.

Primerjava je napisna v precejšnjo škodo kurilcu. Ni ravno objektivna...

Tudi konstanten COP 3 je precej optimističen pri TČ.

Plus, povsod manjka omrežnina, tako za plin kot elektriko. Ajde, pri elektriko jo tako ali tako plačuješ, pri plinu ni tako.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: bm1973 ()

feryz ::

Še COP 2 je optimističen na radiatorjih.
Razen če gre za NEH.

Utk ::

Le če nimaš zares izolacije, vsaj kakor berem, bi lahko potem imel znatno višje račune za elektriko; potem je pa spet vprašanje, ali strošek kurilnega olja pokriješ not, ali ne (je dražje, je cenejše ogrevanje, porabiš več ali manj elektrike za ogrevanje).

Pa dobro človek, deluje tebi logika sploh vsaj malo? Če imaš zelo dobro izolacijo, je čisto vseeno ali se greješ na olje ali pa celo direktno na elektriko, brez TČ, strošek bo nizek.
Slabšo izolacijo imaš, bolj bo olje dražje od elektrike za TČ in bolj se TČ splača. Ker malo močnejša TČ ni toliko dražja.

Kako zaboga nek odrasel človek s končano OŠ tega ne razume in ponavlja vsak teden isto neumnost?

Če si porabil 1500 litrov olja, boš porabil s TČ cca 5000 kwh elektrike. COP je blizu 3, niti olje pa nima 100% izkoristka. 5000 kwh elektrike stane pa cca 700-800 evrov, odvisno na katero nogo se Golob vstane.
Jurja na zimo razlike.

Če odstraniš iz te bajte izolacijo in potem porabiš 3000 litrov olja, se potem TČ splača bolj ali manj?
Če dodaš ful izolacije in potem porabiš 800 litrov olja, se potem TČ splača bolj ali manj?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

bm1973 ::

Pri teh TČ primerjavah se največkrat primerja staro socialistično bajto s starimi okni, brez izolacije, ki kuri 3000l olja letno, z neko izolirano novogradnjo s TČ.

Jabolka, hruške...

Pri dobri izolirani bajti, tudi poraba olja drastično pade... Sploh, če primerjaš začetno investicijo v inštalacijo...

deco16 ::

Čez zimo mi mesečeni COP ni padel pod 2,7. In to na radiatorjih. Če povzamem na celo sezono bo čez 3. Seveda odvisno od veliko faktorjev.

feryz je izjavil:

10 na uplinjaku pomeni 15 na viadrusu. Optimistično.

Ma, LTŽ dizajnov je par vrst, slabši in boljši. Noben pa prav briljanten. Še ta boljši dizajni so še vedno samo jaškasta kurišča. Če se ne motim so jih delali v Ribici?

nejc_nejc je izjavil:

Sorry, ampak ne. Popolnoma jih lahko ločiš. Primerjava iz linka med poleni in ELKO na kotlu z eta 0,85, je za eno računsko operacijo napačna. Namesto prištetja porabe polen istega objekta ob danem izkoristku polenskega kotla, je opravljeno odštevanje količine porabljenih polen. Izračun porabe polen je drastično napačen.

Zgodovina sprememb…

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Centralna peč predelava drva-peleti (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
17546695 (657) joez7
»

Toplotna črpalka (strani: 1 2 3 49 10 11 12 )

58935001 (2805) logist87
»

Ogrevanje na Elektriko (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
15964448 (33897) konspirator
»

Ogrevanje, kurilno olje vs. plin (strani: 1 2 )

5621591 (19712) zrataj4201
»

Okvirna poraba v kw

3414354 (13234) energetik

Več podobnih tem